Фотография - 82 тема

• 48 271
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Аз пък искам да попитам откъде си намирате плоскости,върху които редите натюрмортите.

Ако става дума за плексиглас - Мосю Бриколаж, при строителните материали.

# 631
Привет на всички  Hug

Нещо има затишие тези дни в групата....защо ли? newsm78

Аз да ви кажа голям зор с този фокус видях и пак не ми се получава, каквото и да правя....ми не мога да получа този бистър и ясен фокус, който искам, защооооо?.... не разбирам къде греша, освен факта, че снимам от ръка Sad Вие какво мислите?

# 632
Аз пък искам да попитам откъде си намирате плоскости,върху които редите натюрмортите.
Дървените обикновено сами си ги правим, има много инфо из нета. Най-често използвам една малка квадратна маса, бяла, гланц - мн приятни и леки отражнения ми дава.

mamaSunshine, ясно. Мисия трудна, значи, поне за човек като мен, който принтира чат-пат по две-три снимки.

maiamiii, никой не може да ти помогне за фокуса. Ако следваш всички указания на Мунчо и пак не става...не знам. И с 50мм ли не успяваш? Гледай да не си мн близо до минималното фокусно разстояние на обектива, не знам какво друго да ти кажа.

# 633
Пускам един "портрет" с пълното съзнание, че не става, но имам въпрос. Как да изтрия етикета на добичето? Пробвах по инструкции от нета:
http://planetphotoshop.com/removing-objects-with-content-aware-f … photoshop-cc.html и
http://www.worldbirds.co.uk/removing_unwanted_objects_with_conte … t_aware_tool.aspx

и не става  Cry

Oz Spring 1 by anna stoykov, on Flickr

# 634
  • София
maiamiii, що не качиш една снимка с екзифа та да се види поне за какво става дума. Аз например, в момента нямам нито един обектив за дъртите ми Олимпуси, който да пасва идеално навсякъде. Ако на едното тяло е добре, на другите е с фронт или бекфокус. Ти сигурна ли си, че твоите обективи пасват идеално на тялото?

П.П.Ако не ме лъже паметта ти казах да пробваш фокусиране през лайф-вю-то. Не става дума за портрет а за някакъв статичен предмет. Направи пробата от статив с изключена стабилизация на обектива.  Ако през ЛВ-то фокусът е добре, значи имаш разминаване на тяло и обектив при фазовия фокус, което се оправя само в сервиз или с издирване на друга бройка обектив, който няма разминаване с тялото.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2016, 14:58 от Mунчо

# 635

П.П.Ако не ме лъже паметта ти казах да пробваш фокусиране през лайф-вю-то. Не става дума за портрет а за някакъв статичен предмет. Направи пробата от статив с изключена стабилизация на обектива.  Ако през ЛВ-то фокусът е добре, значи имаш разминаване на тяло и обектив при фазовия фокус, което се оправя само в сервиз или с издирване на друга бройка обектив, който няма разминаване с тялото.

Оле, не ме плаши.....дано не е това  Rolling Eyes
Ето за какво иде реч .... не са по темата, но в момента съм на проба - грешка, та поне да видим еднакво ли виждаме newsm78

flower by maiamiii, on Flickr

при змията, сякаш съм постигнала някакъв фокус:

snake by maiamiii, on Flickr

# 636
  • София
 Май ще трябва да се изпитваме Simple Smile. Я си помисли от какво зависи ДОФ-а и дали не си преминала разумната граница. Знам, че мерака всичко да се снима на 1.8 е огромен, но не винаги това е възможно. Избери си един ДОФ-калкулатор и сметни при твоите условия кое ще е на фокус. Смятам, че ще останеш изненадана от резултатите Peace.

П.П. Ето един - http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Последна редакция: вт, 20 сеп 2016, 15:58 от Mунчо

# 637
# 638
Ще изпреваря maiamii и ще благодаря на Мунчо и lasееn за инфо-то за фокуса  bouquet.
Аз съм се покрила, защото съм на същата вълна като maiamii  - търся яко фокус- и се надявам в следващите почивни дни да мога да се отдам изцяло на четене и щракане Simple Smile

# 639
Като говорите за фокус. аз да попитам за "заключването" и прекомпозирането. Така и не го вдянах, а съм изчела съветите назад. Как става "заклщчването" и в какво се изразява прекомпозирането. Като "заключа" фокуса и преместя гледната точка какво се случва?

# 640
  • Варна
Като говорите за фокус. аз да попитам за "заключването" и прекомпозирането. Така и не го вдянах, а съм изчела съветите назад. Как става "заклщчването" и в какво се изразява прекомпозирането. Като "заключа" фокуса и преместя гледната точка какво се случва?

както се казва, плюс едно Simple Smile

# 641
Маями като се включи с някое втръснало питане или пък снимки от "семейния" албум и изведнъж форума оживява  Joy
Значи не съм сама в тази нелека борба с фокуса Wink

# 642
# 643

Фокусираш върху каквото искаш (обикновено с централната точка). Фокуса се заключва като натиснеш наполовина спусъка и задържиш. След това "прекадрираш"= мръдваш леко камерата, така че фокусираният ти обект да застане там където го искаш и след това натискаш спусъка докрай. Само трябва да се внимава с преместването на камерата, за да не ти избяга фокуса някъде напред-назад.

# 644
Down Under За заключването - мисля, че имаш предвид когато ползваш авто-фокус. Нали знаеш като си на автофокус как като погледнеш през обектива всичко е мацаница и като натиснеш копчето (на затвора... с това, дето снимаш Mr. Green демек шътъра) до средата, не до край, вече ти е фокусирано.

Прекомпозираното (от тази тема разбрах колко никаква ме няма с бг термините) се отнася когато си смениш мнението относно композицията. Например си на дюшек в океана и си решила да си снимаш краката, за да дразниш Фейсбук друзята, докато те връхлита фронтално акула. Наясно си какво ще снимаш, но всичко така в центъра не те блазни. И просто изместваш ъгъла или гледната точка, или променяш мястото на обектите в кадъра. Т.е. вече не сте в центъра, ами сте отляво и основната част от снимката вече е водата. И ако преди имахме скучна, атакуваща ни акулна снимка, каквито ги имаме стотици, сега имаме вдъхновяваща плоска вода, а в единия ъгъл едва-едва се забелязва жена, унищожавана от древен хищник - т.е. в пъти по-добра композиция, което прави снимката ни шедьовър.

И начина да комбинираш тези двете. Доколкото знам работи на повечето камери. Имаш едно бутонче AE-L / AF-L. Трябва да ти е точно до визьора. Като си на автофокус търсиш си обекта през визьора. В нашия случай краката и акулата. Като натиснеш шътъра до половина си хванала фокуса, тогава натискаш и този бутон AE-L / AF-L. Държиш ги натиснати и двата. След което можеш да местиш обекти, да обикаляш около тях (недей да го правиш много смело, все пак, за предпочитане стой на едно място), каквото ти скимне, търсейки перфектната композиция.

пп. Ако някой вече е обяснил, съжалявам, но често пиша мнения на почивки и си ми стои отворено доста време прозорчето за попълване Embarassed

Последна редакция: вт, 20 сеп 2016, 17:17 от laseen

Общи условия

Активация на акаунт