Фотография - 82 тема

• 48 266
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Като говорите за фокус. аз да попитам за "заключването" и прекомпозирането. Така и не го вдянах, а съм изчела съветите назад. Как става "заклщчването" и в какво се изразява прекомпозирането. Като "заключа" фокуса и преместя гледната точка какво се случва?

Фокусираш върху каквото искаш (обикновено с централната точка). Фокуса се заключва като натиснеш наполовина спусъка и задържиш. След това "прекадрираш"= мръдваш леко камерата, така че фокусираният ти обект да застане там където го искаш и след това натискаш спусъка докрай. Само трябва да се внимава с преместването на камерата, за да не ти избяга фокуса някъде напред-назад.

Точно това не ми е ясно. Не се ли измества и фокусът така?. Ако фокусирам на А и "заключа" и преместя на "Б", дали "Б" ще е на фокус?
Това ми е проблемът и с автопортрета. Трудно фокусирам, зако не гледам през визьора.

# 646
Не, "Б"-то няма да е на фокус, освен ако не е на същата равнина като "А". Като фокусираш на "А" и натиснеш спусъка наполовина фокуса остава на равнината на въпросното "А", т.е. не отива на "Б" освен ако не пуснеш спусъка и не натиснеш отново. Номера е като мръднеш камерата да не си изместиш прекалено много равнината, за да може "А"-то да си е на фокус, ако си с много плитък ДОФ.

# 647
Не, "Б"-то няма да е на фокус, освен ако не е на същата равнина като "А". Като фокусираш на "А" и натиснеш спусъка наполовина фокуса остава на равнината на въпросното "А", т.е. не отива на "Б" освен ако не пуснеш спусъка и не натиснеш отново. Номера е като мръднеш камерата да не си изместиш прекалено много равнината, за да може "А"-то да си е на фокус, ако си с много плитък ДОФ.

Тогава не е ли по-добре да оставям повече въздух и да кропвам?

Честно, не мога да го разбера това прекадриране и връзката му с фокуса. (уж разбирам някакви правила за композиция).

# 648

Честно, не мога да го разбера това прекадриране и връзката му с фокуса. (уж разбирам някакви правила за композиция).
Когато работиш с централна фокусна точка, а трябва да спазваш правилото на третините при композиция... Ето тогава се прави прекадриране, защото не е желателно обекта, който снимаш да е в центъра... Това е, нали напреднали... Правилно ли го обясних?

# 649

Когато работиш с централна фокусна точка, а трябва да спазваш правилото на третините при композиция... Ето тогава се прави прекадриране, защото не е желателно обекта, който снимаш да е в центъра... Това е, нали напреднали... Правилно ли го обясних?

Ами май да, но не ми е ясно как се "мести" фокуса.

# 650

моето скромно мнение горе пише Embarassed
Ползвай AE-L / AF-L, след като натиснеш шътъра, докато си на автофокус. Натискаш шътъра до половина, след това AE-L / AF-L и не ги пускаш, докато си преоткриваш кадъра.

# 651
  • София
Down Under, фокусът не се мести, той остава "заключен".
Прекадрирането със заключване на фокуса има смисъл когато се фокусира с централна фокусна точка. А да се фокусира с централната има смисъл, когато снимаш с камера като Никон 3000/3100/3200.
При камери които са с по-добра фокусна система, няма смисъл да мериш с централната.

Прекадрирането със заключване на експозиция също има смисъл, когато се мери автоматично.

# 652

Ползвай AE-L / AF-L, след като натиснеш шътъра, докато си на автофокус. Натискаш шътъра до половина, след това AE-L / AF-L и не ги пускаш, докато си преоткриваш кадъра.

Техническата част я разбрах, обясни ми на теория и практика какво се случва (знам, че съм идиот).

# 653
Не се мести фокуса. Точно това е идеята - да не се мести. Заключваш го на обекта, на който искаш да бъде и после си нагласяваш кадъра, както ти се харесва. Прави се, когато централната фокусна точка дава по-добър резултат от останалите, както е казала Елл.

Можеш да си кропваш както искаш, разбира се, но се губи качество. Не бих снимала с идеята за кроп после. Най-добре да постигнеш идеалната композиция още в оригиналния кадър.

# 654
Камерата се върти около оста й т. е. Нагоре и надолу, наляво и надясно.... Но не и напред или назад  newsm78

# 655

Техническата част я разбрах, обясни ми на теория и практика какво се случва (знам, че съм идиот).

мислех че съм го направила с "умната" си акулна метафора Embarassed
Но взимаш кака Пена и ще я снимаш. Искаш да я фотографираш пред свинарника ѝ. Но не искаш да я пльоснеш на средата на снимката, щото фонът е мега. Но ако я сложиш кака ти Пена вдясно апаратът ти ще почне да търси фокуса нейде из свинете и обора. Затва, настройваш на автофокус апарата, визираш първо Пена, шътър наполовина, натискаш AE-L / AF-L и държиш двата бутона. След това викаш на кака Пена да си мръдне задника вдясно. И така фокусът ти е връз нея, тя от своя страна е отдясно на снимката, свинарника зад нея блърнат, композицията е на шест и снимката печели всички награди.

Да сме честни, не е лесен метод. Изисква си други базови познания. Но хванеш ли му цаката е доста удобен и често решава проблеми.

Ето какво намерих:
https://photographylife.com/focus-and-recompose-technique

Подробно е, по-ясно от моите изблици и даже става дума за няколко допълнителни техники.

# 656
  • Варна
Down Under, прочети това, много добре е обяснено, Jillian също го е обяснила много добре.

laseen, можеш да настроиш апарата да заключва фокуса с AF-L, на много хора им е по-удобно. Но с полунатиснат спусък си работи прекрасно заключването. Или едното, или другото, не е нужно и с двете. И не можеш да се въртиш безразборно около обекта със заключен фокус и да търсиш точния кадър, почти е сигурно, че фокуса ще избяга, особено ако снимаш на много отворена бленда.
Прекадрирането трябва да се прави внимателно, особено при много широки бленди и ако снимаш много отблизо, защото тогава дофът е много плитък и всяко мръдване може да изтърве фокуса. Аз прекадрирам в повечето случаи, но ако снимам нещо много прецизно предпочитам да си преместя фокусната точка и да играя на сигурно.

# 657
Down Under, прочети това, много добре е обяснено, Jillian също го е обяснила много добре.

laseen, можеш да настроиш апарата да заключва фокуса с AF-L, на много хора им е по-удобно. Но с полунатиснат спусък си работи прекрасно заключването. Или едното, или другото, не е нужно и с двете. И не можеш да се въртиш безразборно около обекта със заключен фокус и да търсиш точния кадър, почти е сигурно, че фокуса ще избяга, особено ако снимаш на много отворена бленда.
Прекадрирането трябва да се прави внимателно, особено при много широки бленди и ако снимаш много отблизо, защото тогава дофът е много плитък и всяко мръдване може да изтърве фокуса. Аз прекадрирам в повечето случаи, но ако снимам нещо много прецизно предпочитам да си преместя фокусната точка и да играя на сигурно.

Мимс, това май най-накрая ми обясни как стават нещата Simple Smile.

Да попитам пак, как да изрежа етикета на добитъка?

# 658
  • Варна
С клоун стамп не става ли? Аз така бих.

# 659
Леле колко сте изписали за това прекадриране.
Аз си ползвам само полуспусък както е казала Мимс, и така заключвам понякога и експозиция при прекалено голяма динамика.. свикнала съм му вече.

Поздрави на всички от Фотокина.. хора нечовешко е тук, като дете в сладкарница съм  #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт