Фотография - 82 тема

• 48 345
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
Да покажи какво точно те интересува, защото ситуациите са различни. Най-лесно е да се снима на черен фон  кадифе или друга фактура която поглъща отраженията. Принципно за да имаш отражения е нужна да има някъде в кадър такава повърхност и цвета на фона е без значение - двете неща са независими като цяло. Като нямаш такава повърхност няма как да има отражения логично.
За любителски цели най-лесно е с черен фон и концепция как да се заснеме...

Черен фона може да се постигне и с осветление но отиваме в друга графа иначе за демонстрация..

# 451
Да покажи какво точно те интересува, защото ситуациите са различни. Най-лесно е да се снима на черен фон  кадифе или друга фактура която поглъща отраженията. Принципно за да имаш отражения е нужна да има някъде в кадър такава повърхност и цвета на фона е без значение - двете неща са независими като цяло. Като нямаш такава повърхност няма как да има отражения логично.
За любителски цели най-лесно е с черен фон и концепция как да се заснеме...

Черен фона може да се постигне и с осветление но отиваме в друга графа иначе за демонстрация..

Да, да речем като тази снимка....лицето е осветено, но отзад си е абсолютно тъмно. Както снимките, които сте имали за нисък ключ, една свещичка осветява лицето, но отзад фона си е черен например.

Основно снимките, които гледах са от групата от предизвикателствата ви.....много хубави неща видях там, не знам дали мога да давам линк, без ничие позволение newsm78

# 452
Проектите бяха страхотни, но няма как да очакваме напреднали да се включват. Те вече са ги научили тези неща. Ако се съберем група начинаещи може и да се получи.

Черен фон на снимане на открито ми е супер интересно, но нямам светкавица Sad.

Лайтрума ме побърква, защото още не мога да схвана каталогизирането, но съм съгласна, че е функционален.

# 453
Нисък ключ е много различно от това което питаш, да такъв тип снимки могат да минат в тема за нисък ключ но в никакъв случай не я охарактеризират.  Това е студийна снимка на бял фон а черното е постигнато с осветление и аксесоари, за това казах че може да се постигне по много начини. И няколко страници по назад с още някой от групата ти казахме да прочетеш за източниците на светлина и изобщо за светлината и белия баланс. Та снимката умишлено я пуснх за да ти покажа че темата светлина е основна и е добре да и обърнеш внимание. То всичко е светлина ...

Темите тук ще ти помогнат но като гледам как процедираш... хванала си да четеш всичко от начало където хората са на различни нива и постоянно се коментират теми от различен характер и трудност което те обърква.

Хвани си упътването и една книжка за основните неща във фотографията иначе на всяка страница от темите ще намираш нещо неясно ... тези неща си ги отбелязвай и по късно търси техните отговори. Както се казва научи азбуката после съставяй сложни изречения.

Не ми се обиждай.. но виждам какви въпроси задаваше вчера и какви днес ... знам че в началото е така нямаш търпение, но прескачаш много теория която като я научиш и сама ще можеш да си отговориш. Сега ще има неща които и да тръгнем да ги обясняваме ще е трудно да разбереш, защото ще съдържат други неща които първо трябва да си обясниш.

По темата.. За начало ако искаш да пробваш нещо подобно просто си намери черен фон.

# 454
Нисък ключ е много различно от това което питаш, да такъв тип снимки могат да минат в тема за нисък ключ но в никакъв случай не я охарактеризират.  Това е студийна снимка на бял фон а черното е постигнато с осветление и аксесоари, за това казах че може да се постигне по много начини. И няколко страници по назад с още някой от групата ти казахме да прочетеш за източниците на светлина и изобщо за светлината и белия баланс. Та снимката умишлено я пуснх за да ти покажа че темата светлина е основна и е добре да и обърнеш внимание. То всичко е светлина ...

Темите тук ще ти помогнат но като гледам как процедираш... хванала си да четеш всичко от начало където хората са на различни нива и постоянно се коментират теми от различен характер и трудност което те обърква.

Хвани си упътването и една книжка за основните неща във фотографията иначе на всяка страница от темите ще намираш нещо неясно ... тези неща си ги отбелязвай и по късно търси техните отговори. Както се казва научи азбуката после съставяй сложни изречения.

Не ми се обиждай.. но виждам какви въпроси задаваше вчера и какви днес ... знам че в началото е така нямаш търпение, но прескачаш много теория която като я научиш и сама ще можеш да си отговориш. Сега ще има неща които и да тръгнем да ги обясняваме ще е трудно да разбереш, защото ще съдържат други неща които първо трябва да си обясниш.

По темата.. За начало ако искаш да пробваш нещо подобно просто си намери черен фон.

Да, да .....май точно така се чувствам....тотално объркана от много информация и накрая нищо!

# 455
Да, да речем като тази снимка....лицето е осветено, но отзад си е абсолютно тъмно. Както снимките, които сте имали за нисък ключ, една свещичка осветява лицето, но отзад фона си е черен например.
Този ефект се постига лесно - просто мериш спотово, фонът сам става черен, ако няма друг (или има, но мн по-слаб) източник на светлина.
Ето кадър от старите предизвикателства(от зората на моята практика Mr. Green Mr. Green Mr. Green). Не е снимано на тъмен, или еднороден фон, някъде из хола, най-вероятно:

Това, обаче, си остава един елементарен кадър. За по-сложни неща от този тип недей да мислиш още, има много друга информация, които трябва да усвоиш първо.

# 456
mamaSunshine, къде мога да прочета за темата, която няколко поста по назад си споменала?

# 457
Здравейте и от мен.
Доста сте писали, все  полезни неща, а има много нови и хубави снимки.
Аз също бих се радвала да се включа, ако се организира среща.

От мен една гладна чайка  Simple Smile
https://www.flickr.com/photos/129274897@N02/29568259745/in/dateposted-public/

# 458
  • Mostly in my mind
екшъни, както и разни други глезотийки за фотошоп, може да си дръпнете безплатно от тук https://vk.com/actionsphotoshop

_DSC0033 by Ina K., on Flickr

# 459
Интересува ме, колко са начинаещите тук... Но не говоря за начинаещи снимащи от 1 година, а такива, които навлизат едва от няколко месеца, има ли такива изобщо?

# 460
  • Варна
Правя си експеримент - вземам на Ина екзифа, слагам същите настройки при същия обектив, обаче тц, черен кадър. И си разсъждавам кои са възможните причини: в стаята съм, т.е. ИСО 100 идва много ниско; снимам в джпег ( т.е. наясно съм, че в роу може да се извади от тъмен кадър светъл, отчитам го и това). И апаратът ми не е ФФ, но пък това едва ли има чак такова значение в случая. Къде нацелвам и къде бъркам?

# 461
  • Mostly in my mind
Това, че си в стаята според мен.  Simple Smile А не навън.

# 462
  • Варна
И аз така си мисля, но чак пък толкова черен кадър.

# 463
Екзифа дава информация да, но не е отговор как е постигнат кадъра, тъй като не отчита един куп фактори, които може в дадената ситуация да се окажат водещи - статив, филтри, външни светкавици и прочие. Екзифа е просто ориентир, но е най-полезен на автора тъй като той знае при какви условия е заснел снимката.

Както Лолита е казала няма как при едни и същи настройки вън и вътре да постигнете сходни резултати.
Така че по-скоро попитайте автора ако ви хареса идеята и не разчитайте само на Екзифа  bouquet

# 464
Интересува ме, колко са начинаещите тук... Но не говоря за начинаещи снимащи от 1 година, а такива, които навлизат едва от няколко месеца, има ли такива изобщо?

Май само аз и ти Simple Smile. Повечето момичета и момчета снимат от дълго време, някои от тях професионално.

Общи условия

Активация на акаунт