ТРЕТИ клас - 1 тема

• 67 516
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
Краснописът вече не е чак толкова важно нещо. Не е сигурно, че когато децата ни станат на наша възраст, изобщо ще има хартия (и дървета за сеч).
С вирусите и аз съм се притеснила, карам ги да пият сироп от бъз (децата, не вирусите) всяка сутрин, белким малко повишат имунната защита.

# 691
  • Варна
Точно това е статията, която ме подтикна да й направя "тест". Благодаря, Дъждче, че я постна  bouquet
Луси, много хубаво са направили, че са ги завели да видят съкровището. Точно нали за траките учат сега. Ние миналата пролетна ваканция си правихме екскурзия до София с Марти и гледахме съкровището (е, беше реплика, но все е нещо) и онзи ден показвала в междучасието на приятелките си снимките от телефона. Обаче пък като дойде време да отговаря на въпрос за ДР относно тракийското златно съкровище и я гледам писала, че е толкова известно, защото е направено майсторски, а тогава другите народи не са били такива майстори като траките Rolling Eyes
А да ви питам - на очен лекар всяка година ли ги водите децата? Защото аз тази година пропуснах Embarassed

# 692
  • на Мелмак
Моите обожават сок от бъз Grinning
Аз съм късогледа и децата ги водя , за съжаление моята третокласничка увеличи диоптъра за година и половина с 2 .
Сега я карам да прави гимнастика за очите , малко й е странно, но ме слуша , защото тя не приема очилата си като проблем .
Но сме в положение и двете да правим гимнастика за очите ,за да сваляме очилата Grinning
Малкият е с +0,5, това е нормално за тази възраст , даже е малко , дано да го задържи , да не стане и той късоглед.
Водя ги и на плуване - то също спомага за намаляване на диоптъра.

# 693
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

благодаря, дъждец Simple Smile още довечера ще го пробваме  Hug
за Мишо имах информация за разменени водещи ръце, но не знаех за връзките око/ръка/крак  Blush

всяка година го водя на очен, тази направихме и теста за алергии, предстои ни консултация с ортопед заради леко криви стъпала (по мое мнение ги криви като ходи, но все пак да го види специалист) и за гръбначно изкривяване.

не знам при вас как е, но при нас ЛЛ не проверява такива работи, а и в училище не е казвал да са го проверявали  Tired

# 694
  • София
Ние миналата година се принудихме да сменим личната лекарка, че си премести практиката.
Но и тя, и сегашните гледат всичко и при първи съмненя пращат при специалист.
На очен го водех всяка година. Сега, като се вижда че има проблем вероятно ще е по- често.

И да попитам etty775, как плуването помага за диоптъра.
А и какви упражнения за очи правите.

Иначе заниманията тази година ще са две - английски и плуване. Не иска да ходи на баскетбол вече.
Както писах иска на шах. Но на шах не е удобно, а на баскетбол е удобно. Но това си е негово решение.

# 695
  • Бургас
В нашето училище преглеждали децата за гръбначно изкривяване. На почти всички поставили диагноза, а Момчил беше възмутен и според него бележките били написани предварително.
За очите - скоро купихме на шефката това - http://samozdrav-bg.com/index.php?route=product/product&path … mp;product_id=117
Не съм я питала дали има ефект, а и беше съвсем скоро.

# 696
  • София-Младост
И моя пише с дясната ръка, рита с левия крак...обаче кое му е водещото око хал хабер си нямам  Joy
Иначе може да пише и грозно и красиво. От първи клас все той си надписва картичките за РД...винаги четливо. Но в у-ще беше получил забележка да пише по-красиво... Аз като знам какво затрудние чак изпитах на един курс, когато трябваше да си водя записки на ръка, с тия компютри нещата не развиват краснописа Sad
Имаше една безплатна кампания за очни прегледи и тогава го заведох, няма за сега никакви проблеми.
Много иска да ходи на футбол, обаче тренировките са П, Ср, П от 19-20.30...това значи да посветя изцяло освободното си време на него и да вися час и половина някъде... Аз ли съм смотана и не го разбирам, или просто остарявам  Sick
Иначе вкъщи аз и каката изкарахме един отвратителен стомашен вирус, сега 3/4 от семейството подсмърча, той - не. Почнах обаче превантивно имуностимулатор да му давам.

# 697
  • Пловдив
До края на месец октомври безплатни очни прегледи.
http://joyoptics.com/bg/pages/detskotozrenie.html
Водих големия, ще заведа и малкия.

Мисля си, че не само Джой участват в тази кампания.

# 698
За очен преглед не съм се сетила, защото не забелязвам някакви проблеми.
Иначе, стелки направихме, вече си свикна с тях, но съм му записала и преглед при д-р Кацаров, началник клиника по детска ортопедия и травматология в Пирогов, да му прегледа колената (нали си разтегна връзките миналата година), стъпалата и гърба. http://www.drkatsarov.com/?m=19

# 699
  • sf
Аз го водих на очен по тази безплатна програма. Беше доста обстоен преглед, не установиха проблем.
Не знаех,че плуването помага, той плува от 3годишен. Вчера започна този сезон и е голямо търчане,че ми е далече. Баща му го води, аз го прибирам. Добре че футбола е в квартала, там си ходи сам.

# 700
Ние и двамата с мъжа ми сме късогледи и затова водя на очен всяка година. Моят диоптър е доста висок. Поверяват я и за още нещо, но забравих в момента как се казваше.
Според мен ако няма някакви оплаквания и семейна история, може и по-рядко да се преглеждат.

Добри, и при нас личната нищо не проверява. Даже се чудех има ли такова животно като профилактични прегледи в България. Навремето в Германия имахме книжка, в която беше описано по месеци и години кога трябва да се мине преглед и какви milestones се гледат.

Ние сме на преглед при Кацаров в края на месеца и ми е притеснено.
Моята също криви краката и след всяка година водене по ортопеди единствено той каза, че са нужни стелки. Другите все ме уверяваха, че щяло да се оправи от само себе си, а проблемът се задълбочаваше.

Луси, нашите не са ходили на музей. Интересно ми е дали всяка класна решава какво да прави.
Миналата година ходиха на две места да им обясняват за съответните професии.
Иначе в "Земята и хората"  ще ходят и нашите.

# 701
  • на Мелмак
Ами , нали децата се раждат с +3 диоптъра, които се регулират до към пубертета.
затова , за малкият сега съм спокойна.
Благодаря Steltion за това, ще взема и аз да го поръчам Grinning.
Плуването , според нашата лекарка ,плуването/което си е факт/ активира всички мускули , включително и лицевите , отварянето на очите под вода  /нали не непрекъснато/, гледането под вода с очила за плуване , стимулира укрепването на очната мускулатура и по този начин се регулира зрението .
В интерес на истината , две приятелки на дъщеря ми с очила - ходят на плуване и свалиха диоптри , едното дете даже 2 диоптъра за година.
Не знам дали се дължи точно на плуването , но съм длъжна като родител да пробвам всичко.
Добре ,че поне сега й харесва плуването , защото преди изобщо не искаше да ходи.
С добър треньор сме и се надявам да ходим редовно , аз даже също си мисля за една водна аеробика , покрай децата Laughing.
Ако не свали , то поне да не качва.
Защото късогледството расте с годините при децата.
Относно упражненията за очите - има доста инфо в нета и тук във форума, аз доста се рових и избирах , така , че да могат да се правят и от деца.
Но в момента ми е невъзможно да дам линкове.
Има също и курсове , но за мен времево са невъзможни.

# 702
  • Варна
При нас няма обремененост струва ми се - с астегматизъм сме, но не сериозен, баща й носи очила постоянно, но диоптъра е нисък. Иначе аз съм с глаукома, но не нося очила, защото за такова заболяване очила не помагат. При дребната миналата година прегледът показа, че е добре, няма астегматизъм, нито диоптър, но се притесних, че сега както растат като гъбки, може и очетата бързо да развиват диоптър. Ще потърся да й запиша час заедно с мен другия месец.
ЛЛ и при нас само отбива номера. Дори в здравната карта видях, че е писала: ръст 123 см! Shocked Смалила се е за една година явно... Да не говорим, че там има графи за сърдечни удари в минута, за кръвно налягане... пише някакви произволни цифри, нищо не е мерила. Не разчитам на нея. Знам, че трябва да потърся по-читава, но тази ми е на удобно място и понеже рядко я посещаваме, все отлагам...

# 703
Нямам идея за програмите, но нашите не са ходили на това за професиите. И за "Земята и хората" не е казвал, че ще ги водят, а само за Политехническия музей.
Важното е да има практически опит, не само сухо учене. Затова преди ходеше на забавна физика и Биоигри.
Моят също расте като гъба, имам чувството, че от лятото е дръпнал поне 5 см, трябва да хвана да го премеря.

# 704
  • София
 etty775, знам че в нета има информация за различни упражнения.
Именно за това се поинтересувах, кои точно упражнения правите вие.
Понеже сме в процес на избор.

Общи условия

Активация на акаунт