Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 538
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 899
Вакумирането в буркани е както при зимнината. Пълня буркан с винтова капачка (400 или 800 мл) с горещото ядене, още врящо или току що изключено и обръщам надолу с капачката. Използвам здрави капачки. Не се налага допълнително стерилизиране. След това съхранявам в хладилник.
Процедирам по този начин с по-течните манджи (супа от всякакъв вид, яхния или всичко друго, което е със сос). Не съм стерилизирала печиво. Да предупредя, че не се получава със зрял фасул, леща и зеле. При тях много лесно ми бомбират капачките. За това пък успешно стерилизирам сготвен зелен боб с телешко и грах яхния, нищо че са бобови.
Опитвала съм да държа сготвена манджа във фризера, но не ни харесва вкусът след размразяване, а картофите са направо отвратителни. Когато е стерилизирано, вкусът се запазва много добре.
надявам се да съм била полезна.

# 376
  • Мнения: 3 020
Благодаря.  Hug

Аз по-скоро исках начин, когато ми остане от някакво ядене, примерно на 2-ри ден и на никого не му се яде, да го сложа в буркан и да го стерилизирам. И да се хапне след 5-7 дена примерно... че и на децата бързо им омръзва, пък и като остане една порция, се готви ново и всеки иска от него, и редовно изхвърлям порцията от старото.

Но хич не съм наясно като се напълни бурканът, обръща ли се или целият се вари, колко мин. и т.н. Всякакви подробности ще са ми от полза.  Peace

# 377
  • София
  • Мнения: 10 825
Ми отделяй си по един буркан непосредствено след като сготвиш храната и го съхранявай по начина описан от LoveIsTheAnswer. Това пак ще ти е едната останала порция, само че я взимаш предварително, а не чак на втория ден

# 378
  • Мнения: 2 856
Здравейте,

моля за съдействие - иска ми се да направя съвсем обикновено тесто за хляб. Може ли да го съхранявам във фризер? Ако да - кога да го сложа във фризера? След замесване ок ли е?

# 379
  • Мнения: 2 152
Здравейте,

моля за съдействие - иска ми се да направя съвсем обикновено тесто за хляб. Може ли да го съхранявам във фризер? Ако да - кога да го сложа във фризера? След замесване ок ли е?



Замесваш си го, оставяш да втаса, премесваш, слагаш в плик/ове и във фризера.
Сетне размразяване в хладилника, вадене на топло и изчакване да си стане на стайна температура и т.н. ...

# 380
  • Мнения: 2 856
Благодаря много за отговора. Всъщност ми се иска и да попитам за рецепта за такъв хляб, нещо изпробвано. Ето това си харесах, добре ли е или ще препоръчате нещо друго?

http://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0% … D0%BB%D1%8F%D0%B1

# 381
  • Мнения: 2 815
Как да замразя бамя?
Иска ми се да е сурова, но се чудя дали няма да е жилава след това....някой с опит?

# 382
  • Мнения: 1 319
Благодаря ви! За днес е ясно, че ще може да се яде, но за поне още един ден ще трябва да стерилизирам.
LoveIsTheAnswer, първоначално мислех така да процедирам, но предпочитам да си готвя месото със зеленчуците или съответно с ориз, паста и пр. Разпределих си суровото месо във формички за лед и ще си взимам колкото ми е нужно за едно готвене. Просто снощи ми се получи в повече, но занапред ще знам.

# 383
  • Мнения: 2 152
Как да замразя бамя?
Иска ми се да е сурова, но се чудя дали няма да е жилава след това....някой с опит?

тя си е сурова като я замразяваш, но трябва предварително да я бланшираш за кратко.
Попарвам я с вряла вода за 3-4 мин., сетне охлаждам със студена и във фризера - на пакетчета като за едно готвене.

# 384
  • Мнения: 2 152
Благодаря много за отговора. Всъщност ми се иска и да попитам за рецепта за такъв хляб, нещо изпробвано. Ето това си харесах, добре ли е или ще препоръчате нещо друго?


виж и хляб в тенджера - правил съм го често и все се получава

# 385
  • Русе
  • Мнения: 6 226
Как да замразя бамя?
Иска ми се да е сурова, но се чудя дали няма да е жилава след това....някой с опит?

http://gradinar.eu/%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0/

Виж това може да Ви допадне.

# 386
  • Мнения: 2 815
Благодаря, Бате, Пейч  bouquet, но на мен ми се иска да я замразя сурова, без бланширане - зеления боб например го предпочитам прибран във фризера суров...но бамята малко капризна и не знам дали няма да е жилава, когато се прибере сурова...Та това ми е въпроса - някой прибирал ли е небланширана бамя във фризера и какви са му впечатленията  Peace

# 387
  • Sofia
  • Мнения: 29 240
Преди години съм замразявала бамя. Като се сложи в яденето веднага от фризера си е като прясна.

# 388
  • Мнения: 2 815
Благодаря,  Доли - мушвам я сурова  bouquet

# 389
  • София
  • Мнения: 12 228
Благодаря, Бате, Пейч  bouquet, но на мен ми се иска да я замразя сурова, без бланширане - зеления боб например го предпочитам прибран във фризера суров...но бамята малко капризна и не знам дали няма да е жилава, когато се прибере сурова...Та това ми е въпроса - някой прибирал ли е небланширана бамя във фризера и какви са му впечатленията  Peace
Сурова, сурова, сурова. Измиваш, почистваш и в найлонови пликчета и във фризера. После в гювеч е разкошна.

Общи условия

Активация на акаунт