Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 460
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 3 857
Здравейте, момичета, имам нужда от мнения и съвети. Утре ще посрещаме гости по повод рожденния ден на съпруга ми, менюто ще бъде рибно - миди , скариди, раци и два вида риби, но не за тях ми е питането. Десерта какъв да бъде? Притеснявам се да е торта (заради съдържащите продукти) но какво? Давайте идеи, има много деца сред гостите и искам те да поднесът тържествено "въпросния" десерт с горящи свещички и т.н. Благодаря Ви предварително!

На Никулден мъж ми е именник и последните две години получава бисквитена торта с кока кола и стар хляб. Уникална е. И подходяща за риба. Честичко я правим и все не стига.

Рецептата:
 
 500 г. хляб,125 г. краве масло,1,5 ч.ч. захар, 8 с.л. какао, 2 пак. бисквити, 500 мл.кока кола

Хлябът се накисва във две трети от колата след като се отстрани кората му. Изстисква се и се смесва с маслото, захарта и какаото . Разбиват се, докато се получи еднородена смес.
Във форма с подвижно дъно се нареждат ред бисквити (потопете бисквитите в кока кола), ред крем, като се редуват до изчерпване на продуктите. Накрая се намазва отгоре и отстрани с крем. Може да се доукраси с захарни пръчици или кокосови стърготини. Да ви е сладко. Simple Smile

Този крем достатъчен ли е за 2 пакета бисквити?Бисквитите са "Закуска" предполагам?

# 451
  • Мнения: 259
Благодаря

# 452
  • Sofia
  • Мнения: 29 224
Много харесвам турско кафе в джезве направено в горещ пясък. Има съвсем друг аромат и вкус.
Има ли начин да си го направя в домашни условия,напр.в метален съд с пясък и на котлона? Какъв пясък трябва да сложа?

# 453
  • Мнения: 2 152
Много харесвам турско кафе в джезве направено в горещ пясък. Има съвсем друг аромат и вкус.
Има ли начин да си го направя в домашни условия,напр.в метален съд с пясък и на котлона? Какъв пясък трябва да сложа?


може да стане. пясъкът трябва да е добре измит ...

# 454
  • Sofia
  • Мнения: 29 224
А от къде да си взема фин и чист пясък?
Дали от зоомагазин може?

# 455
  • Мнения: 1 098
Здравейте!Тръгнала съм да правя мусака и се чудя дали ако сложа всичко на сурово във фурната ще стане вкусна?
До сега винаги задушавах каймата с лука,но колкото и малко мазнина да слагам си седи мазна.Та сега се сетих дали да не натроша каймата сурова.Някой пробвал ли е така?

# 456
  • Мнения: 2 378
Размивам каймата с малко вода и слагам всичко сурово.

# 457
  • Мнения: 899
на мен ми става като варена, когато се приготвя без задушаване предварително.
за да не ми е мазна, задушавам каймата в тефлонов тиган без мазнина. Винаги взимам мляно месо (т.е. мелят ми месо в месарския магазин Simple Smile) и то обикновено не е мазно.
Мазнина добавям след това в тавата преди да сложа във фурната.
Добавям и малко прясно мляко заедно с водата. Така всичко става много сочно. Никога не ми е ставала мазна мусаката  Peace

# 458
  • Русе
  • Мнения: 6 215
Здравейте!Тръгнала съм да правя мусака и се чудя дали ако сложа всичко на сурово във фурната ще стане вкусна?
До сега винаги задушавах каймата с лука,но колкото и малко мазнина да слагам си седи мазна.Та сега се сетих дали да не натроша каймата сурова.Някой пробвал ли е така?

При мен не се получава мазна, но все пак зависи от каймата. Много "суха" също не е вкусна според мен.


# 459
  • Sofia
  • Мнения: 29 224
Ще готвя телешко варено,но нямам целина...,дали може само с магданоз?

# 460
  • Русе
  • Мнения: 6 215
Много харесвам турско кафе в джезве направено в горещ пясък. Има съвсем друг аромат и вкус.
Има ли начин да си го направя в домашни условия,напр.в метален съд с пясък и на котлона? Какъв пясък трябва да сложа?


Виж първата снимка по линка

http://bonafide.bg/mreja/jeravna-tursko-kafe

видео

https://www.youtube.com/watch?v=NQ2aQ4np6rs

https://www.youtube.com/watch?v=chZhrbwJLD0

# 461
  • Мнения: 2 152
Ще готвя телешко варено,но нямам целина...,дали може само с магданоз?

може, разбира се.
Може да сложиш и лук, и картофи и т.н.

# 462
  • Sofia
  • Мнения: 29 224
е,да,разбира се...мерси bouquet

# 463
  • Русе
  • Мнения: 6 215
Ще готвя телешко варено,но нямам целина...,дали може само с магданоз?

Става, но нещо ще ти се загуби от вкуса на супата. Simple Smile

# 464
  • Мнения: 2 315
Ще готвя телешко варено,но нямам целина...,дали може само с магданоз?

Повечко магданоз, а аз слагам като има и коренчета. В къщи не слагаме целина защото номера 2 и 5 не я понасят във варено. Супер си е. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт