Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 317
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
  • Мнения: 29 211
Мерси за предложенията,но ще правя миш маш с тях Peace

# 646
  • Мнения: 5 846
Привет! Ще варя ориз,искам зрънцата да останат разделени,не слепени .Какъв ориз да взема ? Благодаря  bouquet

# 647
  • софия
  • Мнения: 30 790
Зрънцата на бланширания ориз винаги остават разделени. Преди да сложа вода запържвам ориза в мазнина да си промени леко цвета.

# 648
  • Мнения: 9 474
Привет! Ще варя ориз,искам зрънцата да останат разделени,не слепени .Какъв ориз да взема ? Благодаря  bouquet

ползвам обикновен,  с по-дебелички зрънца, не от тънките-дълги; измивам в цедка на течаща вода докато спре да пуска бяла вода.  И аз запържвам в олио за минутка две - докато ориза се "оцъкли" - стане прозрачен. И винаги заливам с гореща/вряла вода, или буляон

# 649
  • Мнения: 1 741
Бланширан ориз.  Peace Измивам,доливам гореща вода и варя.Като е готов измивам добре със студена вода.  Simple Smile Това когато е за гарнитура,иначе за готвене си слагам обикновен,пържа го,но пак слепва почти винаги.  Crazy

Последна редакция: пн, 15 авг 2016, 11:41 от T o X i C

# 650
  • Мнения: 5 846
Благодаря! А каква е пропорцията на водата ,за да не остава излишна вода и все пак да не хрупа .

# 651
  • Мнения: 9 474
3,5/1 част ориз слагам на моя http://pep-4o.blogspot.bg/2010/02/blog-post_07.html  Когато почти си е поел водата, изключвам фурната и оставям 10 мин вътре. на снимките се виждат добре зърната какви са.
ориз със зеленчуци и гъби http://pep-4o.blogspot.bg/2010/03/blog-post_24.html - тук ориза варя предварително в повечето случаи, отцеждам, измивам и събирам с останалите

# 652
  • Мнения: 5 846
Благодаря! Живи и здрави бъдете  bouquet

# 653
  • Мнения: 5 383
Здравейте! Имам нужда от рецепта за пълнен патладжан с кайма, но да става като Гръцкия: патладжана е идеално изпечен и омекнал, а плънката е сочна и не е загоряла отгоре. Правила съм няколко пъти, но за да не загаря пълнежа, патладжана все е леко твърд и сух, а не сочен  Rolling Eyes

# 654
  • Мнения: 899
патладжанът се изпича или изпържва предварително и тогава го пълниш. Аз го режа по дължина, правя прорези отгоре на квадратчета (без да стигаш до дъното), осолявам и отцеждам за 1/2 час. След това пека в силна фурна за 15на минути, за да омекне. После издълбавам лодката и добавям към плънката.

# 655
  • Мнения: 5 383
Мерси, така ще направя утре.

# 656
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Колко интересно! 3,5:1 вода:ориз - ако го направя така, ще ям нещо като оризена каша с тукашния ориз... но е хубаво да знам, ако ще готвя някога в България. Simple Smile

На зрънца става също и ориз басмати, ако харесвате, или аз взимам от дългозърнестия в пакетчета, когато не искам да съм толкова "полезна" Wink. Като показах на баща ми как да вари ориз в торбичка, той остана възхитен. Ето линк, за който иска да види как се продава нормално оризът в Германия, любопитно е:

https://www.google.de/search?q=reis+im+beutel&source=lnms&am … =1680&bih=913

Вари се в тази торбичка в колкото искаш вода, не залепва.

# 657
  • Мнения: 1 569
Преди време съм купувала от Фантастико май на Крина пакет с 5 такива торбички вътре. На мен пак ми залепнаха, че и си останаха хрупкави отвътре зрънцата, но аз съм се отказала от опитите да си сготвя поне прилично изглеждащ ориз, така че не съм критерий  Grinning
Мисълта ми беше, че се продава и България  Peace

# 658
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 168
Моето съотношение е 1:4, така знам от майка ми, не ми е кашав, а сочен. Мразя сух и хрупащ ориз. И в България има Uncle Bens в торбичка (може и други марки да има вече де), но той е много различен от нашенски ориз на фурна.

# 659
  • Русе
  • Мнения: 6 212
Привет! Ще варя ориз,искам зрънцата да останат разделени,не слепени .Какъв ориз да взема ? Благодаря  bouquet

Технологията на приготвяне на ориза и ястието са описани в рецептата. Използвах бисерен ориз на "IZZI". Преди да започна да приготвям някое ястие с ориз, първо го измивам добре на течаща студена вода. После го накисвам в студена вода за около час.

Обикновено съотношението вода ориз го пише на пакета. Варира между 2:1 и 3:1 части.

Общи условия

Активация на акаунт