Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем с банка Париба

 • 25 344
 • 36
 •   1
Отговори
 • Мнения: 16 704
Здравейте, историята е горе-долу следната, преразказвам това, което ми е разказано:

Майка ми взела от магазин за техника, където имало представител на банка Париба, телевизор на изплащане. Трябвало да плати 12 равни месечни вноски, да речем по 50 лева месечно (за по-лесно смятане, иначе сумата за вноската не е кръгло число, ами е със стотинки), общо 12 месеца*50 лв.=600 лв., а тя плащала по-големи суми, и в крайна сметка е плащала по 60-70 на месец и изплатила 602 лева и някакви стотинки общо и приключила с кредита за 9 месеца, т.е. 3 месеца по-рано.

Приключила вече с плащанията и ѝ се обаждат от банка Париба, че тъй като е коректен платец, са ѝ издали кредитна карта и трябва да я получи по куриер. Майка ми не искала кредитна карта и по телефона казва, че не иска въобще да ѝ я пращат. Служителката казала, че по принцип не можело да я откаже предварително (?!), не зависело от нея, но можела да откаже да я приеме от куриера. Убедила я все пак майка ми да опита да я откажат картата, за да не седи да се ангажира да чака куриер, пък и да не правят подобни разходи за куриер, за нещо, което твърдо не желае. Обещала служителката, че щяла да говори с по-висшестоящи, че не зависело от нея, и да се обадила майка ми пак след известно време, за да провери как стои въпросът с кредитната карта. Обажда се майка ми пак, друга служителка, обяснява на майка ми, че ѝ били отказали кредитната карта, защото нямала право на такава, тъй като била длъжник (?!) - дължала им три месечни вноски за телевизора, който изплатила 3 месеца по-рано. Иначе излизало и при тях, че е надплатила с еди-колко си (дребна сума, но все пак дори е надплатила, в никакъв случай не им дължи нищо), обаче все пак дължала 3 месечни вноски.

Изобщо не ми го побира акълът как е възможно това. Няма офис на банка Париба в града, в който живее майка ми, представителят им в магазина за техника, от който е купила телевизора (в друг град), не е оторизиран за нищо друго (поне така казват), освен да сключва такива договори за покупка на лизинг с клиенти на магазина. Иначе нямат офис и в града, от който е закупила телевизора.

Какво трябва да направя, за да се реши този проблем - да не я карат да плаща допълнително за нещо, което е изплатила? Не можело въпросът да се реши по телефона, трябвало в офис на банката. Какви документи трябва да ми предостави, за да отида в офис на банката в София? Пълномощно вероятно, вносни бележки, нещо друго...? Въобще е ужасно абсурдно и некоректно поведението на въпросната банка Париба и наистина не знам какво да направим. Майка ми, за да отиде лично в друг град, където имат офис, ще трябва да похарчи 1-2 месечни вноски като разходи за транспорт и може би на това разчитат - да не се занимава и да им плати още 3 месечни вноски.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 9 489
Тия по банките са уникални папагали. Една част от тях, айде, да не обиждам всички, а и да не казвам по-груба дума, щото и те си вършат работата, само работата и нищо извън работата, която пряко им е възложена.
На мястото на майка ти просто ги отсвирвам без никакво разкарване до другия град, а ако някой ден ми поискат трите вноски - което не е задължително, щото не са чак пък толкова папагали всички по банките - просто да им покаже какво и колко е платила.
Надявам се, пази си документите за плащанията?

# 2
 • Мнения: 7 324
Не ми е професионален съвета, но в такива случаи е добре като се приключи плащането да се иска бележка от банката, че не се дължи нищо. Вземи вносните бележки и евентуално пълномощно за да не ти откажат информация и отиди. При положение, че сумата е платена и можеш да го докажеш, едва ли ще те накарат да плащаш пак.
И нещо от опит - кореспонденцията с банки и институции само чрез имейли, по телефона могат да ти кажат хиляди глупости и после да се отметнат.
 

# 3
 • Мнения: 16 704
Пази си вносните бележки за плащанията (плащала е по банков път), но проблемът е, че първо се притеснява въобще да я водят някъде, че дължи нещо, второ, че иска да вземе потребителски кредит от нормална банка (Париба лично аз ги считам за ненормални), за да прави ремонт, а ѝ отказват кредита, понеже се водило в кредитния регистър, че имала вече взет кредит.

# 4
 • Мнения: 7 324
Ако не е минал този 12 месечен период, надвнасянията си седят и от тях се теглят месечните вноски. Т.е. кредита не е приключен.

# 5
 • Мнения: 16 704
Ако не е минал този 12 месечен период, надвнасянията си седят и от тях се теглят месечните вноски. Т.е. кредита не е приключен.

Не съм абсолютно сигурна дали е минал периодът, трябва да я попитам, но ми се стори, че доста време, след като е приключила с плащанията, се развива въпросната ситуация, така че вероятно е изтекъл 12-месечният период.

# 6
 • Мнения: 7 324
Затова най-добре да идеш в офис с всичко, което имаш.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 756
Не са банка, а кредитна институция. Нека Ви изпрати вносни бележки за направените вноски до момента. Както и пълномощно, че Вие иска да я представяте пред тях. След това Вие отидете до техен офис и се свържете с отдел "Събиране на вземанията" или директно можете да отидете и до централата им в Бизнес парк-а и там да говорите с шефа на отдел "Събиране на вземания" и да представите бележките, а те от своя страна да си направят проверка. Ако не е платила как до момента никой не я е потърсил да и каже и да иска да представи бележки?

# 8
 • Мнения: 16 704
Аз в момента нищо нямам при мен, трябва да ми ги изпрати по пощата документите. Въпросът е, че сигурно не може без пълномощно - специално за пред въпросната банка ли трябва да е пълномощното, трябва ли и копие на нейна лична карта да представям? Ясно е, че няма как да ми прати личната си карта.

Благодаря ви. Никой не я е търсил да плаща, освен за кредитната карта, която искаха да ѝ дадат насила, и дори не ѝ казаха точна дата, в която да чака куриер. Иначе и при тях излизало, че е надплатила дори, но пак дължала 3 месечни вноски.

# 9
 • Мнения: 4 500
Париба е банка??

# 10
 • София
 • Мнения: 3 756
Аз в момента нищо нямам при мен, трябва да ми ги изпрати по пощата документите. Въпросът е, че сигурно не може без пълномощно - специално за пред въпросната банка ли трябва да е пълномощното, трябва ли и копие на нейна лична карта да представям? Ясно е, че няма как да ми прати личната си карта.

Благодаря ви. Никой не я е търсил да плаща, освен за кредитната карта, която искаха да ѝ дадат насила, и дори не ѝ казаха точна дата, в която да чака куриер. Иначе и при тях излизало, че е надплатила дори, но пак дължала 3 месечни вноски.

Оффф много са зле......явно супер некомпетентни хора са започнали да работят.
Нека Ви прати само пълномощно за пред тях с вносните бележки и като ги получите отивайте и Вие се разправяйте. Някак ми се струва не ОК да закъснява с вноските и да не и се обажда никой - дори и да е надвнесла.


Има банка, но майка и си е взела от БНП Париба лични финанси - което е финансова институция.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 9 489
Има и банка, и небанкова кредитна институция.
Банката е клон на френската (или квато е там по народност), а другото е "БНП Париба пърсънъл файненс".
Няма кой знае какво отношение към въпроса, де, все по един начин ще се действа според мен.

Иначе трябва да свърши работа пълномощно + документите за плащанията. Не би трябвало да искат да представяш копие от нейната лична карта - вътре в пълномощното нейното име и ЕГН ще ги пише.
Или пък писмо по пощата от майка ти до тях с копия от документите?

# 12
 • Мнения: 4 500
Телевизорът се води бърз стоков кредит. Никакви банкови закони там НЕ важат. Не може да се изплати предсрочно бърз кредит, защото трябва да има предоговаряне, тоест нов договор или анекс към старият договор /което едва ли ще направят/.
На практика излиза, че си е ваш проблема, че сте си внасяли повече. Разбирам, че е ужасно, но е така. Говоря уверено, защото работя и във фирма за бързи кредити. Като сте подписали, че 12 месеца ще внасяте Х лева, те чакат да внасяте 12 месеца по Х лв.
Ваш проблем е, че сте внасяли 9 месеца по Х+20 лв .....за съжаление.
За да се погаси такъв бърз кредит /пък макар и стоков/, то трябва да сте изплатили редовно 50% от вноските си, тоест 6 месеца по Х лева и тогава правите предоговаряне.
В случаят съветвам да постигнете т.нар. "приятелско разрешаване на спорът" - отивате на място, носите квитанции/разписки/платежни/каквото имате и се разбирате.
Успех  bouquet

# 13
 • Мнения: 16 704
Ако е проблем, ще го поправя заглавието, да не е банка, но наистина слабо ме вълнува семантиката точно в този случай. Благодаря, Нефертари. Не сме и предполагали, че може да е така.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 9 489
Скрит текст:
За предсрочното погасяване на потребителски кредити - не само от банки - тук, чл. 32. Аз лично не виждам причина да не може.

Общи условия

Активация на акаунт