Желание за дете и проблемни отношения

• 33 013
  • 475
  •   1
Отговори
# 75
Мисля,че темата отиде в съвсем друга посока. Авторката, според мен при нестабилни отношения, последното, коетотрябва да се прави е да се създават деца. Имаш вече две, предполагам от собствен опит знаеш колко им се отразяват отношенията между родителите. Дано проблемите ви да са временни и да ги разрешите. Това е най-важно.

# 76
Раждането на 40 съвсем не е новост. Разликата между майка ми и най-малкия й брат е 20 години. И те не са изключение. Тъй като баща ми е на 83, за неговото поколение това е по-скоро норма. Раждането се измества по-рано около 50-те години на 20. век, когато ражданията се свеждат до към две. Понеже женитбите са си били по-ранни, много жени са се оказвали баби на около 40. Според мен много от тях са искали да гледат внучетата си именно защото майчинският им инстинкт си е запазен.
Аз съм къснородено дете от късен брак. Майка ми почина от болест, която не прощава и на 20-годишните. Баща ми е жив и в по-добро здраве от много хора на 60. И без наченки на деменция, слава Богу. Така че всякакви спекулации в това отношение са ненужни.
Трябва да подчертая, че аз не смятам за разумно първото раждане да се отлага твърде много във времето, ако жената има свестен партньор и иска да има деца, защото времето не работи в наша полза. Но повечето хора, които познавам лично, не отлагат раждането просто ей-така, а това се е случило по стечение на най-различни кофти обстоятелства. А иначе, щом има цикъл, щом има секс и желание за деца, защо жената да не роди?
В конкретния случай на разклатено семейство ми се струва, че не е много разумно да се появява бебе. Зависи какви са проблемите в семейството всъщност.

# 77
Много ми е смешен доводът "сега не е комунизъм, а демокрация". Все едно политическият строй има някаква връзка с биологията.
А доводът, че ако майка ти ще има високо кръвно когато си на 20, по-добре изобщо да не си се раждал, е мнооого сериозен  Joy

# 78
Естествено, че раждането на 40 не е новост. Баба ми има сестра, която е набор на майка ми, прабаба е родила на 41 години. Леля ми роди на 39 години. Какво толкова ви бърка в здравето кой кога ще роди. Да не говорим, че темата не е за и против раждането на 40+.

# 79
Ама правите ли разлика между здрава селянка, която от 20 до 40 ражда дете през няколко години - и мадама, която само си пили нервите и на 40 вместо спортна кола почва да мечтае за бебе?

# 80
Уж сте много демократични, а в няколко поста прочетох злобни определения за "20 годишните пикли", които решили да раждат. Разбирам, че самоубежденията са успокояващи , ама реалността е друга. Колкото по-рано роди една жена - толкова по-добре за нея и за хората около нея.

# 81
  • София
Уж сте много демократични, а в няколко поста прочетох злобни определения за "20 годишните пикли", които решили да раждат. Разбирам, че самоубежденията са успокояващи , ама реалността е друга. Колкото по-рано роди една жена - толкова по-добре за нея и за хората около нея.

Е, това последното е някакъв закон ли, какво?
Ама правите ли разлика между здрава селянка, която от 20 до 40 ражда дете през няколко години - и мадама, която само си пили нервите и на 40 вместо спортна кола почва да мечтае за бебе?

Ето тук вече съм много съгласна с теб. Така прочетено има логика. Но помисли наистина, ако имаш втори брак на 40 или си преминал през някакъв етап от живота си /да речем лоша болест, от която си се отървал на тази възраст или криза в отношенията с мъжа си/, защо да не родиш още едно дете?

# 82
Абе не ги разбираме ние демократките и феминистките. Общо взето изборът на всяка жена е правилна (стига да направи модерния за момента избор, тоест да родиш на 40 все пак стои по-добре в сивито в някои групички и субкултури, макар да не е въобще оптимално).

Моята философия за раждане е, че не раждам толкова за себе си, колкото заради детето. Тоест на 40 и да ми се иска, знаейки негативите, с които по-вероятно ще го натоваря, не бих родила, дори да ме ръчка някакъв мерак.

А това с втория брак...абе втори брак над 40 си е само за купон и компания, какви ти деца. Аз имам втори брак, защото исках деца, не съм продължила да раждам, защото имам втори брак. Ако не исках повече деца, щях да си стоя на фаза гаджета и купон с едно дете.

# 83
Violenzaa , не е закон. Но да речем, че западните страни си дават сметка за наближаващи демографски кризи и апелират деца да се раждат по време на студентските години. Защото ако една жена ще ражда първо дете около 40, то друга жена от мюсюлманското малцинство ще се радва на внучета около 40те си години. Прескача се поколение за сметка на поколенията на малцинствата, които скоро няма да са малцинства.

# 84
  • Пловдив
. Не разбирам как едно дете ще е ощетено с това, че като стане на 20, майка му ще е на 40 или 60 и в двата случая за детето ще са еднакво възрастни
Не разбираш, защото не си го преживяла- в детската градина, после в училище, когато те питат това баба ти ли е?
Когато ти се иска да се надбягвате, да те носят на конче, да вървите по улицата и да си горда с мама, с която да ви казват, че сте сестри.......
Пропастта между поколенията съществува, но когато е прескочено едно, съвсем трагично става.
Няма дете, което и на 2 години да е, да не прави разлика между 40 и 60 годишните.

О, какви са тези глупости!? Има майки на по 30, който изглеждат много по-зле от майки на по 40+ години. Няма никакво значение  на колко години е майката и бащата стига да искат да имат дете. Моята майка беше на 48 когато се роди дъщеря ми, но изглеждаше така, че никое дете не знаеше, че това е бабата когато ходеше да я вземе от детската градина. Съседката ми е на 63 год. няма такава мадама, то крак, то коса, не ходи с грим,а има разкошна кожа всички съседи се обръщат след нея, нищо че тя е най-възрастната тук. Всеки ден кара колело, тича на гребната, ходи на народни танци, а събота и неделя катери планини..... такава енергия има, че ще сложи много 25-30 г. в малкия си джоб, собствената й дъщеря не може да й насмогне на темпото. Така че това с годините е пълна глупост. Само да ти кажа, че 2 годишните не избират хората по възраст, те или харесват или не харесват хората без значение на колко години са.

Аз има доста по-малък брат и майка ми и баща ми бяха вече над 40 г. когато той тръгна на училище, никога не е имал проблем, никое дете не го е питало това баба ти и дядо ти ли са. Ако ти си преживяла нещо такова може би е защото повечко ти личат годинките или духа ти е загубил свежестта си.

# 85

М, да, чудесно е! Бабата гледа бебето, дядото издържа младите! Младата майка не може да се занимава с отглеждане на детето, защото е студентка или пък й се ходи на парти, младият татко се вълнува от коли /или нещо друго/ и също е студент, едва ли работи работа, от която да изкарва достатъчно за издръжка на семейството... Прекрасна идилия!

ПС: Не всички млади семейства са като гореописаните, моля да ме извинят изключенията! Peace

# 86
Violenzaa , не е закон. Но да речем, че западните страни си дават сметка за наближаващи демографски кризи и апелират деца да се раждат по време на студентските години. Защото ако една жена ще ражда първо дете около 40, то друга жена от мюсюлманското малцинство ще се радва на внучета около 40те си години. Прескача се поколение за сметка на поколенията на малцинствата, които скоро няма да са малцинства.
Демек, ако една жена реши да роди трето дете на 40, ти трябва да си ок с това, понеже така ще компенсира за някое семейство само с едно дете.

# 87
Аз въобще не съм против жените да раждат на 20. И далеч не всички двайсетгодишни са пикли, каквото и да значи това. А за Западна Европа... не знам какво говорят там, но не съм забелязала там да раждат по-рано, отколкото тук, напротив, тази мода за отлагането на раждането оттам дойде.
Знам за не един случай, в който една и съща жена роди и на 20, и на почти 40. Защо да не го направи? Тъкмо няма да тича да отмъква внучето от ръцете на дъщеря си и снаха си.
що се отнася до селянката на  40, колко е била здрава, не знаем. Предвид високата детска и женска смъртност не е като да са били от камък и те. А не всички четиридесетгодишни и днес са с изпилени нерви, нокти и вежди.

# 88
Аз пък се чудя какъв е този нездрав интерес кой на колко години ражда.
Всеки си взима собствени решения за живота си/семейството си и съответно си носи последствията за това. В никакъв случай не приветствам целенасоченото раждане на първо дете след 40, но и не бих се бъркала или коментирала избора на хората. Също толкова и не приветствам избора за раждане на 20 и прехвърляне на детето по баби и гледането му между другото и висене за издръжка на родителите на младите.
Обаче решенията са си техни. Да са им живи и здрави децата

# 89
към авторката: решението за още едно дете трябва да го вземеш сама предвид твоят живот и възможности за отглеждането му, тук каквито и съвети да получиш - те не могат да ти дадат отговор дали да имаш дете

аз също смятам, че една жена не трябва да ражда над определена възраст, но това е мое лично мнение, което не налагам на останалите

както стана ясно от всичко изписано - животът е непредсказуем, има най-различни житейски ситуации и със сигурност има много случаи, в които майки 40+ прекрасно успяват да се грижат за детето си, а други 20 + не, но все пак не случайно се гледа на коя възраст си забременяла, дали е първа бременност, дали има придружаващи заболявания и т. н.

Общи условия

Активация на акаунт