Промяна на собствено име на дете

• 7 744
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
  • Русе
Дано детето има повече разум от вас. Мелек е страхотно име като звучене, а доколкото прочетох и значението му е хубаво.
Всъщност на колко годинки ще му се предостави правото на избор?
Детето в момента е на 6.Дали да си смени името ще оставим на нея да реши.За сега не и създава проблеми,знете че децата сега са малко по-различни от нашето време.Иначе и тя си харесва името,дразни се само когато и говорят на турски и тя не ги разбира.Това разбира се чужди хора,никой от близките не и говори,защото знаят,че не разбира.Но нали знете бабите какви са и само като чуят името и се започва  GrinningА за смяна на името ще и предложим малко по-нататък,защото сега ако и кажем тя ще е съгласна веднага.Като стане малко по-голяма ще може да прецени дали има нужда от тази промяна.

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 18:23 от мишуранка

# 31
По-нататък ще създаде приятелства, и децата, с които се е сприятелила, ще знаят за старото име и за смяната, и в пубертета това може да изиграе лоша шега на детето - някой, с когото се е скарала, да я заяжда на тема старото й име, и други всякакви. По-добре е името да се смени сега, докато е малка и не е създала трайни приятелства, отколкото в един момент, когато ще трябва да обяснява на близо 200 човека, че си е сменила името, и да я затрупват с въпроси "защо" и "как". Ние, възрастните (включително вие, нейните родители) преценяваме, че името носи повече негативи, отколкото позитиви, вие самите мислите за смяна... значи е адекватно решение. Казвате, че дъщеря ви веднага би си го сменила - това говори много.
Ако сега смените името, след години тя, ако държи да се казва Мелек, което няма да се случи, но хипотетично, ако пожелае да се казва така, ще си го смени на Мелек отново. Но вероятно ще задържи новото име и няма да й мине през ума да го сменя на Мелек.

# 32
  • Най-красивата страна
Аз пък мисля,че не е лошо да се смени името.Детето е от смесен брак,не знае турски,бащата е съгласен,живеят в България,защо да не е с българско име или пък с някое от по-модерните....?

# 33
  • Русе
Значи ще седнем да поговорим с нея и да видим до какво решение ще стигнем.Дали ще иска или не.Ще оставим тя да реши.Ако иска отиваме,ако не иска-така да е.

# 34
Щом си харесва името и то не й създава притеснения, защо ще й го сменяте? Доколкото разбирам трите й имена са в съзвучие. Сега е само Мелек, но след някоя и друга година ще се представя с две или три имена и пак може да има питания от рода "Ти защо си с българско име, а бащиното ти е турско?" и "ти каква си - туркиня или българка?". Не е ли по-добре да й кажете да отговаря с " Извинете, но не разбирам" ? Част от помаците са с български имена, но и тези с турските не винаги знаят турски. Обмислете добре въпроса от всички страни и най-вече дали една смяна няма да предизвика нови коментари и недоразумения.
Аз съм осиновители, на курса ни съветваха, ако сменяме името на по-голямо дете да изберем ново име, което ще запази краткото, с което е свикнало детето. Така промяната се приема по-лесно. А осиновеното дете попада и в изцяло нова среда. Вие ще сменяте ли средата?

# 35
  • Русе
Средата няма да я сменяме(ако не спечелим от лотарията Laughing).Аз точно заради презимето и фамилията я кръстих с турско име.Имах колежка,която е туркиня женена за българин и ми звучеше странно-Гюла Николаева Rolling Eyes

# 36
Между другото, българските женски имена звучат добре с чужди фамилии.

# 37
Ако се сменя името,трябва да е сега,според мен. Бях студентка по времето,когато сменяха имената на помаците. Имах състудент Раиф. След една ваканция дойде Роман. Е, как да ти се обърне езика да му кажеш така, след като 2 години си го наричал с друго име. А Илдъз Ибрахимова? Дори когато официално се водеше Сузана Ерова /помни ли някой?/,на афиша пишеше Сузана Ерова, но всички се обръщаха към нея с Илдъз.

# 38
Между другото, българските женски имена звучат добре с чужди фамилии.

Joy Stop Stop

Гошка Филипс, Кръстинка Адамс, Петранка Джоунс..
Стига глупости.

По темата:Мелек, на галено Мели, познавам Мелинда, която на галено също е Мели, та в тази връзка може да е това име. Галените съвпадат, адаптирането ще е по-лесно според мен.

# 39
Стига глупости.
Това ли са българските женски имена? Преди 200 години може и това да са били...

Авторката на мнението имаше предвид нормални български имена, не допотопни.
Адриана Лима, Александра Джоунс, Елена Филипс, Даниела Джоунс, Мариана Хил, Таня Филипс, Лидия Адамс, Катя Джоунс, Ивана Джоунс...

# 40
Тези имена не са само български, а международни в християнския свят. Затова и звучат добре с не бг фамилия.
Дали звучи обаче също толкова добре Елена Ахмед(ова), Адриана Ибрахимова, Ангелина Османова... В началото авторката на темата пише, че бащата е от турски произход, т.е. с мюсюлмански имена. Затова изразих мнение, че Ангелина Османова Кючукова например също би могло да предизвика въпроси и коментари. В бившите Юго републики и Русия се срещат и такива комбинации, но у нас....?

# 41
Стига глупости.
Това ли са българските женски имена? Преди 200 години може и това да са били...

Авторката на мнението имаше предвид нормални български имена, не допотопни.
Адриана Лима, Александра Джоунс, Елена Филипс, Даниела Джоунс, Мариана Хил, Таня Филипс, Лидия Адамс, Катя Джоунс, Ивана Джоунс...

Е то защото Адриана, Александра, Елена, Даниела, Мариана са много български  Stop Laughing

# 42
  • Русе
Дали звучи обаче също толкова добре Елена Ахмед(ова), Адриана Ибрахимова, Ангелина Османова...
Точно за това реших да я кръстя с турско име.Вярно че звучи добре бг име с чужда фамилия,но не и турска.Поне така си мисля.Баща и изобщо се няма за турчин,ако не му е името никой не може да разбере,че е такъв.Но никой не си избира семейството.Ако за в бъдеще името започне да и създава проблеми ще седнем и ще поговорим.Ако реши,че иска да го смени-добре.Сега как да и обясня защо искаме да и сменим името.И да речем се съгласи,но утре може да реши,че и новото име не и харесва.

# 43
Е то защото Адриана, Александра, Елена, Даниела, Мариана са много български  Stop Laughing
Откакто живея в България, чувам тези имена. Затова пък и една Кръстинка, Грозданка и Гошка не съм видяла, и не съм само аз.
Щом държиш на точните факти, най-често срещаните 300-400 женски имена в България звучат добре с чужди фамилии. Допотопните имена от село не звучат добре дори сами по себе си, камо ли с каквато и да била фамилия.

Общи условия

Активация на акаунт