Православието като начин на живот-6

• 60 002
  • 741
  •   1
Отговори
# 45
  • София
М-м-м, сега погледнах в сайта на нашата митрополия, но още не са оповестили кой ден в коя църква ще има вечерня. Явно много съм подранила  Laughing

Към края на месеца ги обявяват, щото те почват от първи.

# 46
Добро утро! Simple Smile
Тук е дадена информация за постите:
http://www.dar-center.com/article/?article=1589
Богородичните пости започват на 1-ви август, като на 30-ти юли последно се яде блажно.

# 47
  • София
Добро утро! Simple Smile
Тук е дадена информация за постите:
http://www.dar-center.com/article/?article=1589
Богородичните пости започват на 1-ви август, като на 30-ти юли последно се яде блажно.

А това е темата тук във форумите на БГ МАМА. Там също има подробна информация за постите. Ще видите годишния календар на постите, как се пости, много рецепти и най-важното изискванията съм миряните за постите на Типика (Служебния устав) на БПЦ.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=894069

# 48
Spring, благодаря ти! Знам, че на 31 юли се заговява и от 1 август започва поста, но се интересувам по отрано, за да може като почнат да имам вече представа какво може да се яде и какво- не. Един вид да си напиша домашното   Flutter
Дядо Хаджия, точно такава темичка ми трябва! Линковете към нея ми дават отлични идеи  chef

# 49
Здравейте!Отново се включвам с въпрос.Въцърковена съм от близо година,през това време изчетох доста православни книги,статии,Новият завет. ..жадувам за още и още и вече съм си набелязала следващите книги,които ще си купя.Та въпросът ми е:Нормално ли е,когато откриеш истинния път веднага да започнеш да губиш приятели?Интересите ми толкова много се промениха и всичко друго ми се струва посредствено и глупаво-говоренето на празни приказки,ходене по заведения,по маникюриски няколко пъти месечно,по магазини и др.Усещам как все по-често предпочитам в свободното си време да остана насаме със себе си,да чета,да размишлявам.При мен и друго оказва влияние-откриването на вярата почти съвпадна с раждането на дъщеря ми и това донякъде промени приоритетите ми.Друго,което влияе е ,че никой покрай мен не споделя вълненията ми,нямам близък,който да е наистина православен и това страшно ми липсва.Споделете как е било при вас?

# 50
И аз бях така в началото, защото православните, които спазват канона (или като мен поне се опитват) са много малко. Повечето хора се смятат за християни само защото когато са на зор отиват в храма и палят свещ с молба да им се помогне    Sad
А колко чуден е светът на православието! Мъдрите съвети на отците напътстват семейството; постите пречистват и душата, и тялото; молитвите те правят по- хармоничен и позитивен спрямо околния свят... Когато живееш по канона от теб извира само една мисъл- чувство: "Бог е любов"!
Съветвам те да потърсиш неделно училище в твоя град. Там ще срещнеш сродни души и ще получиш отговори на въпросите си.
Тук, разбира се, си също добре дошла  Heart Eyes И аз съм нова в този форум! Заедно ще опознаем необятната вселена на нашата вяра и ще се опитаме да възпитаваме децата си, така че да избегнат съблазните и да разпознават добро и лошо, защото Исус е казал: "Не те моля да ги вземеш от света, а да ги опазиш от лукаваго!" (Цитирам по памет, моля за извинение ако е неточно.)
Толкова от мен за сега. Лек и богопаметен ден на всички Hug

# 51
Цитат
Нормално ли е,когато откриеш истинния път веднага да започнеш да губиш приятели?
Нормално е всички да са учудени от промяната в теб, особено ако постоянно говориш за истините, които си открила(и които вероятно не са точно техни истини). Заедно с това, ако наистина всичко останало ти се струва посредствено и глупаво, ако сама се отдалечаваш от близиките си, за да четеш и размишляваш - няма как да не губиш хора, но ги губиш и защото ти сама се отдръпваш.
Вярата може да е тиха, да не пречи на общуването и светския живот. Не е нужно  да обърнеш всичко с хастара наобратно.

# 52
Цитат
Нормално ли е,когато откриеш истинния път веднага да започнеш да губиш приятели?
Нормално е всички да са учудени от промяната в теб, особено ако постоянно говориш за истините, които си открила(и които вероятно не са точно техни истини). Заедно с това, ако наистина всичко останало ти се струва посредствено и глупаво, ако сама се отдалечаваш от близиките си, за да четеш и размишляваш - няма как да не губиш хора, но ги губиш и защото ти сама се отдръпваш.
Вярата може да е тиха, да не пречи на общуването и светския живот. Не е нужно  да обърнеш всичко с хастара наобратно.

Ето защо светиите са бягали от света и са търсели усамотение - когато човек навлезе във вярата, вече може да ги разбере.  Simple Smile

# 53
  • В царството на игрите:)
Напълно съгласна съм. Аз нямам приятели, които да възприемат моите възгледи, но разговори от този род с тях водя рядко и на място, когато ще хване "декиш". Ако чуят добре, ако не чуят - следващия път! През останалото време аз съм си аз и си нося убежденията и вярата тихо, защото прекаленото "проповядване" често дразни и води до обратен ефект. Освен това тези приятели са ми такива, защото съм намерила нещо, с което да докосват душата ми. Разговорите с тях и без да намесвам религиозни теми са ми били полезни и ми е ставало леко. Всеки носи искрица, която да стопли другия. Иначе за магазини, маникюристи, клюки и т.н. съм абсолютно съгласна...

# 54
Цитат
Ето защо светиите са бягали от света и са търсели усамотение - когато човек навлезе във вярата, вече може да ги разбере. 
Може и затова да са търсили усамотение, но тя явно пита, защото й тежи загубата на приятели. т.е. надали ще е от тези, които по своя воля искат да се усамотят и мирските работи не ги вълнуват. Затова би трябвало да намери баланса, а не като придошла река да се разлива и залива близките си със своето знание и вяра.

Цитат
През останалото време аз съм си аз и си нося убежденията и вярата тихо, защото прекаленото "проповядване" често дразни и води до обратен ефект.
Абсолютно. Може би затова казват "Прекаления светец и богу не е драг".

# 55
Цитат
Ето защо светиите са бягали от света и са търсели усамотение - когато човек навлезе във вярата, вече може да ги разбере. 
Може и затова да са търсили усамотение, но тя явно пита, защото й тежи загубата на приятели. т.е. надали ще е от тези, които по своя воля искат да се усамотят и мирските работи не ги вълнуват. Затова би трябвало да намери баланса, а не като придошла река да се разлива и залива близките си със своето знание и вяра.

Дааа, съгласна съм напълно. Пътят е много дълъг, но се радвам на всеки, който го е открил и тръгва по него! Дай, Боже, всяка една душа да се спаси! Искаме да сме полезни на близките си, искаме и те да намерят истината, но човек се учи кога да говори и кога да замълчи, защото на болния не му е приятно да му бъркат в раната, а и всеки сам трябва да осъзнае, че има нужда от лечение.

# 56
Цитат
Дааа, съгласна съм напълно. Пътят е много дълъг, но се радвам на всеки, който го е открил и тръгва по него!
Маги ДС, така е пътят е дълъг. Просто се надявам, вървейки по него тя(а и ние, останалите) да не загубим другото, което имаме - приятели, близки, семейство - заради крайности по отношение на вярата или неверието.
Затова мисля, че трябва да търсим баланса. Крайностите са фанатизъм.

# 57
Цитат
Дааа, съгласна съм напълно. Пътят е много дълъг, но се радвам на всеки, който го е открил и тръгва по него!
Маги ДС, така е пътят е дълъг. Просто се надявам, вървейки по него тя(а и ние, останалите) да не загубим другото, което имаме - приятели, близки, семейство - заради крайности по отношение на вярата или неверието.
Затова мисля, че трябва да търсим баланса. Крайностите са фанатизъм.

Именно!

# 58
а не като придошла река да се разлива и залива близките си със своето знание и вяра.

Прекрасно и точно казано. Ама така ми се иска ... Sad.
Това изкуство да си държа езика зад зъбите и да не се "лея" без да има "жадни" наоколо още не съм го усвоила. И не знам дали някога ще мога.
Ще ми се да имам способностите на milmich.

# 59
Антония М, миличка, мисля, че е напълно нормално това, което преживяваш. Естествено, аз не мога да не призная, че са прави всички, които вече са писали по темата. Аз самата си мислех тези неща: вярата трябва да ни приближава към другите, а не да ни откъсва от тях. Ноооооо това не се случва изведнъж. А за съжаление дори е възможно изобщо да не се случи. Да сме в църквата, да се изповядваме и причастяваме, но вечно да сме една педя по-близо до Бога от другите и това да ни отдалечава от тях. Идеалът е да се чувстваме по-долу от всички и това да ни приближава до Бога.

Сега, да те успокоя, мисля, че всички или почти всички новоначални минават през този етап. Мисля, че това е подобно на онзи млад човек, когото Господ призовал да остави баща и майка и да тръгне след Него. Чуваме призива на Бога и се устремяваме с цялото си сърце към Него. И така трябва да бъде, за да можа вярата ни да има здрава основа. Нали в псалмите пише да не общуваме с "нечестивеца".

За финал една смешка: една от първите ми изповеди, аз смутено споделям, че, когато се видим с вярващи приятелки след служба си говорим за ежедневни неща, не за Бога и вярата. Тогава свещеникът разумно ми каза: "Поне са вярващи хора." Така че, винаги ще се намери нещо, което не сме си представяли, че ще ни се случи извън прочетеното в книгите. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт