ОСМИ клас

• 109 941
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
    На някое затруднено франкофонче в 8 клас с чиста съвест винаги казвам: "Бъди спокоен, на края на годината при всички положения ще знаеш френски по-добре от 50% от населението на съвременна Франция!" И това си е така.  

Това ще го кажа на моето учещо френски. Много и е труден, много се е отчаяла и обезкуражила. Учи, старае се, но за сега резултатите никак не са добри. Като знам колко добре се справяше с английския почвам да си мисля, че направих грешка, че я побутнах да смени езика.

# 661
  • София
    На някое затруднено франкофонче в 8 клас с чиста съвест винаги казвам: "Бъди спокоен, на края на годината при всички положения ще знаеш френски по-добре от 50% от населението на съвременна Франция!" И това си е така.  

Това ще го кажа на моето учещо френски. Много и е труден, много се е отчаяла и обезкуражила. Учи, старае се, но за сега резултатите никак не са добри. Като знам колко добре се справяше с английския почвам да си мисля, че направих грешка, че я побутнах да смени езика.
Няма ли някакъв шанс да я преместите в АЕГ след първия семестър?

# 662
  • Варна
Няма ли някакъв шанс да я преместите в АЕГ след първия семестър?

Доколкото знам не. За сега не съм проверявала. Дали сме си време до края на първия срок. Тогава ще говорим пак и ще мислим какво ще правим.

# 663
  • София
Досега не съм коментирала темата за смяна на езиците след 7 клас, но:

Имам няколко примера с мои познати, които, убедени, че детето е научило достатъчно английски до 7 клас (някои от тях са дори учителки по английски), ги записваха във френси, испански,  та дори и руски гимназии. След завършване на гимназиите всичките вкупом съжаляваха - нито английския се е оказал на достатъчно високо ниво накрая, нито новия език - обичан и научен...

# 664
  • София
Да се включа и аз с коментар Simple Smile

Според мен няма как до 7 клас детето да научи достатъчно чужд език (на тези години те не се справят достатъчно добре даже с българския  Simple Smile ).
В която и да е езикова гимназия също едва ли ще научат достатъчно добре съответния език със стандартните часове в училище, даже при добро желание от тяхна страна. Може би американския колеж и някои други от частните гимназии правят изключение за езика.  Деца на мои приятели са ми разказвали, че езика в държавните (общински) езиковите гимназии са го учили по-сериозно основно в 8 и 9 клас, и след това го дават по-лежерно. Ако самото дете има желание в 11 клас се занимава допълнително с езика, и то много често извън училище.
Моята дъщеря например сама си избра да учи испански и френски в училище, но продължава да ходи и на английски (пак по нейно желание). В 10-11 клас, когато се надявам, че ще сме по-ориентирани къде и какво ще искаме да следваме, ще почнем да наблягаме още по-сериозно на съответния език (предполагам английски Simple Smile )

# 665
  • София
Аз споделих как постъпиха мои приятелки, аз самата и тогава, и сега не го споделям, моите и трите деца (то и аз, де) сме от АЕГ (номер три е даже в АК в момента). Дъщерята (на)учи немски и холандски след гимназията, баткото и малкия учат испански като втори западен.

# 666
  • София
Sharky*, отвори интересна тема Simple Smile
Зачудих се дали и преди време са се отделяли часове за втори език в езиковите гимназии. Според мен е по-удачно там да се изучава само основният език - така биха се увеличили значително часовете (доколкото съм гледала е нещо такова - от 9. клас часовете по първия език стават 6, а по втория - 3 или 4). Струва ми се, че е важно не само да се минават учебниците, но и да се чете на езика - с повече хорариум би имало време за часове по четене, култура и подобни, които биха допринесли за овладяването на езика.
Despina, дано дъщеря ти заобича френския!
А за преместване в английска гимназия - може би трябва да се държи приравнителен по английски, в случай че се освободят места за 9-ти клас.

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 14:49 от мюмла

# 667
  • София
Доколкото съм чела/чувала отзиви за втория западен език в АК, там подготовката е много сериозна, но това е и по всички други предмети, езиците не правят изключение, а как беше с големите в обикновените ЕГ вече не помня, беше преди 10на години. Баткото половината гимназия изкара в Меридиан-22, там учи испански, но явно не е било "много", защото в 10 клас в Мексико изобщо "не зацепваше".

# 668
Sharky*, отвори интересна тема Simple Smile
Зачудих се дали и преди време са се отделяли часове за втори език в езиковите гимназии.

Темата е интересна и за мен, макар и още да е рано.
  Детето в момента изучава два езика, но не е много упорит, макар че му харесва.Колкото повече наближава време за кандидатстване, толкова повече си мисля, че не е добра идея да се вкарва трети език преди учените два да са на добро ниво.

Имам и други опасения- поправете ме ако греша- Някога в езикови гимназии се ходеше предимно да се научи език. Езикът се учеше в училище и това беше достатъчно. Днес в училище децата демонстрират наученото другаде- по школи и частни учители. Така се губи яснотата какво точно се преподава и изисква в училище.

Иначе да, изучаваше се втори чужд език на съвсем добро ниво.

# 669
  • Бургас
по мое време - завършила съм АЕГ преди 23 години, съответният език се учеше в съответната гимназия, курсове нямаше толкова като сега, нивото си зависеше от ученика, някои го даваха лежерно и си останаха с основата, други - с залягане вкъщи, частни уроци последната година за кандидатстване в университет си го научаваха на доста добро ниво, втори език ние учихме 3-4 години немски, почти нещо не научихме,  сега ако си спомням 50 думи ще е добре

# 670
  • Бургас
Аз снощи бях на родителска среща и останах изумена, че две деца са преместени от нашия в друг клас, тъй като натоварването в нашия клас било твърде голямо. Родителите преценили, че учителката по английски е прекалено взискателна Rolling Eyes Аз нямам подобни впечатления, напротив - струва ми се, че процесът протича съвсем нормално като за подготвителен клас в езикова гимназия. Дори ми се иска контролът върху домашните работи да е още по-засилен, но без занималня - толкова.

# 671
  • София
мюмла, часовете стават 6, но нали се изучават и разказвателните предмети на езика, а това прави още 5 по 2 часа - 10 часа седмично. Или греша? Иначе при нас в МГ също ще са 6 часа, но няма разказвателни на друг език и мисля това е основната разлика, затова и сега вървим напред с материала спрямо английските.

# 672
  • София
EliG, доколкото зная не всички такива предмети се учат на езика (поне не през всичките години). А и честно казано не мога да си представя догодина да са толкова напред, че да ги учат на езика, вероятно ще учат понятията, а обясненията ще са си на български.
Така или иначе аз бих предпочела вместо втори език да има повече часове за първия.
А в МГ предполагам, че часовете по математика са повече, поне така би трябвало да бъде, но не зная откъде "режат", за да ги осигурят. Или пък са допълнителни часове? И в МГ ли се учи втори език?

# 673
  • Бургас
EliG, доколкото зная не всички такива предмети се учат на езика (поне не през всичките години). А и честно казано не мога да си представя догодина да са толкова напред, че да ги учат на езика, вероятно ще учат понятията, а обясненията ще са си на български.
....
Би трябвало да ги учат на езика. Поне ние си имахме учебници на английски, не сме учили само понятията, изпитваха ни само на английски и ни преподаваха също само на езика. По наше време /преди 21 години/ история, география и биология бяха на английски. Това се опитвам сега да му набия в главата на нашия младеж, че ако изостане с лексиката тази година, догодина ще му е много трудно да успява да мисли направо на езика, без да си превежда от български.

# 674
  • София
По наше време (,когато аз бях в АЕГ), втория срок на подготвителен клас (сегашен 8-ми) имахме един предмет General Reader, по който се учеха кратки текстове по химия, история, география, биология, физика, за да научим термините. Сега се надявам също да има нещо такова, за да може догодина да е по-плавен прехода към многото предмети.

Общи условия

Активация на акаунт