Да преправим старите мебели с любов - тема 31

• 170 644
  • 757
  •   1
Отговори
# 60
Другата седмица съм решила да се занимая с разкрасяването на едно шкафче от Икеа. http://www.ikea.com/us/en/images/products/rast-drawer-chest__013 … 6_PE018446_S4.JPG
Купила съм байц на KITTFORT (дано да е хубав) и лазурен лак. Сега се чудя за шкурката. Имам 150, но не знам дали не е много фина. newsm78
Да ви попитам как нанасяте байца? Гледах някакви клипчета където го мажат с нещо като парцал, а аз мислех да ползвам четка.

# 61
  • София
Ивчи, опитай да разтъркаш със сух вълнен парцал, би тряБвало да "излезе" масло (или вълнени чорапи Simple Smile )
Също би трявало да си купим от специалния препарат за поддръжка/почистване, във Volvox степента на разреждане определя ефекта. Но аз имам толкова много останало масло, че не знам дали да купувам още нещо или да повтарям с масло на места.
И моят мъж е опозиция на маслото и разправя неверни неща Simple Smile

# 62
Относно ОСМО-то, не знам откъде сте си купували маслото, но литъра беше към 60 лв.

Аз лично от една малка кутийка 175 мл досега съм омаслила 3 маси и имам повече от половината останало...

Или нещо не сте закупили правилното масло, или не сте нансяли както трябва.

# 63
Другата седмица съм решила да се занимая с разкрасяването на едно шкафче от Икеа. http://www.ikea.com/us/en/images/products/rast-drawer-chest__013 … 6_PE018446_S4.JPG
Купила съм байц на KITTFORT (дано да е хубав) и лазурен лак. Сега се чудя за шкурката. Имам 150, но не знам дали не е много фина. newsm78
Да ви попитам как нанасяте байца? Гледах някакви клипчета където го мажат с нещо като парцал, а аз мислех да ползвам четка.

Ако е лакирано и ще сваляш стар лак, 150 шкурка ще те измъчи. Остави си я за накрая да загладиш преди Байца, а и после между слоевете лак лекичко да зашкурваш с нея. Вземи си 80. Ако пък не е лакирано шкафчето, 150 ти е идеална. Байца с четка го нанасям аз. Добре става.

# 64
Не е лакирано, специално си търсих такова понеже за първи път ще правя подобно нещо и да ми е по-лесно. Simple Smile
Ще кача някоя снимка от процеса. Благодаря за отговора.

# 65
Преди 1 месец си купих 1л бяло Осно - ами беше близо 80 лв. Така и не стигнах до него поради куп други неща за вършене.

# 66
  • на североизток
Закупих Осмото от тук. Цената се вижда. Първия път поръчах 2,5л и мислех, че ще ми стигнат за 40кв.м, т.е. три стаи за две ръце. Момичето ми препоръча да взема 3,5л, но аз, водена от вашите съвети реших, че разхода е по-малък от посочения в сайта и поръчах по-малко. И така, омаслих двете стаи на една ръка и ми останаха два пръста на дъното на кутията. Поръчах още две кутии по 750мл=1,5л. Минах втора ръка и сега имам по-малко от половин кутия, която нямаше как да ми стигне за две ръце в кухнята и затова минах на план Б. Нанасях с дебела и твърда четка с естествен косъм, като тези, които продават в същия сайт, но закупена от обикновена железария за 3лв.

Мисля да не ставам досадна вече с моите обяснения. Каквото имах, казах го. Това, че не съм толкова очарована от маслото не значи, че не съм доволна, че го пробвах. Но за следващ път ще се замисля сериозно. Може би за плотове, маси, мебели, играчки си струва, но за паркет и то стар няма смисъл определено. Това си е моето мнение на база моя опит.

# 67
Ивчи, аз пък смятам, че е полезно когато в дискусиите влизат различен опит и мнения!  bouquet Още повече, че не дължим нищо на която и да е търговска марка.

Момичета, не знам дали си спомняте моята боядисана баня, но бях поръчала да ми изработят дървени мебелчета за нея от акация. Акация обаче няма да има скоро, а дърводелеца в момента има дъб. Съгласих се , и той предложи да ми го импрегнира по негова технология, макар че междувременно купих и някакво импрегниращо масло на левис за градински мебели. Как мислите? Дъбът дали е подходяща дървесина за влажни помещения...няма директно да се мокрят, но все пак. И ако се импрегнира добре и после да си го намажа с осмо май ще стане,  а? Не е ли много мек и порест този дъб. За стайни мебели и паркет много го харесвам, но сега става дума за друго.

# 68
Здравейте! Благодаря на всички за споделения опит. Вкъщи имаме една чамова витрина, беше с естествения си цвят (бледо жълт), но искахме да я направим да си подхожда с един буков (или дъбов) шкаф. Купихме лазурен лак с цвят, който уж наподобяваше желания, но стана пълна катастрофа. Ужасна гледка. Четох начините за премахване на лак и боя и ще действаме. Мисля да пробваме Терминатор или подобен продукт. Надявам се наистина да не поврежда дървесината. Ще дам отчет какво е станало.
Ако използваме виброшлайф за премахване на слоя лак, дали ще е лесно за непрофесионалисти? Дали ако се направи леко отклонение при шкуренето, ще се нарани дървото? Това ме спира от премахването с шлайф.

След махане на лака, мисля да опитам с масло (установих, е лъскавината на лака не ми харесва) с цвят дъб. От сайта на Осмо той ми изглежда най-близък до желаното. Дано се получи!

# 69
С шлайфа ще ти е много лесно и няма значение дали не си работила. Просто го зареждаш с шкурка 80 или 100. Аз имам ексцентър шлайфче, а никога не бях докосвала подобна машинка, изшкурих чамова маса за хранене и шест стола букови( на недостъпните места естествено на ръка) от първия път. Лошото е, че се вдига много прах, а и е доста шумно. С Терминатора ще стане, но пак няма да ти се размине шкуренето, а и мизерията. Ако питаш мен, по-добре да измъкнеш шкафа навън и да действаш с шлайфа. Имай в предвид, че чамът с времето пожълтява към кехлибарен цвят. Да не говорим, че цвета на маслото става различен, нанесен върху различна дървесина. Може би лака по същия начин е станал. Затова преди да мажеш, пробвай отвътре. Ако не стане цвета който очакваш и да трябва да стъкмисваш цвета като на другия шкаф, те съветвам да си купиш и байц на водна основа за под маслото ( не са скъпи -2-3 лв) различни цветове: например бял, сив и дъб. И да пробваш варианти отвътре докато докараш цвета.

# 70
.... байц на водна основа за под маслото ...

байц на водна основа за под какво масло?

# 71
За под осмото естествено( Little afternoon него е споменала в поста си).  Личен опит!!! Става супер!

# 72
  • София
Хора, работите ли с маски срещу прах? Аз да, но още не съм намерила типа маска, който ми подари един майстор и най-добре ми прилепваше, без да ме дразни.

Kruhan ,  след много разпитване - става дървесина дъб в мокро помещение. Аз съм избрала вариант импрегнирано и омаслено с масло за кухненски работен плот. Искам дъбова врата за баня и затова търся изпълнител и вид обработка. Но не съм намерила за една врата  Cry

Някой дали е намерил отговорен тапицер за рекострукция на много стари мебели за сядане. Дървените части ще са мое дело, но искам и останалото да се направи с любов Simple Smile

# 73
Благодаря ти ЗаСлон  bouquet

# 74
С шлайфа ще ти е много лесно и няма значение дали не си работила. Просто го зареждаш с шкурка 80 или 100. Аз имам ексцентър шлайфче, а никога не бях докосвала подобна машинка, изшкурих чамова маса за хранене и шест стола букови( на недостъпните места естествено на ръка) от първия път. Лошото е, че се вдига много прах, а и е доста шумно. С Терминатора ще стане, но пак няма да ти се размине шкуренето, а и мизерията. Ако питаш мен, по-добре да измъкнеш шкафа навън и да действаш с шлайфа. Имай в предвид, че чамът с времето пожълтява към кехлибарен цвят. Да не говорим, че цвета на маслото става различен, нанесен върху различна дървесина. Може би лака по същия начин е станал. Затова преди да мажеш, пробвай отвътре. Ако не стане цвета който очакваш и да трябва да стъкмисваш цвета като на другия шкаф, те съветвам да си купиш и байц на водна основа за под маслото ( не са скъпи -2-3 лв) различни цветове: например бял, сив и дъб. И да пробваш варианти отвътре докато докараш цвета.
Kruhan, благодаря! Ще потърся и само байц, за да видя какви цветове предлагат. Може пък да има по-подходящ. А всъщност байцът не предпазва нали? То си е за цвят и трябва допълнително да се положи нещо друго за предпазване.
Ще обмисля варианта за шлайф, ако трябва ще взема някой втора ръка от olx  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт