Гледах! Хареса ми! Препоръчвам го! Искам да споделя... L

• 150 750
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
  • В светлината на слънцето
Аз ги пропуснах, че точно тогава бях в отпуск. Но и за двата колегите сипят суперлативи, а за "Съли" пророкуват кошница Оскари.

# 256
  • София
Perfetti sconosciuti  /Перфектните непознати/ - http://www.imdb.com/title/tt4901306/  - Страхотен филм!
Подходих без големи очаквания, заинтригувана от малко странното резюме, но филмът увлича, "воайорски" забавлява и най-вече сериозно провокира.
Една семпла и камерна атмосфера, но изпълнена с непрестанни обрати, ни показва колко сме уязвими хората и (не)доверчиви в любовта си - към близките, към децата, към приятелите, към любимите, към себе си дори ....  Wink

Последна редакция: ср, 28 сеп 2016, 10:58 от Leya

# 257
  • Belgium
За "Сноудън" и аз чувам добри отзиви, но май няма да стигна да го гледам на кино.

И аз изгледах Florence Foster Jenkins - като тематика не ми беше особено интересен, но актьорският състав ме забавляваше неимоверно. Мерил си е ясна, аз заради нея го гледах. Хю Грант остарява кофти, но пък задобрява като игра. Едно време ми беше много по-неприятен. Обаче черешката на тортата за мен беше Хауърд, така де г-н МакМуун. Този актьор в моето съзнание вечено ще си остане нърдчето от The Big Bang Theory и ми беше приятно да го видя в коренно различна роля, макар че той упорито си вкарваше някои от иконичните физиномии от сит кома  Laughing

Гледах и Now You See Me 2 - бях занижила много очакванията поради кофти отзиви, но за мен филмът си е съвсем ок. По-слаб е от първата част, но си е добро средностатистическо забавление. Липсваше ми Айла Фишър, новата "конничка" ми беше безлична и като външен вид, и като игра. От останалия каст съм доволна, може би можеха да пропуснат досадния Даниъл Радклиф, но няма пълно щастие.

# 258
  • в сърцето на държавата
Last night   -много ми хареса, нещо подобно за  Г Л Е Д А Н Е  ?? newsm78

# 259
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Anthropoid
Един от филмите, които чаках със затаен дъх още от деня, в който се появи информация за предстоящ проект, та чак до премиерата. От една страна, защото историята ми е позната, още от първия път, когато посетих прословутата кръчма срещу храма "Кирил и Методий", и близка, откакто се пренесох да живея на 50 метра от въпросната църква. И когато чух, че ще се снима филм по нея, с един от най-най-любимите ми актьори, изпаднах в екстаз. Снимачният процес на самия филм премина пред очите ми- бях събуждана от картечни откоси в 8 сутринта, минавах с пазарските торби покрай строени на улицата есесовци, наблюдавах от балкона как Дорнан и Мърфи снимат сцена. И тръпнех в очакване какво ще се получи в крайна сметка.
Е, дочаках. И резултатът си е струвал чакането. Стегнат, естетически издържан, правдоподобен, без твърде големи  холивудски залитания и като цяло добре изигран филм, в който могат да се намерят недоизпипани елементи, но само ако старателно ги търсиш. Преди време бях гледала чехословашкия филм по същите събития, а и съм чела разни разследвания, та мога да гарантирам, че Елис се е придържал към фактите, без да ги разкрасява, и леките патетични моменти са по-скоро в психологическата аранжировка, а не в добавяне на пата-кюта и холивудски героизъм. Да, седмината парашутисти наистина са задържали църквата в продължение на 6 часа и са избили десетки наци-та. Да, сградата наистина е била подложена на картечен огън. Да, наистина и седмината са предпочели смъртта пред това да се предадат. Та макар и да изглежда много холивудска, историята е съвсем истинска.
Какво и куца обаче- недостатъчното познаване на чешкия характер. Понеже макар и по онова време да са били една държава, няма начин словак да крещи "Ние сме чехи", нито през 1942-ва, нито десетилетие преди това, нидо 5 десетилетия след това. Чешката съпротива е била слаба и рехава и то не защото 'Касапинът на Прага' я е унищожил, а защото просто поначало си е била такава. Чехите са практични, не героични. Те оцеляват. Та и досега сума хора ще ви кажат, че операция "Антропоид" е била ненужна глупост, заради която са претърпели след това единствените си времена на репресии през цялата война. Наистина е много по-филмово и готино да покажеш една героична нация под немския ботуш, но реалностите не са било точно такива и режисьорът не си е провел добре проучванията. А е можел чисто и просто да прочете "Швейк". Или "Строго охранявани влакове".

Относно чисто кинематографичните качества на филма- много ми хареса кафявият филтър, с който Елис (сам оператор на филма) е заснел абсолютно всичко. Първо, те работят изключително добре в екстериорните сцени, правейки твърде лъснатата и твърде реконструирана, туристическа Прага град с атмосфера на обсадена територия. Определено е имало нужда от тях- в една Будапеща например са излишни, но Прага е прекалено блестяща и новичка в момента. За мен беше удоволствие да видя своята улица върната десетилетия назад. Автентично при това.
Филтърът работи добре и при част от актьорите. При Дорнан не толкова, лишавайки го от лъскавата му моделска красота. При Ле Бон тоже. На нея и отива да е ретро, но ретро в ярки, наситени цветове като в "Сен-Лоран". Тук аканото кафяво отнема от чара на начервените и устни и блестящи очи и на преден план излизат широкият предълъг врат и щръкнали уши.
От друга страна, Килиън и Гейслерова са много облагодетелствани със странните си луничави лица, които изглеждат още по-омагьосващи в приглушени тонове. Ана, която е далеч от красавица, придобива обаяние и шик, които иначе и липсват. А Килиън е цял ъгли и студен, дистанциран, странен магнетизъм. Елис сякаш също е омагьосан и сред всички герои камерата винаги се спира най-продължително върху Габчик, което пък дава възможност на актьора да се развихри. Аз лично съм изумена от начина, по който Килиън изглежда във филма, понеже наяве видях дребно, кукленско, нежно създание, а на екран е студена вариация на Томас Шелби. Хамелеон наистина!
Джейми е по-неравномерен откъм изпълнение, но и неговият герой е по-повърхностен като цяло. Има две много силни сцени с Килиън и Хари Лойд (прекрасен като Попелка) и две супер кифленски с ле Бон- общо взето е доста зависим от партньорите си и това, което те са способни да изкарат от него.
Специални адмирации за Тоби Джоунс, винаги успяващ да закове вниманието с второстепенни персонажи. И за всички чешки актьори, приятно ми беше да ги видя в мащабна продукция.
Още по-специални адмирации за липсата на супер малоумни акценти при англоговорящите, изключая ле Бон, която беше нелепа. Много мразя тенденцията за "автентизъм", прокарваща във филми, чието действие се развива нейде извън британските протекторати, да се говори английски с някакъв акцент. Искате автентизъм- ползвате автентичния език. Иначе- английски. В Русия се говори руски, не английски с "руски" акцент Tired. Същото за Франция, Чехия и където още ви хрумне, драги холивудци.

За финал да кажа, че в препълнения салон след финалните надписи имаше неколкоминутна тишина. И никой не стана преди екранът да угасне. На националния празник един английски режисьор разказа чешка история по начин, който допадна на самите чехи. И на мен.
Прибирайки се към вкъщи, не се сдържах и щракнах стената на храма "Св. Св. Кирил и Методий" на която все още стоят куршумите от онова далечно утро през 1942-ва. Спомен. И кошмар.
Скрит текст:

# 260
Като сме на такава вълна, искам да препоръчам "Twice born", един трогателен филм за войната( в Босна и Херцеговина), всеотдайността и обичта на една жена към чуждо дете и починал любим, спомените, болката. Мен ме докосна дълбоко.

# 261
Като сме на такава вълна, искам да препоръчам "Twice born", един трогателен филм за войната( в Босна и Херцеговина), всеотдайността и обичта на една жена към чуждо дете и починал любим, спомените, болката. Мен ме докосна дълбоко.
Този го гледах наскоро .Наистина дълбоко докосва .
След по горното прекрасно , описателно ревю ще гледам задължително , но ще те помоля да ми дадеш заглавието и на чешкия филм ,който писа , че си гледала преди време ?
Препоръчайте моля и други  такива филми /ако са европейски още по добре /.   Hug

# 262
Anthropoid (2016) е с дългото ревю.

# 263
Anthropoid (2016) е с дългото ревю.
Damarcus , s teb никога не се разбираме от един път .
Или аз изобщо не задавам правилно въпросите си или ти все не разбираш какво питам. ooooh!
Въпросът ми е към Лимонадената Джо .Сигурна съм , че тя ще ме разбере какво питам.

# 264
Може просто да съм тъп. При цитиране на Теичка си помислих, че за нея става въпрос. Но пък тя няма дълъг пост в последната страница. Та така. Абе тъп съм.

# 265
Може просто да съм тъп. При цитиране на Теичка си помислих, че за нея става въпрос. Но пък тя няма дълъг пост в последната страница. Та така. Абе тъп съм.
В цитата на Теичка писах, защото първо споменах филма който тя е гледала.
Другото наисано беше към Лимонадената Джо . ooooh!

# 266
Чети написаното , не гледай само кой кого е цитирал.

# 267
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Markrit, чешката версия се казва "Атентат" http://www.csfd.cz/film/8301-atentat/prehled/
Мога да ти дам и линк за сваляне, но на чешки без субтитри.

# 268
Markrit, чешката версия се казва "Атентат" http://www.csfd.cz/film/8301-atentat/prehled/
Мога да ти дам и линк за сваляне, но на чешки без субтитри.
Mnogo ti blagodaria ! bouquet

# 269
  • В Космоса
Equals - доста попревъртах, скучен ми беше през повечето време, но към края много силно ме развълнува. Актьорите не са ми особено симпатични, но емоцията толкова силно ме завладя, че ги намерих за най-прекрасните същества.

Не разбрах обаче
Скрит текст:
той в крайна сметка почувства ли нещо или само прави опит. Струва ми се второто.

Общи условия

Активация на акаунт