***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 128 304
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
Пропуснах да спомена, че самата регистрация я направих в IE 11.0.35 , Adobe reader v. 15.017. Опитвах  паралелно в двата браузъра. Накрая има падащо меню, от което трябва да се избере cmP11.dll или cvP11.dll по описания път в предишния ми пост и да се потвърди с ПИН кода на картата.

# 466
  • София

джуджанка
С каквато и стойност да я пусне има голяма вероятност да отиде на митница. В случай, че нямаш документ за цената ще ти е трудно да докажеш колко струва. Ще поискат документ за плащането, ти ще кажеш, че не си платила, а ти е подарък, но няма как да го докажеш. Затова е хубаво вътре да има документ с цената и да се вижда кой е платил и кой ти го изпраща. За да нямаш проблеми е по-добре това да е реалната стойност и да обясниш, че сестра ти го е купила и ти го подарява. Най-скъпото, което може да платиш в този случай е 20% ДДС и таксите на БГ Пощи за освобождаване, които така или иначе трябва да се платят, ако я задържат на митница.
За подробности как се случва освобождаването с посредничество на БГ пощи много хора писаха назад. Аз нямам преки наблюдения, защото не съм ги ползвала за тази услуга.

# 467
  • София
Росалинда, Господ здраве да ти дава!  bouquet Безкрайно ти благодаря за подробното обяснение! Прекрасен ден!

# 468
  • София
джуджанка Не разбирам за какви 45 евро говориш. Пратки над 30 лева се облагат с ДДС.  В Америка има много българи. Предполагам, че ще намери някой друг да пътува примерно след месец. В краен случай по Коледа. Не си заслужава да изпраща екипа по пощата, да го чакаш сигурно месец и после още 10-ина дни да си чукаш главата на митницата. Сега се прибират и студентите от бригади...
Размишлявам просто..

# 469
  • София
джуджанка Не разбирам за какви 45 евро говориш.
Размишлявам просто..

Става дума за пратки между две физически лица, напр. близки, роднини или приятели. Има такава точка в закона. Техния праг е 45 евро.

# 470
  • София
джуджанка Не разбирам за какви 45 евро говориш.
Размишлявам просто..

Става дума за пратки между две физически лица, напр. близки, роднини или приятели. Има такава точка в закона. Техния праг е 45 евро.

Благодаря! Явно съм пропуснала тази подробност.

# 471
  • София
Ваниан, приятелите на сестра ми ще се приберат преди да е пристигнал при нея екипа. Ще попитам девойките в Американската тема, ако на някой му се занимава. Ако се чудиш защо е толкова голям зора да има този екип - дъщеря ми тренира колоездене и тук подобен екип струва около 200лв и няма да е като на любим спортист. Импулсивно сестра ми е поръчала екипа в желанието си да зарадва племенницата си без да види кога точно ще го получи.

Извинявам се за лиричните отклонения! Благодаря сърдечно на Росалинда за съветите!

# 472
  • Varna
Здравейте,поръчах обувки от Soludas за 120 лв.Платих 110 лв. доставка и днес разбрах от DHL,че пратката ми е пристигнала и трябва предприема освобождаването и.Не съм използвала досега услугите им,разбрах единствено от приятели,че е по-изгодно те да ме освободят.
Трябва ли да си извадя ЕОРИ?Т.к. нямам,а отнема 5 дни изкарването му и не знам си колко още ще трае освобождаването ще трябва ли да плащам магазинаж по 12 лв.на ден.
Струва ми се абсурдно след като дадох 110 лв.доставка,сега да плащам 70лв.мито,24 лв.ЕОРИ,30 лв.освобождаване и не знам си още колко магазинаж.Съжалих милион пъти,че ги купих.Кой ще е най-евтиния ми вариант? bouquet

# 473
Здравейте,поръчах обувки от Soludas за 120 лв.Платих 110 лв. доставка и днес разбрах от DHL,че пратката ми е пристигнала и трябва предприема освобождаването и.Не съм използвала досега услугите им,разбрах единствено от приятели,че е по-изгодно те да ме освободят.
Трябва ли да си извадя ЕОРИ?Т.к. нямам,а отнема 5 дни изкарването му и не знам си колко още ще трае освобождаването ще трябва ли да плащам магазинаж по 12 лв.на ден.
Струва ми се абсурдно след като дадох 110 лв.доставка,сега да плащам 70лв.мито,24 лв.ЕОРИ,30 лв.освобождаване и не знам си още колко магазинаж.Съжалих милион пъти,че ги купих.Кой ще е най-евтиния ми вариант? bouquet

Отговарям ти частично. ЕОРИ се вади безплатно за 5 минути в митницата. След минимум 5 дни отиваш да си вземеш официален документ.
DHL трябва да ти изпратят по имейл какво е необходимо и колко ще струва. Свържи се с тях, ако все още не си.

# 474
  • София
anisunshine
Получих пратка, доставен от DHL от американския Ebay с предплатени такси и ДДС (Import charges) чрез Global Shipping програма.
Искат се само пълномощно и ЕОРИ номер за оформяне на митническа декларация. Не съм платил никакви такси и ДДС, явно в DHL са получили информация за предплатени такси.

Тъй като разликата за доставка между български адрес и английски адрес на превозвача е някъде 10-15 долара, но ДДС, такси и мито (Import charges) са почти еднакви, така че избрах български адрес, защото става дума за скъпа електроника. Ebay и Paypal също покриват пощенски разходи за връщане на стока, ако не отговаря на описанието или дефектна стока.

Благодаря. Сега видях съобщението, тъй като заминах.
Надявам се да нямам проблем в Англия.
Поръчах всичко до там. Поне 7-8 неща.
Дано нещо не се обърка.
 Praynig

# 475
Да споделя малко инфо за тези, които са върнали неща към iherb и не знаят какво става. Доставката обратно може да отнеме до 2 месеца, защото продуктите се събират и се връщат 6 пъти в годината към склада, от който са тръгнали. Обещали са да получа мейл, щом веднъж вече са пристигнали в склада.

# 476
  • София
Здравейте, изчетох доста страници, не можах всичко обаче и затова да питам и аз:
На специализация в Индия съм и другата седмица се прибирам в София. Искам да изпратя по пощата книги, речници, евентуално дрехи - свои и за подарък, т.е. ще има примерно 10-12 еднакви речника. Позната преди години е изпращала от Индия до България, от свое на свое име и каза, че в митницата удостоверяваш с паспорта и визата си, че си бил в съответната страна и не се плаща нищо. Никъде обаче не намерих повече информация за такова нещо. Мислех да изпратя колета до мъжа си, той проверил, че за печатни издания се плащало само ДДС, за дрехите не знам. И как ще сметнат ДДС-то, като аз нямам бележки за книгите? Как е най-изгодно да постъпя? Да изпратя само книгите, да ги разделя в по-малки кашони... Има ли начин да упомена, че това са лични вещи, не са за продажба?
Благодаря предварително!

# 477
@pyari
Ако не  можеш да докажеш минимум 12 месеца постоянно пребиваване извън ЕС, нямаш право на облекчения. Уточни за какъв точно случай става дума.
И още - 12 еднотипни книги трудно могат да минат за лични вещи Simple Smile

# 478
  • София
Три месеца съм в Индия. Преподавам хинди в СУ и искам освен своите книги да изпратя и речници за студентите си, като подарък. В София не можем да ги намерим.

# 479
Три месеца съм в Индия. Преподавам хинди в СУ и искам освен своите книги да изпратя и речници за студентите си, като подарък. В София не можем да ги намерим.

Прати ги в два колета, един до теб и едни до съпруга. Може да не надвиши 45 евро на пратка. Останалото като личен багаж. Ако изпращаш до себе си в количества които предполагат търговия ( 10-12 броя ) ще трябва да си платиш ддс, освен ако не минеш между капките.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт