***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 128 298
  • 765
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Не може да бъде - успях да подпиша и изпратя декларацията и получих съобщение, че имам приета декларация  БГ715 с някакъв шантав номер.  Hug

HugБлагодаря на всички ви за усилията и желанието да ми помогнете  Hug

Сега с този номер отивам на митницата на някое гише ли? и първо да мина да си платя ДДСто предполагам, ако все още ми пазят пратката

трябва да получиш номер с MRN....  с този номер платежното за ДДС то фактурата от сайта , един докумнет със зелени букви даден ти от пощата - на митницата
Не, получих LRN и БГ 609 - тоест имам грешка - и се оказва че е в Тарик кода.  newsm78 сега да почна да налучквам код ли? Използвах твоя код, сега ще пробвам и с друг ...

# 451
  • Sofia
Аз се интересувам от такава услуга, но не за Ebay и исках да науча повече като цени и т.н., но забих до тук: http://www.dhl-usa.com/en/express/customs_support/global_trade_s … ons.html#overview.
Благодаря все пак  Peace Ще се свържа с търговеца с питане могат ли да предложат подобна програма.

Обикновено в самия листинг в eBay е написано, че стоката се продава само по този начин, с предварително заплатено ДДС. Simple Smile На мен пък точно това не ми допада – предпочитам продавачите, които са склонни да декларират пратките на по-ниска стойност. Twisted Evil Макар и US продавачите трудно да се навиват на подобни еквилибристики.

Най-добре, наистина, питай продавача. Peace

# 452
А това 2,98 - уточняване ми е транспорта, но е в паунди - според теб в бг лева ли трябва да го запиша директно ?

Ако е в паунди - описваш го на втора страница най долу в елементи на стойноста. Уточняването е в левове

# 453
И аз да попитам колко хора имат освободени пратки от митница с представляване от пощата и пратките им са отваряни. Не е приятно да даваш толкова пари и някой да си взема от пратките ни каквото си хареса както чорапките на кой беше които са му били за подарък и липсват.
и още едно питане ако покупката на няколко неща става с едно плащане и сумата е обща а трябва да освободя само едното дали ще привадят другите които са в общата сума. newsm78

# 454
Да попитам. При предоставяне на документите на имейла на  митницата, за колко време освобождават пратката? Изпратих мейл и ми върнаха отговор, като ме попитаха само за личният телефон. Не ми поискаха нищо допълнително. Минаха повече от 8 дена, защото пратката беше задържана точно преди почивните дни на 6 септември. От тогава пратката си стои със статус "задържан на митница".

# 455
  • София
След повече от 20 дни борба - днес си взех пратката от митница. Вчера ходих и една митничарка /на гишето за обслужване с предимство - на другите нямаше жив човек/ тръгна да ми приема декларацията. Коментарите бяха ......... защо се занимавате с това, защо не отидете някой  да ви я попълни, личи си че я попълва човек без никакъв опит, ама защо не си оставите документите на БГ Пощи и т.н. Започна да пуфти, че цялата е пълна с грешки и съм написала глупости, накрая като видя че няма да се откажа, явно реши да ми каже какво да променя - според нея не се пише че имам фактура, а се изписва номера на поръчката, транспорта не се описва отделно, а в стойност на пратка се вписва цялата сума /не се разделя на стойност на пратката и транспорт/, допълнителните приложение документи се изписват 5-6 кода започващи с Y006, на място даде една декларация да попълня че не внасям продукти от тюлен и някакви други животни още и т.н. Днес отидох с вече променената декларация и пак пуфтя, ама защо идвам, защо не отидох в бг пощи и т.н. и аз също като вчера и отговарях и накрая пак взе да мрънка че имало грешки в декларацията, но ..... я обработи и я прие и след  като си заплатих великите 20 лв ДДС и2 лв таксан а банка и 3,50 лв такса на БГ пощи и 4,20 лв такса за магазинаж на БГ Пощи си взех мижавото кашонче. Из всички гишета на митницата където трябваше да мина и да ме заведат на отчет и т.н. на всякъде питах - вие ли сте с хранителните добавки .....
 За улеснение на тези които ще подават в столична митница качвам приетата вече декларация за да огледате клетките и ако имате въпроси с каквото мога ще помагам.  http://dioni.snimka.bg/business/mitnitza.925983.37406217
Надявам се да има повече хора решили сами да си подготвят ЕАД-то и да не плащат на БГПощи.
Благодаря на всички които ми помогнахте тук  bouquet мама Галя, Nazgul и др.  bouquet

Последна редакция: чт, 15 сеп 2016, 16:44 от dioni

# 456
  • Пловдив
Честито bouquet

не разбрах как на гише са ти я приели ? нали само по ел.път /който  така са го направили, че който не се е пробвал не знае какво чудо е ... пътя... да не забравяме че сме в БГ/  #2gunfire

аз си мисля ,  че гаднярите ей така да ни е гадно може и тихомълком да си попроменят лекинко това онова, че да ни е гадно всеки път - всичко очаквам вече  Laughing само и само да скубят от там дето вече за скубане няма  #Cussing out
 Няма да коментирам софтуерните им изисквания - стара мозила , стара джава .... и мрънкането им като ги питаш нещо .... че това не им било работата , ама ..... Мъкаааа

# 457
  • София
Аз не съм се изразила правилно - изпратих я по електронен път с ЛРН номер без МРН номер. "приема " я на гише - тоест преглежда я на екран /вчера след като я прегледа на екран ме върна/ , мрънка, пращате да ходиш къде ли не за да ти я попълнят и след това ти дава една разпечатка с която отиваш в банката - плащаш ДДС и 2 лв такса, след това  отидох да ме заведат под отчет, след това отново на гишето при митничарката, която разпечата друг лист и ме прати при бгпощи за разрешаване на освобождаване, след това на друго гише за да ми дадат разписката, след това в катакомбите за да си платя на бг пощи 3,50+4,50 и от там на друго гише за да ми дадат кашончето. Добре че няма опашки по тия гишета

# 458
  • Пловдив
аз имах късмета митничарката , която ги приема на гише да ми съдейства и оправя нещата /аз обаче я носих на хартия декларацията да ми я преглежда/ за което винаги ще съм и много благодарна
Накрая се радва повече от мене че съм успяла - има още и светсни хора  bouquet

# 459
  • София
Съжалявам, че ви притеснявам, но ако някой е наясно ще съм благодарна за информация. Сестра ми иска да изпрати спортен екип на дъщеря ми от Щатите. Видях в началото на темата, че трябва да е под 45евро пратката, за да не се обмитява и да се достави в пощата. Как мога да си получа пратката без да се занимавам с ходене до митницата и трябва ли сестра ми да предостави касова бележка за стойността на екипа или сама ще си ги попълни тези данни? Някой може ли да ме посъветва с коя фирма да се действа и как ще излезе най-евтино и безболезнено за всички ни?

Благодаря на всички, които ще отделят ценно време, за обяснения!

# 460
  • София
джуджанка,

с касова бележка задължително, а още по-добре фактура на нейно име и да я сложи в пратката. На теб да ти я изпрати отделно по имейл, за да я имаш, като ходиш в митницата.
Всички етикети и цени от магазина да си останат на екипа, както го е купила, така да го опакова. Да напише нейното име като изпращач върху етикета. Да го отбележи подарък.

Трудно се доказва такава пратка, но тези неща помагат.

# 461
  • София
 Проблема е, че стойността на екипа 75 долара, което надхвърля 45 евро. Понеже ще купува разни други спортни стоки и казах да запази бележка, ако има такава за под 20 долара. Поръчала е екипа по интернет и не знам дали ще има етикети с цена. Просто не е погледнала кога ще пристигне пратката и се разминава с една седмица с нейните приятели, които се прибират в Бг в началото на октомври. Дъщеря ми сънува екипа, а не ми се иска да плащам още толкова за получаване на пратката. Звъннах на телефоните на пощите в митницата и ми казаха, че тя сама трябва да си напише, че изпраща подарък и цена. Казаха, че като било подарък не трябвало касова бележка, но сега съм объркана как да постъпя точно, а трябва да дам точни указания какво и къде да попълва, за да не стане фал. Росалинда, моля те посъветвай ме как да действам при този казус и от там през коя компания да изпрати пратката.

ooooh! Просто ни е за първи път и ме е страх освен да не я обложат с мито, да не я и откраднат. Искам някак да знам, че действам по най-сигурния начин.

Благодаря ти, още веднъж!

# 462
  • София
Бележката е за доказване на цената, не означава, че купуваш стоката. Те ти казват, че не трябва документ, за това, че ти си купила стоката. Щом е подарък той действително не ти трябва, защото нищо не си купила, но без никакъв документ няма как да докажеш колко струва. Затова е бележката, с която сестра ти го е купила.
Не знам дали ще свърши работа бележка за друга стока. Тук не мога да те посъветвам.
Аз писах как да докажеш, че е пратка от физическо лице, ако реалната цена е под 45 евро, за да не плащаш ДДС. Щом е по-скъп няма проблем пак да е от физическо лице, за мен най-добрия вариант е, това което писах по-горе. Има вероятност да се смилят, ако доказателствата са ти стабилни, че е подарък от сестра ти.
Нали става въпрос да го изпрати по пощата? Няма коя друга компания, трябва да заяви USPS или да отиде до най-удобния за нея офис. Това е най-евтиния вариант. Другите фирми са все куриерски и таксите им са по-високи. В пощата ще й дадат да попълни митническа декларация, където се отбелязва какво е и колко струва.
За цената не знам какво да ти кажа. ДДС на 75 долара е около 26 лв. Няма да платиш двойно. Не знам коя бележка да сложи вътре, но която и да е, върху митническата декларация трябва да напише същото. Ако се различава, тогава няма да ти повярват коя дефакто е реалната стойност.

# 463
Започнах да чета темата, защото очаквам пратка от Iherb.
Благодаря на всички, които споделят опита си!
Имах издаден ЕОРИ след една инцидентна поръчка за по-голяма стойност. Тогава използвах агенция, която ми попълни декларацията.
Имам ел. подпис. Успях да се регистрирам в сайта на митницата и да подпиша документ – добавих ел. поща и тел. номер във формуляра с ЕОРИ.
Използвам най-актуалните Mozilla 48.0.2 и Java. Когато дойде време за декларацията (вероятно в началото на октомври), се надявам да нямам проблеми. Ако има нещо по-различно от това, което сте писали, ще споделя.

Скрит текст:
Здравейте и добро утро на тези които четат сега моят пост Simple Smile

имам следното нещо

Създадох си електронен подпис = той работи и съм регистриран към  Агенция Митници.
Но когато искам да вляза в тяхна система АИДА която служи за подаване на различни документи , и която работи с JAVA - ми иска драйвер за картата -
прилагам и снимка - този вид драйвери теглят ли се от някъде ?

https://s12.postimg.org/bz8x9sex9/aida.jpg

https://s15.postimg.org/g6wcwd2gb/aida1.jpg

Видях че като съм, се логнал в тяхната система - в ляво има опция да подавам документи за различни неща . Имаше и за опростена процедура за деклариране ( ако не се мамя БГ ПОЩИ имат тази възможност ) но ми иска някакви драйвери .
АКо някой знае за какво става дума нека да сподели .

Скрит текст:
Ако се получи това което мисля ( да съм като пощите ) ще е супер Simple Smile

При мен също се появиха тези съобщения. В това "Не бе намерен подходящ драйвър" цъкваш "Избери". От падащото меню в дясното съобщение избираш (не от тази папка, която е на екран):
C: - папка Windows – папка System32 или SysWOW64 (зависи каква ти е системата) – там търсиш файл  cmP11.dll или cvP11.dll и го избираш. Не го маркирай директно от екрана, който си показал. Най-често тези два файла се намират там, където съм написала. Ако искаш първо ги потърси къде са. Щом си инсталирал ел. подпис, трябва да са в компютъра ти.

# 464
  • София
Росалинда, а какво се случва при получаване на тази пратка, ако я пусне с реалната стойност? Трябва да ходя до митницата, да попълвам 100 документа и тогава да си взема пратката или процедурата е улеснена? Просто чета първия пост в темата и нищо не разбирам. Тези ЕОРИ кодове ми звучат много сложно. Извинявам се, че съм толкова неориентирана.

Общи условия

Активация на акаунт