***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 128 075
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
........
Митническа декларация се попълва само при манифестирана стока...Ако греша значи не четете следващото! В същото време, пратка спряна на митница ( митнически пощенски клон ) няма попълнен манифест.......
Laughing Ти много задълбаваш. При пощенските пратки има други документи. Когато стоката пристигне със самолет за нея най-вероятно се подава карго манифест /ДВС/. След това пощенските пратки се превозват до БРСЦ с "Бордеро за предаване" CN37/CN38. После с Опис 271 отиват до пощенските клонове по градове. Този Опис271, например, играе ролята на транзитна декларация. След това за митническа декларация играят CN22/CN23, ако, обаче те представляват Български пощи /за пратки до 1000 евро/. Ако сам се представляваш, или митн. агенция те представлява, се декларира със стандартна митническа декларация. Горните процедури са опростени за Български пощи, защото те са задължен оператор за извършване на универсална пощенска услуга /Всемирния пощенски съюз, Всемирна пощенска конвенция, дрън-дрън/. Няма да ти се получи с търсенето на манифест/вече ДВС/, пробвай с друго да ги хванеш....:Simple Smile))))
Шегувам се, разбираш.... Hug

# 661
Матифеста не се предоставя на клиентите, а само неговия номер, под който е заведен в митницата и номер на статия, под който е твоята конкретна пратка. Ако си получавал пратки с куриер, ако помниш, те ти дават цесия, в която отгоре с големи цифри пише например 5618/2 и дата.

Мдам! Трябва да спра да драскам след консумация на алкохол. Няма как да не е манифестирана. Въпроса се свеждаше до получаване на цесия не на манифест и до това какъв е субективния критерий по който една пратка минава директно като "незначителна стойност". Сега отначало.

Поръчвам електроника на цена $25.59. Пакета е придружен от CN22 с декларирана стройност $15.59. Цялата пратка постъпила този ден с транспорта е манифестирана по някакъв начин ( пък бил той и превозен документ ). Моят пакет е обемист и някой някъде решава че трябва да внеса ДДС ( кой? къде? ) . Пратката отива в пощенския клон на митница по местоназначение с митнически режим ?складиране? и получателя бива известен. Ако този някои реши "незначителна стойност" е ясно.
Получателя обаче съм аз.  Simple Smile Отивам в склада и отказвам БП да ме представляват пред АМ. С други думи искам да ми се прехвърли задължението за даване на направление. БП гордо ми дават CN23 което е документ за износ, с написан номера на манифеста, проследяващия номер, получател, тегло и стойност. Изпращач нъц - да кажем че стои едно SG. Идентификация пак нъц ( или трекинг номера минава за идентификация ). И това листче трябва да мине за цесия баси  newsm78. Попълвам си ЕАД-то като декларирам незначителна стойност като облекчение, бият ми червения печат и отивам да си вдигна пратката.

Та въпроса е, след като аз съм прекарал пратката като незначителна стойност, какво аджеба тя е търсила на Митница? Един вид как така някой друг определя как аз ще декларирам моя стока пред АМ...и това се случва в момента в който си потърся пратката.

После с Опис 271 отиват до пощенските клонове по градове. Този Опис271, например, играе ролята на транзитна декларация. След това за митническа декларация играят CN22/CN23, ако, обаче те представляват Български пощи /за пратки до 1000 евро/. Ако сам се представляваш, или митн. агенция те представлява, се декларира със стандартна митническа декларация.

Последния път когато бях там, служителката на БП прерови тефтера и ми продиктува точно номера и статията от манифеста. В отсрещната стая митническия служител намери документите ( яд ме е че не ги снимах ) и ми освободи пратките, но останах с впечатлението, че в манифеста са само тези пратки за които са решили, че трябва да се внася ДДС

# 662
  • София
Пощенските пратки са нещо различно от куриерските, при тях се работи по друг начин, то не означава, че някой извършва нарушение или претупва нещата. Пощенската пратка е различен вид и затова се обработва различно. Не съм запозната в детайли, знам някои неща само. Когато пристигне самолета всички пратки се закарват в БРСЦ, където започва разпределяне. Там има митнически служители, които преценяват кои пратки да отидат на митница и кои в пощенските клонове. Тъй като не виждат съдържанието на пакетите разпределянето става по външни белези, някои ги сканират, а може и всичките да сканират. Няма как да изпратят абсолютно всичко в митница, защото ще се задръсти. То е почти същото, както и с камионите, които минават граница. Няма физическа възможност да проверят всеки един камион. Затова камионите влизат и отиват на вътрешна митница. Там вече се манифестираше досега, а вече не, но се ползва транзитния документ за предшестващ и получателя си декларира стоката и я освобождава.
Предполагам би трябвало да е вярно, че само отишлите на митница пратки се манифестрат, защото манифеста е за да представи товара пред митница. Тези, които са останали за разпределение по пощенски клонове имат други документи, както Гретел каза опис. Аз тук нямам познания какъв точно опис и какви други транзитни и транспортни документи имат.

# 663
Здравейте отново! Искам да попитам познаещите за следния казус. Искам да поръчам една стока от алиекспрес, количеството е 100бр., тежат около 200-220кг. С китаеца имаме договорка за цена, сметнала съм си ддз и мито и всичко е ок. Проблема, е че съм частно лице! Ако направя тази поръчка за около 5000лв с всички такси и глупости ще мога ли да си освободя пратката без проблем въпреки огромното количество? Или трябва поръчката да се направи през фирма?

# 664
Ако направя тази поръчка за около 5000лв с всички такси и глупости ще мога ли да си освободя пратката без проблем въпреки огромното количество?

1 или 100 няма значение, щом са платени митническите сборове. Такава пратка ще дойде с куриер така че няма никакъв проблем.

# 665
Такава пратка ще дойде с куриер така че няма никакъв проблем.
Защо, има някакви ограничения за килограми в Бълг. пощи ли? Или в али-то? Наистина не зная, питам...

Гановска, няма проблем да си ги обмитиш като физическо лице по митническата тарифа. Просто не можеш да ползваш преференциите за физически лица. Но търговците обикновено избягват този вариант, заради заприходяване и осчетоводяване после. Не стана ясно какъв е твоя случай, де...

# 666
Защо, има някакви ограничения за килограми в Бълг. пощи ли? Или в али-то? Наистина не зная, питам...

Търговците го предпочитат. Цената май е съизмерима с тази на пощенската

# 667
Въпроса е следния. Аз съм физическо лице, ще поръчам стоки за мотоциклети за мъжа ми, той иска да ги продава. Бройката е 100 и тежат 200-220кг. 100те броя са едни и същи артикули. Фактурата ще е на реална цена и няма да се крие нищо, ще си платим ддс и мито както си му е реда. Дали ще е проблем, че съм физическо лице? Все пак това са 100 едни и същи артикули, има ли шанс да ги сметнат за търговско количество и да ми ги конфискуват?

# 668
  • София
Гановска,
не съм чувала поради такава причина да конфискуват, всеки има право да внася каквото си иска, щом ще си плати дължимото и щом не е реплика на защитена марка. Друг е проблема после обаче с НАП, ако искате да ги продавате, какъв документ ще издадете на хората, не може да им пуснете нито фактура, нито касов бон. За мен по-добре ще е да ги поръчаш на фирма, ако имате такава, за да може после да си ги заприходите като стоки и да издавате документи за тях. Добре знам, че е възможна и търговия без документиране от физически лица, адски много хора продават така, но ми се струва малко несигурно по този начин. Ако пък искате първо да опитате дали ще тръгнат и после да го правите сериозно също е вариант, макар и не много законно. Но не смятам, че на митницата ще има проблем с това, те не следят кой после си продава стоките, на кого и как. Те събират мита и ДДС.

# 669
Здравейте. Прочетох доста по темата, но въпросите май се увеличиха. Харесали сме си телефон от Алиекспрес. Марката е Huawei и е на стойност 380 $. Доставката е безплатна. Въпроса ми е, колко ще излезе с митото и другите такси, тъй като някъде прочетох, че за телефоните не се начислява мито. Предварително благодаря.

# 670

380 * 0.2 * курса на митницата + 12лв + 1.5лв

п.с Специално за ХуйВей - пазари от България.

# 671
  • Русе
Здравейте,
запознах се с темата, но дали съм разбрала правилно. Митническа декларация се попълва за стоки над 300лв т.е за които се дължи мито. а за тези над 30лв не. А ЕОРИ се вади винаги.
Днес си взех пратка от митница Русе за 10 мин., като използвах услугата на "митническо представителство" на пощата. Но искам да знам за следващ път, за да се пробвам сама.

# 672
  • Sofia
   Не, понастоящем митническа декларация се попълва за всички стоки над 30 лв. Peace Точно затова въведоха и митническото представителство.

# 673
но дали съм разбрала правилно. Митническа декларация се попълва за стоки над 300лв

Не си! Митническа декларация се попълва за всичко спряно на митница. Дори и да е на декларирана цена от $2.

# 674
но дали съм разбрала правилно. Митническа декларация се попълва за стоки над 300лв

Не си! Митническа декларация се попълва за всичко спряно на митница. Дори и да е на декларирана цена от $2.

Ееее, стига, де.. Laughing Объркваш ми всякви понятия. Дай пример кога си подавал декларация за по-малко от 30 лв...   Hug

Общи условия

Активация на акаунт