***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 128 075
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте,
Имам задържана пратка на 18ти този месец. До този момент, нямам известие или писмо/покана с указания за освобождаване на пратката.

Въпросите ми е към вече миналите го този път:
-колко време се чака за писмото/поканата?
-ако ползвам пощенското представителство с изпращане на документите по мейл и ползване на куриер за доставка на пратката, до кога мога да я очаквам тази пратка?
-това ли е мейл-а на който изпращате документите PSM.Sofia@bgpost.bg?

Ето и малко допълнително инфо, взето от друга тема в този форум, относно ползването на новите пощенски услуги:
Скрит текст:
По пощата получавате:
Писмо-покана, с прикрепено към нея
Уведомително писмо с Декларация - съгласие  на 2-ра стр. - където се попълват: трите имена, ЕГН, лична карта, адрес и подпис.
Попълнената Декларация - съгласие се сканира и се изпраща на посочен в документите  e-mail.
+ копие от ордера на поръчката
+ банково извлечение или копие от транзакцията при плащане с PayPal  
Не е необходим EORI номер, защото БГ Пощи използват свой номер за освобождаване на пратката.
Пратката се доставя с куриер, в удобно за вас време.
Дължими такси:
- ДДС /20% от сумата на поръчката/*
- 3,50 лв. митническа такса
- 12,00 лв.  митническата декларация
- 4,00-7,00 лв куриерска услуга /зависи от теглото и адреса на доставка/  
Цялата сума се заплаща на куриера + попълнени на гърба на Уведомителното писмо три имена, адрес, ЕГН и подпис.
За повече информация за услугата на БГ Пощи:  
http://www.bgpost.bg/bg/news/1076
* ДДС се заплаща по валутния курс на Митницата, който може да проверите в сайта на Агенция Митници

Последна редакция: вт, 20 дек 2016, 10:42 от bis_bis

# 646
Имам следния въпрос. Стоката е маркирана като подарък и е декларирана със стойност под 30лева, митничарите я спират, и просят да им предоставя декларация. Как да докажа че е подарък? И ако е на стойност повече от 30лева, трябва ли да плащам някакъв данък ако е подарък?

# 647
  • Sofia
   Няма как да "просят" каквото и да било... Wink

# 648
Вероятно става дума за "молят".  Simple Smile

# 649
  • Sofia
   "Изискват", най-точно казано. Laughing

# 650
   Няма как да "просят" каквото и да било... Wink

Joy Joy Joy +One

# 651
Здравейте отново! Simple Smile
Чакам пратка от Iherb с ДЧЛ. Разбрах, че трябва да си извадя пълномощно, но ще ми трябва ли и ЕОРИ номер? На първата страница на темата пише, че ДЧЛ ще го извадят с пълномощното, но пък в темата за Iherb се коментира, че се изисква такъв номер. Просто искам да си подготвя документите предварително и трябва да знам да вадя или не  newsm78
И още един въпрос - еднократния ЕОРИ само за деня на издаването ли важи (това са казали днес от митницата на ММ, което означава че за ДЧЛ май няма да ми свърши работа)?

# 652
....И още един въпрос - еднократния ЕОРИ само за деня на издаването ли важи (това са казали днес от митницата на ММ, което означава че за ДЧЛ май няма да ми свърши работа)?
ДЧЛ могат да го извадят с пълномощно, ако изрично е написано в него, че имат право да ти извадят такъв номер. Еднократният ЕОРИ важи САМО за ЕДНА митническа операция /няма значение датата на издаване/.

# 653
ДЧЛ могат да го извадят с пълномощно, ако изрично е написано в него, че имат право да ти извадят такъв номер. Еднократният ЕОРИ важи САМО за ЕДНА митническа операция /няма значение датата на издаване/.
Благодаря!  bouquet

# 654
Имам следния въпрос. Стоката е маркирана като подарък и е декларирана със стойност под 30лева, митничарите я спират, и просят да им предоставя декларация. Как да докажа че е подарък? И ако е на стойност повече от 30лева, трябва ли да плащам някакъв данък ако е подарък?
Ако стоката ти я изпраща ФИЗИЧЕСКО лице и е на стойност до 45 евро, каквото и да просят - не давай. Подарък е. Ако ти я праща алиекспрес, или други подобни, както и да е "маркирана" -ще плащаш /над 30лв/

# 655
Ако стоката ти я изпраща ФИЗИЧЕСКО лице и е на стойност до 45 евро, каквото и да просят - не давай. Подарък е.

С малки изключения... Това го забрави

Гретел, Розалинда! Менкаме си лични с един форумец и ми е интересно мнението Ви по следния казус.

Митническа декларация се попълва само при манифестирана стока...Ако греша значи не четете следващото! В същото време, пратка спряна на митница ( митнически пощенски клон ) няма попълнен манифест. Т.е. е възможно да бъде освободена само с печат, което го решава .... някой си Гюро Михайлов.
Така! След като няма манифест, няма основание да бъде задържана от БП. Както и никакво основание да ме представляват пред АМ. Един вид, ако аз не потърся пратката в БП тя не се счита за задържана на Митница.

Пример за казус. Поръчвам електроника на цена $55.59. Пакета е обемист и някой някъде решава че трябва да внеса ДДС. Пратката отива в пощенския клон на митница. Ако им поискам манифеста те ми дават хвърчащ лист с минимум информация, което не е манифест. Ако отида директно в Митница най-вероятно няма да имат идея за какво иде реч ( това е идея  Joy ). След като БП не ми дава манифест и АМ също нямат такъв, за какво пратката ми е спряна? Надявам се че разбрахте.

# 656
  • София
Горе-долу те разбрах, защото съвсем скоро отмениха манифестирането (на някои митници засега). По принцип идеята на митническия менифест е да представи пред митница стоките, пътуващи в едно превозно средство, независимо дали е камион, самолет или нещо друго. Автомобил на собствен ход също се манифестриаше досега. И този манифест се водеше предшестващ документ на митническата декларация. Вече на много митници не се манифестира, а за предшестващ документ се използва транзита (ако е дошло с транзитна декларация), както много автомобили и камиони пристигат. Други камион идват с ТИР карнет, което също се явява транзитен документ, но за такива не знам дали е махнат манифеста или си важи. Пратките за пощи и куриери са малко по-различни. Там в един самолет пътуват 10000000 пратки, които не знам дали имат общ транзитен документ, знам, че всяка има своя собствена товарителница. Когато кацне, пощата или куриерската фирма попълва един манифест за цялото превозно средство, в който описва по статии всяка пратка какво съдържа, от колко колета се състои, колко е бруто и нето тегло и кой е получател. Това е манифест за тези въпросните пратки пощенски или куриерски и неговата роля е да престави на митницата какво има в това превозно средство. После всеки получател по отделно, когато смогне си попълва декларации и си освобождава стоката. Предшестващ документ за тези декларации се явява този манифест. Защото всяка митническа декларация трябва да има документ, който е преди нея. Да се види от какъв режим минава на режим внос. Манифестирането е временен режим, при който стоките се държат на митнически склад или в превозното средство, с което са дошли и има срок 90 дни вече (преди бяха 20), в който срок трябва да се даде друго направление на стоките обхванати от манифеста.

# 657
  • София
Обаче, ако и за пощенски и куриерски са отменили манифестирането, тогава за тях предшестващ документ трябва да бъде транзитния, с който са пътували и да е общ за всичките пратки в това превозно средство, в транзита значи трябва да са описани една по една, както се прави в манифеста.

# 658
Предшестващ документ за тези декларации се явява този манифест. Защото всяка митническа декларация трябва да има документ, който е преди нея.

Значи ли това, че БП са длъжни да ми издадат предшестващ документ по който аз да попълня декларация и да се представлявам сам? И къде този документ е описан нормативно?
тогава за тях предшестващ документ трябва да бъде транзитния, с който са пътували и да е общ за всичките пратки в това превозно средство

За БП е ясно, имат си транзитния. Но дори и да са описани ( а те са описани в нещо което прилича на дневник от социализма ) какво би следвало да получа аз като получател на стоката... Един вид от 100к пратки половината минават с облекчение "незначителна стойност" ... уффф. Утре ще продължа, че на две ракии не мисля както трябва

# 659
  • София
Матифеста не се предоставя на клиентите, а само неговия номер, под който е заведен в митницата и номер на статия, под който е твоята конкретна пратка. Ако си получавал пратки с куриер, ако помниш, те ти дават цесия, в която отгоре с големи цифри пише например 5618/2 и дата. Това значи, че твоята пратка е в митнически манифест номер 5618 и е статия 2 (това е реда в този манифест), защото той представлява един голям лист с графи с номера от 1 до 20 мисля, че бяха и ако са повече се попълва втори лист, в който се описват всички пратки.
Но изобщо не съм запозната и не знам как изглеждат манифестите на пощенските пратки, дали е същия документ или може и на тетрадка да се пишат, затова не мога да обясня. Със сигурност обаче, манифеста не е документ за клиентите, на тях това не им трябва, а само номер и статия от него, за да може в митницата лесно да намерят твоята пратка сред всички други, пътували в това превозно средство. Ако трябва да си попълваш митническа декларация също трябва да знаеш номер и статия от манифеста, за да ги впишеш като предшестващ документ. В БГ пощи дават тези номера още в известието за пратка. Там горе пак с големи цифри се пишат тези номера. Нямам пред мен известие за пощенска пратка, за да покажа, дори новите им още не съм ги виждала, но в старите това отгоре написаното с химикал и с големи цифри бше тъкмо номер на манифеста и статията с наклонена черта след него.

Общи условия

Активация на акаунт