***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 128 063
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Е как за 2 долара!? Декларират се само тези над 15 евро (30 лв), другите се взимат така. Те погрешка са отишли на митница, защото, както писах по-назад никой не знае какво реално съдържат пакетите и пращат някакво количество пратки на ден към митница, в които е възможно да попаднат и такива на стойност под минималната за деклариране.

# 676
  • Sofia
   Според мен, той искаше да каже, че дори една пратка да е фалшиво декларирана на $2, ако реалната ѝ стойност е над 30 лв., пак ще се попълва декларация, в крайна сметка. Аз поне така го разбрах. Simple Smile

# 677
  • София
Ааа, така да всъщност. Представяш поръчка и документ за плащането, ако се окаже повече от 30 лв, се декларира.

# 678
 фалшиво декларирана на $2, ако реалната ѝ стойност е над 30 лв., пак ще се попълва декларация, в крайна сметка.

bowuu

# 679
  • София
Здравейте! Имам поръчка от iherb, на стойност под 30лв, която е влязла в България на 17.12, обаче до миналия петък все още я нямаше в пощата. Въпросът ми е: къде мога да звънна в митницата (София), за да си издиря пратката? И дали има практика за даване на информация по телефона?

# 680
Не, не дават информация по телефона, отива се на място и се плаща за справката.

# 681
  • Varna
Здравейте,пратката ми от mistertao е пристигнала в митница.Никога не съм получавала пратка там,а тази нито е голяма като стойност,нито като тегло.Какви документи трябва да нося,когато отида да си я взема,за да не се разхождам 100 пъти

# 682
Здравейте, записах се в Secret Santa в един известен сайт, съответно податъка от САЩ ми е пристигнал:

05 Jan 2017 09:36:00    BULGARIA    RUSE - MITNITZA    Receive item at delivery office (Inb) Получаване на Вх.пратка в станцията на Доставка       
05 Jan 2017 09:36:40    BULGARIA    RUSE - MITNITZA    Send item to customs (Inb) Изпращане на Вх. пратка на Митница

До колкото знам е застрахован до 200$ (по тракинг номера излиза и застраховката на сайта на USPS).

Трябва ли да чакам известие от пощата за да го освободя? И в кой клон трябва да отида за да ми го освободят БГ пощи (новата им услуга)?

Отбой, звънях в клона в Русе, който предоставя митнически услуги и се оказа, че пратката е освободена и утре ще е клона по место живеене.

Последна редакция: чт, 05 яну 2017, 15:26 от rootkit

# 683
Здравейте , поръчал съм си една част за колата от Япония и скоро пристигна в България.
Първо платих за нея по банка , после реших ,че искам да се добави нещо към нея и доплатих пак по банка.
Японците ,преди да я изпратят, ме питаха каква цена да и напишат . Тъй ,като не съм много запознат им казах да напишат най-ниската ,която могат с идеята да платя по-малко ддс и мито.
Стоката дойде с цена Х , реалната и цена е горе долу 2х . А доплащането ми е х/5. Искат ми поръчка и плащане от ТНТ за да я освободят. Ако им покажа само плащането което е 5 пъти по-малко от фактурата ще ми направят ли проблем ?
Какво да направя да мина най-евтино ?

Основната част е с номер на фактура хххххх
Добавката е с номер на фактура хххххх-1
Фактурата ,която са ми пратили с пратката е с номер хххххх-1

# 684
Стоката дойде с цена Х , реалната и цена е горе долу 2х . А доплащането ми е х/5. Искат ми поръчка и плащане от ТНТ за да я освободят. Ако им покажа само плащането което е 5 пъти по-малко от фактурата ще ми направят ли проблем ?
Какво да направя да мина най-евтино ?

Я пак? Пратката придружена ли е от фактура или не?

# 685
Здравейте,
Аз съм от Враца и пратката ми е била задържана на митницата в София и са ми изпратили писмо с което пощата могат да ме представляват и да ми я освободят. Въпроса е там, че в момента съм на работа чак на морето и ще се прибирам до Враца едва след 20 дни.

Някой знае ли какъв период от време пратката може да стои на митницата преди да я върнат, върти ми се в главата, че май беше 5 дни ?

# 686
  • Бургас
Да споделя и аз челен опит с поръчки от Америка и Митницата. Получих мейл от Флайинг Карго, представител на Fedex за България.
"Здравейте,
Тази пратка пристигнa за вас като физическо лице .Тя трябва да мине през митническо оформяне преди да я доставим.
Моля изберете един от следните варианти и ни информирайте до края на работния ден!

1. Първи вариант е да ни упълномощите.
За целта е необходимо да подготвите следните документи:
1.-НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО Пълномощно в оригинал –приложена е бланка
2.-EORI номер - унифициран европейски код, който се вади от юридически отдел на митница по съдебна регистрация за фирми. Ще ни трябва копие от бланката за издаден номер. В случай, че прецените ние също бихме могли да извадим еднократен номер, който да се ползва за освобождаването конкретно на тази пратка. Таксата за услугата съобразно Ценоразписа ни е: 48 лева с ДДС. Моля в случай, че решите ние да извадим ЕОРИ номер да го отбележите на заявката.
3.-заявка за митническо представителство - важно е подробно описание на стоката на български език и уточняване на бройката- приложена е бланка
4.- документ доказващ извършено плащане към изпращача - примерно през pay pal, e-bay или извадка от кредитна карта.

След като бъде изготвена митническата декларация, ще Ви уведомим какви са митните сборове по имейл и ще очакваме платежните нареждания.

Пратката трябва да бъде освободена в срок от 90 календарни дни от датата на пристигането, след тази дата, ако не са предприети действия по освобождаване не можем да Ви представляваме и по закон ще се стартира процедура за унищожаване/отнемане в полза на държавата от български митници и може да Ви бъде наложена глоба или съставен акт от митническите органи.

За всяка митническа пратка се дължат такси за гаранция за Временен склад на стойност 18 лева с ДДС – т.2 от Ценоразписа ни

За всяка митническа пратка има такса за митническо освобождаване при попълване на ЕАД -18лева с ДДС-т.1 от Ценоразписа ни

Престоят на пратките в склада е безплатен за първите 3 работни дни от деня на пристигане. След това се начислява магазинаж, съгл т 3: от ценоразписа

2. Втори вариант е да транзитираме пратката до най- близката митница във вашия район, където да получите документите от наш офис и след като приключите митническите формалности и заплатите таксите към нас, пратката ще ви бъде доставена

Таксата за ползване на банкова гаранция за транизит е 18лв с ДДС, съгласно ценоразписа. За всяка митническа пратка се дължат такси за гаранция за Временен склад на стойност 18 лева с ДДС – т.2 от Ценоразписа ни

-В този случай е необходима попълнена бланка- заявка за митническо представителство да изпратите обратно по имейла- важно е подробно описание на стоката, която получавате по фактура на български език и уточняване на бройката.

3. Трети вариант е Вие да си организирате освобождаване на пратката. В този случай трябва да получите документите от нашия офис в София, ул.Източна тангента 100, рецепция

За всяка митническа пратка се дължат такси за гаранция за Временен склад на стойност 18 лева с ДДС – т.2 от Ценоразписа ни

За всяка митническа пратка има такса за митническо освобождаване при попълване на ЕАД -18лева с ДДС-т.1 от Ценоразписа ни

Престоят на пратките в склада е безплатен за първите 3 работни дни от деня на пристигане. След това се начислява магазинаж, съгл т 3: от ценоразписа."
 Избрах си 2 вариант. Ясно беше, че ще ми измъкнат едни 36лв, но реших останалото да си свърша сама. Спестих си нотариуса, а ЕОРИ в митница Бургас извадих за 5 минути и спестих на себе си 48лв от техния ценоразпис и още минимум 25лв за митническо оформяне на пратката, пак от ценоразписа на Флайинг карго. Ходих до пощата и питах дали може да ползвам тяхното митническо представителство, но ми казаха, че щом не пътува с пощата не могат те да ми освободят пратката. В крайна сметка тотала е: 136$ за пратка; 36лв такси за Флайинг Карго (Таксата за ползване на банкова гаранция за транизит е 18лв с ДДС, съгласно ценоразписа. За всяка митническа пратка се дължат такси за гаранция за Временен склад на стойност 18 лева с ДДС – т.2 от Ценоразписа ни); 54лв с ДДС + такса за обработване на документи; 15лв за попълване на Митническа декларация. Всичко ми отне три дни в чакане на документи от София до Бургас от Флайинг карго и един час в Митница Бургас.

# 687
Колко процента е мито за обувки (горната част е текстил, не кожа, ако това има значение)?

# 688
Колко процента е мито за обувки (горната част е текстил, не кожа, ако това има значение)?

16.9% но с условности. Много ти е обща дефиницията

# 689
колко струват тези обувки, че чак мито.

Общи условия

Активация на акаунт