Венеция /Тема 5/

• 142 340
  • 781
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, изчетох цялата полезна информация публикувана тук и благодаря за споделянето й. Ще пътуваме до Венеция на 30.04-04.05.2018, кацаме в Тревизо и резервирах нощувките в Лидо ди Йезоло първо заради спокойствието и морето, второ заради приемливите цени.
За трансфера от летището  до Йезоло мислех да ползваме ATVO но разписанието им е до 24.03 а следващото публикувано им е от 19.05, което е странно и им писах, но все още нямам отговор.Насочих се към тях като най-бърз , директен и евтин вариант. Другите вече са комбинациите с бус,влак и вапорети.... Ако може някой да сподели най-изгодния вариант.
Имам едно питане, което може да прозвучи странно, но не успявам да заредя картата на Bled в моя googlemaps не се сещам каква може да е причината, а много ми се иска да я ползвам. В Рим действах без пътеводител и се справих чудесно с maps-a Simple Smile
Според вас два дни достатъчни ли са за Венеция спокойно темпо и с кафета и ресторанти, защото ми се иска третия ден да го посветим на Верона.

# 646
Привет на всички!
Изчетох темата и леко се обърках. Видях, че Bled често пише, че няма проблем да се пита и затова ще питам.
Ще имам още много въпроси вероятно, но да започна с основното за мен - къде да избера хотел?
В тази връзка и картите за транспорт какъв точно включват (например ако избера хотел в Местре транспортът от там до Венеция включва ли се в тях). И вече се чудя къде всъщност да резервирам хотел - Местре или Венеция? Ако е Венеция - в кой район? Нощувките ще са 3. Моля дайде своето мнение, какви са плюсовете и какви минусите? Като гледам Венеция на картата направо се плаша как бих могла да се ориентирам.

# 647
  • София
bibim Понеже имах същите питания и доста четох и питах тук, ще ти кажа какво разбрах. Картите за вапоретите, важат и за автобусите от Местре. Изборът на хотел, първо е според бюджета. Местре е бюджетен и съвсем приемлим вариант. Цените са доста по - ниски. Препоръчително, ако сте там, е хотелът да е близо до гарата. Особено полезно в деня на отлитане, да сте близо до автобусите за летището (или до влак) В самата Венеция, според мен, е добре близо до гарата, автогарата или поне до спирка на вапорето за тях, защото ако летиш с Раян, ще трябва да тръгвате още сутринта към летището и няма да имате много време. Гледах доста хотели и отзиви за тях (букинг, агода и други) Общото мнение е,че повечето хотели в самата Венеция са скъпи, за това което предлагат (има изключения) и въпреки това, резервирах един стар хотел, с не съвсем лоши отзиви, ми се струва, че съм подготвена за спартански условия вече, но пуснаха оферта в Агода и не можах да устоя 😜😂. Преди това бях резервирала в Местре, на прилична цена и ми се стува, че доста прилично. Кога ще ходите вие?

# 648
  • София
Здравейте, изчетох цялата полезна информация публикувана тук и благодаря за споделянето й. Ще пътуваме до Венеция на 30.04-04.05.2018, кацаме в Тревизо и резервирах нощувките в Лидо ди Йезоло първо заради спокойствието и морето, второ заради приемливите цени.

Чудесен вариант, макар и твърде рано за море...

За трансфера от летището  до Йезоло мислех да ползваме ATVO но разписанието им е до 24.03 а следващото публикувано им е от 19.05, което е странно и им писах, но все още нямам отговор.Насочих се към тях като най-бърз , директен и евтин вариант.

От 19.05 е разписанието на EXPRESSа защото оттогава тръгват. Всеки момент трябва да извадят разписание след 24.03 за обикновените.

Другите вече са комбинациите с бус,влак и вапорети.... Ако може някой да сподели най-изгодния вариант.

Мога да ти кажа другите варианти, но не си струва...дълго и сложно. В краен случай...

Имам едно питане, което може да прозвучи странно, но не успявам да заредя картата на Bled в моя googlemaps не се сещам каква може да е причината, а много ми се иска да я ползвам. В Рим действах без пътеводител и се справих чудесно с maps-a Simple Smile

Картата при мен се зарежда, успя ли ?
https://www.google.bg/maps/@45.4260686,12.2745919,11.25z/data=!4m2!6m1!1s1oBm-a9z5NEQ1Z_cb93fOe4vilGs?hl=bg

Според вас два дни достатъчни ли са за Венеция спокойно темпо и с кафета и ресторанти, защото ми се иска третия ден да го посветим на Верона.

Достатъчни са за най-важното, но за подробно обикаляне НЕ...

Привет на всички!
Изчетох темата и леко се обърках. Видях, че Bled често пише, че няма проблем да се пита и затова ще питам.

Питай спокойно. Стига да съм на линия и имам време отговарям...

Ще имам още много въпроси вероятно, но да започна с основното за мен - къде да избера хотел?

Дискутирано много често. Идеален вариант е Венеция. Резервен Местре и др.

В тази връзка и картите за транспорт какъв точно включват (например ако избера хотел в Местре транспортът от там до Венеция включва ли се в тях).

Картите на ACTV включват вапорети, автобус и трамвай. Но само с логото на тази фирма...

И вече се чудя къде всъщност да резервирам хотел - Местре или Венеция? Ако е Венеция - в кой район?

Където намериш евтино, близо до спирка на вапорето...

Нощувките ще са 3. Моля дайде своето мнение, какви са плюсовете и какви минусите? Като гледам Венеция на картата направо се плаша как бих могла да се ориентирам.

От какво се плашиш ???

# 649
От многото канали, от това, че не мога да направя разлика между различните видове транспорт /вапорети, трагети.../.
Ще търся хотел в самата Венеция. Но в коя част да бъде? Най-известна ми е около пл. Сан Марко. И защо в Рим площада се нарича piazza, а във Венеция palazzo? Ей такива неща ме тревожат, а тепърва започвам да се подготвям...

# 650
  • София
От многото канали, от това, че не мога да2 направя разлика между различните видове транспорт /вапорети, трагети.../.

Малко несериозно... Досега няма човек прочел темите да не се е справил, напротив....
Каналите са много, но повечето не те интересуват. Само се наслаждаваш.
Кои видове транспорт ???  Вапоретите са повече от ясни с достатъчно добри указателни табели. Спирките също...
Traghetti/фериботи/ не ти трябват ако не ходиш с кола на остров Лидо.

Ще търся хотел в самата Венеция. Но в коя част да бъде? Най-известна ми е около пл. Сан Марко.

За най-лесно изберете хотел около гарата. Всичко тръгва и свършва оттам. А най-удобно е в района на Сан Марко, въпрос на избор.
При нас водещ е промо хотел или колата ако сме с нея.
Но вече където и да сме няма значение, водните връзки са отлични има ли спирка наблизо.

И защо в Рим площада се нарича piazza, а във Венеция palazzo?

Няма такова нещо...Единственият площад във Венеция е Сан Марко и Piazzale Roma. Останалите са Campo, а не palazzo/дворец/.

Ей такива неща ме тревожат, а тепърва започвам да се подготвям...

Тревогите ти не са основателни, просто прочети повече...

# 651
Bled, изуми ме! Благодаря ти! Явно ще се справя. Ще питам пак каквото не ми е ясно, но нека прочета още материал. Твърде неинформирана съм към момента и въпросите, които задавам вече ми изглеждат леко неадекватни.

# 652

Чудесен вариант, макар и твърде рано за море...

За плаж едва ли, но аз обожавам морето, хотелчето е с гледка към него и мисълта, че ще си пия сутрин кафето и ще се наслаждавам на гледката, ехаа Simple Smile ...

За трансфера от летището  до Йезоло мислех да ползваме ATVO но разписанието им е до 24.03 а следващото публикувано им е от 19.05, което е странно и им писах, но все още нямам отговор.Насочих се към тях като най-бърз , директен и евтин вариант.

От 19.05 е разписанието на EXPRESSа защото оттогава тръгват. Всеки момент трябва да извадят разписание след 24.03 за обикновените.
Благодаря,значи ще го очаквам Wink

Другите вече са комбинациите с бус,влак и вапорети.... Ако може някой да сподели най-изгодния вариант.

Мога да ти кажа другите варианти, но не си струва...дълго и сложно. В краен случай...
Аз прегледах този, който си споделила от летището в Тревизо с автобус до жп гарата и оттам с влак до Санта Лучия и оттам се сменят два вапорето до Лидо ди Йезоло и надхвърляме 2 часа път и остава като краен вариант

Картата при мен се зарежда, успя ли ?
https://www.google.bg/maps/@45.4260686,12.2745919,11.25z/data=!4m2!6m1!1s1oBm-a9z5NEQ1Z_cb93fOe4vilGs?hl=bg

Да зареди се, всичко е точно, хиляди благодарности Simple Smile

# 653
Да се посъветвам и с вас - основно ще прекараме цели два дни във Венеция (събота и неделя се падат). Кое е по-удачно - събота да ходим по островите, а неделя да обикаляме из града или обратното? С оглед отворени обекти за посещение... Църквите дали работят в неделя?! май по-добре на островите в неделя. Ще съм благодарна ако дадете съвет:)

# 654
Здравейте,

Преди почти една година планирах отиване до Венеция, но за съжаление така и не стигнахме до там. Сега с нови сили и надежди, започвам на ново да планирам.

Като за начало искам да попитам няколко неща, които не са ми ясни за транспорта. Мисля, че всичко останало разбрах и мога да наглася, но с транспорта нещо не ми е ясно.

1. Трансфер от и до летище Тревизо. Хотела ни е близо до Пиаца Рома  и сме 4 човека.

2. Миналия път хотела ни беше горе долу в същия район (Сан Геремия) и помня, че тогава Bled ми беше препоръчала да тръгваме от спирка Феровия, когато ще ползваме транспорт. На гугъл картата видях няколко спирки с такова име една до друга и предполагам са различни терминали или какво?

3. Когато говорим за транспорт, за Вапорети ли става дума? В смисъл транспорта е само по вода и само по тези по-големите канали или има и друг вид транспорт?

4. Четох за хоп он-хоп офф, като бусчетата в другите градове, където сме били. Каква е разликата между тях и вапоретите?

5. Ако си купим еднодневна-двудневна и т.н дневни карти, с тях може ли да се ходи до Местре, Мурано и Бурано, или са само за Венеция.

Благодаря на отзовалите се.

# 655
Момичета, здравейте! Отново имам въпрос. По-нагоре бях писала, че ще имаме един ден за самостоятелна обиколка на Венеция извън програмата на туроператора. Вече си представям по-голямата част от маршрута ни. Ще се качим на вапорета № 1 за обиколка на Канале Гранде, но много ми се иска и Санта Мария де ла Салуте да видим. Как да стигнем до нея от Сан Марко? Има ли ги там трагетите, да пресечем канала с тях, да разгледаме базиликата и след това да продължим с вапорета? „tragheto” – лодки, които се използват за пресичането на Канале Гранде - това съм прочела някъде из форумите и това имам впредвид.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 15:10 от nigesta

# 656
Здравейте,

Преди почти една година планирах отиване до Венеция, но за съжаление така и не стигнахме до там. Сега с нови сили и надежди, започвам на ново да планирам.

Като за начало искам да попитам няколко неща, които не са ми ясни за транспорта. Мисля, че всичко останало разбрах и мога да наглася, но с транспорта нещо не ми е ясно.

1. Трансфер от и до летище Тревизо. Хотела ни е близо до Пиаца Рома  и сме 4 човека.

2. Миналия път хотела ни беше горе долу в същия район (Сан Геремия) и помня, че тогава Bled ми беше препоръчала да тръгваме от спирка Феровия, когато ще ползваме транспорт. На гугъл картата видях няколко спирки с такова име една до друга и предполагам са различни терминали или какво?

3. Когато говорим за транспорт, за Вапорети ли става дума? В смисъл транспорта е само по вода и само по тези по-големите канали или има и друг вид транспорт?

4. Четох за хоп он-хоп офф, като бусчетата в другите градове, където сме били. Каква е разликата между тях и вапоретите?

5. Ако си купим еднодневна-двудневна и т.н дневни карти, с тях може ли да се ходи до Местре, Мурано и Бурано, или са само за Венеция.

Благодаря на отзовалите се.

Шътълът от летището ви оставя точно до Пиацале Рома
http://www.atvo.it/it-treviso-airport.html

еднодневната карта за вапоретите включва всички тези острови
друг транспорт на острова няма, освен от Местре до самата Венеция, където е автобус

# 657
За тези, които имат малко време във Венеция е най-удачно да вземат хотел на Сан Марко и да се гледа да е близо до спирка на вапоретите (опция е около Пиацале Рома). С вапорети може да се обикаля по каналите и до островите и да се отиде до Пиацале Рома от където се хваща автобус до летище Тревисо. Ако се лети от Марко Поло има директно воден транспорт до летището с Алилагуна (пътува се около час от площад Сан Марко)... Транспорта на Сан Марко е само вапорети или пеша... Не е толкова голям и може да се обикаля, стига да имате ориентация и да не се обърквате по уличките и каналите... Laughing
Водния транспорт във Венеция е скъп, но ако се вземат карти за 24, 48 или 72 часа може да се обикаля цял ден по вода (и до островите)...  Ако няма да се ходи до островите, а се обикаля пеш Сан Марко, може да се вземат на място двупосочни билети за някои от водните спирки. Цена на еднопосочен билет - 7.50 евро... Peace

# 658
  • Milano
Без да цитирам, общ отговор на различни въпроси.

Вапоретто е ''воден автобус'', който е по дълъг маршрут и има различни спирки.

Трагетто е кораб за превоз не само на пътници, но и на стоки и превозни средства - коли, мотори и т.н. или наречено по друг начин ферибот.
Обикновено е от една точка до друга и по-къс маршрут.
Такива във Венеция са н.11 и 17 - от Тронкетто до Лидо и Лидо - Пунта Саббиони.

Мурано, Бурано, Местре са част от община Венеция и затова билетите важат и на тяхната територия.

Във Венеция се използват някои по-''архаични'' наименования - кампо за площад(че), единствено Сан Марко е пиацца.
Кампо се е използвало в цяла Италия в Средновековието, сега е заменено с пиацца.
Calle (Via) - улица, rio - малките канали между къщите, Sestiere - квартал, които са ''куартиери'' в останалата част на Италия, на юг се използва наименованието ''рионе''.

Вапоретто н.1 спира на Санта Мария делла Салуте.
Църквите нямат ''работен ден'', тоест всички са отворени в неделя.

Няколкото спирки с едно и също име са на различните линии на вапоретто-то.

И не на последно място, всъщност трябваше да го напиша най-отгоре КаналЕ Гранде не може да се гледа Laughing... Канал Гранде се казва.

# 659
Без да цитирам, общ отговор на различни въпроси.

Вапоретто е ''воден автобус'', който е по дълъг маршрут и има различни спирки.

Трагетто е кораб за превоз не само на пътници, но и на стоки и превозни средства - коли, мотори и т.н. или наречено по друг начин ферибот.
Обикновено е от една точка до друга и по-къс маршрут.
Такива във Венеция са н.11 и 17 - от Тронкетто до Лидо и Лидо - Пунта Саббиони.

Мурано, Бурано, Местре са част от община Венеция и затова билетите важат и на тяхната територия.

Във Венеция се използват някои по-''архаични'' наименования - кампо за площад(че), единствено Сан Марко е пиацца.
Кампо се е използвало в цяла Италия в Средновековието, сега е заменено с пиацца.
Calle (Via) - улица, rio - малките канали между къщите, Sestiere - квартал, които са ''куартиери'' в останалата част на Италия, на юг се използва наименованието ''рионе''.

Вапоретто н.1 спира на Санта Мария делла Салуте.
Църквите нямат ''работен ден'', тоест всички са отворени в неделя.

Няколкото спирки с едно и също име са на различните линии на вапоретто-то.

И не на последно място, всъщност трябваше да го напиша най-отгоре КаналЕ Гранде не може да се гледа Laughing... Канал Гранде се казва.

Това като за първи клас.колко пъти се повтаря вече?

Общи условия

Активация на акаунт