Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 186
  • 732
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Въпросът ми беше конкретен. Не съм питала за алтернативи. Tired

# 271
Много хора си живеят и в панели, в което няма лошо, но аз лично не бих купила.

# 272
Здравейте,какво ще кажете за т.нар. "стар" панел ? Говоря за сгради строени преди '80та с "изнесени" пред стаите балкони. ( Дано ме разбрахте)

В последния Капитал има тема по въпроса: http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2016/08/12/2810384_im … estira_v_panelka/

Иначе - и аз не бих си купила панел. Дори да е много добре направен, саниран цялостно, поддържан и т.н. Мен ме притесняват точно тези заварки, за които говорят в коментарите под текста в Капитал. Живяла съм в няколко панелки (две, ако не броим Студентски град Simple Smile На едното място димът от готвенето на съседите отиваше в нашата баня без препятствия, а от нашата баня се стичаше вода в тяхната. Говорим за блок, в който са настанявани военни. На другото място като се облегнех на стената зад леглото усещах вибрациите на асансьора, от който ме деляха две стени и кухнята. Хазяйката ми разправяше, че едната външна стена била кошмар преди да долепят до нея нов тухлен блок - при порой се стича вода, мухъл, ужас. От друга страна - приятелка живее в панел, санирали са го, ремонтирали, викали са специалист да проучва - казал им е, че е много качествен и здрав. При последните земетресения у тях нямаше абсолютно никакви щети, докато други, вкл. тухлени и нови блокове, се понапукаха.

Много си зависи от това как е строено, как е поддържано, какви са съседите - съгласни ли са на редовни ремонти или при пропукванне ще се карате кой не е дал пари за покрива... А това за панел е много важно, защото влага, валежи, заледявания по стените, се усещат много и рушат връзките.

# 273
Стар панел бих взела за свое жилище само ако дилемата е наем или панел, като начин да се кача на жилищната стълбица.

# 274
Ако правилно съм разбрала въпроса, жената пита за избор между:

панел от по-старите

и панел от по-новите

(снимките са случайно избрани от гугъл стрийт вю)

Ако изборът е само между тези 2 типа панели, бих предпочела от по-новите.

И въпреки това, има значение, дали са сменявани тръбите за вода в целия вход (по щтранговете, ако така се казва Simple Smile), дали има направена външна изолация, какво е състоянието на входа и т.н. В по-старите обикновено и мирише по-гадно, още като се влезе във входа. Но има и добре организирани входове, някои с чип в асаньора и достъп до входа, така че няма генерален отговор. Оглежда се конкретното предложение.

Последна редакция: нд, 14 авг 2016, 09:23 от be under repairs

# 275
Леля ми имаха точно такъв стар панел, в 5 етажен блок, много поддържан беше.
Но, честно казано, и аз не бих купила такъв, ако имам избор.

# 276
Сега живея в осем етажен панелен блок, среден апартамент, много топъл и с поддържан вход.При търсенето на друго жилище бюджета ни позволява отново панелка или ЕПК.Входовете и общите части въобще при ЕПК бяха в окаяно състояние, мръсни, неподдържани и с всякакви натурии.Спряхме се на панела. След време ако имам повече средства ще заменям за тухлен.

# 277
  • София
Благодаря за отговорите. Обмисляме вече и вариант за стар панел,защото за нашия бюджет и там,където търсим, само това се предлага. В голяма дилема сме дали да рискуваме или да чакаме още да се появи нещо друго (предвид покачването на цените).

# 278
Благодаря за отговорите. Обмисляме вече и вариант за стар панел,защото за нашия бюджет и там,където търсим, само това се предлага. В голяма дилема сме дали да рискуваме или да чакаме още да се появи нещо друго (предвид покачването на цените).

А не може ли да поразширите периметъра на търсенето? За покачването на цените - и да, и не. С излизането на Великобритания, несигурността в Турция и ред други причини България може сериозно да намали икономическия ръст и да го обърне към спад. А тогава покачване няма да има. Няма кой знае какви основания да се повишават цените, поне не сериозно. Първо, ниските лихви успяха донякъде да стимулират търсенето, но не може да се разчита, че ще са изключително важен фактор. Прекалено сме рискови, за да паднат до нивата в Западна Европа.

Имаше покачване заради повишаващо се търсене и някаква относителна сигурност на доходите. Малка стагнация и това веднага отпада. Безработицата, особено младежката, остава висока. По естествен път инфлацията, която се натрупва с годините, води до покачване на цените, но това е успоредно с ръста на доходи и потребление.

# 279
  • София
Четох, но така и не разбрах нужно ли е да ходя в Общината и да си отписвам жилището. Новата собственичка ми каза, че трябва да го направя в рамките на две седмици след излизането на НА. То ако ще трябва да пиша жалби после, май по-добре да не се правя на интересна, а да се замъкна да отписвам.

# 280
Здравейте, има ли някой ,който ходи по огледи из Младостите в София?
За по-малко от  40-50 000 може ли да се намири нещо читаво - едностаен - двустаен?

Последна редакция: пн, 15 авг 2016, 11:04 от ravi

# 281
Конкретно стар панел е най лошия избор, лично аз пари за такъв имот не бих дала. За всеки влак има пътници.
За мен, може да се направи компромис със локация, квадратура, етаж, разпределение и други особености, но вида строителство, не е въпрос на компромис. Не казвам, че всички панели са лоши, просто наблюдавам в цивилизования свят какво купуват хората.

# 282
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Конкретно стар панел е най лошия избор, лично аз пари за такъв имот не бих дала. За всеки влак има пътници.
За мен, може да се направи компромис със локация, квадратура, етаж, разпределение и други особености, но вида строителство, не е въпрос на компромис. Не казвам, че всички панели са лоши, просто наблюдавам в цивилизования свят какво купуват хората.
Каква е разликата между стар панел и не толкова стар панел?
В момента живеем в стар панел от 69-та. Не намирам нищо лошо в това. Направили сме външна изолация, сменена дограма в целият апартамент, щранговете са сменени...Не виждам проблем. Относно съседи и шум- където и да живее човек, ако е обграден от идиоти- няма спасение.
До към 25-тата си година живеех в стар панел на последен етаж- също нямахме проблеми с апартамента...Не виждам да е нещо толкова ужасно в тези стари блокове. Блоковете са малки, всички се познават...В момента квартала ни е отврат, а не жилището ни.
Аз лично не бих живяла в онези блокове с Н- на брой входове и на по 15-22 етажа...

# 283
  • при късмета
Четох, но така и не разбрах нужно ли е да ходя в Общината и да си отписвам жилището. Новата собственичка ми каза, че трябва да го направя в рамките на две седмици след излизането на НА. То ако ще трябва да пиша жалби после, май по-добре да не се правя на интересна, а да се замъкна да отписвам.
Не трябва да ходиш. Като новия собственик си декларира имота, трябва да се водят на него данъците вече, а не на теб. До кроя на годината си ги платила вече, за да може да вземеш данъчна оценка, така ще й ги начислят за догодина.
И срока за деклариране е 2 месеца, не 2 седмици.
Само купувача декларира

# 284
Някой да има мнение за Ваклин груп - http://www.vaklingroup.bg/
Имат интересни предложения, включително и това, че парите се дават почти накрая, а пък нищо не намирам в нета за тях...
Предварително Ви благодаря Hug

Общи условия

Активация на акаунт