Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 204
  • 732
  •   1
Отговори
# 255
  • София, Bulgaria
GrinningМного ти благодаря за отговора!  bouquetВсичко си ми е наред ,но съм по майчинство и явно за това .Сега един познат управител на клон ми каза ,че съм извън играта  Crossing ArmsЩе намеря начин. А с ипотекиран имот не става ли по-бавно покупко-продажбата?

По-сложно е но са си процедури, които трябва да се минат... по-скоро Вие кат продавач, ще си получите малко по-късно парите, особено ако и купувачът е с кредит, защото банката му ще преведе първо сума необходима за заличаване на Вашия кредит и след като се заличи Вашата ипотеката по имота ще Ви преведе остатъка от парите, които са от кредита.

# 256
Изгодно ли е да се купува на търг имот от съдия изпълнител? Трудоемко ли е, заслужава ли си да се следят имотите и да се ходи по търгове?

Ценово може да е много изгодно, но и с повече разправии и време при някои от сделките.

1. Имотите се пускат при начална цена на по-ниска от пазарната оценка - следва наддаване, което може да стигне доста високо, но може и да не стигне. Всеки си преценява колко да наддава.

2. Често на търговете излизат хубави имоти, които иначе не се продават. Понякога заради много лошото им състояние и нуждата от тотален ремонт са направо евтини и се пускат на цени, на които брокер или собственик никога няма да ги пусне. Накратко - съдебния изпълнител гледа цялостно имота, без емоционалната надценка и калкулира надолу заради старата дограма, неравните стени, неремонтирана баня и т.н., а не "Вижте какво уникално местоположение, един ремонт и става перфектно!"

3. Имот от съдебен изпълнител не може да се купи с ипотечен кредит, освен ако не ипотекирате друг имот, който вече имате. Първо се внася 10% задатък, който се връща, ако изгубите търга, или се приспада, когато спечелите. Останалите пари трябва да се внесат до седмица, което означава, че трябва да разполагате с тях.

4. Недостатък - понякога има обжалване и минава време, преди да встъпите като собственик и да си го ползвате. Познавам доста хора, купили изгодно имоти - в някои случаи става бързо, в други има обжалвания, минават месеци. Но почти няма случаи да се отменя търга.

5. Чисто психологически някои хора се притесняват да купуват така, защото може старите собственици да вдигат скандали, да се наложи викане на полиция, за да влезеш в имота. Каквото и да говорят - след търга вече няма какво да направят, а и в 99% от случаите са си виновни сами за трупането на дългове.

6.  Имате сигурност, че получавате имот, при който всичко е декларирано, освободено от тежести, няма мистериозни втори ипотеки. Много хора, които са купували имот със собствени средства на свободен пазар, се оказват измамени - вече е продаден на друг, има тежести, за които не са разбрали и т.н. Емблематичен пример е един блок в Русе, в който съдебен изпълнител продава нови апартаменти, защото строителят ги е ипотекирал, после ги е продал и хората, които мислят, че са техни собственици, всъщност не са - измамени са. Оттук вече всеки, който придобие апартамент на търга, ще си е негов пълноправен собственик.

7. Как става покупката:
 - Гледате обявите и си харесвате нещо, обаждате се в кантората на съдебния изпълнител. Може да идете на оглед.
 - Внасяте в определения срок 10% задатък на началната цена и писмената си оферта колко предлагате за имота.  
 - Обикновено на следващия ден след като свърши приема на оферти, те се отварят в съответния съд и ако има желаещи - започва наддаване.
 - Накрая обявяват кой е спечелил търга, текат срокове за обжалване, преди да започне същинското прехвърляне на собствеността. За изгубилите - връщат ви задатъка и се прибирате да чакате следващия изгоден имот.

# 257
Весела Николаева, благодаря за подробното обяснение относно търговете! bouquet

# 258
Весела Николаева, благодаря за подробното обяснение относно търговете! bouquet

Моля! Ако имаш нужда от още информация, пиши на лични  Peace

# 259
Изгодно ли е да се купува на търг имот от съдия изпълнител? Трудоемко ли е, заслужава ли си да се следят имотите и да се ходи по търгове?

Процедурата е по-сложна и нямаш брокер, на който да делегираш задачките си. За мен си струва и търся имоти само на публична продан. Вярно е, че на търга е възможно цената да се вдигне - тогава просто се ориентираш към следващия имот.

# 260
  • България-Швейцария
Може наистина да се попадне на уникални имоти, не точно за без пари, но далеч под пазарната им цена.
В нашата сграда се продаде един апартамент от съдия-изпълнител, под моя точно.
Първоначалната му цена беше точно наполовина от реалната и почти се бях засилила да участвам.
Като се сетих обаче съседката колко беше зла, как пустосва и проклетисва ми се изпари тотално желанието. Но този или друг, едва ли загубилият го собственик ще прелива от любов към новия. От чисто суеверие са ми задръжките, на някой може и смешно да му се стори, но това е положението.
Между другото, още не е приключила одисеята с този апартамент, а първият търг беше през 2012-та.
Вече има собственик (след още поне 2 търга по мои сметки, по едно време беше собственост на банката), който веднага започна ремонт (съседката беше оставила едните голи стени, дори крановете от банята си е била взела, тръбите с тапи), но в момента няма грам движение.

# 261
Ето това ме притесняваше и мене, да си градиш щастието на нещастието на някой, който си е загубил жилището. А не, мерси, искам чиста енергия в жилището и да е продадено по желание, нека някой е щастлив и с нашите пари Hug

# 262
  • Варна
Има и друг вариант. На собственика на имота плащате някаква сума и той ви оставя имота без да го унищожава. Аз така купих май месец. Собственика ни остави абсолютно всичко и всичко ни обясни ( парно, СОТ - това е за къща и там е по сложно ). Даже скоро му звъняхме за един кабел и той ни отговори. Беше девета публична продан, къщата се продаваше от 2012г. Задължително с адвокат.

# 263
Ето това ме притесняваше и мене, да си градиш щастието на нещастието на някой, който си е загубил жилището. А не, мерси, искам чиста енергия в жилището и да е продадено по желание, нека някой е щастлив и с нашите пари Hug
Да, чисто психологически, мене също това ме притеснява, но мислех, че само при мене е така. А то било и при други хора, особено жени, които са по-чувствителни.

# 264
Моя приятелка си взе така апартамент на трета продан. Първата тръгна от 157 000 лв, аз гледах апартамента само информативно, защото ни беше скъп. Собственикът позволи само 1 оглед, на който всички заинтересовани гледахме апартамента. Докато той кълнеше грозно и избухна свада между купувачите и него, аз успях доста спокойно да си разгледам стаите, но не участвах в проданта. Въпросният много успешно отказа потенциалните купувачи и апартаментът се продаде за малко под 100 000 лв, приятелката ми беше единственият купувач и то без лично да е виждала имота. Собственикът пробва да спъне проданта с всички сили, но това всъщност само забави влизането във владение с 6 месеца, което беше предвидено от нея и не беше проблем. Имотът беше, отново очаквано, поразбутан и за ремонт, но е с две спални, просторен кабинет и огромна дневна с кухня, на разкошно място - на една тиха уличка до бул. България, среден апартамент. Тя вече си го стегна, прекрасно жилище стана. Единствен недостатък е, че е на първи жилищен етаж, но висок над магазини и не е студено.

Мои близки са от другата страна в момента, два апартамента се продават на публична продан. За съжаление няма интерес, но те всякак рекламират имотите и са много любезни с интересуващите се купувачи. В техен интерес е имотът да се продаде скъпо. От тази гледна точка, за мен несъдействащ собственик е плюс, защото означава, че едва ли ще има интерес към имота и има вероятност да го купя на трета продан като единствен купувач. 

Аз междувременно бях купила вече на друго място и много съжалявах, че не бях изчакала този апартамент. Сега съм харесала друго жилище, но се опасявам, че ще има много желаещи за него, защото е разкошно, а моят бюджет е съвсем малко над обявената начална цена. Но какво пък, ще опитаме, пък както стане.

# 265
  • София
Здравейте.
Съществува ли сезонно раздвижване на пазара на имоти подобно на наемите? Примерно, наесен да се увеличат офертите за продажби в сравнение с лятото... или не?

Последна редакция: сб, 13 авг 2016, 14:54 от tyger

# 266
  • София
Здравейте.
Съществува ли сезонно раздвижване на пазара на имоти подобно на наемите? Примерно, наесен да се увеличат офертите за продажби в сравнение с лятото... или не?
Миналата година скочиха септември....

# 267
  • при късмета
Не единият отива да се отпише, другият да се запише.
В 3 софийски общини го правих това упражнение и като купувач, и като продавач.
Копие от нотар. акт продавачите би трябвало да си имат.
Нали с него доказват, че вече имота не е техен и също произхода на парите.
Не е необходимо да се ходи заедно - кой когато му е удобно.

Това не е вярно. Просто в общините ги мързи да работят. Аз по същия въпрос стигнах скоро до Столична община и на некадърните мързелани в районната им се видя тесен света.
Партидата на имота остава същата, само собственика се променя. Т.е. тяхно задължение е да отпишат стария при подаването на декларацията от новия. Чисто административна работа, която става едновременно, т.е. заедно отписавт страия и записват новия, само с подаването на декларацията от новия. Те обаче за по-лесно отварят нова партида на един и същи имот и затова на старите собственици продължават да изпращат известия за данъци. Не е това реда обаче.
В общината разбира се ще ти кажат, че трябва да се отписваш, защото хората не са няасно и им вярват.
Аз си подадох писмена жалба в Столична община и да видиш как отписаха всичко, което трябваше да отписват без да ходя да подавам каквото и да е.
Имам и текста на жалбата и официалния отговор от проверката от Столична община. Че на мен на всичко отгоре ми искаха данъци едновременно по старите и новите декларации. Т.е. 2 пъти за един и същи имот

# 268
  • София
Здравейте,какво ще кажете за т.нар. "стар" панел ? Говоря за сгради строени преди '80та с "изнесени" пред стаите балкони. ( Дано ме разбрахте)

# 269
Здравейте,какво ще кажете за т.нар. "стар" панел ? Говоря за сгради строени преди '80та с "изнесени" пред стаите балкони. ( Дано ме разбрахте)
Какво да кажем, при наличието на нова и стара тухла, доста читави епк, за чий ти е стар панел...

Общи условия

Активация на акаунт