Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 109
  • 732
  •   1
Отговори
# 60
Малко ще оспамя, но искам да споделя. Ходих до новия апартамент да се разходя и да огледам района, тъй като още нямаме ключ. Понеже е на първия етаж, от задната страна на блока има поляна и под терасата има дюшек и завивка, и сега съм в едно притеснение ако някой спи там какво да правя.  Rolling Eyes

# 61
  • Beyond the stars
В София сега приключвали 8ми юли

Пак имат закъснения явно. Толкова ли са много сделките в София нямам идея. Как разбирате кога е вписана вашата - обаждат ли се или вие им звъните да питате?

Днес взех нашия нотариален акт - изповядахме на 05.07, на 19.07 беше готов, ама днес сколасах да стигна. Та точно две седмици. Брокерката ни поддържаше връзка с нотариалната кантора и тя звънна като беше готов. Wink
Иначе за половин ден успях да мина през общината, ЧЕЗ, Софийска вода и Топлофикация ..дори съм приятно изненадана колко бяха мили и отзивчиви навсякъде.  Heart Eyes

# 62
Ехеее две седмици след нотариуса, не ставаше ли за ден-два нотариалния акт.

# 63
  • Beyond the stars
Ехеее две седмици след нотариуса, не ставаше ли за ден-два нотариалния акт.

По закон - три дни . Де факто в София средно - две седмици  Laughing
За други градове вероятно се случват по-бързо нещата.

# 64
Не знам дали това е правилната тема, къде мога да попитам за квартири или за квартирни бюра/брокери които се занимават с това?

А, намерих темата, неловко..., сега ми се иска да изтрия този коментар но си нямам идея как...  

Последна редакция: вт, 26 юли 2016, 18:35 от Hatsumi

# 65
  • Варна
Здравейте. Май месец писах за казус с покупка на къща във Варна чрез Адрес, която се оказа, че е на 9 публична продан. Да споделя какво се случи. Наехме си адвокат, явихме се на проданта ( бяхме единствените купувачи ), спечелихме и вече имаме къщата. Но предварително се разбрахме със собственика да му изплатим една не малка сума. Тези пари минаха през доверителна сметка на нотариус, за да няма изненади. Всичко мина гладко, адвоката движеше всичко. След проданта отне около месец да се свалят ипотеките и възбраните и вече имота ни е абсолютно чист. До търга бях наясно с процедурата, но от там нататък само адвоката се занимаваше. Аз си получих само документите от АВ. И тъй като страшно се разочаровах от брокерите , които щяха да ни вземат една много голяма сума, адвоката ни взе 750лв. За изготвяне на надавателно предложение, договор за покупко-продажба на вещи ( парите за собственика ), подадохме заедно надавателното предложение ( в 16,55 на последния ден ) , беше с нас на търга, два пъти при нотариус, ходи много пъти до ДСИ, АВ, подаде документи в кадастъра, в данъчното......Направи проверка на имота от 1960 г и имам всички стари НА.
А Адрес щяха да ни вземат около 7000лв.комисионн за къща , която аз си бях харесала на сайта им. А се оказа, че те даже не могат да ния продадат, защото тя е собственост на банката.

# 66
Малко ще оспамя, но искам да споделя. Ходих до новия апартамент да се разходя и да огледам района, тъй като още нямаме ключ. Понеже е на първия етаж, от задната страна на блока има поляна и под терасата има дюшек и завивка, и сега съм в едно притеснение ако някой спи там какво да правя.  Rolling Eyes
Честито!
Явно си имате клошар. Дано да е само един и да си пие спирта кротко.
Често се приютяват под  ниски балкони. Аз бих изхвърлила дюшека до кофите.
Той пък може да примъкне други парцали.
Неприятно, но не огледахте ли около блока преди да купите.
Не, че не може някой да се засели там догодина.
Това е един от рисковете на първи етаж.

# 67
Мъчи ме следната дилема - старо тухлено или ново тухлено строителство? Как се разбира кое е по-качествено и как се определя дали нов блок е строен качествено и не са пестени материали?

# 68
Че то и стария няма гаранция как е строен.
И при соца имаше много отклонения на строителни материали.
Не случайно повечето технически лица по строежите си вдигнаха вили като прогимназии.
Сега сериозно - след румънското земетресение 1977 г. задължиха при тухлен строеж да се правят противоземетръсни шайби.
Може би около 1980 г. са първите такива строежи.
Не знам какво да посъветвам - огледай блока, околното пространство, разпитай съседи и тогава реши.

# 69
Благодаря, Emi! Още съм на ниво проучване Simple Smile

# 70
Здравейте. Май месец писах за казус с покупка на къща във Варна чрез Адрес, която се оказа, че е на 9 публична продан. Да споделя какво се случи. Наехме си адвокат, явихме се на проданта ( бяхме единствените купувачи ), спечелихме и вече имаме къщата. Но предварително се разбрахме със собственика да му изплатим една не малка сума. Тези пари минаха през доверителна сметка на нотариус, за да няма изненади. Всичко мина гладко, адвоката движеше всичко. След проданта отне около месец да се свалят ипотеките и възбраните и вече имота ни е абсолютно чист. До търга бях наясно с процедурата, но от там нататък само адвоката се занимаваше. Аз си получих само документите от АВ. И тъй като страшно се разочаровах от брокерите , които щяха да ни вземат една много голяма сума, адвоката ни взе 750лв. За изготвяне на надавателно предложение, договор за покупко-продажба на вещи ( парите за собственика ), подадохме заедно надавателното предложение ( в 16,55 на последния ден ) , беше с нас на търга, два пъти при нотариус, ходи много пъти до ДСИ, АВ, подаде документи в кадастъра, в данъчното......Направи проверка на имота от 1960 г и имам всички стари НА.
А Адрес щяха да ни вземат около 7000лв.комисионн за къща , която аз си бях харесала на сайта им. А се оказа, че те даже не могат да ния продадат, защото тя е собственост на банката.

Fani,
Честито!
Помня вашия случай. Радвам се, че всичко е завършило успешно. И не на последно място - спестихте пари за некачествена услуга.

# 71
  • София
Фани, честито! Спомням си твоята история и се радвам, че е с щастлив завършек.  Peace

# 72
Мъчи ме следната дилема - старо тухлено или ново тухлено строителство? Как се разбира кое е по-качествено и как се определя дали нов блок е строен качествено и не са пестени материали?
Като игнорираме факта, че новото строителство изглежда по-луксозно и няма нужда от ремонт, какви са предимствата и недостъците му в сравнение със старото, разглеждайки само сигурността на конструкцията:
        1.Първите противоземетръсни норми са от 1947г. Променяни са през 1957, 1961, 1964. Тези от 1964г са действащи до 1987г и по тях са построени повечето от сградите на соца. След Вранчанското земетресение, но чак през 1987-ма влиза в сила нов правилник, в който основните постулати са същите, но всички райони са завишени с една степен - София - от VIII-ма на  IX-та, и така - всички останали.  През 2005 въведоха нови норми, които уж да са преходни към европейските, но не се промени кой знае какво. Сега действащите Норми са от 2012г и за тях вече може да се каже, че  са преходни и имат нещо общо с европейските. Пиша всичко това, за да подчертая факта, че реално, в България, след 1964г сградите, които са строени по проект малко или много са осигурени на земетръс.
        2.Старите сгради:
плюсове:
- преминали са през проверката на времето и може да се прецени (от специалист) дали са я издържали.   
Слягането на почвата е отдавна приключило, "преживяли" са няколко земетресения и ако с козметични ремонти не са скрити дефектите, може да се прецени доколко здрава е конструкцията.
- проектирането и изпълнението е на добро професионално ниво, и ефективно упражняван контрол върху качеството
- Сградите са с правилна геометрична форма, разпределението на всички етажи е еднакво, като  зидовете и колоните са едни под други от горе до долу, което създава регулярност на сградата в план и по височина, което е много благоприятно за работата на конструкцията.
- за зидариите са използвани плътни тухли, или такива с нисък процент кухинност, които имат доста висока якост и повишават коравината и устойчивостта на сградите.
Минуси:
- плочите са доста тънки 10-12см и това води до следните недостатъци : провисват доста - виждала съм до 4-5см. Това не е опасно, но си е сериозен козметичен дефект; вибрират при ходене, което е неприятно за живеещите отдолу; всичко се чува.
       3.Новите сгради - може да се каже, че предимствата на старите са недостатъците на новите, и обратно.
           Новите сгради се проектират и строят в рекордно кратки срокове от всякакви набедени проектанти и строители. Контролът е силно занижен. Така нареченият строителен надзор се занимава само с оформянето на документите, и не упражнява никакъв реален надзор какво се прави на обекта. Разчита се на авторския контрол, от страна на проектанта-конструктор, който се състои главно в приемане на армировките за плочи колони и шайби. За останалото - качеството на вложените материали и довършителни работи - няма никакъв контрол.
           Главната цел на строителите днес е - максимална печалба с минимум средства. Парцелите се изцеждат максимално и като площ, и във височина и като брой жилища. Затова има безумни разпределения (и за тях не са виновни само архитектите), накачулени по два етажа мансарди, и стаички като кутийки.
           Относно конструкцията - новите сгради не са "тухлени", а по-скоро "скелетни". Те имат стоманобетонов скелет от колони и греди, както и стб.шайби, а тухлите имат само преградни функции.
           Използва се по-висок клас бетон (никак не им вярвам на бетоновите центрове), влага се повече армировка, плочите са по-дебели, защото в повечето случаи са безгредови, но не съм сигурна че това е достатъчно, за да направи сградата достатъчно сигурна. Довършителните работи определено са с много по-добър вид - асансьори, топлоизолации и мазилки, стълбища, парапети, тераси, дограма и т.н.
           И накрая: Сградите, построени между 1990 и 2000г са абсолютно безконтролно строени. Нямаше камара на строителните предприемачи, нямаше надзор, със строителство се занимаваха хора, които хал-хабер си нямаха от тази работа.

Ужасно дълго стана, моля да ме извините. Дори аз не искам да си го чета  Grinning

# 73
Благодаря, kalitko!  bouquet

# 74
Много добре написано и отговарящо на реалността. Аз лично бих заложила на старо строителство, доказало се във времето. Ние когато търсихме да купуваме имаше един брокер, който няма да забравя. Той казваше: " При едно по-силно заметресение това Манастирски ливади,  Кръстова вада и всичко построено там, ще си се превърне отново в ЛИВАДИ".
Да не говорим за това какво е разпределението в това ново строителство....... никакви стандарти и пази боже какви ядове са при обзавеждането. Почти всичко трябва да е по поръчка и излиза много по-скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт