Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 132
  • 732
  •   1
Отговори
# 75
Да, при новото строителство често се строи в райони, където почвата не е много подходяща и стабилна. За по-сигурно търсете район, застрояван преди 1990г. - като жилищен квартал, не като вилна зона. Laughing
Другото, което мен много ме дразни в новото, е че вентилацията е много лоша. Малко комини и некачествено изпълнени, не дърпат добре, даже изобщо. Замазки и подобни довършителни работи - само с най-евтините материали и кофти изпълнение. Външните изолации също често са с някакъв кирлив стиропор. Асансьорите са ужасно малки и почти никога няма товарен такъв. Ситуацията с ТЕЦа винаги е много сложна, а ел. инсталациите невинаги са предвидени за отопление на ток. За стаите са казали, терасите също рядко са практични - или огромни, да играеш бейзбол на тях, или съвсем мънички, сбуташ една сушилка дрехи и туйто.
След всички боклуци, на които се нагледах, в "престижни" затворени комплекси, аз поне тотално се отказах от новото строителство. Иначе като са новички са много кокетни, но след няколко години като избелее боята и се появят течовете Sick

# 76
Подобни наблюдения имам за апартамента под наем, в който съм сега, но не знам дали е практика. Инсталацията ни наистина е кофти, изолацията не е кой знае какво - в спалня с две външни стени зимата е студ въпреки изолацията. От друга страна стария трябва да се ремонтира и евентуално да има повече разходи по общи части. Обаче предлагането на хубаво старо строителство е доста оскъдно - ако махнеш първи и последен етаж, кварталите, според мен с незаслужено високи цени, както и изискванията за изложение, място за паркиране... И тези, които надуват цените само с аргумента "след ремонт", а то всъщност ударили един латекс, сложили най-евтината и грозна кухня и изостанали плочки  #Crazy

Гледах обява за "след основен ремонт" - навсякъде плочки, и то грозни, в банята - различни цветове, явно изкупени остатъци от някой склад, "дизайнерска маса и столове", а всъщност - обикновена дървена маса и столове, модерни преди 15 години... И оборудвана кухня - с малка печка Дипломат. И на всичко това с поне едни 10 хил. евро отгоре.

# 77
Пак старата тема за ново и старо  Grinning
Само да кажа, че ние сме в ново строителство 2007 г. и ТЕЦ-а няма нищо общо със старите блокове. Не плащаме безумни сметки за общи части, не минават тръби в хола и за цялата зима отоплението ни е 370 лв. за тристаен аратамент - външен - източен и една северна спалня.
Терасата ни е нормална - правоъгълна 5 квадрата.
Всичко си има своите плюсове и минуси и всеки сам си преценя, но едни наши приятели си купиха миналата година старо строителство ремонтирано и вече не им харесва, оглеждат се и въздишат по новото. Например не могат да си сложат бойлер, защото нямат как да прекарат ток.
Всеки сам си избира и прави компромиси с каквото може.  Wink

# 78
  • In the shadows of my mind
Всеки вид строителство си има плюсове и минуси.
Някой може ли да ми каже на каква база се изчислява данъка на имота? Тези дни трябва да идем да платим, но идея си нямам какъв ще е  Thinking

# 79
  • София
При спора старо - ново, аз залагам на ЕПК сгради.
Ако съседите са читави, блока се поддържа и всички са доволни.

# 80
  • Beyond the stars
При спора старо - ново, аз залагам на ЕПК сгради.
Ако съседите са читави, блока се поддържа и всички са доволни.

+1

Мъжът ми има досег с бранша и  категорично беше против новото строителство  Peace Сгради вземат акт 16 само на един готов етаж, бетон се лее на минусови температури и какво ли не.
Не споря, че със сигурност има фирми с високо качество и съответен контрол, но в общия случай ..  ooooh!

# 81
Еее сега, хубавото винаги трудно се намира. Laughing Не го продават току-така и после бързо се купува. За всякакво строителство важи.
За ремонтирането - преценете си какви са ви приоритетите, кое ви е важно да го имате готово, кое искате да си направите сами, за кое можете да направите компромис с качеството. И мен ми се искаше да имам лъскава и нова баня, ама си прецених, че все мога да изтрая половин година със стара, докато събера пари да я ремонтирам. Затова пък по отношение на изложението не правя компромис.

# 82
За изложението - да! Няма как да се промени. За ремонта - по-добре да е за тотален ремонт, отколкото частичните, направени евтино и набързо, само да се вдигне малко цената. Масово има такива. Това за бойлера и тока е странно, имам доста приятели със стари апартаменти, ТЕЦ и си слагат допълнително бойлер, в случай, че топлата вода спре за по-дълго време.

# 83
  • Sofia
Скоро ще се опитаме да продадем едностаен панел в "Хаджи Димитър" на последен етаж за ремонт. Искаме да купим едностаен, ремонтиран, готов за нанасяне в "Дружба" 2 без първи и последен етаж. Може ли някой запознат с пазара да ми сподели каква ще е разликата в цената? В Дружба в момента има толкова малко предлагане, че ми е трудно да направя съпоставка.

# 84
  • София
Монтирането на бойлер и подсилване на ел. инсталацията се прави без проблеми от специалист.
В старо строителство съм плащала да дръпнат усилена инсталация от таблото до 1 стая за акумулираща печка.
Май трифазен ток го наричаха.

# 85
  • София, Bulgaria
Даааа... вечният спор: Старо:Ново! Аз, която съм виждала хиляди имоти-ВСЯКАКВИ и къде ли не, а и от не малкия си личен опит оставам фен на новото строителство. Първото ми жилище беше стара тухла за ремонт , колкото пари дадохме да го купим, още толкова дадохме за ремонт, който продължи  9 месеца. Беше голям ужас, средата на 90-те. Обикаляш България за едни италиански плочки  да купиш, ама поне наистина бяха такива, а не минали през Китай за по-напряко. Седем години живяхме там, не спряха проблемите... все нещо излизаше... писна ми да плащам за ремонти на общи части/ 2 пъти ремонтирани от нас лично, дори и улуците и покрив ремонтирахме, защото бяхме на 4-ти последен етаж под тавани/. Кисели бабички от входа все нещо искаха от нас.... Писна ни продадохме го. От тогава съм само в ново строителство, в старо бих отишла само заради локацията. Много ми харесва идеален център, Докторски Паметник, Яворов...харесва ми атмосферата на стара София. Малки магазинчета, кафененца, ресторанти...кокетни улички, заради това бих/ или поне така си мисля, докато не ме лъхне миризмата от входа/ купила отново старо строителство.
И къща съм имала, чудно е да живееш в къща, но не е за мен този филм, освен ако нямам поне 2-ма помощници за поддръжката... В противен случай ставаш роб на къщата...хайде благодаря и за градината и  за идилията и за двора с куче играещо с децата.
За панели и ЕПК няма да коментирам, те са въпроса на бюджет. Когато не ти стигат парите за друго, много ясно, че ще избереш тях. До сега не съм срещала купувач, които да има достатъчно пари за качествено ново или старо строителство и да каже искам ЕПК или панел. Но пък не се знае, може и да срещна, хора всякакви.

# 86
Скоро ще се опитаме да продадем едностаен панел в "Хаджи Димитър" на последен етаж за ремонт. Искаме да купим едностаен, ремонтиран, готов за нанасяне в "Дружба" 2 без първи и последен етаж. Може ли някой запознат с пазара да ми сподели каква ще е разликата в цената? В Дружба в момента има толкова малко предлагане, че ми е трудно да направя съпоставка.
Не съм наясно с цените в Х. Димитър.
Имам търсеното от вас в Дружба 2. Не бих се разделила с него за по-малко от чисти  60 000Е.
Не предложение, просто ако реша да продавам днес това ще е цената.
Но не се продава.

# 87
Emi Daniel, тя пита за гарсониера.

За панели и ЕПК няма да коментирам, те са въпроса на бюджет. Когато не ти стигат парите за друго, много ясно, че ще избереш тях. До сега не съм срещала купувач, които да има достатъчно пари за качествено ново или старо строителство и да каже искам ЕПК или панел. Но пък не се знае, може и да срещна, хора всякакви.
Ето, срещна ме. В района, в който искахме да живеем имаше само панели и ново, + 3 пломби стара тухла, които не ми харесват, новото също отпадна, защото или беше с кофти разстояние м/у сградите или на булевард. Това е още един много основен фактор - какво строителство има в търсения район. Може да искам и каменна къща, но като няма избирам най-малкото зло от наличното.
В крайна сметка парите, които платихме (взехме 2 имота паел) стигаха за тухла и то в район, който се води престижен, но ние искахме точно тук, защото това е мястото, което покрива изискванията ни за момента.

В работата си се срещам и с други като нас, включително хора с известни имена, които имат доста над възможностите на масовия човек.
Освен това разликата в цените не е пъти, особено при покупка с ипотека разликата м/у вноската за панел и тухла в един и същ район е пренебрежимо малка, под 50-70 евро, затова не мисля, че бюджетът е основен фактор Peace

По въпроса за старо или ново, бих гледала конкретната сграда и конкретния вход, не вида строителство.

# 88
  • София, Bulgaria

Според мен около 10000Е ще е разликата. Последно преди 2 седмици продадохме 2-ст панел, на последен етаж,  за тотален ремонт, в ужасен вход, в Хаджи Димитър за 36 000Евро. За Дружба, ако въобще намерите ще Ви трябват 38-40000Евро за ремонтирана гарсониера.
Гарсониерите са най-малкото на брой имоти на пазара, защото са в най-ниския и съответно най-достъпен ценови сегмент. Ремонт на една гарсониера излиза макс 5000Евро, информация от първа ръка. Така, че и златна да е не струва 60 000 Евро.

# 89
  • София, Bulgaria
Не се сърди, човече, това е било ваше решение, но нали говорим за по-общи случай, а не в частност...Вие сте купили 2 апартамента вместо един, както казвате, може би така е била идеята, не знам. Купувачите много рядко се ограничават само в един конкретен квартал, по-скоро търсят в няколко района, които като характеристики са близки. Наистина най-трудно е за тези с малък периметър на търсене, но пък и бързо се решава дилемата, защото е или-или и толкоз, няма какво да го мислиш, нямаш хиляди варианта, като казваш панели и 5 други блока на кръст, какво има да му мислиш. Като не стават тези 5 блока, алтернативата е панел.

Общи условия

Активация на акаунт