Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 178
  • 732
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Има и друг вариант, който аз не разбирам. Само и само за да са в ново строителство, много хора се набутват в маломерни кутийки, вместо в голям панелен апартамент. Ами мерси. В този случай си предпочитам панела, но да ми е широко и просторно. Нямам комплекси, че живея в панелка. Ако искахме, можехме и в ново строителство.

# 91
Не става дума за нас, съвсем не е изключение купувачът да гледа различен тип строителство и да избира на база място в квартала, функционалност, не по тип строителство, и цените да са съвсем близки.

# 92
  • София, Bulgaria
Има и друг вариант, който аз не разбирам. Само и само за да са в ново строителство, много хора се набутват в маломерни кутийки, вместо в голям панелен апартамент. Ами мерси. В този случай си предпочитам панела, но да ми е широко и просторно. Нямам комплекси, че живея в панелка. Ако искахме, можехме и в ново строителство.

Тонка, аз съм така, преди 3г. взех това решение без грам колебание...баш кутийки не са, но не е и пространството, което би имало панела. Дори можех да купя 3-ст панел, аз избрах 2-ст НС, в малка кокетна сграда. Понякога мрънкам, че едни 10 кв. отгоре ще ми дойдат добре, ако имах, но да е пак ново. Както и обратното, в момента, в който вляза в поредния панелен блок, осъзнавам, че съм взела най-правилното за мен решение, макар и с по-малко пространство. Но, ако трябваше да купувам преди 10г. когато децата бяха малки, не знам, какво решение бих взела, може би в полза на панела, но днес децата вече ги "разкарахме", така че за двама си ни е идеално.

# 93
С оглед перспективата да е ликвидно и да се продаде бързо при нужда, не знам дали панелът е удачно решение - след 10 години ще може ли да се продаде? Ако блока е поддържан, саниран и т.н. - вероятно ще се продаде бързо, но повечето не са. Живяла съм в два панелни блока - дори не особено качественото ново строителство, в което съм сега, е несравнимо по-добре. Сигурно има и добре направени и поддържани панели, една приятелка е в такъв и е доволна. Но колко са такива?

И това със свадливите баби и вечните нужди от ремонт, който не искат да платят, ми е познато  ooooh!

Това ми е една от причините да се чудя кое ще е по-добре. Като влезеш в някой вход, и ти се изпречи миризмата на миналогодишното кисело зеле, площадката е затрупана с мебели "да не ги хвърлям", и започнат едни пазарлъци за 3-те лв. вход всеки месец... Не че в ново си застрахован да се случи същото след години.

# 94
В новото стр-во също има много свадливи млади хора.
Спорове за режийни също се случват.
Кое ще е по-ликвидно след години ....
Хората заминават за чужбина, тук остават старци.
Който отиде да учи по Европата рядко се връща.
Едва ли ще инвестират в имот тук.

# 95
Инвестират си, и то във всякакво строителство  Peace
Не вярвам да има никакъв проблем за продажба след 10 г. на панел.
В новото живеят същите хора, които преди това са били в старото, не си променят навиците изведнъж, който си е бил свестен и чист си е такъв и в двете, и обратното...

# 96
В новото стр-во също има много свадливи млади хора.
Спорове за режийни също се случват.
Кое ще е по-ликвидно след години ....
Хората заминават за чужбина, тук остават старци.
Който отиде да учи по Европата рядко се връща.
Едва ли ще инвестират в имот тук.

Връща се понякога, а и от гледна точка на амортизация и миграция, доста хора сменят жилище. Мои роднини инвестираха в жилища в България, макар че не живеят тук от години и засега нямат намерение да се прибират. Вярно, че не си застрахован от споровете за сметки и ремонти, просто при новото, ако е качествено, основните ремонти на общи части ще дойдат след години. В много стари блокове, строени 50-те, 60-те, че и 70-те години и то на хубави места, остават собственици с ниски доходи или просто недаващи пари за ремонти. А варианта да продадат големия апартамент на хубаво място за сметка на по-малък и отремонтиран, изобщо не искат да чуят. Отплеснахме се от темата  Wink

При новото строителство забелязвам и аз, че на места изобщо няма ТЕЦ, дори в изцяло топлофицирани квартали, или пък има проблеми. Ето, гледам едно чудно малко апартаментче ново строителство в Младост, даже си е готово да се нанесеш, но се топли само на ток.

# 97
Даааа... вечният спор: Старо:Ново!........... колкото пари дадохме да го купим, още толкова дадохме за ремонт, който продължи  9 месеца. .................Обикаляш България за едни италиански плочки  да купиш...................................

Не става дума за спор. Моето сравнение между нова и стара "тухла" беше на съвсем друга плоскост - коментирах единствено сигурността на конструкцията и качеството на изпълнение на сградите - преди и сега.
      Но, все пак, каква е разликата къде ще поставиш италианските плочки - и при новото и при старото, все ще трябва да ги купуваш - щом се прави луксозен ремонт много ясно , че няма да е евтино. Новото жилище е на замазка и шпакловка - тепърва се купува всичко - плочки, санитария, настилки, ключове, контакти... - също както и ако ремонтираш старото. Спестяваш си само дограмата, която не винаги е тази, която искаш, та на някакъв етап, пак може да се наложи смяна. За сметка на това, старите апартаменти много често са с хубави и запазени настилки (естествено дърво) а понякога и с перфектна шпакловка с красиви гипсови корнизи. Мисля, че един качествен ремонт, както и довършването на нов апартамент си е скъпо удоволствие и в двата случая.
       Относно входовете - всичко, което не се поддържа, рано или късно се руши и добива занемарен вид. Не знам на какво миришат старите входове, но с един освежителен ремонт нещата се оправят, докато много от новите сгради така миришат на мухъл и влага, че не знам дали някога ще се отмиришат.
       За мен, всички козметични предимства на новото строителство, не могат да компенсират неграмотното проектиране и безконтролното им изпълнение. Строителите са готови да изпълнят всяка прищявка на собствениците, които обезщетяват (защото са зависими от тях до прехвърлянето на земята, което става на доста късен етап, а може и чак накрая на строителството), независимо как ще се отрази на конструкцията. Защото повечето от тях са търговци, а не строители. Купува се най-евтината армировка, най-евтиния бетон, забъркан с кой знае какъв и колко цимент. Рецептите за бетон се одобряваха от НИСИ и МРРБ - сега не знам, едва ли, пък и никой не следи дали се спазват.
       Някой повдигна въпроса за почвата.... Да ви кажа и за нея. Аз работя в Пловдив, и тук има само една геоложка фирма, която разполага със собствени сонди и прави проучвателни сондажи, ако инвеститорът е склонен да ги плати. Останалите ползват данни от архива на бившата Проектантска организация, и на база сондажи правени някога в съседни (и не много съседни) парцели си правят геоложките доклади. Да не ви казвам, че за една сграда се направиха три доклада, от трима различни геолози, докато данните се харесват на строителя, който е и инвеститор (зорът беше да се избегнат пилотите). Ама до какво може да доведе това след време - него не го интересува. Много мога да ви разказвам, но да не ви отчайвам - някой все пак трябва да купува и новите апартаменти, че ще останем без работа...

# 98
  • In the shadows of my mind
Това, че в миналото се е строяло много хубаво, че имало прави стени, перфектна шпакловка и т.н. въобще не е вярно. Може и да има, но със сигурност не е в повечето случаи, ами тъкмо обраното - това са изключения.
Старите входове изискват големи ремонти, не става само с една кофа латекс. Същото е валидно за мазетата, покривите, таваните и т.н. Също така, старите сгради имат нужда от смяна на щрангове, ВиК, ел. инсталации и топлоизолации, каквито например в ново строителство поне са направени вече и ако има нужда от ремонт/корекции, то те са минимални в сравнение със старото.
Не казвам, че няма хубаво старо строителство, но то със сигурност не е само цветя и рози! И ремонт на старо излиза понякога доста повече от ремонт на ново на шпакловка/замазка. Човек трябва хубаво да си обмисли бюджета.
За старите баби по входовете е ясно... На мой приятел, живеещ до Докторска градина, бабите му викат полиция при всеки по-силен шум след 22.00ч, едната баба пази на входа кой влиза и илиза...

# 99
На мой приятел, живеещ до Докторска градина, бабите му викат полиция при всеки по-силен шум след 22.00ч, едната баба пази на входа кой влиза и илиза... 

Ха-хах-ах-аха , нямат нужда от пазач ,значи  Mr. Green

# 100
Хем спестяват заплата на портиер, хем и бабата има занимавка.

# 101
  • София
От видеонаблюдение също пестят.  Laughing

# 102
  • София, Bulgaria
kallitko, основният ремонт си основен. Изриваш всичко и почваш: инсталации-всякакви, дограми, изолация, замазки на пода, шпакловка на стени, да не говорим самото къртене и изнасяне на боклуци колко е работа и колко е скъпо. А и като сметнем и изненадите, които не са се виждали преди и не са предвидени Money....Минавала съм го това лично, а и имам доста наблюдения покрай клиентите купували стари имоти, на финала винаги са плащали доста повече от предвиденото.
 Но както казах, аз съм фен на новото и може да съм предубедена. Така че всеки сам да си решава, кой е неговия имот. Ти също си доста крайна в оценките си на Новото строителство, може за много неща да си права, но всъщност никой не знае реално и в детайли как се строяло едно време. Някой тука писа, че сме чували за построените вили, покрай строежа на даден блок, знаем как са крали от материали, които всъщност е трябвало да бъдат положение в строежа.
А всъщност знаете ли, аз лично най-съм впечатлена от сградите в София строени 1939-41г. , но не и по времето на соца. Има някой, особено в центъра много красиви и наистина издържали проверката на  времето, нооооо...масовото тухлено строителство 60-те и 70-те години....по кварталите и то най-близките до центъра въобще не ми харесва. Дори и там съм влизала в 2-ст 58 кв. дето в кухнята повече от 2-ма човека трудно се събират, а и другите стаи...нищо и половина...

# 103
  • България-Швейцария
За мен лично най-големият риск при новото строителство е инвеститорът да фалира, купилите на зелено да си загубят парите, а собствениците на имота да скубят коси и да се чудят какво да правят и как да довършват сграда с още 30-ина души, обикновено със скромни финансови възможности, които в определен момент се оказват техни съсобственици.
Затова и съветвам всички собственици на парцели, на които им предстои строеж срещу обезщетение да учредяват на инвеститора единствено право на строеж, без прехвърляне на собственост върху земята. Данъците само за земя са смешни (все още), докато сигурността е далеч по-голяма.
Ако изминат пет години от момента, в който договорът за учредяване на право на строеж е породил действие и сградата все още не е вдигната до покрив, собственикът на земята може да се позове на изтекла погасителна давност и да придобие всичко изградено до момента.
С подобна законова 'заплаха' над главата сериозен инвеститор най-малкото няма да се мотае и да проточи строителството 10-ина години, нито ще се опитва да извива ръце, а и при постоянен контрол и присъствие от страна на собствениците ще му е трудно да прави компромиси с качеството на материали, конструкция и т.н.
Много по-лесно ще му е това ако е закупил имота, собственикът си е прибрал парите и оттам нататък нищо не го интересува.

# 104
  • България-Швейцария
kallitko, основният ремонт си основен. Изриваш всичко и почваш: инсталации-всякакви, дограми, изолация, замазки на пода, шпакловка на стени, да не говорим самото къртене и изнасяне на боклуци колко е работа и колко е скъпо. А и като сметнем и изненадите, които не са се виждали преди и не са предвидени Money....Минавала съм го това лично, а и имам доста наблюдения покрай клиентите купували стари имоти, на финала винаги са плащали доста повече от предвиденото.
Дори не за стар, а само мърляво стопанисван дадох над 15 х. лева за ремонт, като имотът е не повече от 25 кв. м чисти (имам и точна разбивка някъде).
Затова и не съм съгласна, че за гарсониера са достатъчни 5 х. евро, много повече би глътнала, ако ремонтът е наистина основен, а ако се прави и преустройство не ми се мисли изобщо.
За другите неща съм съгласна, важно ми е и през какви общи части минавам, и с какви хора живея, вкл. и как изглежда самата сграда отвън.

Общи условия

Активация на акаунт