Университети в Германия и други държави с немски език 8

• 96 259
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, майки!
Синът ми завършва тази година и миналата седмица разбрахме, че дипломата му няма да бъде "призната". Какво имам предвид - той учи в професионална гимназия по икономика, има си отличен успех, няма проблеми с нито един предмет, но в последния момент разбираме, че с тази диплома може да кандидатства в Германия САМО специалности в икономическата сфера. Изключително сме притеснени, тъй като не знаехме това, а да кажеш, че имат малко предмети - напротив - учат всичките плюс специалните (счетоводство). Иска да следва информатика, обаче разбрахме, че няма да стане в Германия. Другата ни опция е Австрия. Там дано да стане. Относно езика - има B1. Миналото лято беше при баща си в Германия на езиков курс, където посещава езикова школа и сега имаше намерение да продължи там, но уви - дипломата го "спъва". Затова надеждата ни е в Австрия. Търсим консултантска фирма, която да ни оправи документите. Ходихме при една, но се оказаха мошеници, затова знам, че тук ще получа обективна информация за всяка тема при мамите. Вие кои фирми използвахте? (Най-добре е да се кандидатства сам, но когато няма знания по езика, как да рискуваме?) От кои фирми сте доволни?

Забравих да добавя, че може да учи в Германия след Studienkolleg или един семестър в български университет, който няма да бъде признат, след което да почне следването му в Германия.

# 691
  • Варна
rozalina_24 а защо отхвърляте идеята за Studienkoleg? Тъкмо и с езика ще напредне, защото ако В1 му е реалното ниво, ще му е трудно да учи.

# 692
  • София
Розалина, в ПГ учат всичко, да, но не и със същия хорариум от часове и оттам идва проблемът. Peace А точно за информатика в Германия  се иска покрит минимум часове по математика от среден курс. А разликата  при ПГ е осезаема за всичките 4 учебни години, които влизат в дипломата.  Ако не се лъжа, отношението е  458 към едва 278 учебни часа  за целия среден курс в полза на ЕГ примерно.

И аз съм на мнениято на Ясмина, че най-добрият вариант е Щудиенколег. То всъщност май няма университет, който, без да се налага момчето да доучва немския на място, би го приел с ниво В1. Минимумът е В2, при това не навсякъде. Има места, на които е задължително С1. Тоест пак остава Щудиенколег, няма как да започне от зимния семестър директно с това ниво по немски. Дори документацията да се движи и от възможно  най-добрата фирма. Друг вариант е да натисне педала и да вземе ДАФ преди подаването на документите до 15.07. Това за Германия, където обаче информатика най-вероятно не може да учи и в хохшулетата, и в университетите, което обезсмисля донякъде явяването. За Австрия има доста повече дати за австрийска диплома в сравнение с ДАФ, може да изкара нея преди срока за подаване на документи. Но ако наистина реалното ниво е В1, дори и при успешно взет изпит трудностите с разбирането ще ги има. Наскоро се интересувах за познато дете,  изпитите могат да се държат в НБУ или в Пловдив.

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 23:51 от пенсионирана русалка

# 693
В началото на февруари , мисля в Булбанк има нови такси, коментирахме го в темата. Когато си с  нотариално заверено пълномощно такси не се удържат, само когато се внасят с тяхната декларация за родствена  връзка.

# 694
  • München, Deutschland
Розалина, съгласна съм с Русалката. Прочетете внимателно поста, дала е няколко полезни хода оттук нататък.
Щом не му стига хорариум, и Господ няма да го вкара в немско уни, а щом е В1, по-добрата опция наистина е Щудиенколег, и откъм социална интеграция, защото ще си намери много дружки там.

# 695
В началото на февруари , мисля в Булбанк има нови такси, коментирахме го в темата. Когато си с  нотариално заверено пълномощно такси не се удържат, само когато се внасят с тяхната декларация за родствена  връзка.

Тази декларация за родствена връзка са я премахнали и на мен ми казаха че и с нотариално заверено пълномощно не става, което е супер тъпо

# 696
В началото на февруари , мисля в Булбанк има нови такси, коментирахме го в темата. Когато си с  нотариално заверено пълномощно такси не се удържат, само когато се внасят с тяхната декларация за родствена  връзка.

Тази декларация за родствена връзка са я премахнали и на мен ми казаха че и с нотариално заверено пълномощно не става, което е супер тъпо

Ние направихме нотариално заверено пълномощно и в клона на Булбанк срещу мол София го приеха и казаха ,че е без такса. Не бяха много сигурни, дали всеки път не трябва да се носи пълномощното обаче. Защо има такива разминавания? В няколко клона питахме и казаха, че с пълномощно може.

# 697
Здравейте, един въпрос за общежитията конкретно за Аахен, защото там май е особено трудно.
Девойката държи на самостоятелен санитарен възел и затова се спря на два вида стаи - самостоятелна стая с баня/WC и апартамент за 1 човек /трудно ми е да ги напиша на немски Simple Smile/ Сега се чуди дали да не кандидатства и за друг тип стаи. Какво бихте ме посъветвали? С нейните критерии излизат 3 адреса само и сме след номер 400 в листата за чакащи . След завършването на випуск 2017 предполагам ще се освободят места newsm78 Дори незнам дали са ми логични разсъжденията.

# 698
  • София
Нямам идея как е в Аахен, но предполагам, че е като на повечето други места, тоест в низходящ ред според желението се упоменават предпочитаните форми. И ако е така, аз бих написала след единичните стаи със собствен санитарен възел и мини апратаментчетата непременно и стаите от WG-тата с обща баня. Ще се убедите във времето, че при този недостиг на общежития най-важно е човек да има покрив над главата си, дори и да му се налага на първо време да дели кухня/тоалетна с друг. Peace

ПП С общежитията навсякъде е трудно. Има и голяма доза къмет, не е само до навременно подаване на заявление, по-предна позиция в  листата с чакащи и упоменати желания. Състудент на дъщеря ми, китаец, вече втора година не го огрява общежитие.. Приятелско дете е в Регенсбург, също втора година,е в частно общежитие. Регистриран е в Щудентенверк отдавна, но не биде, още си чака..

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 13:54 от пенсионирана русалка

# 699
Ще се убедите във времето, че при този недостиг на общежития най-важно е човек да има покрив над главата си, дори и да му се налага на първо време да дели кухня/тоалетна с друг. Peace

По този въпрос две мнения няма. Проблемът е, че няма подреждане по приотитет.
Кухнята не й е проблем да дели, но за санитарния възел е непреклонна. Сега добави и по-отдалечение райони, апартаменти за двама... листите са дълги и предълги.

# 700
  • Варна
mutafova_78 Дъщеря ми е в Аахен. И тя държеше на самостоятелна баня и тоалетна, писа обаче всички варианти без онези високите общежития с общи сан.възли на етаж. Когато подаваше документи (през октомври) се чудеше дали да пише въобще WG, че искаше апартамент, но с наближаване на началото на семестъра се молехме все пак някъде да я приемат. Имаше три предложения, и трите за WG. За единичните апартаменти трябва здраво натискане и звънене по телефон, имейл и прочие. Както и да е, дъщеря ми имаше късмет и попадна в едно чудесно WG. Оказа се, че общата баня не е чак такъв проблем. Стаята ѝ е просторна, почти колкото единичен апартамент, а в неговата квадратура се включва все пак и баня и мини кухня.
Всъщност WG въобще  не е лош вариант, има с кого да си общуваш, реално имаш повече пространство, отколкото ако си в самостоятелен апартамент.
А за листа на чакащите - по това време миналата година беше средно 100 и някоя позиция резерва. В общежитието, в което я приеха, беше 20 и някоя. Но получи обаждане и за други две, където беше към 50-та някъде.
Доколкото разбирам, като се освободи място във WG, останалите съквартиранти имат право да си избират кого да приемат и и от Studentenwerk им дават координати на чакащи на по-предни позиции. Съквартирантите на щерка ми например са провели няколко интервюта преди да изберат.
Освен това дъщеря ти също може да откаже, ако нещо не ѝ хареса. Но имайте предвид, че осигуреното място за живеене си е голямо облекчение. Сега не изглежда толкова належащо, но после...

# 701
Подкрепям мнението на Ясмина на WG. Хубавото е, че си имаш една стая за себе си, а отделно ползваш кухня и баня. Не е никак лошо, още повече, ако попаднеш с човек, който поддържа и чисти. Ако не, трябва да го научиш да прави това наравно с теб. Контактите с други хора са хубаво нещо, но не са задължителни. Германците не се натрапват и ако не желаеш по-близък контакт, няма да настояват. Ако пък детето не е с германци във WG, обикновено се създават по-близки приятелства на база общи неволи и обмяна на опит. Важното е да имаш покрив над главата си и спокойствие за учене, че това в Германия се оказва голям проблем.

# 702
Благодаря ви  bouquet
Не бях сигурна дали може да откаже, ако мястото изобщо не й хареса и дали след отказа губи право на други предложения.
Момичета, знаете ли кой в училище попълва дипломите? Имам едно смътно притеснение, че може да се допусне грешка.

# 703

Аз внесох пари и направихме проверка - няма удържана такса. Преди бях питала и ми казаха , че не взимат такса, но сега вече е пробвано

# 704
  • София
Момичета, знаете ли кой в училище попълва дипломите? Имам едно смътно притеснение, че може да се допусне грешка.
Учителите, предполагам. Имам обаче спомен, че  точно заради евентуални грешки в лични данни, имена и оценки  ги дадоха на децата за сравнение на някой етап, въпросът е на кой и дали не беше  даже двукратно, един път като оценки в таблица и втори път вече разпечатани newsm78 Губи ми се този момент, но ще попитам девойката, макар че едва ли има значение, понеже всяко училище си процедира по своему. За това на дъщеря ми се носят легенди за безхаберност по отношение на административна работа, за срокове, за  изваждане на документи като академични справки, за подписване на препоръки, но в нейния случай всичко стана бързо и точно, може и късмет да е било.

Последна редакция: сб, 04 мар 2017, 08:04 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт