Университети в Германия и други държави с немски език 8

• 96 262
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
Не са легенди, за съжаление. Всеки греши и аз не съм склонна да вярвам, че някой нарочно ще допусне грешка, но все пак...
Скрит текст:
Имахме неприятни емоции преди месец при издаване на допълнителна справка за Англия. Беше велико размотаване. Наложи се да звъня на директорката, защото всъшност тя беше в дъното на проблема. Разбрахме се съвсем културно уж, но работата пак не беше свършена, както трябва. Нямаше време за реагиране, а и преценихме повече да не се занимаваме. Сега в четвъртък дъщеря ми подаде завление за академична справка и й заръчах да вземе входящ номер. Това много разстроило секретарката. Приела го за заяждане. Та... притеснението ми е да не се допусне умишлено грешка в дипломата, ако нещата пряко зависят от директора. Боя се, че както не беше чувала за дъщеря ми, сега я е нарочила. Сигурно ви звучи параноично, но има и такива директори, да знаете.

# 706
Благодаря ви  bouquet
Не бях сигурна дали може да откаже, ако мястото изобщо не й хареса и дали след отказа губи право на други предложения.
Момичета, знаете ли кой в училище попълва дипломите? Имам едно смътно притеснение, че може да се допусне грешка.
Заместник-директорите. Учителите нямат достъп до това, а само до дневника. Ако в дневника е объркано обаче, грешката се пренася автоматично в дипломата.

# 707
Какви дневници сънувате, има си картони, проверяват се щателно, почти са изключени грешки
Мутафова нямате ли за какво да се притеснявате че си търсите повод с дипломата??

# 708
Какви дневници сънувате, има си картони, проверяват се щателно, почти са изключени грешки
Мутафова нямате ли за какво да се притеснявате че си търсите повод с дипломата??

Mr. Green Права сте, mama Tin.
Скрит текст:
Знам как звучи притеснението ми и как бих изтълкувала един пост като моя. Изкушавам се да обясня цялата ситуация, но така или иначе това ще се сметне за субективна преценка.

# 709
Като майка ветеран с две студентки в Германия ви уверявам че всичко се урежда, кое по рано, кое малко по късно - децата са оправни и се справят с всичко. Само и давайте кураж и помагайте за каквото ви помолят, не се шашкайте излишно.

# 710
  • Шумен
Благодаря ви  bouquet
Не бях сигурна дали може да откаже, ако мястото изобщо не й хареса и дали след отказа губи право на други предложения.
Момичета, знаете ли кой в училище попълва дипломите? Имам едно смътно притеснение, че може да се допусне грешка.

Дипломите се попълват от класния ръководител, който през годините е попълвал и картоните на учениците, в които фигурират всички оценки от 8 до 12 клас. И ако класният ръководител е някоя куха лейка или без опит е възможно и да се случи грешка някъде по пътя. Ноо това в общи линии са абсолютни изключения.

# 711
Здравейте, синът ми ще кандидатства този месец за общежитие. Притеснението ми и питането ми са дали няма вероятност да му предложат нещо преди още да е кандидатствал и приет? И дали тогава не отпада от листата с чакащи?

# 712
Има такава вероятност. На нас случи точно това и приехме стаята.
Ако специалността предполага лесен прием и това е желания университет риска не е голям и е оправдан.

# 713
Mami21 в кой град ви приеха? И кога получихте предложението?

# 714
  • Варна
Здравейте, синът ми ще кандидатства този месец за общежитие. Притеснението ми и питането ми са дали няма вероятност да му предложат нещо преди още да е кандидатствал и приет? И дали тогава не отпада от листата с чакащи?

Много зависи от града. След като може да подавате молба преди да е приет, значи може и да получите оферта преди да е записан. Не е задължително да се приеме първата оферта, но пък и няма гаранция, че ще има следваща такава. Не знам някъде да има правило колко оферти може да откажеш. Може би зависи от конкретния град.
Дъщеря ми получи оферта и плати общежитието преди да е приета. За медицина резултатите излязоха на 5.09, а тя трябваше до 31.08 да е платила. Вече на място като отиде в началото на септември подписа договора, но не мога да си спомня дали пращахме удостоверението за прием преди това. Договорът ѝ я чакаше разпечатан. В един и същи ден се записа, плати семестриална такса и подписа договор.
Погледнете какви са минималните балове за последните няколко години за специалността и преценете какви са шансовете. Ако сте 100% сигурни, че ще го приемат, подписвайте смело. Дано да имате подходящи оферти.

За кой университет и специалност става въпрос?

И още нещо. Като подавате молба за общежитие трябва да посочите от коя дата искате настаняване. Ако пишете примерно 1.10, едва ли ще ви предложат сега да сключите договор, при положение, че има толкова много чакащи.

# 715
Математика ще кандидатства в Бон, Кьолн и се колебаем за Аахен и Хайделберг. Дипломата му ще е около 5.60.

# 716
Mami21 в кой град ви приеха? И кога получихте предложението?
Щутгарт.
Получи предложението в средата на юли, трябваше да потвърди в рамките на 1-2 дена, до края на юли да преведе каукциона и да подпише договора. Искахме стаята от 01,09, защото желаещите от 01,10 са много, а и тя замина в средата на септември.
Имаме и друг случай /Карлсруе/ .... с отказана стая, защото младежа реши, че не му харесва /тогава още не знаехме в какво приключение ще се забъркаме с този отказ/. Е, после при всяко обаждане му казваха, че нямат стая за него, вече бил отказал и т.н.
Започна одисеята с търсене на квартира  ooooh!
Имам усещането, че търсенето на жилище става все по-трудно. Сега пак бяхме на такава вълна, защото изтече договора с общежитията. Беше ужасно, от октомври започна търсенето с цел да намери до 01,04. Подписа договор миналия месец.

# 717
  • София
Ще споделя едно свое наблюдение, без да имам претенциите да е вярно. Може да е просто съвпадение. Посъветвах дъщеря си да пише по-предна дата за влизане в общежитието, а не началото на семестъра. Писа 01.09. Платихме един излишен месец, да, но получи оферта за общежитие непосредствено след пращането на мейла с цуласунга. Споделих миналата година с познато дете горното, то се пробва в друг град. Подходи по същия начин и също получи общежитие. Преди броени дни със сина на моя приятелка попълнихме онлайн формуляр и написахме  пак 01.09, след около  5 месеца ще кажа дали и този път стратегията е сработила.

# 718
пенсионирана русалка, точно това имах предвид  Peace
Често има и предварителни курсове.

# 719
Много благодаря за информацията! И аз си мисля да посочим 01.09 като начална дата. Просто още се моткаме, защото се притеснявам, че е твърде рано. Да не би да получи оферта още пролетта или началото на лятото...

Общи условия

Активация на акаунт