Бързи здравословни въпроси и отговори – 3

• 114 726
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
Бъркаш сериозно и продължаваш да настояваш, а в интернет има достатъчно информация. Това са антитела за доказване на автоимунно заболяване на жлезата, наречено Хашимото. Взима се кръв и дори се поема от касата, част от задължителния пакет за ЩЖ е и може да се назначи от личния лекар. Виж, сцинтиграфия и биопсия са сериозни неща и не е нужно да се правят ненужно.

# 511
Възможно е. На мен това ми обясни хирургът и приведе като довод преди операцията. Имах изискване, исках да подпиша съгласие, ако при биопсията по време на операцията се окаже злокачествено да не махат цялата жлеза. Това е друга тема вярно е, но тогава бях на границата на лудостта едва ли не. Та..човекът ошашавен точно това ми обясни , че почти е сигурен заради тези изследвания (то всички ми бяха супер де , но..) Ако бяха направили биопсия щяха да видят , че са кисти , но...
Този тат и мат го помня добре(( Може и за друго да е , не споря. Не се прави без нужда за мен и вярно е че настоявам. Човек може да се обърка , побърка и оперира без да има нужда като мен точно от такива неща. За тези изследвания и терапевт , и хирург за тат и мат това ми обясниха , а бяха професори в ендокринологичната болница в София. Склонна съм да им вярвам, но може и друго да показват не знам. Мен за това ме пратиха тогава и без нищо няма защо да се прави пак според мен.
Пак се извинявам, ако е прозвучало грубо и нетактично. Изобщо не съм искала да плаша , а да предпазя.
Иначе не чета такива теми за щит. жлеза. Достатъчно се побърках тогава. Въпреки , че всичко мина добре при мен и не пия лекарства, още ме държи и дори и на профилактика не ходя, което е грешка. Първите 2 години ходих да следя някакви три вида хормони , ама ми писна и оттогава си карам така. Всеки път се стресирах и дори сега лекар пипне ли ме по гушата се сковавам цялата.
Та хубаво е да се следиш, ама не винаги нещата са такива и трябва да се изчака. Ми аз и при гледачки ходих тогава. Всичко за месец няма се разви и приключи с операция. Та.. такива неща.
Много се извинявам, от едно изследване да напиша... еми така ми казаха тогава , какво да си кривя душата. Защо да го прави, като няма никакви такива неща за проблем. За мен е излишно това, най-много да се стресира и лудне((

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 22:14 от Анонимен

# 512
  • Бургас
Сливиците как са? Понякога се налага ваденето им и в късна възраст ако продължават да създават проблеми, гнойни ангини и АБ при всяко боледуване.
Може би е удачна консултация с добър УНГ.  Peace

# 513
  • при морето
Ходи се на комисия за болничния, дават всеки път по 30 дни, но докога-ит тях зависи. Ако минат над 6 месеца и не си възстановена, се ходи на ТЕЛК за удължаване.
По втория въпрос извади си ПИК за НОИ. ще виждаш статуса на болничните. По принцип работодателя ги подава към НОИ до 10 число на месеца, следващ месеца който ти си го предала. НОИ ги плаща след до 15 работни дни.
HAPPY,
благодаря за отговора,но за първи път ползвам болничен по-дълъг от 5 дни,затова не ми е ясно-какво представлява ПИК,откъде да го поискам.

# 514
Скрит текст:
Ходи се на комисия за болничния, дават всеки път по 30 дни, но докога-ит тях зависи. Ако минат над 6 месеца и не си възстановена, се ходи на ТЕЛК за удължаване.
По втория въпрос извади си ПИК за НОИ. ще виждаш статуса на болничните. По принцип работодателя ги подава към НОИ до 10 число на месеца, следващ месеца който ти си го предала. НОИ ги плаща след до 15 работни дни.
HAPPY,
благодаря за отговора,но за първи път ползвам болничен по-дълъг от 5 дни,затова не ми е ясно-
какво представлява ПИК,откъде да го поискам.

Цитат
http://www.noi.bg/eservicesbg/reports
За да може да ползва услугите, всяко лице трябва предварително да получи своя персонален идентификационния код. ПИК на НОИ се издава от най-близкото териториално поделение на НОИ или негов филиал, постоянно или изнесено работно място или приемна, лично чрез представяне само на лична карта или от представител чрез представяне на изрично, нотариално заверено пълномощно*. За получения ПИК на НОИ се издава удостоверение, което също се получава лично и не се изпраща по пощата. ПИК на НОИ е активен от деня, следващ неговото издаване.

# 515
  • Варна
Благодаря Ви момичета за отговорите, допитах се до Вас, защото ЛЛ ми посочи само 3 от изброените, че се поемат от здравна каса, а не и вярвам. Ситуацията е следната: Миналата година се разболях от туберкулоза, лечението е шест месеца, всички които се лекувахме в болницата тогава, понапълняхме Simple Smile. Важното е, че оздравяхме и сме добре, но все пак качените килограми са тежест.... Та пробвах хранителни режими, спорт, но не се свалят. Преди два месеца си пуснах само ТСХ, за да видя най-напред да не съм отключила там проблем, все пак изживях огромен стрес при съобщаване на диагнозата, тъй като пълен лаик мислих, че съм на умиране. Резултатът както казах е 2.72 и ЛЛ реши, че няма нужда от други изследвания. Да, ама аз не се примирявам, защото явно си разбутах нещо друго и за собствено успокоение искам да си пусна и други изследвания /май ставам хипохондричка/. Вече си купих пакет от Варненска лаборатория за част от показателите, пък да видим. Много здраве за всички и още веднъж благодаря.

# 516
Благодаря Ви момичета за отговорите, допитах се до Вас, защото ЛЛ ми посочи само 3 от изброените, че се поемат от здравна каса, а не и вярвам. Ситуацията е следната: Миналата година се разболях от туберкулоза, лечението е шест месеца, всички които се лекувахме в болницата тогава, понапълняхме Simple Smile. Важното е, че оздравяхме и сме добре, но все пак качените килограми са тежест.... Та пробвах хранителни режими, спорт, но не се свалят. Преди два месеца си пуснах само ТСХ, за да видя най-напред да не съм отключила там проблем, все пак изживях огромен стрес при съобщаване на диагнозата, тъй като пълен лаик мислих, че съм на умиране. Резултатът както казах е 2.72 и ЛЛ реши, че няма нужда от други изследвания. Да, ама аз не се примирявам, защото явно си разбутах нещо друго и за собствено успокоение искам да си пусна и други изследвания /май ставам хипохондричка/. Вече си купих пакет от Варненска лаборатория за част от показателите, пък да видим. Много здраве за всички и още веднъж благодаря.

Съжалявам, че сте се разболели от туберкулоза!  HugТуберкулозата е коварна болест. За съжаление тази година трябваше да изпитам ужаса на потенциален болен от туберкулоза. Преживяният шок беше огромен. На никого не пожелавам подобен шок да му бъде съобщено, че е възможно да е болен от туберкулоза.  Cry Cry Cry Затова трябва да си пазим здравето и само ние сме важни на този свят.

# 517
и аз съм на вълна бълхи, всяка сутрин се събуждам с нови ухапвания и следи от кръв по завивката и възглавницата. Правилно ли съм разбрала, че бълхите смучат през нощта, а през деня се крият под леглото или в матрака? Абсурд да ги открия и смачкам с пръсти Simple Smile Голямо чистене ще падне в близките дни, после смятам да напръскам с нещо, още не съм решила какво. Тъпа работа, никога досега не съм била хапана, нямам домашен любимец; това става след като съм си извадила "зимните" дрехи, възможно ли е бълхите да са си стояли в шкафа с месеци Shocked?
Сигурно си ги вкарала отвън, поне аз така си ги прибирах у дома. Най-добре се вижда на чисто бели чаршафи, а хващането им е въпрос на бързина. Мръсни гадинки.  #Crazy

Отвън са дошли. И ние нямаме никакъв домашен любимец, но от време на време първо забелязвам нахапаните места по тялото ми, тъй като първоначално ме сърби, след това откривам евентуалния причинител за това. Коварни и бързи гадинки са. Като се охранят, гледай какви големи стават.

# 518
И аз казвам, че не е бълха.
Преди няколко дни имах точно такива зачервявания, на няколко места, със сърбеж.
Мазах с Дермоват и минаха.
Мисля, че беше от полазено.

От време на време се появяват подобни зачервявания по тялото ми, които наподобяват пъпки, съм се чудила какво е това. Винаги съм си мислила, че нещо съм нахапана. Тези зачервявания сърбят толкова много. Много мразя насекомите обаче. Изпитвам панически ужас да има насекомо в стаята, която спя. Видя ли вечерно време насекомо и не успея да го убия, не мога да заспя цяла нощ. В главата ми е постоянно това насекомо.

# 519
Моите не са пъпки, а зачервени петна, със сърбеж.

# 520
....По втория въпрос извади си ПИК за НОИ. ще виждаш статуса на болничните. По принцип работодателя ги подава към НОИ до 10 число на месеца, следващ месеца който ти си го предала. НОИ ги плаща след до 15 работни дни.

Да запитам във връзка с болничните. Първи болничен - от 9 август. Втори - от 22 август. Трети - от 23 септември. Няма никакво изплащане до момента. От цитираното да разбирам ли, че е възможно изплащане началото на октомври?

# 521
  • при морето
И аз не знам вече какво да мисля-моите болнични започват от 21юли,за по един месец съответно-до21авг. и от 22август до 21септември,от 21 септември до 21октомври е последния.Този месец,септември, нямам никакъв паричен превод,а на 18 число от месеца имам падеж за заем,днес вече ми звъняха от банката ,за да ми напомнят /сякаш не знам/...Чувствам,че започва да ме обхваща лека паника.

# 522
А защо не проверите в НОИ/с ПИК/, дали са подадени болничните, и дали са коректно издадени, да не се окаже, че има някаква грешка в болничният. Никога не ми е закъснявал толкова много болничен  newsm78

# 523
Няма как да гадаем
Както писах, работодателя ги подава до 10 число на месеца, следващ месеца когато сте го представили. След това има и законов срок от НОИ. С ПИК се вижда какво е издадено от лекаря, какво е подадено от работодателя и какво е платено. Понякога наистина има грешка, във ваш интерес е да се отстрани бързо. Не мислете, че някой ще ви търси. Напоследък и писма не пращат при отказ или грешка.

# 524
Звънете направо в НОИ, защото на мен ми забавиха един болничен цели 4 месеца. Twisted Evil
ПИК код може да си вземете, но там има инфо за статуса на болничния. Ако не ги търсите, така ще си стои "обработва се".

Общи условия

Активация на акаунт