Частни училища - информативна тема 14

• 84 412
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
  • София
LoveIsTheAnswer,  изброените занимания бяха за относително голямо дете, на част от тях поне може да ходи и само. А и толкова зависи човек къде живее.  Животът в центъра от една страна ме вбесява, но отчитам колко полезен се оказа, когато децата ми  бяха малки. То школа по изобразително, то вокална група, басейн, стадион - всичко ни е на макс 10 мин пеша, няма и толкова.

# 226
Времената вече са различни, децата в големите градове, особено в София, не могат да играят свободно навън и за да не пуйчат пред компютрите и телевизорите начинът е да бъдат водени на занимания.
И когато трябва да се самоорганизират в някакви игри, не могат, защото са свикнали все някои да им организира нещо.
Дъщеря ми ходи на два рождени дни в клуб без аниматор и бяха умрели от скука, защото не знаели какво да правят  ooooh!

# 227
Сега разбирам.
Аз също предпочитам детето ми да е "натоварено" с различни занимания и да си изгражда дисциплина и различни интереси, отколкото да виси пред компютъра или таблета и да се чуди с какви глупости да се занимава (особено опасно в пубертета).
Тъй като в момента детето ми ходи на занимания в градината, които сме избрали да са ежедневни, а ще бъде 1ви клас през следващата учебна година, все още не се е налагало да мисля за логистиката, но най-вероятно ще се наложи да се наеме човек да развежда детето напред назад ...

# 228
  • Sofiq
Eми то, аз се чудя дали изобщо да го казвам, че ще ме направите на нищо, но примерно ако уточня, че нямам предвид непременно Питагор, за да не се засегнат Хоуп и Елица, и съвсем пък нямам предвид техните деца, то с тези изрични уточнения ми идва отвътре да кажа, че тези допълнителни занимания в частното училище са вероятно проформа, за запълнят времето до 18 часа, та да е удобно на родителите да си прибират децата, за да изглежда, че училището е куул и за да си оправдават таксите.

Разбрах гледната ви точка, да, разбира се следобедните часове след 14-15 са за запълване на време и поради това не са с акцент да водят до професионализъм в някое направление. Нормално, е все пак са в края на учебния ден и са само по час-два седмично. Едва ли с час два-седмично ще стане някое дете плувец, футболист и т.н. -нали така? Но нека споделя едно приятно изключение от Питагор: Пo народни танци имат млада и нахъсена учителка и на годишните представления на училището могат да се видят уникални изпълнения по народни танци, в различни групи и класове. Освен да й сваля шапка, друго не мога да кажа. Hope for two говореше и за състезания в чужбина-не бих се очудила.

# 229
  • София
Времената вече са различни, децата в големите градове, особено в София, не могат да играят свободно навън и за да не пуйчат пред компютрите и телевизорите начинът е да бъдат водени на занимания.
И когато трябва да се самоорганизират в някакви игри, не могат, защото са свикнали все някои да им организира нещо.
Дъщеря ми ходи на два рождени дни в клуб без аниматор и бяха умрели от скука, защото не знаели какво да правят  ooooh!

Преди да се самоорганизират ние трябва да им покажем нашите игри, защото сме последното поколение, което е играло на пътя. Но, все пак, природата им надделява - един да знае някои игри, и другите се включват. И важно условие - да нямат наоколо никакви устройства като таблети, телефони и пр.
С аниматорите явно няма как - рождените дни се организират в заведения, а не като навремето по домовете. Но, като си спомня, и ние не сме пращяли от умни идеи на рождени дни, а все магарии измисляхме.

# 230
  • София
Естествено, че не се ходи на всичко едновременно. Моите ходят и на ски, сърф и други сезонни, които не съм включила. Ходили са на много неща, разпределени по години, за 4-5 години можеш да опиташ какво ли не и ако не ти хареса, да се отпишеш. Щерката в 5 клас ходеше на 6-7 извънкласни занимания, но тогава беше в ДУ. А синът ми в ПУК също ходеше на няколко, но само през уикендите.
Определено си е до дете. Моето също ходи на няколко извънкласни занимания /извън училище, след учебно време/, които в никакъв случай не му попречиха, а напротив - виждам ползите от всяко едно /плуване 2 пъти седмично, йога два пъти седмично, роботика и курса в СМГ в събота/ По никакъв начин не пострада успехът му в училище, нито пък съм забелязала да не му стига времето за подготовка. Напротив - прието беше и в СМГ, и в ПЧМГ.

Аз виждам много съществена разлика м/у заниманията на двете деца.
Докато при второто само курса по математика е изисквал и домашна подготовка под формата на домашни, останалите са за отмора, което дава баланс,  то от тези на щерката на Луси почти всичките  - пиано, шах, математика и английски са все неща, които изискват още труд като си отидеш вкъщи.
Иначе определено децата са различни и е трудно и ненужно да се обобщава  Peace

Влязох друго да пиша и забравих Simple Smile
Роси-та, при вас най-силният математик не е ли във втората група по СИП?
В нашия набор , като че ли не стана точно това деление на силни и слаби, може би защото във втората група имаше доста силни деца.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 17:19 от EliG

# 231
Мисля, че основното разминаване в гледните точки идва от това, че говорим за различни възрастови групи. Едно е за дете в ДГ/ПУК, друго е за прогимназиален курс. Дъщеря ми на някои занимания си ходеше сама, пеша, или с автобуса, докато дете на 6 г. няма как да го пратиш само с градския транспорт.

# 232
  • София
като е заниманието вечер след  седем и свършва към девет, едва ли е подходящо прогимназист да се размотава по пътищата. При нас всички родители съвестно си чакаха всички деца, включително големите.

# 233
  • София - Рим и обратно
На мен ми е добре, че в ОТ нямат допълнителни занимания, освен вокалната група, която дъщеря ми посещава два пъти седмично. Останалите дни е на гимнастика във външен клуб и по този начин не е капсулирана всеки божи ден само в училище с все същите деца, а има и други контакти и смяна на обстановката. Освен това, заниманията в клуба не са между другото, да мине времето следобед, а са на сериозно ниво.

# 234
като е заниманието вечер след  седем и свършва към девет, едва ли е подходящо прогимназист да се размотава по пътищата.

Е, така да. Моята си идваше в 15 ч., а от 17 ходеше на занимания - или в нашия квартал, или в съседния, затова не съм я водила. Живеем горе-долу централно, в близост до пазар Иван Вазов, всичко има по читалищата и залите наоколо.

# 235
ако детето е много напреднало, а училището няма възможност да дели децата по нива, съвсем спокойно напредналите може да се освобождават от влизане в час по езика и в края на срока само да се явяват на изпити.
И, докато детето е освободено от час по езика, кой е отговорен, ако с него се случи нещо? Аз и гений да имам в класа си, ако ще през прозореца да гледа цял час, няма да го освободя. Щом са го довели сутринта и ще си го вземат следобед, докато имам час, той е моя отговорност и няма да се шляе по коридорите.

Като най-малкият проблем ми е какво ще прави ученикът в това време, това ще се реши, особено в ЧУ.
Не е лесно да се реши. Часовете по език никога не съвпадат с клубове по интереси в друга част на училището, така че... няма къде да го пратиш. Останалата част от поста ти е на място.

И ги ограничаваме до заниманията предлагани само в училище или запълваме уикендите им с такива...?!
Навремето, като сте били ученици и учехте до 1 следобед, и никой не е ходил на по 10 занимания седмично, а максимум на 1-2, ако изобщо ходи на нещо.. много ограничени ли станахте?
Всъщност си отговорих на въпроса.

Чудя се кога децата ви имат време да излязат навън и да си играят с други деца. Социалните им умения закърняват със всяко следващо поколение. Едно дете на 7 в двор пълен с негови съученици и деца от съседните класове, ми каза, че не знае на какво да си играе. Попитах на какво си играе вкъщи и получих отговор "на таблета". Децата все по-масово не знаят какво да правят и как да реагират като видят човешко същество пред себе си. И в тази връзка:
+10!!!

На всичко - наведнъж, цяла година.
Гимнастика - вторник и четвъртък, английски - събота, математика - неделя, хор - сряда, пиано - понеделник и петък, шах и рисуване - събота след английския.
Но както написах, учеше в ДУ първа смяна и следобед беше свободна.
Да не вземе да остане време за игра с деца навън...

Времената вече са различни, децата в големите градове, особено в София, не могат да играят свободно навън
Защо да не могат? В днешно време навън е десетки пъти по-безопасно, отколкото беше през 90-те - когато всички над 6-7 годишни бяха навън с часове без надзор, а родителите вместо да пуснат децата да играят навън, ги пазят все едно сме в Сирия.

# 236
  • София - Рим и обратно
Химикал, права си. Социалните умения са не по-малко важни от академичните и спортните, убедила съм се. Назад се споменаваше за "нърдове", имам близка приятелка, която съзнателно пренасочи сина си (с изключителни мат. способности) от известно математическо училище, точно заради тенденцията да се превърне в загащен до кръста асоциален тип с лупи и единствено медали и шестици за компания. Просто усети, че натам вървят нещата и го пренасочи. Така или иначе, детето си е умно и ще се изгради академично, обаче социалния му живот и умения също са важни. Умна жена и майка.
Хайде сега обяснете ми колко е кисело гроздето Sunglasses.

# 237
  • София
Не зная дали сега е по-безопасно в сравнение с 90-те, но аз не бих си пуснала детето безнадзорно навън. А като помня моето детство, само Господ ни е пазил, като зная какви щуротии правехме, а момчетата съвсем. И като превъртя лентата, голяма част от времето си е било загуба на време отвсякъде, а не свястна игра, а и доста от децата бяха откровени простаци като родителите си. Ако имаше по-голям избор и количество извънкласни занимания, с удоволствие бих ходила, добре че се занимавах самостоятелно, най вече четях и с нетърпение чаках научно-популярните филми по телевизията.

# 238
  • София
Аз не мога да си представя да водя децата си на повече от едно, преко сили две различни занимания седмично. Чисто физически няма да успея. Пък и ми се струва, че и моите деца не биха ходили с удоволствие на няколко различни неща.
За момента само двамата ми по-големи ходят на допълнителни тренировки и ми е много трудно защото докато водя единия някъде трябва да търся варианти с баба, която да гледа другите или пък да ги мъкна с мен и да висим в колата, ако е лошо времето, а то е такова през по-голямата част на учебната година. Направо не ми се мисли какво ще стане след още 2-3 години, когато и номер 3 тръгне на тренировки или други занимания.

# 239
  • София
апетитът идва с яденето - започнат с едно, покрай него се запалят по още нещо и така... до края на света или докато кажа "стига вече".

Общи условия

Активация на акаунт