Истанбул [тема 40]

• 116 050
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,моля за съвет за валутата.От тук ли да си купя турски лири или евра, които там да обменя?
Винаги обменям извесно количество лири, а където мога плащам с карта. Не разбирам за какво ви е това евро, че ако не го изхарчете да имате за другаде или защото му е фиксиран курса?  newsm78
За корабчетата по Босфора може да се плаща и в евро. Аз така направих. Защо? Не знам.
О, то на много места в централните туристически части може да се плаща в евро. Просто ми е някак странно да купя евро и да ходя да сменям там на нова сметка. Но всеки си знае, просто питам ако има някаква далавера и не съм в крак с нея да се възползвам за слеващият път  Whistling

# 121
Далавера няма, на загуба си. Аз просто не търпя в мене пари. Харча валута всякаква. Joy

# 122
Аз да си призная без срам, обикновено тръгвам от тук с около 100-200 лири. Където мога плащам с карта, но всеки път в някакъв момент оставам без кеш и тегля от банкомат. Уж има някакви такси, но не съм гледала ако трябвада си призная. Теглила съм от банкомат в Одрин и от там след това като си погледнах банкирането, за мое очудване нямах никаква начислена такса.

# 123
Аз да си призная без срам, обикновено тръгвам от тук с около 100-200 лири. Където мога плащам с карта, но всеки път в някакъв момент оставам без кеш и тегля от банкомат. Уж има някакви такси, но не съм гледала ако трябвада си призная. Теглила съм от банкомат в Одрин и от там след това като си погледнах банкирането, за мое очудване нямах никаква начислена такса.
Към коя банка ти е картата? Редовно я упражнявам тази  гимнастика, но не гледам за таксите, за да не ми  е гузно.

# 124
СиБанк. Ами чела съм и тук и в одринската тема как едва ли не взимало 5-6 лева на транцакция, но аз лично не съм забелязала такова нещо, ама нейсе, важното е кеш да има, че да се купуват дрънкулки.
Нямам търпение да е петък вечер и да тръгваме. Не знам за кой път отивам над 10 са за последните 4 години, но все още се вълнувам когато отивам там. Никога не знам какво ново ще видя.
Сега например нямам търпение за Топ Капъ. Бяхме там през 2013, ако не се лъжа, но имаше затоверни секции. Сега гледам, че стаите със съкровищата са затворени и малко ме е яд, че майка ми няма да може ги види, особено прекрасният диамант, но то май никга не е отворено всичко.
Някой сядал ли е в ресторанта в 4тия двор? Изглжда доста добър, а гледката от там е прекрасна.

Последна редакция: нд, 28 авг 2016, 12:55 от Neolita

# 125
Благодаря, за съветите, за първи път ще ходя в Истанбул и аз нямам търпение да е петък вечер, на път съм да сбъдна една от мечтите си.

# 126
Благодаря, за съветите, за първи път ще ходя в Истанбул и аз нямам търпение да е петък вечер, на път съм да сбъдна една от мечтите си.
Как ще пътувате? Да не се окаже , че сме заедно?

# 127
Завърнахме се. Прекрасно беше - както винаги.
На всички, които се замислят дали да отидат - категорично ДА.
Не сме се почувствали застрашени нито за миг.
Много голям периметър обиколихме и този път.
Видях нови неща, видях и стари, но любими.

Силно се надявам да имам време да кача снимки, поне във Фейсбук.

Ето го новият мост в деня след откриването му:

Движението на превозни средства по него вече е в пълна сила.

Bialk, благодаря за препоръчаното заведение - хареса ни.
В този район има поне още няколко, които обещават прекрасна гледка.

# 128
Неолита аз съм сядала, гледката е невероятна, но заведението е доста скъпо, но за един чай става.

# 129
Мимии и Ду, добре дошли! Кое е това заведение? Гледката наистина е супер! Моста осветен ли е вече вечер или още не са го накичили?
teseto, да намерих го менюто, но и от снимките на самото място ми стана ясно, че е скъпичко. Нещо много ме привлича това място, но пише, че е затворено. Като отидем на място ще раберем.

# 130
Да се отчета и аз...

Най - големите ми страхое - че ще видя в Истанбул насилие и омраза, не се сбъднаха...Даже градът е по - приветлив от април - има доста повече хора, спокойно е....Туристите са в пъти по - малко, но има много хора по улицата, не е празен в никакъв случай. Предполагам, че кадрите в новините на БНТ са снимани рано сутрин - и Истиклял си беше пълна с хора, и Капалъ чаршъ , който прекосихме набързо.

Къде ходихме - павилионите Маслак(в Маслак), Hidiv Kasri в Beykoz - страхотно приятно място, красива градина и чудна атмосфера, Бургазада (не бих повторила, Хейбелиада и Буюкада са в пъти по - хубави), разходка по крайбрежните покрай Бебек и Арнауткьой, Юскюдар, малко в Кадъкьой,  дългият тур по Босфора до Анадалу Каваджъ (и него не бих повторила, въпреки че беше много приятно, най  вече факта, че се возиш в кораб по Босфора по 2, 5 часа на посока). Разходка по покрива на Buyuk Valide Han - непременно го направете...Толкова емоционално ми подейства, че отказахме обикалянето ппо следващите места за да се насладим на преживяването...
И аз благодаря на Бялк - заведението е с много хубава гледка и като цяло е много приятно...
Ходихме и на разходка с кораб  (вечеря и програма, 21 - 24 часа) - благодаря на момичето, което е препоръчало фирмата - оказа отлично попадение...
Ако някой си пада по интересни джамии - Tekkeci Ibrahim Aga Cami - известна с красивия си интериор от плочки от Изник, близо е до Panorama 1543 ( спирка Topкapi на трамвая) и Sokollu Mehmed Pasa Cami - известна със същото и с това, че се пазят ценни реликви .Изключително красива е вътре...

Общо взето - това беше, може и да изпускам нещо, ако се сетя, ще пиша пак. Ако трябва да обобщя - не отлагайте, градът е също толкова магнетичен, колкото преди, въпреки в пъти по - малкото туристи...

p.s. Саморедактирам се - забравих да пиша, че ходихме и до Чамлъджа да видим новата джамия - има още доста работа по нея - дори не е довършена отвън, а предполагам , че и вътре има доста работа...Иначе за това как да се стигне до там - както е описано, слиза се на спирка Курал, само че не е написана така, но я съобщават като Курал..

Последна редакция: нд, 28 авг 2016, 18:12 от Du

# 131
Заведението е това, за което Бялк каза:

https://www.google.bg/maps/place/Mimar+Sinan+Teras+Cafe/@41.0173 … 9642558,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xbf602a1252f1e0ba!8m2!3d41.0173115!4d28.9642558

Намира се в началото на уличката зад гроба на Мимар Синан до Сюлеймание.

А в Юскюдар случайно си избрахме заведение, което се оказа със страхотно вкусна храна и нормални цени:
https://www.google.bg/maps/place/Limon+Pide+Kebap+Evi/@41.025465 … 0168901,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x757548fdf0a8686b!8m2!3d41.0254651!4d29.0168901

# 132
Du, добре, че написа къде ходихме.  Joy
Имаше незабравими случки в този Истанбул - много се смяхме, много се забавлявахме и много обикаляхме, разбира се!
А какви снимки имаме ... направо не е истина.  hahaha

# 133

Имаше незабравими случки в този Истанбул -

Каквото се е случило в Истанбул, остава в Истанбул...Simple Smile Особено някои от случките...Simple Smile

# 134

Имаше незабравими случки в този Истанбул -

Каквото се е случило в Истанбул, остава в Истанбул...Simple Smile Особено някои от случките...Simple Smile
Това е сигурно, както е сигурно, че ще има повторение!  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт