Отговори
# 630
Вие сякаш не живеете в Бг.
Кого ще съди с някаква хвърчаща бележка? Нали и фалшиви имена могат да си напишат там.

Именно за това казвам, че ако се сключи направо договор, без да се дават пари преди това, е най-сигурно, защото там се упоменава документа за собственост.

# 631
Повечето наемодатели искат някаква сума за капаро /напр.50-100 лв/, за да спрат да показват жилището на други желаещи. После тази сума се приспада от депозита.
За мен е съмнително, ако някой ти иска капаро и да не е съгласен на 50-ина лв., а почне да се пазари да е повече.

Да не би тази жена да е платила депозит, а не капаро?!?  newsm78

# 632
Показва се оригинален и се подава за прочит копие на нотариален акт,защото има случаи на собственост на едно лице със запазено право на ползване до живот на друго за един и същ имот.От това биха могли да възникнат много проблеми.
Капарото е придружено с показаване на съответните  докум .за собственост и докум. за самоличност като всичко се описва.Пише се договор за капаро в който задължително се упоменава и срок за изплащането на целия депозит и предплата и кога ще се предаде имота във владение.И двете страни взаимно си проверяват документите и се подписват.Ако има брокер или приятел той може да е свидетел.Не мисля че след такова нещо може да има проблеми.
Виж ако някой наемател е решил да ''печели '' с измама то той няма как да покаже нотариален акт....надявам се Rolling Eyes

# 633
mamamari , всичко, което казвате, е много хубаво и е добре  да се случват нещата така, но в повечето случаи не става... Наемателят гледа да не загуби възможността да се нанесе в прилично жилище или друг да не му го отмъкне "под носа", затова надали изобщо става въпрос за нотариален акт. Наемодателите пък се страхуват от евентуални измами /каквито има доста, не може да се отрече/ и предпочитат да не си показват документите за собственост.  Tired

# 634
Много ясно, че няма нищо.
Но как да разбереш, че хората, които ти показват квартирата наистина са собствениците?

Не даваш пари преди подписването на договора, а на подписването и двете страни носят лични карти. Наемодателите - и нотариален акт.

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 20:33 от Априлска вълшебница

# 635
  • София
То наема и договора са ясни.
Проблема е, че някой харесва квартира на огледа и на момента дава стоп-капаро за да не я показват на друг докато се подготви договора с данните от ЛК и НА. Ако наема е например 400 лв, обикновенно дават 50 или 100. После при подписване на договор се удържат от първия наем. уж собственика не е подготвен, няма в себе си бланка и т.н.
Та точно в този момент се случва някой измекяр да покаже чуждо жилище на 3 -4 кандидата, да им прибере парите и да изчезне.
Случи се в нашия блок - човека, нает да ремонтира апартамент се възползва и изчезна.
Той и договор за ремонта нямаше със собственика.
Според мене  шашмата става, когато се търси имот от собственик.
Едва ли агенция ще влезе в подобна далавера.

# 636
Реален собственик, който държи на стоп-капаро, подхожда по начина, описан от Мари - с договор за капаро и всичко останало, при което пак се поглежда нотариален акт.

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 20:34 от Априлска вълшебница

# 637
  • Sofia
Благодаря за новата тема!  bouquet Изчетох цялата стара, беше много полезна и интересна.

Аз влизам с (отчаяно) питане/молба. Бихте ли споделили своите виждания на хора, познаващи пазара на имоти, по въпроса какво биха могли да ми купят 450 лв. месечен наем като условия и район в София?
........
Всякакви мнения и препоръки ще са ми изключително полезни.  bouquet

Търси чрез познати. Ние даваме под наем на сама жена, на около 35 години някъде, точно това, което търсиш в Дружба 2 за 300 лева на месец. Намерихме наемателката през нейна приятелка,която била приятелка на моя позната, която пък живее в чужбина и видяла обявата ми във фейсбук:)

# 638
Колко вървят наемите на боксониерите в Пловдив,че тази позната дето изгоряла с капарото се насочва към тях?

# 639
  • Пловдив
Колко вървят наемите на боксониерите в Пловдив,че тази позната дето изгоряла с капарото се насочва към тях?
200-250лв

# 640
Как е най-ддобре да търси по обяви или с агенция?
 Може ли конкретни координати.
Че се свързала с някаква агенция дето й искали космическа сума.

# 641
  • Пловдив
Не ги знам агенциите. Аз винаги когато търся/давам, го правя лично по обяви, с питане в квартала и т.н...
Кви пари са й поискали? На агенция се дължи 50% от първия наем ЕДВА при сключване на договора за наем. За огледи не се плаща, доколкото аз знам.  newsm78

# 642
Как е най-ддобре да търси по обяви или с агенция?
 Може ли конкретни координати.
Че се свързала с някаква агенция дето й искали космическа сума.

За какво?

# 643
Въпросът е как да й помогна сама да си намери квартира, боксониера в Пловдив.
Тя няма опит.

Дадох й идея да иде до ПУ-то да разгледа, ако има обяви.
Казах й, че ще разпитам да й препоръчам сериозна агенция и агент, за да си намери квартира.
Че се е наплашила, като са и взели парите и са изчезнали предишните. И аз нямам опит с търсенето на квартира.

# 644
Герда, мога да ти препоръчам това момче, което ми намери наемателка.
Но пак ще има 50% комисионна.
Ако искаш - 0883999952 - Антон Кисьов

Общи условия

Активация на акаунт