Отговори
# 660
Трябва само да се отпишат от адреса, коректно ли ще е да не го направят?

Да, но само отписване, за съжаление, няма. Трябва да намерят друг мераклия да ги запише на адреса си.

Иначе наистина няма да е коректно наемателите да си стоят с години на адреса на наемодателя след като са се изнесли.

# 661
  • Варна
Трябва само да се отпишат от адреса, коректно ли ще е да не го направят?

Да, но само отписване, за съжаление, няма. Трябва да намерят друг мераклия да ги запише на адреса си.

Иначе наистина няма да е коректно наемателите да си стоят с години на адреса на наемодателя след като са се изнесли.
Ами затова е клаузата, могат да се запишат на стария адрес или да чакат депозита, макар това да не е голяма спирачка, след като се уредят сметките, каквото (ако) остане.

# 662
Дорис, защото сумата - депозит има друго предназначение, описано в договора.

# 663
Росита, ако се не лъжа сте юрист. Как може законно един наемодател да си гарантира, че отиващият си наемател ще си смени адресната регистрация?

# 664
Няма предвидена възможност за такава гаранция, защото както се писа неколкократно в темата "отписването" е по волята на регистриралия се на съответния адрес. Аз имах регистриран настоящ адрес и бях решила така или иначе да се регистрирам на новия адрес, когато хазяйката, вече бивша- също каза, че ще върне депозита, когато се отпиша...

# 665
  • София
Много добра идея е клаузата за депозита. Благодаря за идеята, вече ще имам механизъм, защото не ми се иска да отказвам. Ясно ми е, че за доста неща е необходима адресната регистрация.

# 666
Част от проблема е, че може новите наемодатели да не са съгласни с адресна регистрация. Ще кажете, че е проблем на наемателите,...така е! Все пак трябва да има някаква процедура.

# 667
  • Варна
Част от проблема е, че може новите наемодатели да не са съгласни с адресна регистрация. Ще кажете, че е проблем на наемателите,...така е! Все пак трябва да има някаква процедура.
И защо трябва да е проблем на старите наемодатели? Могат да се регистрират по месторождение или както преценят. Както писаха в статията, може да възникне ситуация когато собственикът да не може да влезе в имота си дори при виновно поведение на наемателите! Наистина трябва да се договорят възможните хипотези.

Съгласна съм, че трябва и наемателят трябва да е защитен, дори бих договорирана обезщетение, ако без виновно поведение прекратя предсрочно договора, освен нормалното предизвестие.  Peace

# 668
Трябва и двете страни да имат защита на правата! Peace

Не, както се беше случило преди време, дори по телевизията го даваха - семейство с деца, не плащат наема, навъртяли големи сметки, но не могат да ги изгонят, защото били с деца и било зима.... Crazy

Наемателите пък доста пъти биват излъгани с депозита. Или пък се влиза в жилището биз тяхно знание например.

# 669
  • Варна
Точно! Държавата абдикира, вместо да се намесят социални служби, наемодателят влиза в ролята на благотворително дружество, не получава доходи, плаща сметките на наемателите. Нали в крайна сметка идеята да се вложат толкова пари е да се получава доход, все едно, ако си вложи парите на депозит вместо да получи лихва, да плаща такава, или вместо да получаваш заплата, да плащаш на работодателя, че работиш.

А това наемодател да влиза без присъствие на наемателя не ми се коментира гадно е. Освен ако не са някакви форсмажорни обстоятелства, но и тогава, поне може да има свидетел съсед например при наводнение, недай Боже пожар, взлом.

# 670
В никакъв случай не говоря за спешно и неотложно влизане при пожар или наводнение. Доста случки сме чели за разни хазяйки, които влизат, ровят в покъщнината на наемателите, държат им сметка как живеят и т.н.

# 671
   Ето колко полезни можем да се бъдем тук. След мое позволение наемателка се регистрира в жилището и се оказа изпечена мошеничка /разбрах го след като напусна/ .На няколко пъти излъгани от нея хора безпокояха следващите наематели, а аз по абсолютно никакъв начин не успях в последствие да я от регистрирам .Бях решила повече да не се съгласям да се регистрират наематели на адреса. Но ето, че имало решение - клауза в договора - не се връща депозита.  А парите за всеки са ценни нали?

# 672
Радвам се, че ви хареса идеята ми. Друго не можах да измисля и реших да се допитам до вас как ви звучи и имате ли други идеи по въпроса. Много държа на коректността, но тя трябва да е взаимна.

# 673
И на мен ми хареса идеята. Благодаря! bouquet

# 674
Моля. И аз често се възползвам от идеи, дадени във форума!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт