Отговори
# 285
Мдааа, учудвам се, но явно интимното тълкуване на хазяйката, която минава "да види" още се практикува масово. Разбира се, че ако искат могат да минат да видят състоятнието като се уговорим предварително, ама как така ще влиза, ще гледа и ще размества неща? За нахълтването без предупреждение - бих се махнала на момента. Ами ако правя секс? Или просто съм излязла гола от банята, или съм болна и не искам да виждам никого? А и периодично често минаване - имам си достатъчно работа, не искам да се чувствам длъжна да посрещам гости. Моите хазяи са идвали при проблем - теч, нещо повредено. Имат си ключ, имаме си доверие, просто минават при нужда, след като съм се обадила.

За застраховката - застрахователят ще ти покрие щетите при инцидент, заради който за известен период не можеш да получаваш наем. Гледам, че има условия на някои компании, които не плащат, ако наемателят си тръгне с имущество на наемодателя. Друг е въпросът кое как се доказва и кога може да го декларираш като обир. Но с добър договор поне ще сте осигурени и няма толкова да се притеснявате, че ще влагате време и пари в ремонт след погрома на някой неразбран наемател, а застрахователят да плаща.

Ето извадка за договора, който се дава на застрахователя:
"iiii) при сключване на застраховката
Застрахованият представя на Застрахователя,
кoпиe oт действащ договор за наем с пpeдмeт
застрахованото имущество;
iiiii) вpeдитe ce установяват чрез представяне
на относими към конкретния случай доказа-
телства удостоверяващи загубата на дoxoд oт
наем за Застрахования, вкл. за прекратяване
на дoгoвopa за наем, пopaди обективна невъз-
можност за ползване на имуществото."

Не знам данъчните дали и как проверяват. Но ако се стигне до неплащане на наем и проблеми, без договор не може да си търсите правата, а при едно съдебно дело със сигурност ще се заровят да проверят. Квитанцията май си е само за доказване между двете страни, данъчните това не ги интересува.

Съгласна, че при първите увъртания и проблеми е по-добре да се прекрати договора, отколкото месеци и години да имате проблеми с плащане на сметки и накрая да не искат да си тръгнат.

Трънка Бодливкова, как така дори не са дошли? Кои са тези гадинки, да не ходим при тях?

# 286
Пип, имах предвид, че ако застраховаш имота за риска неплащане на наем е ясно, че го даваш под наем. 
Е нали има договор, като си решил да правиш нещо ходи и прави с него щом искаш да провериш хазяина. Между другото миналата година една брокерка ми каза, че вече наемателите ще плащат данъка и май е прието вече. Наемодателя декларира жилището че е отдадено и данъчните си търсят наемателите за данъци върху сумата. Тя самата живееше под наем наблизо и пряко я касаеше. За застраховките не знам не съм се интересувала, но след градушката ми е ясно че нищо няма да покрият. Иначе любимото на наемателя е като не плаща сметки или има проблем веднага да пита за данъци, много съзнателни стават вярно е, ама своите сметки да платят, да пазят чуждия дом няма значение. За мен нещата са уважение за уважение. Аз ако съм наемател ще си преценя условията, сумите, собствениците и ако го наема ще гледам да ги спазвам. Ако ми досаждат, нарочно ми вдигат цени , нещо такова просто си гледам и избирам подобно и изнасям. Но никой няма интерес да гони човек плащаш си навреме и пазещ имота му. Доста изгорели с пари и вещи хазяи има , за наематели не съм чула.

# 287
fanfanito, за жалост има изгорели и от двете страни. Това, че ти си коректна, не означава, че и другите са така. Не искам по подразбиране да ме третират като некоректна и да ме гледат все едно съм се настанила насила.

А на тази брокерка не й вярвай - това е нонсенс. Данък се декларира и се плаща от този, който получава дохода. Няма как наемателя хем да ти плаща наема, хем и данъците върху твоя доход. Справка - указанията на НАП:
"Пример: Годишна данъчна декларация за облагане на доходите се подава задължително, ако получавате доходи от наем, парични и предметни награди от игри, състезания, конкурси; реализирате облагаеми доходи от продажба на имущество, вкл. акции, дялови участия и т. н."

http://nap.bg/page?id=327

Може наемателят да внася, когато има договорка за авансово плащане на данъка - тогава пак се декларира и се приспада. По същия начин на мен ми внасят авансово данък върху възнагражденията по граждански договори, но декларацията подавам аз и ако има за изравняване - аз си доплащам.

След градушката - познавам много застраховани, които си получиха парите. Ако няма клауза в договора, ясно е, че няма да платят, но това си е разписано в условията. И някои мои колеги се цупиха и се чудиха защо не им платиха за счупените коли, но се оказа, че не са чели договорите, ами просто са купили най-евтиното Автокаско и после - изненадахме се!

# 288
В сезона на почивките много от нас са наематели за седмица ,месец или цяло лято на стая , апартамент или вила не само у нас а и извън страната. На всякъде   практиката е собственика да има ключ от наетия имот и дори се учудвам от кой клон падат Joy hahaha хора ,които не са наясно с това? Чак пък до толкова съвсем никъде  и никога да не са ходили  Thinking newsm78?!Съмнявам се.
Това е точно толкова елементарно ,колкото и спазването на условията при които това право на достъп може да бъде упражнено. Всякакви коментари по въпроса са не само абсурдни, но и смешни  .
Голямо  смайване и тотално излагане би паднало, ако на рецепцията вземете да изисквате да ви предадат всички ключове  Shocked Rolling Eyes от наетия от вас апартамент .Уверявам ви ще изумите служителите поне колкото  Бай Ганьо във Виена. Laughing Grinning

# 289
mamamari, никой не коментира
наличието на ключ от имота, а това кога се използва.  Laughing

# 290
И това при какви условия това право може да се използва също е точно толкова абсурдно и Ганьовско да се коментира колкото и самото право на достъп.
Условията са еднакви  на всякъде и за всички без значение кога сме от едната и кога от другата страна. Hug
Няма хотел, в който ако не си платил да ти позволят да ползваш или да ти пазят багажа.

# 291
Именно - плащаш си и имат достъп до мястото, за което си плащаш, било то стая или цял апартамент и се възползват да влизат, когато те няма, че дори и да разместват личните ти вещи, "щот' така, както си ги оставил/а не им харесва". Ако това не е Бай Ганьовщина, кое е?

# 292
  • София
mamamari, никой не коментира
наличието на ключ от имота, а това кога се използва.  Laughing
Не е съвсем така.
В старите теми съм чела, че като наемат квартира веднага сменяли бравата за да са сигурни, че собственика няма достъп.
Щом се е съгласил - негова работа.

# 293
Хайде да не сравнявате хотелиерството с отдаването на апартаменти под наем, защото са коренно различни нещата. Както в хотела могат да влязат да почистят, да изхвърлят боклука, да ми сменят чаршафите, и ако съм си оставила пижамите върху леглото, да ми ги приберат и тях. Това с квартирата няма как да се случи. Простп в двата случая се плаща за различни неща. Както не бих искала като наемател моя наемодател да има ключ за апартамента, така и най-вероятно, ако мина към отсрещната страна, сигурно пак няма да искам да имам ключ.

И много ми е интересно, хрумва ви един ден и решавате, че искате да видите имота и почва едно оглеждане по стаитв, така ли? Минавате от хола в кухнята, излизате на терасата, минавате през банята? На мен би ми било неудобно чисто човешки да си подложа наемателите на такова отношение.

# 294
Абсурдно е и нелогично собственик да няма ключ от собствеността си.Аз съм имала случай наемателят да ме моли да  дойда да му отключа ,защотo в момента ключовете му не са в него(при инцидент,непредвидени обстоятелства-дълго е за преразказване).  В живота всичко се случва.
Детинско е и смешно да претендирате  наемoдателят да няма ключ! Пълни глупости !
Навсякъде извън БГ ще ви се изсмеят! Joy

Последна редакция: нд, 14 авг 2016, 19:25 от Angelina_1

# 295
Именно - плащаш си и имат достъп до мястото, за което си плащаш, било то стая или цял апартамент и се възползват да влизат, когато те няма, че дори и да разместват личните ти вещи, "щот' така, както си ги оставил/а не им харесва". Ако това не е Бай Ганьовщина, кое е?
Shocked #Crazy newsm78
Ами например почистване на стаите, зареждане на минибар, цветя, плодове , пране и гладене на дрехите ти....Такива ми ти работи... Joy hahaha
Хайде да не сравнявате хотелиерството с отдаването на апартаменти под наем, защото са коренно различни нещата.
Кое му е различното?!!!Плащаш определена сума за да живееш за определено време в жилище което не е твое. Какво значение има кой от коя страна е?!!!Правилата са еднакви .Плащаш си и спазваш правилника и си желан клиент ,спираш да плащаш и нарушаваш правилника и хората ти показват вратата.
Започваш да ги бистриш  какви били твоите условия и ....веселиш персонала  Laughing Grinning Joy.

# 296
Нормално е да имат ключ, ако и двете страни са се споразумели така и са съгласни. Ако са съгласни само наемателя да има - тяхна си работа.  За мен също е удобство, ако нещо се случи да не бягам по ключари и да разбиваме.

Но не е нормално да се идва на проверка "само така", да се влиза в стаите, да се местят вещи, да се оглежда лично пространство и периодично някой да ти се натрапва. В хотел е нещо съвсем различно, но в добрите хотели и това съобразяват - ако сложиш табела да не те безпокоят или ако в момента на редовното почистване не искаш да ги пуснеш - ще дойдат по-късно, когато на госта му е удобно. Ама в квартирата нали собственика не минава да чисти и да ми сменя чаршафите?

А с това отношение на внезапни появи и надничане в личното пространство, после не се чудете защо коректните наематели се махат, а остават тези с проблемите.

# 297
  • София
Мой приятел, който дава апартамент под наем, се е споразумял с наемателите така: запазва си ключ от имота, но не знае кода за алармената система. Така няма как да влезе без тяхно знание (при включване на алармата от СОТ звънят на наемателя), а ако се наложи да влезе в тяхно отсъствие (наводнение, отчитане на топломер и т.н.), те могат да му го кажат. Доколкото знам, са го приложили само веднъж, като след това, разбира се, те са сложили нов код. По този начин и двете страни са спокойни.

# 298
Но не е нормално да се идва на проверка "само така", да се влиза в стаите, да се оглежда лично пространство и периодично някой да ти се натрапва.

Ако собственика няма достъп веднъж месечно в предварително уговорен ден и час до имота си за да се убеди че го ползвате като добри стопани ,както пише в закона и както е написано в повечето договори, как според вас е най-разумно този човек да се убеди че  не сте вандал?
Има жилища  в наема на които е включена такса почистване ,но да права сте че наемателите не ги наричат ''квартири''.
Договора за сота е на името на собственика.Кода също трябва да го знае .Обвързано е със застраховките.

# 299
Явно в момента моите хазяи сън не спят и се притесняват какво се случва, след като повече от година не са влизали в апартамента. Вие ако нямате доверие на наемателите и трябва всеки месец да треперите и да идвате да оглеждате, защо си хабите нервите с наемодаване?

Тъй като пътувам много често, и понякога - съвсем неочаквано и непланирано, какво ще ме направите, ако в искания от вас ден и час ме няма? Защото, както вече казах, и наемателите си имат свои ангажименти и работа и да ми губите по няколко часа месечно? А, впрочем, събувате ли си обувките, като влизате в жилището?

И в кой закон пише, че трябва да имате достъп веднъж в месеца? Че в Бг имотния пазар никак не е регулиран и ми е интересно къде точно законодателят е решил това право?

Пък като сте си намерили наематели, съгласни на такива условия, и като ги третирате като потенциални "вандали", Ваша си работа.

Общи условия

Активация на акаунт