Отговори
# 555
Няма утвърдена практика за по-високи депозити ,че чак и в размер на един месечен наем се приема за много от наемателите Mr. Green  Просто няма как да не съобразяваме с конкретната практика в страната.

# 556
  В живота има много проблеми и проблемчета, но нагли и безпардонни хора като наематели са един проблем, който много бързо решавам вече. Невъзпитани хора да ми създават "проблеми, грижи и тревоги" решавам с едномесечно предизвестие и онази въпросната клауза в договора за почистваща фирма.  Естествено когато нещата са излезнали извън рамките на поносимото.

# 557
Взимайте по-високи депозити просто. Но гаранция никога няма. За да сте сигурни, че жилището ви, ще остане непокътнато просто не го отдавайте под наем. Така няма да си имате проблеми,грижи и тревоги.

Връщам ти съвета.
И ти си купи собствено, за да не ти досаждат хазяи и хазяйчета! Naughty
Собствени имам две, врътнала съм ключа, защото не ми се занимава с ремонти след всеки излязъл. Наясно съм с рисковете, които трябва да поема, ако реша да ги отдам под наем и съм решила да не ги поемам. Много е просто! Аз и на работа ходя за пари. Не  всичко ми харесва, обаче пари ми трябват и си трая. Не може да искате да ви се плаща една средна заплата на месец (много често и повече) , но и купища условия да поставяте,че и да навлизате в личното пространство на хората. Изисквайте документи за доказване на доход, претеглете си рисковете и тогава отдавайте. Или просто не отдавайте. Всъщност до сега никога не съм попадала на подобно отношение, даже и не ми се вярва, че съществуват такива хазяи. Дали просто на си чешим пръстите тук? А може и за различни неща да говорим...
 Естествено, че когато се прехвърлят границите на нормалното от страна наемателите, наемодателят няма да стои с кръстени ръже и да си чака заветния наем пък каквото ще да става. Но когато договорните условия се спазват, наемът се плаща редовно и навреме не мога да приема, че всеки месец, ще ми се правят проверки и ще ме притесняват.

# 558
Много е относително всичко. Докато не си изпатиш и изгориш си бял и добър като наемодател. Живееш в розов облак и си приятел дори с наемателите. Никога не съм имала проблеми и проверявала какво правят. Достатъчно ми е било да няма оплакване от съседи (не е имало), да си дават наема и плащат сметките. Дори не съм проверявала жилището в какво състояние с години е , чак като излезнат и предават ключовете. Дали те ще си сменят патрона или няма си го решават самите наематели.
До последния случай. Сега има опция да им проверяваш сметките дали са платени и това хем улеснява, хем плаши. Като видя за 2 месеца неплатени сметки и като ги издирвам за наема, като просяк (че ги и притеснявам за това) започвам да се изнервям и плаша да не изгоря. При нисък наем , сметките от консумативите не са по-различни от луксозно жилище , депозита не би ги покрил. Като прибавим и че повечето (всички живели при мен), нито прозорци мият за годините живели там, нито чистят нещо , да не говорим за подобрение някакво (да завият нещо или ремонтират) Като влезна после правя основно чистене на всичко, ако мога освежавам нещо. Печка примерно няма почистване на фурна (стържа с шпакла и обезмаслител обилно напръскано). Хладилници 3 смених, 2 бойлера нови купих , печки 2 (вярно печки и хладилник втора ръка, ама работеха, а бойлерите нови и в гаранция на 3 години край и нови - марка Теси)
Колкото и да е малко и мижаво жилището в момента дето отдавам, все пак ми е собственост, вложила съм нещо, купила съм го, давам го от нужда и хич не ми е да забогатявам. Ако бях добре материално , не бих се занимавала честно с това.
Пиша сега , защото откакто ми е свободно жилището вече седмица, някак го приведох в ред уж. Дадох ключ на фирмата , която ми съдейства за наемателя и като приключи договора да се изнесе в срок. Момичето съвестно , имам и доверие. Беше водила хора каза и вярвам. Един щял да го вземе , но си намерил нещо по-наблизо до работата. Следва друг клиент на оглед и аз съм в жилището мия прозорците. Някакво семейство с дете и момиче . Жилището за момичето, огледаха и си отидоха без никакви коментари и разговори, освен за спалня че искали. Хубаво, реших не им харесва и дори с брокерката заедно си тръгваме  да чакаме рейса и стоим, телефона звъни и се оказва , че момичето щяло да го наеме и да дойде с парите. Ми аз дори не го знам работи ли, за колко човека ще бъде , но се съгласявам и после ще питам. На другия ден момичето (било познато на някакъв от фирмата и го знаели или друга фирма човек не разбрах) искало в 16 ч , после в13ч , защото ще пътува. Поръчвам такси и тръгвам. По пътя ми звънят, че се била отказала , защото  близките й не били съгласни нещо. Все пак чистих печката и пак уплътних времето. Докато стържа ми се обажда шефа на фирмата, че момичето иска да го наеме , ама на друга цена като старият ми наемател (аз съм коригирала сумата, купих и пералня и така реших , че наемите от миналата година са се увеличили, казала съм им го и така да го предлагат). Не само обаче , че друга да бъде цената , ами и след две седмици да сключим договора , че сега нямала пари (била срамежлива и затова не споделила) , ама и това не е сега капаро след това договор , дотогава .. не знам. При това аз пак казвам може и да е добро не споря детето, ама поне да бях разбрала нещо за него или плахо да си кажа изискванията , нещо знам ли то все едно по снимка да го даваш на някой. Отказах, че не ми е изгодно така и последва, че на маймуни съм ги правела, разигравала съм ги, изгонила съм стария наемател не защото имах проблеми и със зор плащаше сметки и наем , ами защото съм искала да кача цената.
Преживях го и брокерката ми върна ключа.
На другия ден пак ми звъни някаква фирма (вчера) Аз пък нещо настинах, сковах се и бях решила този почивен ден да се възстановя (имам си и др проблеми ) , нищо да не правя. Били имали точния и сигурен човек, да тичам там да показвам. Отказах , аз не мога да помръдна почти. Те щели да дойдат и да вземат ключ с договори и всичко да е наред. Поток от думи и много настойчиво. Съгласих се наблизо да дам ключ и да показват. Да ама идва един с жена и дете брокер и брокерка на тази фирма. Детенцето малко и все иска да тръгва тихичко настоява и мен ме разсейва да чета някакъв договор от 2 страници. Няма печат на фирма , няма къде е офиса, има седалище и име на брокера уж. Първо обаче ми написаха данните от личната карта, после поисках преди подписване да прочета все пак какво пишат. Не че има нещо притеснително ама толкова точки , не можах да схвана всичко честно. Най ме подразни , че няма отговорност за жилището, а само да го показват , няма и печат на фирмата. Другото е , че аз нямам право да го показвам на други и предлагам. Само те. Имаше и срок това е хубаво , че може и седмица да определиш. Нещо ме ядосаха и казах , че не мога да дам ключа , те взеха листа с данните написани и докато се усетя тръгнаха , като ме обидиха. Сега съм в ужас , дали нещо може да стане с тези данни(( Не съм подписвала.
Първото , което ме уведомиха , че са най-голямата фирма в момента в София. Имам два варианта да го предлагат и като намерят клиент подписваме договор с клиента и давам 50 процента на фирмата (това всички го правят, нормално) Другият вариант, НАЙ-ВАЖЕН и най-първи съобщен и натъртен (дето хем ми хареса, ама и учуди) е да ми дадат наема и да си търсят те клиенти, няма значение кога и как ще си ги намират аз си взимам тази цена  и не ме интересува. Давам 6 % на тях за управление на имота. Те си следят жилището и сметките да са платени , наема получен. Това ми хареса , че при даване дори с договор има вече такава практика тук , фирмата срещу някакво заплащане да се грижи да не си излъган и да си спокоен. Дори козметичен ремонт за тяхна сметка правели веднъж в годината. Попитах как така , че ми се вижда неизгодно за тях, но били си направили сметката.
Хем предложенията ми харесаха, хем нещо съм нерешителна и вече не вярвам на нищо, хем си дадох данните и сега съм притеснена, хем не знам..(( Та решиха , че щом не съм съгласна не съм наред, а пък шефа им ми се обади как не ме е срам да ги разкарвам в почивен ден. И пак аз съм виновна(( Та това е. Дълго , ама да си кажа. Някой дали е имал такива предложения? Фирмата да се занимава с наемателя докато живее в жилището да бъде изряден откъм сметки и наем , срещу процент от наема. Аз лично бих се съгласила, купувам си спокойствие и сигурност, ама като не съм чувала такова нещо ми дойде в повече. Сега с тези данни дето ги раздавам не знам((
В почивен ден в занимавам, ама пък поне като роман стана))  

Последна редакция: сб, 24 сеп 2016, 09:33 от Анонимен

# 559
Всеки месец - едва ли. За мен нормално би било 3 месеца след отдаването да се направи среща между наемател и наемодател в отдадения имот, и след това всеки 6 месеца.

Но когато договорните условия се спазват, наемът се плаща редовно и навреме не мога да приема, че всеки месец, ще ми се правят проверки и ще ме притесняват.

Това - а именно плащането на наем и сметки редовно и навреме - е абсолютният минимум, който очаквам от наемател, но не е повод да се откажа от желанието си два пъти годишно да видя имота и в какво състояние е. Освен плащането на наема, очаквам и нормално отношение към имота. Т.е. ОК съм да има освежителен латекс, почистване и ново килимче в хола след всеки наемател, но не бих била ОК да се налага да цикля паркет и да правя нова баня след всеки наемател. Ролята на тези срещи в отдавания имот би била да се убедя, че наемателят не руши. При дългосрочни коректни отношения дори бих се отказала да си губя времето да наглеждам имота.

fanfanito, научи се да казваш не, не бива с такава лека ръка да даваш лична карта и да подписваш  непрочетен договор.

Сега видях допълнения ти пост - не смятам, че фирма, която си позволява да държи такъв тон на клиентите си може да е читава. С голям кеф бих ги сиктиросала.

# 560

fanfanito, научи се да казваш не, не бива с такава лека ръка да даваш лична карта и да подписваш  непрочетен договор.

Сега видях допълнения ти пост - не смятам, че фирма, която си позволява да държи такъв тон на клиентите си може да е читава. С голям кеф бих ги сиктиросала.
Да де, ама сега с тези данни какво става, че нещо пак луднах(( Може ли нещо да стане? Те ми обясняваха , че техните клиенти били проучвани за задължения уж , тежести не знам какво си. Нещо съвсем се шашнах значи. За данните, предполагах, че е нормален договор като на другата фирма . Там само един екземпляр с моите данни и той си остана в мен , като гаранция , че те са коректни и имаше печат на фирмата. Тези реших , че е типово ама... не. Сега не знам . Както е тръгнало може и без жилище да остана. На път съм съвсем да се откажа .

# 561
fanfanito, чувала съм за такава услуга, управление на имот.
Обаче дали си попаднала на точните хора, не знам? newsm78

Моят съвет е да не избързваш, много ти дойдоха емоциите с предните наематели.
Успокой се, пък даже да нямаш известно време доход от това жилище, поне си проучи внимателно кандидатите.
Постави си ясни критерии и си ги спазвай.
Не може да угодиш на всеки.
Като си решила да е без спалня, така ще е. Който иска, да си търси другаде.

# 562
Така бях решила, че много ми се е насъбрало напоследък, не е само жилището.
Поне тези 4 дни исках да почина психически и да си полежа и лекувам (настинка някаква не е сериозно, но кашлям, кихам , отпадналост..)
На 22 -ри ме юрнаха заради това момиче (познато на някой си, техен човек) , че и такси взех , да съм коректна. Някак се чувствам благодарна(не знам защо , но поне дойдоха като се разправях с този) и ако откажех щяха да мислят , че ги разигравам, нали намерили клиент. За 2 часа 4 различни неща ми се сервираха. Както и да е , отиде този ден. На другия пак така , те май са свързани тези фирми . Хайде , хайде, не че не ги знам и после нищо няма да стане, но ключ ще взимат , ще водят, има такава практика и моя колежка дори така прави и дава без проблем, затова викам хайде на другите и да водят. Аз живея на другия край на София , без кола съм, трудно ми е поне близо 2 часа с чакане по спирките ми е пътя да тичам за всеки обадил се веднага. Това ме устройваше, ама начина, договора, отношението, някак... пък и кой така ще ми плати наем от фирма веднага и да няма там човек живеещ и договор. Това пък абсурдно ми прозвуча. После кой ще дойде и какво ще става така и не разбрах ще трябва ли да знам или няма. Пълен шах бях. Сега съм мат и съм в леглото и мигам глуповато и това е.

# 563
Fanfanito, имаш нужда от почивка - да си избистриш малко мислите, да си помислиш какво правиш. Сега, имам чувството, че отново тръгваш да правиш неща, без да си спомняш от проблемите, които имаше, изпитваш благодарност към този и онзи, не можеш да отказваш, но най-важното - не се замисляш защо този или онзи брокер иска това, или онова, защо звънят в почивен ден, защо ти предлагат изгодни, но съмнителни неща, какво трябва да четеш, да подписваш.....  Ако си болна, изморена, или не знаеш дали има, или няма някаква уловка - изчакай, прочети на спокойствие, питай някой, посъветвай се....

Това го пиша съвсем добронамерено, защото имам чувството, че в тази трескава бързина за нов наемател, може да направиш отново грешка.

# 564
Сега се замислих, че е добре да има някаква клауза в договора за почистващата фирма - дали ще се приспада от депозита, или не, трябва да се обмисли, защото понякога депозита не стига дори и за неплатени сметки.

Но, преди 2 седмици ми се наложи да проверявам цени за този вид услуги - ами цените са си значителни, особено, ако става въпрос за голям апартамент. Най-малкото и най-лесното е - жена/жени за почистване, но цените вървят по 80 лв. на ден /за 8 ч/. Иначе фирмите или мерят прозорци, дограми, подове, помещения, отделни елементи - мивки, вани, фурни... Или изчисляват на кв.м. - между 2, 3, 4 лв. Т.е. за апартамент 100 кв. м. - 200, 300, или повече лева.

Когато даваш апартамент под наем, ти го предаваш с измити прозорци, изпрани завеси, килими, почистена тапицерия, измити шкафове, хладилник, пералня, фурна, и т.н. Защо да не искам да си го получа в същия вид?

# 565
Когато даваш апартамент под наем, ти го предаваш с измити прозорци, изпрани завеси, килими, почистена тапицерия, измити шкафове, хладилник, пералня, фурна, и т.н. Защо да не искам да си го получа в същия вид?

Така ги искат в чужбина. Peace
Даже и с боядисани стени.

# 566
Затова си има застрахователни компании, от чиито услуги може да се ползва наемателя. Срещу не висока месечна вноска дават сигурност и за мен и за собственикът. Когато се изнасям, идва собственикът заедно с представител от застрахователното дружество, прави се оглед и протокол, после наемам фирма, която трянва да направи нещага описани в протокола, фактурата връчвам на застрахователя. И вълкът сит и агнето цяло. Не може да няма такива застраховки в София.

# 567
Разбира се , че има такива застраховки в София , но Застрахователните компании все ще намерят нещо и да не ги изплатят.За това си остават само пожелание .
Пък и къде-къде по-лесно, бързо и удобно е просто наемателите да се грижат за имота като за свой и да го предадат в приличен вид?

# 568
 Alien1 ,с най-добри чувства ама някак не ти ли е неловко сама да не искаш да поемаш риска да отдаваш,но да поучаваш други при какви условия да го поемат  и да отдават?!!!
Ползвам доста всеобхватна застраховка на имотите си при една от най-големите застрахователни компании и такава каквато описваш моя застрахователен аген никога не ми е предлагал  и не защото съм лош клиент.Явно тук към този момент това не работи.
Други идеи какво другите да правят с тяхната си собственост след като вие сте преценили за вашата че е прекалено рисковано?

# 569
О идеи мога да давам до безкрай, но вие искам го, сега го искам. Преценила съм-да, защото на мен не ми се занимава. Спокойствието ми е по-важно от някоккото стотил лева допълнително към доходите ми. Ако ми се занимаваше бих правила това, което предлагам. Подръжка за вас може да означава едно, а за наемателя друго. В сегашната ми квартира например прозорците бяха много далече от чисти, когато я наемах, но хаьяинът твърдеше, че са чисти и измити Wink

Общи условия

Активация на акаунт