Отговори
# 570
 Alien1 , извинявай, но щом си го наела с мръсни прозорци, значи си е заслужавало. А защо пък не си посъветвала наемодателя , застрахователя да му ги измие. За пръв път чувам за такава услуга и застрахователите да поемат разходите за чистене на имот от фирма наета при напускане. Нито у нас , нито в чужбина (имам и там познати , живеят под наем , все нещо споделили )
Има застраховки, аз не съм ползвала и правила, но то е за щети при наводнения , пожари и т.н. на жилището от теб или съседа. Също оглеждат риска -първи, последен етаж, състояние на блока и тогава казват. При обири също , но не покриват всичко (съседката тук е германка и я обраха, имаше застраховка и беше разочарована преди години, май вече и не прави ).В чужбина може би има някакъв тип застраховка за изнесено имущество или увредено такова , но и това ме съмнява. Все едно да са почистваща фирма , то нормално ако не чистиш нищо и подържаш докато живееш някъде ще стане кочина . У нас в момента две седмици нищо не съм правила (нито време имам , нито съм добре) и е вече разхвърляно и мръсно, а какво остава година-две. За освежаването също не мисля, че застраховател ще ти поеме разхода, може би фирми дето дават под наем , уж тези дето се срещнах вчера правили това срещу процент от наем месечен биха се наели и има -така било в Щатите казаха. То си има амортизация и моите се износват, развалят и захабяват. Не говоря за това, а за пълно безхаберие към чужди вещи . На моя приятелка преди в Иван Вазов преди мнооого години бяха махали паркети и в гардероба палили огън някакви. Показа ми и лично го видях, знам и блока. Рязали бяха някакви болани или китеници тогава се слагаха на дивани за кучето си да постилат. Дрехи мокри на фотьойли да сушат и станали на петна. Беше погром. Бяха се изнесли и съседката беше звъннала да каже , че апартамента е отворен и зее в работата ни (нямаше мобилни тогава) Отидох с нея просто за кураж и  видях всичко. Това в тоталитарното време , дето пак нещо уж закони имаше, сега пък съвсем. Жената после пак го даде на някакви и после го продаде жилището. Моите мебели са стари и грозни, пък и малко, но тези с хубави и запазени рискуват много.

# 571
Затова си има застрахователни компании, от чиито услуги може да се ползва наемателя. Срещу не висока месечна вноска дават сигурност и за мен и за собственикът. Когато се изнасям, идва собственикът заедно с представител от застрахователното дружество, прави се оглед и протокол, после наемам фирма, която трянва да направи нещага описани в протокола, фактурата връчвам на застрахователя. И вълкът сит и агнето цяло. Не може да няма такива застраховки в София.

Правилно ли разбирам, че според вас има застрахователна компания, която ще поеме почистването на апартамента след наематели? И това какъв точно риск е?
Ако смятате, че има такава, моля да я цитирате и да дадете конкретен линк към тяхна оферта.

# 572
  • София
И на мен ми е интересно за тази зазстраховка.

# 573
Не, почистване не. Но псвежаване определено и аъс сигурност да. Застрахователната фирма винаги боядисва след нас. Винаги! Тоест не те, а фирма, те само плащат. На мен за друго не ми се е налагало да ги ползвам, о смениха ми и един сифон, но в договора са включени и щети. Ако счупя прозорец, ако счупя врата, ако изгоря ламината (кухните понякога са на ламинат), ако счупя душ, вана... Тези неща ги подменят. Когато счупихме сифона на ваната, ми платиха смяната без никакви проблеми. Ако жилишето е обзаведено (тук рядкост), ако имаш куче, коте месечната такса е по-висока. Но няма да платят смяна на ламинат заради драскотина, няма да сменат плочка, ако се е " излющила", за такива дреболии и хазяите не се заяждат, защото това се счита за нормално износване. За почистването-чистя си аз. Не ми коства много усилия. В къщи по принцип се чисти всеки ден, така че когато се изнасяме не е кой знае каква мъка да си изчистя сама след себе си и семейството ми.
Fanfanito, мислите ми се въртят много далече от това, което описваш.. Тези ще да са били някакви хванати от гората. Бих ги гонила до дупка. Това е ненормална работа. За съжаление никога няма гаранция. За предпазване от такова чудо нямам идеи newsm78.
 Иначе застраховките се плащат от наемателя, не от наемодателя. Тук повечето хазяи изискват да имаш такава застраховка, изискват и доказателства за доходи. Ако нямаш постоянен трудов договор, ако нямаш застраховка, ако сте семейство с едно дете, а искаш да наемеш гарсониера-нямаш шанс. Учудвам се, че няма подобни застраховки в София. А вече колко, ще са коректни фирмите...
 Мисля, че разбирам  за какво говорите след последния пост на Fantanito  newsm78  Аз такива аборигени не предполагах, че има. Ами.... желая ви коректни наематели, хазяйки  bouquet

# 574
Не бяха от гората. Мъжът беше от Ливан, тук учел за стоматолог тогава 10 години май и повече -вечният студент)) Междувременно имаше ресторант на Граф Игнатиев ливански , бил съсобственик(вече го няма отдавна). Жената от Плевен-българка , семейство си бяха с дете -бебе. То неговите дрехи май бяха сушили в хола зимата. Защо са палели огън и изобщо в гардероба никой не разбра; Знам само , че телефона не си бяха плащали 3 месеца (стационарен) със страхотна сметка навъртяна. Тя го спря колежката , като се усети и това бе причина да се изнесат донякъде. Тя споделяше, че мъжът е сравнително стабилен, разбран. Проблемът идвал от жената , тя се правела на важна. Оправи се жената, ама още ми е пред очите. Бяха нарочно го направили. Не знам как, но и партидата на тока бяха сменили на тяхно име , та се чудеше и ходи да се разправя. След време дори даваха жената по телевизията. Бяха си отишли най-накрая в неговата държава и как избягала с детето оттам. Бяха си купили нов апартамент в същия квартал. Ако не знаех случая щях да съчувствам, но... това си беше нейно дело май и то нарочно, без причина (поне така знам, а за видяното гарантирам) Мда, кучето беше бяла булонка , не е някакво голямо и зло. И аз съм ги виждала, там съм живяла и знам квартала.

Последна редакция: сб, 24 сеп 2016, 20:02 от Анонимен

# 575
Здравей, как се казва тази фирма с 6-те % такса управление на имот?
Принципно вземат 10 - на девер ми толква вземат за двата му апартамента. По 10% на всеки. Обаче гарантират 11 месеца заетост с наематели. Проеряват ги дали са приемливи. Няма неплатени сметки. Когато се изнесе някой наемател, почистват, подреждат и до 1-2 седмици намират нов човек. така че това 11 месеца си е реално близо 21 месеца заетост. Обаче 10% ми се виждат много.
на 6% по-бих се съгласила някак.

ако се сещаш за името ..

# 576
Да , сещам се . Титан Пропъртис се представиха.
Нещо такова и на мен ми обясниха, по американски образец или почин работели и това включвало. Мен ми се видя съмнително и доста надъхано. Нали във всичко търся вече уловка не знам и не гарантирам, защото нищо не знам за тях, да не излезна виновна. Но ми обясниха същото . Възможно е процента да варира според големината и вида на жилището. По-голямо и луксозно , съответно и по-голям процент. Моето е малко и зле обзаведено (всичко старо). Другото е както си го написала, също и освежителен ремонт правили казаха при нужда за тяхна сметка веднъж годишно  (стени при нужда с латекс боядисват, прозорци мият , почистваща фирма викат, това разбрах). Носят и ти дават парите както ти е удобно-по банкова сметка, на ръка , в дома ти -както предпочиташ, бе чудо направо супер ми се видя и ...се отказах((

Последна редакция: пн, 26 сеп 2016, 20:20 от Анонимен

# 577
а тази фирма някой знае ли нещо за нея
http://upravlenie.bg/

# 578
Имам питанка- имате договор за наем/наемодател/, регистрирани сте в НАП.
Какви данъци и удръжки имате /безработни или работещи/- здравните осигуровки се покачват,
и кога ги плащате/като декларация към края на годината или на 2-3 пъти/?
По какъв начин съсед може да разбере имате ли изобщо договор към НАП?
/със сигурност живеят 3, а плащат за входа за 1/ и др. такива битовизми от ежедневието ни.

# 579
Няма договори към НАП /не знам как е, ако наемателят е фирма/. Договорите не се регистрират в НАП. На страницата на НАП има подробно описание кога, какво и как се плаща. Ако не сте на трудов договор, а си плащате само минималните здравни осигуровки, при изготвяне на Годишната данъчна декларация се извършва изравняване до 8 % дължими здравни осигуровки.

Съсед няма как да разбере дали имате договор, но, ако имате наемател и съседът иска, може да се обади на един телефон за сигнали в НАП, а те от своя страна могат да направят проверка дали си декларирате дохода.

Колко до това колко хора живеят и колко плащат - това си е от компетентността на управлението на етажната собственост.

# 580
Никакъв договор за наем не се регистрира в НАП. Единствено в края на данъчната година си подаваш данъчната декларация, където попълваш колко ти е прихода.

# 581

Съсед няма как да разбере дали имате договор, но, ако имате наемател и съседът иска, може да се обади на един телефон за сигнали в НАП, а те от своя страна могат да направят проверка дали си декларирате дохода.

Само да уточня , че не се вземат под внимание анонимни сигнали , без приложени конкретни доказателства .Последното се прави в писмен вид.

# 582
Никакъв договор за наем не се регистрира в НАП. Единствено в края на данъчната година си подаваш данъчната декларация, където попълваш колко ти е прихода.

Не е така.
Доходите се декларират на всяко тримесечие, авансово се плаща данък. Само за последното не, изравняването е с подаване на годишната декларация.

# 583
Вече не е задължително. Т.е няма санкции ако не го направиш.

# 584
Наистина ли?
Не знаех. Blush

Общи условия

Активация на акаунт