Вредни ли са газираните напитки за децата?

• 18 572
  • 233
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Не се е налагало да забранявам, защото не искат да пият газирано. Като по-малки казваха, че колата е само за големи, а газираното им щипе на езика (опитвали са лимонада). Явно чернилката на колата не им вдъхва доверие и не са искали да опитат дори, гледат с лека погнуса.
Голямата понякога пие цитронада, но рядко.
Вкъщи купуваме газирано 2 пъти в годината и то за гости, така че няма драма. Радвам се, че поне едно вредно нещо си спестяваме.

# 16
Моите деца са на 12 и на 6, газирано за вкъщи никога не се купува, защото са като прахосмукачки и могат да изпият два литра кола за десет минути.
Пият по чаша газирано, когато ходим на гости, ако там има, или в редки случаи на кафене. Горе-долу един-два пъти месечно или по-рядко. Обикновено там, където ходим на гости, също не се купуват газирани безалкохолни, пие се или сок (което също не е особено полезно), или се отваря компот и се прецежда сокът от него. А вкъщи  - бистра водица, сок от бъз или компот.  

Но и аз, и мъжът ми не пием често безалкохолни, вероятно затова и децата ни не настояват за тях.

Върти ми се в ума някаква информация, че колата за БГ и Румъния била подслаждана не със захар, а с нещо изкуствено и безкрайно вредо, но евтино, какво беше то? (не мога в момента да отворя линковете, може би там има инфо)

# 17
Аз не пия, децата ми също.
Мъжът ми много рядко, на заведение ако седнем.
Боя с подсладител не ме кефи за консумация  Rolling Eyes

# 18
 У дома винаги има кола в хладилника, но детето ми не я харесва и не пие от нея. Не съм му я забранявала, понякога дори му предлагам , когато аз си сипвам,  но той отказва.  Пие предимно вода- студена, дори с лед ,  фрешове и сокове също студени през лятото.

# 19
Давам да пие всичко, но с мярка. Виждам, че успява сама да си се контролира, затова не се намесвам. Случва се да изпие 1-2 чаши на седмица, от тази без захар (да, знам, че има вредни съставки, но не мисля, че минимално количество може да окаже влияния).
Винаги студена, с много лед, така колата в чашата е по-малко.

Колата разяжда ръжда само за 1 нощ....Помисли какви се случва в организма на детето ти, когато я изпие.....
Правиха опита и с вода. Случаи се 1:1 и с нея  Mr. Green

# 20
  • София
Не се пита "Е ли са", а "Са ли вредни газираните" или "Е ли вредна колата за децата". Но "е ли са вредни" - не става!  Peace

И да - вредни са, и за малки и за големи. Остави тия митовеи легенди за ръждата, по принцип газираните напитки не са полезни, не съм аз човекът, който ще обяснява защо. А газирано плюс захар - забрави просто.

По-малко вредни (но също не особено полезни) са т.нар. "натурални сокове" - капи, мапи и пр., дето като прочетеш съдържанието, съдържат маааааааак 8-12% екстракт от плода, останалото е захар и пр.

Иначе, прави по някой и друг фреш - не е зле (и пак не прекалявай, но знам как е - деца са, искам им се нещо сладичко)/

# 21
  • София
Глюкозо-фруктозен сироп.
Само кутийките са гръцки и се подслаждат със захар.

Мисля че самото газиране с въглероден двуокис не е вредно.

# 22
   Shocked   че в 21 век, при цялата налична информация, някой все пак задава подобен въпрос.
Не пия подобни "напитки".
Давала съм на децата поради незнание, незаинтересованост, глупост....на внуците си не бих дала за нищо на света.

# 23
Тия клипчета и статии съм ги гледала и чела мнооого отдавна.

Тези статии от година на година стават все по-безумни. От линка на Сигма по-горе научих, че аспартамът причинявал дори и туберкулоза, заболяване с ясен причинител-бацил. На клипчето пък се вижда как като се изпари водата, остава карамелизираща се захар и оцветител. Драма!

При газираното ме притеснява захарта, която е без фибри и съответно веднага рязко вдига кръвната захар, което не е полезно. Фрешовете и плодовите сокове са със същия проблем, макар че се водят по-здравословни.

# 24
Захарта в колата е най-малкото зло. В заведенията накисват цедките на кафе машините в кока-кола и на следващия ден блесват. Всякаква ръжда и мръсотия се стопява. Смятай какво се случва в човешките черва. Вкъщи такова нещо се използва само за почистване на съдове.

# 25
Пие Фанта от време на време, в Мак Доналдс например. КК не обича. Не мисля, че е проблем, случва се 1-2-3 пъти в месеца. Иначе за вкъщи не купуваме никога, никой от нас не обича.

А топлата кола е голяма гадост. Поне студена да я пие.

# 26
Моят син е по-малък. Той самият не харесва газирано, затова не пие. Опитвал е глътка кола, фанта, лимонада, но не ги харесва. Пие сокове от кутийките със сламки. Те също съдържат много захар. Фрешове не иска и да види, не му харесват на вкус. Не го насилвам - пие и яде, каквото му харесва.
Всеки си решава за детето, но за мен ограничението от към храна и пиене не е добре. Смятам, че да изяде 1 кексче или да изпие сокче е по-малкото зло, отколкото да му се яде и да не му давам.... Peace

# 27
  • София
В МД газираното е една идея по-малко вредно.  Mr. Green Обяснявам. Те получават директно концентрат, който разреждат много повече, отколкото напитките в бутилките.

# 28
Според мен са вредни, но и аз позволявам от време на време.

# 29
Прави ми впечатление че доста обръщате внимание на Е- та, и т. н.
Само аз ли не се втелясвам и не следя?
Клипчетата съм ги гледала.
 Peace

Общи условия

Активация на акаунт