Вредни ли са газираните напитки за децата?

• 18 568
  • 233
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Някой назад питаше газираните води дали са полезни. За допълнително газираните не знам със сигурност, но естествено газираните минерални води, като Михалково например са полезни за стомаха. Аз чисти не мога да ги пия, по принцип съм претенциозна на вода за пиене и пия само 2-3 марки, от които няма български. Но става приятно като се използва за разреждане на цитронада, някой концентриран сок. Аз предпочитам минерална вода за утоляване на жаждата. Харесвам само много леки води, каквото в България за съжаление няма. Пия вода Сан Бенедето, която е италианска, Яна, която е хърватска и още една две води сръбски, които са по-леки. Купувам цели стекове от Сърбия вода Яна,  защото е доста по-евтина от Сан Бенедето, а е с подобен лек вкус, който позволява да се изпие по-голямо количество.

По отношение на колата. Че има пристрастяване към нея е сигурно. Като студентка и последните гимназиални класове пиех в огромни количества. Беше ми необходимо само да видя някъде Кола и веднага ми се припива шест и трябваше веднага да си взема. Получих постепенно доста проблеми със стомаха и реших да я спра. Признавам, че беше адски трудно. Не знам как се отказват цигари, не съм пушач, но предполагам е подобно. Постоянно ми се пиеше. Но в същото време 2-3 седмици след като спрях да пия усетих подобрения на стомашните проблеми. Сега не пия кола от повече от 5-6 години, както и газирано по принцип. Когато ми се пие газирано предпочитам един швепс  лимон и това е 1 път на 2 месеца.

Аз лично на детето си не бих дала да пие кола, бих обяснила защо. Ако на възраст, на която контрола ми е труден то реши да пие, няма какво да направя, освен пак да говорим. Но докато  от мен зависи да давам или не - няма да давам. А дори и аз да пия - това не е основание да пие и детето. Когато стане достатъчно голямо за да си взема само решенията - да решава какво да прави.

# 91
Нищо не му забарянавам  Naughty
Днес си купи кола и в макдоналдс ходи.
За макдоналдс може веднъж в седмицата.
А кола през ден-два горе долу.

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 21:12 от yess

# 92
То затова е хубаво да се говори и обяснява докато са  малки, за да може после да взимат сами правилни решения, на база достатъчно информация. А вредите от честа консумация на бързите закуски и газираното се проявяват след доста години, в зряла възраст, за съжаление, когато вече е твърде късно.3
Големият ми син - на 6 години, знае достатъчно добре, какви продукти използват в МакДоналдс например и никога не е искал храна от там. Надявам се да го науча, когато порасне да не следва "масата", а своите разбирания за полезно и вредно.

# 93
Чак пък пристрастряване към колата...по-скоро е пристрастряване към захар, към сладкото в нея Peace

# 94
  • София
Чак пък пристрастряване към колата...по-скоро е пристрастряване към захар, към сладкото в нея Peace

Напротив, поне що се отнася до мен.  Peace
Аз не обичам сладки работи, рядко ям шоколад, вафли, торти и т.н. Така че за пристрастяване към захар не може да се говори. Просто не обичам сладко. Пристрастяването е към коката,  която има в малки количества в напитката.

# 95
  • Пловдив

Ако пиеш портокалов фреш всеки ден, след 100 години няма да имаш здрав зъб, ужас!

Аз си мисля, че и ако не пия портокалов фреш всеки ден едва ли ще имам здрави зъби след 100 години  Laughing

# 96
  • Куциндрел
Явно има друга съставка, освен сладкото, защото пристрастените към кола, не са пристрастени към всичко сладко или към друга газирана напитка.

По повод дискусията тук си купих една Чери Кола. Sunglasses

# 97

Ако пиеш портокалов фреш всеки ден, след 100 години няма да имаш здрав зъб, ужас!

Аз си мисля, че и ако не пия портокалов фреш всеки ден едва ли ще имам здрави зъби след 100 години  Laughing

Аз пък си мисля, че каквото и да пиеш, след 100 г. Едва ли ще имаме здрави зъби.

# 98
А във Фантата каква съставка има? Rolling Eyes Има ли пристрастени към фанта, моля?

Няма пристрастяване, има липса на воля и лиготии според мен. Или дори да има някакво пристрастяване, както има и към кафето впрочем, имаш ли воля и решиш ли, го отказваш и няма да умреш. За мен са лиготии и извинения всички тези приказки...

# 99
  • Куциндрел
Тета, ти пак се размечта на клавиатура. Mr. Green

# 100
Амчи от липсата на кола, пардон кока ще да е Mr. Green

# 101
Амчи от липсата на кола, пардон кока ще да е Mr. Green

Май, май!!!

Само да ви кажа, че от 20 години не пия кафе и преживявам!  Flutter

И по кафета не ходя, щото няма кво да пия...  Rolling Eyes Ама не ми липсва, де. 

# 102
Скрит текст:
Здравей!

По принуда съм зависима от колата. По принуда, защото понякога поставям рекорди с ниско кръвно например 72/42 и кафето не ми помага така както колата. Определено съм като зависима от нея, но има и нещо друго. Зъбите ми се рушат. Просто се чупят и разпадат. Знам колко е вредна, но когато искам/трябва да свърша нещо в къщи или на работа, а съм като парцал /което за съжаление е често/ само колата ми помага да се съвзема. Наясно съм с всичко това и се опитвам да се "отърва" от нея, но пък съм напълно нетрудоспособна. Много често има кола в къщи и пия в огромни количества, но НЕ давам на детето. Вижда ме че пия и му обяснявам, че пия въпреки, че е вредна, защото има кофеин който ми помага да съм на крака, но е изключително вреден за деца, съдържа се в кафето и поради тази причина децата не пият и кафе. Изключително рядко /на 9г. е, но се е случвало общо 2-3 пъти/ съм давала да опита от моята доза. И за другите газирани напитки намирам доводи за да не позволя да пие от тях. Освен това в по-значими количества колата действа на червата разхлабващо, което показва че организма страда от преминаването й през него. Не ми трябват клипчета и статии за да съм наясно с вредата. Просто нямам алтернатива. От айрян в големи количества ме боли корем /малки не помагат/, а кафето и шоколада без помощта на колата не ми действат. А, и още нещо. Когато по някаква причина ми трябва да съм будна до късно през нощта /например нощна смяна/ именно с комбинацията от кафе и кола успявам да будувам. За децата една такава превъзбуда /и без кафето се получава този ефект/ би създала проблем и на тях и на околните.
С други думи със себе си давам пример за вредното влияние на колата върху човешкия организъм.
Но за своето дете всеки решава какво може или не може. Съвети нямам право да давам.
Рори72, опитвала ли си да пиеш солени напитки, когато си с ниско кръвно? Например добре подсолен айран или доматен сок/фреш. Качват много по-добре кръвното от сладки боклуци.

# 103
Не успях да изчета всичко, но ще споделя каквото знам и мисля. Колата е смес от газирана вода и сироп. По морето съм виждала едни малки магазинчета, които продават лимонадоподобни напитки с различни вкусове, които се правят на същия принцип - няколко черпачета от сиропа и допълване с газирана вода. Самият сироп е изключително сладък и концентриран, но това е широко известно, а газираната вода има силно разяждащи свойства. По този повод със сода се чисти идеално котления камък в банята, препоръчвам. Именно затова избягвам газирани напитки и смятам, че не са подходящи за деца, особено пък за ежедневна употреба.

# 104
Едно време с газирана вода се чистеше идеално и черната дъска в училище...светваше направо Laughing

Общи условия

Активация на акаунт