До колко годишна възраст е морално да се роди дете?

• 118 367
  • 1 429
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Въх, визия, мисия, устойчив избор... Пак мотивационни книжки или поредния корпоративен тренинг или такъв за личностно израстване. Да влезе Кийосаки!
Едно от хубавите неща на пазара на труда е, че човек има право да напусне и да смени, ако ще десет работи на година, ако не му хареса шефа, колегите, заплащането или перспективите. то, затова се казва "свободен избор", а не "крепостно право". За да сменя човек работата, има поне бегла представа защо го прави.

# 901
Цитат
По времето на хиперинфлацията поколението, което тогава е било в детеродна възраст, ражда сравнително рано поне първото си дете, така че съвсем не влиза в категорията "на 28-30, без деца и с 2 години прекъснат трудов стаж".
Това не е точно така.  Помня го добре това време, бях студентка четвърти курс. Не само че много хора отложиха раждането тогава, но и доста време след това се страхувахме да родим. След това дойде отприщването около 2006, отчасти затова имаше и бейби бум.

# 902
  • София
Помня, че 90те някъде си разсъждавах - 2000 та ще съм на 26, с професия, работа, ще си намеря мъж, ще родя... Да, да ама не. Дойде Виденовата зима и хиперинфлацията и доста време ни трябваше на всички, за да се осъзнаем, пък камо ли деца да раждаме.

# 903

А в днешно време ситуацията е такава, че човек, за да е конкурентен, трябва да има някаква визия за професионалния си път от много рано и да прави някакъв устойчив избор, да натрупва някакъв полезен опит, лека полека да изгражда някакви професионални качества...

Рецепта за превръщане в офисен планктон с претенции.

# 904
Въх, визия, мисия, устойчив избор... Пак мотивационни книжки или поредния корпоративен тренинг или такъв за личностно израстване. Да влезе Кийосаки!
Едно от хубавите неща на пазара на труда е, че човек има право да напусне и да смени, ако ще десет работи на година, ако не му хареса шефа, колегите, заплащането или перспективите. то, затова се казва "свободен избор", а не "крепостно право". За да сменя човек работата, има поне бегла представа защо го прави.

Нищо общо с Кийосаки нямам. Казвам неща, които съм проверила, от грешки, които аз съм допускала, и които ми се ще да не бях допускала. Макар че на тази възраст имах към 7 години стаж в трудовата книжка, от сегашна гледна точка смятам, че трябваше да рискувам повече и да сменям работата, когато не напредвам достатъчно бързо, както и да не работя само заради парите нещо, което не харесвам. Но пък поне не съм бездействала.

# 905
  • София
Не помня чия беше тази фраза "винаги е лесно да погледнаш назад и да свържеш точките. Трудното е да свържеш точките, гледайки напред". С прости думи казано - миналото изглежда логично и поради това виждаме пропуснатите и хванати възможности, но настоящето и бъдещето са несиурни и поради това само си играем на врачки. Изпадаме в what if, или на български $ако баба ми беше мъж$. Щом си прозряла описаното от теб за смяна на работата, имаш сега възможност да го следваш.

# 906
Да, именно, че съм го проверила и направила и виждам, че работят нещата, когато имаш представа какво правиш, защо го правиш и имаш визия за поне година напред, в която си разиграл и най-лошите възможности.

# 907
Не, че не може да се наложи в някакъв етап от живота си да смениш попрището си, но не да сменяш една работа, защото парите били малко, шефовете кофти и пр., с друга произволна, без поне някакъв бегъл план да имаш защо го правиш.
А защо да не смениш една работа с друга, при положение, че другата е по високо платена. Аз не работя за слава и признание, а за пари. Първо -  работи се за пари, второ - за морално удовлетворение от работата, трето - каквото си искаш.
Ако някой ми говори, че ще търпи шеф - тъпанар, за нищожно възнаграждение, защото трупа опит, който евентуално ще бъде трамплин за по висока позиция, просто не му вярвам, защото или е мързелив, или некадърен, или наивен до глупост.

# 908
  • София
оставането на зле платена работа и кофти шеф в замяна на трупане на опит е често срещано. И двете страни го знаят, затова шефът експлоатира до дупка, а работникът търпи, за да научи занаята. Или за да разбере в един момент, че сделката е неизгодна и напусне.

# 909
Тук говорите за смяна на работно место, не за професия, нали? Нещо много лесно я сменяте тази работа бе? Ако говорим за професии като сервитьорки или продавачки съм съгласна да си сменяте лесно работните места... Но ако имаш някаква професия за която си учил мин 6 години, после още толкова си я практикувал, надали така лесно ще мислите да я смените... Да смените фирмата, работодателя - разбирам, за повече пари например, но ако няма къде да работите по професията си или се изисква нужен стаж или квалификация и така лесно да се сменя.... Нещо не ми се връзват нещата... Laughing
Имам чувството, че се отдалечихме прекалено много от темата, което не е нормално... Това е спам...

# 910
  • София
това със смяната на професия е на принципа "дали ми стиска". Стиска за риск имам предвид.

# 911
То е същото дали ми стиска да имам дете.... Laughing А да не говорим ако съм на 40+....
Значи опираме до "стискането", риска, волята, амбицията на жената... Дали да родя, дали да правя кариера, дали да си сменя работата, че колежката ме дразни или шефа е простак? А има жени, които нямат амбиции за нищо, нито да работят, нито деца да гледат... И лежат на мама и на тате, после на мъжа си и така цял живот... Но това май е друга тема... Joy

# 912
Цитат
А има жени, които нямат амбиции за нищо, нито да работят, нито деца да гледат... И лежат на мама и на тате, после на мъжа си и така цял живот... Но това май е друга тема... 35
А колко такива мъже познавам... Май повече Simple Smile

# 913
 Румцайс, права си, и мъже такива дал Господ колкото искаш.... Joy

# 914
То е същото дали ми стиска да имам дете.... Laughing А да не говорим ако съм на 40+....
Не е едно и също, защото работа, дори професия можеш да смениш т.е. можеш да рискуваш колкото си искаш, но веднъж станеш ли майка, връщане назад няма т.е. имаш право само на един.

Общи условия

Активация на акаунт