До колко годишна възраст е морално да се роди дете?

• 118 367
  • 1 429
  •   1
Отговори
# 885
Творец е Кюри, като я обземе вдъхновението, и открива нови елементи.

# 886
Обяснявам като за Бг-Мами: науката изисква голяма доза творческо въображение в широкия смисъл. Умозрителност, поглед за невижим пейзаж.

# 887
Необходимо е творческо въображение, но и бая тухли трябва да си изчел. Не е като да се събудиш посреднощ и да запишеш хрумналите ти стихове или мелодия. Макар че и откривателят на ДНК докато е умувал каква е подредбата на базите, според легендата е сънувал две преплетени змии. Та колко му е и ние така да открием нещо насън.

# 888
Не е като да се събудиш посреднощ и да запишеш хрумналите ти стихове или мелодия.

Всъщност до голяма степен е така. Доста от учените не са чели "тухли", не и отвъд необходимото.

Но както и да е, в повечето случаи няма да станеш гений, като не раждаш.

# 889
Аз не говоря само за журналистическа кариера,а за всяка др.област.Трудно е да преуспееш,ама не е чак и невъзможно.Журналистка никога няма да стана,ако и да съм завършила баш такъв факултет.Не ги обичам тия безобразни нахалитети и промивачи на човешки мозъци.Не е това за всеки.Никой не омаловажава работата на Елена.Но пък защо да се каже-вие ще сънувате работа като нейната.Ми отде да знаеш?Може тук и да има по-успели жени.Просто затова го казах.
И изобщо какво значи кариера?Разбирам да си световен дизайнер,Бил Гейтс,новия Мартин Скорсезе или Опра Уинфри?Това е кариера.Другото е обикновена работа в повечето случаи.И пак няма да се откажа да имам дете,или да го отлагам във времето заради работата.Работа ще се намери,детето ти ще  е единствено и неповторимо.

Охх.  Нека да не е кариера, но на 28-30 години вече трябва да има поне един 5-6-годишен период от някакво устойчиво и съзнателно професионално развитие една жена, ако няма деца, които все пак да са някакво оправдание с какво си е запълвала годините. Да родиш за първи път тогава, след като животът ти на възрастен човек е преминал в периоди на няколко месеца работа, следвани от по година и няколко месеца безработица, хич не е избор на децата пред кариерата. Просто е някаква лична неспособност за професионално развитие или мързел. И чакай работата да те намери на 30+ с малко дете и с малко професионален опит и тепърва да градиш кариера, когато ще си имаш и оправданията за детето, гледането му, боледуването му и пр. в допълнение към предишните оправдания на млада и без подобни ангажименти жена като лошата икономическа обстановка в България и пр.

За избор на деца пред работата може да се говори, ако децата са родени в ранна възраст, а не когато жената се притесни, че то с кариерата нищо не става, дай поне да родя, че да не изпусна и този влак. Елена Йончева не е започнала да прави кариера на 30, нито останалите с успешно професионално развитие. Започва се в началото на 20-те и до 30 вече има някакво утвърждаване.

# 890
Не е като да се събудиш посреднощ и да запишеш хрумналите ти стихове или мелодия.

Всъщност до голяма степен е така. Доста от учените не са чели "тухли", не и отвъд необходимото.

Точно така, шило в торба не стои, затова имаш/нямаш деца, талантът и геният се проявяват.

# 891
кукумицинка, съгласна съм с теб, аз говоря само по принцип Simple Smile ако отскоро си на работа и имаш малко трудов стаж,не е избор едното пред другото, но не значи и непременно, че си нереализиран, мързелив или че си решил детето да ти е оправдание, че си направил нещо
ми някои жени не искат да работят, ако може да си го позволят защо не?

# 892
Просто да си кажат - не ми се ходи на работа, предпочитам да си гледам децата, а не  - ако не ме спираха децата, каква кариера щях да имам, ехей...

# 893
На мен например ми се ходи на работа и съм съвсем способна, не съм тъпа. Обаче искам и деца и ги смятам за по-важни. Мога ли технически още след най-много 6 месеца да метна всичките три в институции и да бачкам? Мога. Ще го направя ли? Да не съм луда!

Но наистина- ако ми беше приоритет да се занимавам само с журналистика, без други изисквания, щях да съм по-далеч. Не защото щях да съм по-умна, а защото щях да приемам областта насериозно. С деца...с годините така ми се измени мисленето, че не мога да я приемам много насериозно.

# 894
кукумицинка, съгласна съм с теб, аз говоря само по принцип Simple Smile ако отскоро си на работа и имаш малко трудов стаж,не е избор едното пред другото, но не значи и непременно, че си нереализиран, мързелив или че си решил детето да ти е оправдание, че си направил нещо
ми някои жени не искат да работят, ако може да си го позволят защо не?

Тези, които не искат да работят и могат да си го позволят, изобщо не се налага да ги мислим. Ама, ако в края на 20-те си години си отскоро на работа и имаш малко трудов стаж, значи точно, че си нереализиран, мързелив и пр. И за двата пола важи. Една такава жена, като роди, след майчинството е в по-неблагоприятно положение и от родилите рано, с вече поизгледани деца, и от родилите на нейната възраст или малко по-късно, но с доста години трудов опит. Плюс това нещата се променят - ако един човек докъм 30-те е можел да си позволи да не работи, ако родителите му го издържат криво-ляво, много лесно може да се окаже, че след като му се роди дете, родителите му вече са по-стари, с по-ниски доходи, а вече, освен по 30-годишното дете, има разходи и по внучето. И така може да се наложи сериозно да започне работа на тази възраст, конкурирайки се с 20-годишни младоци без семейни ангажименти, и с хора на неговата възраст, но с опит.

# 895
Според мен много задълбахте в проблема професия... Професията и кариерата могат да са спънка в имането на дете само в малък процент от хората... Има и други фактори, които спират жените да раждат сравнително рано. Първото е ако има амбиции да учи 5 години, не е лесно да вземаш изпити и да гледаш бебе.. Второто е липсата на финанси и на някаква работа, още повече ако на родителите не може да се разчита... Третото е ако на младите им се живее, купони, дискотеки, събирания с приятели, излизане всяка вечер... Четвърто ако жената не е открила правилния мъж, който да стане баща на детето й, несподелени и неподходящи любови и т.н. Да не говорим, че младите мъже искат в повечето случаи само секс и никакво обвързване... Също така от ранните раждания една част са нежелани, случайни или бременност по погрешка... Много по-лесно е да се роди дете от такава нежелана бременност когато майката е млада и неопитна, отколкото ако е на 30+ например... Така че нека се вземат в предвид и тези фактори... Болестите, които забавят раждането на дете или го отлагат заради лечения също водят до по-късно раждане...

# 896
  • София

Да, но за тях "необходимото" за нас е "много". Учили са, и то много. Това, което ние смятаме като "е, той го сънувал", е именно резултат от многото четене и многото мислене. Едно без друго в науката няма как, особено в точните науки.

Кукумицинка, пишеш ги тези неща при положение, че хиперинфлацията и зората на демокрацията минаха. Ако беше "започнала трудовия си път" петнайсет-двайсет години по-рано, и не беше от закотвените на държавна работа, щеше да имаш стабилност в трудовия стаж, ама друг път! Дори щяха да ти се губят мноооого години трудов стаж, а ако трябваше да вписват всяка работа, която започнеш, трудовата ти книжка щеше да е като кратък преглед на националния класификатор на професиите. Абе, хора, като ги пишете тези работи първо се ориентирайте във времето и пространството, а не само с център собствения си пъп!

# 897
Вий нали сте са размножили овреме, ама горещите точки и кариера ще гледате през крив макарон Flutter

Аз кариера имам. Доста добра. Не е публична, но съм топ професионалист.
 Та за какъв крив макарон говорим?  Laughing
 Журналистите не могат на пръста да ми се намажат по ноу хау. Тяхната работа е доста по-проста от моята.
 А и отговорността им е никаква. Сложната работа се измерва по отговорността, която поемаш.

Не мислех, че имам  кариера , но поемам голяма отговорност за човешки животи всеки ден. Следователно, по тукашните критерии, имам кариера.  newsm78

Имането на дете ми е било в топ приоритетите преди 35. Родих на 28 и половина и смятам, че беше съвсем навреме. Над 40 не бих родила аз самата на този ми етап, но ако бях бездетна на тези години със сигурност бих мислила другояче.

# 898

Да, но за тях "необходимото" за нас е "много". Учили са, и то много. Това, което ние смятаме като "е, той го сънувал", е именно резултат от многото четене и многото мислене. Едно без друго в науката няма как, особено в точните науки.

Кукумицинка, пишеш ги тези неща при положение, че хиперинфлацията и зората на демокрацията минаха. Ако беше "започнала трудовия си път" петнайсет-двайсет години по-рано, и не беше от закотвените на държавна работа, щеше да имаш стабилност в трудовия стаж, ама друг път! Дори щяха да ти се губят мноооого години трудов стаж, а ако трябваше да вписват всяка работа, която започнеш, трудовата ти книжка щеше да е като кратък преглед на националния класификатор на професиите. Абе, хора, като ги пишете тези работи първо се ориентирайте във времето и пространството, а не само с център собствения си пъп!
Точно така е.Кукумуцинката много обобщава.Не може така да се слагат всички под общ знаменател-ако не си изградил кариера или не си работил достатъчно преди 30 год и вземеш,че родиш просто се прости с кариера,за нищо не ставаш,нереализиран си...Еми не мога да се съглася.Това не е за всички по никакв начин и не може така да се твърди с абсолютна категоричност.
Една майка на 22 родила първото си дете,три години стояла майчинство,почнала работа за няколко месеца,колкото да си направят второ и после пак три год майчинство и ей я вече на около 30,и тепърва се завръща на пазара на труда.Какво тая жена е обречена и няма шанс да си намери работа,да се развива?Глупости на търклета.

# 899

Аз не съм казвала нищо за закотвяне на държавна работа. И под дълги периоди на безработица нямам предвид да работиш на черно, защото нямаш друг избор, и да се водиш безработен в трудовата книжка, а иначе да си работил нещо и да си придобил трудови навици. Имам предвид истинско бездействие по различни причини. По времето на хиперинфлацията поколението, което тогава е било в детеродна възраст, ражда сравнително рано поне първото си дете, така че съвсем не влиза в категорията "на 28-30, без деца и с 2 години прекъснат трудов стаж".

А в днешно време ситуацията е такава, че човек, за да е конкурентен, трябва да има някаква визия за професионалния си път от много рано и да прави някакъв устойчив избор, да натрупва някакъв полезен опит, лека полека да изгражда някакви професионални качества- защото съм виждала хора, които кандидатстват за работа от продавачи в баничарница до астронавти, образно казано, а не са на 20, нито са притиснати от плач на гладни деца. Не, че не може да се наложи в някакъв етап от живота си да смениш попрището си, но не да сменяш една работа, защото парите били малко, шефовете кофти и пр., с друга произволна, без поне някакъв бегъл план да имаш защо го правиш.

Общи условия

Активация на акаунт