След депозитите накъде?

• 119 861
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
П.С. Весела, може ли да разкажеш за пенсионната осигуровка?
Аиша, ти как вземаш решение в какво да вложиш? Имаш ли някакво разпределение?

# 571
За пенсионното осигуряване - родените след 1959 г. имат универсален пенсионен фонд, ако не са поискали да се осигуряват изцяло в НОИ. Той не е инвестиция. Вид алтернативна инвестиция са доброволните пенсионни фондове (ДПФ) - там няма значение кога си роден, можеш да си внасяш когато и колкото пари си искаш. Сумата, която си внесъл през годината, ти намалява данъчната основа до 10%.

Например - 20 000 лв. доход на година, върху които се плаща 10% данък (2000 лв). Внесъл си 1500 за ДПФ, така данъчната основа намалява на 20 000 - 1500 = 18 500 лв., данъкът пада на 1850 лв. Ако си внесъл 2500 лв. обаче, намаляваш си основата с 2000 лв., т.е. 10% от дохода. Същото става и с животозастраховка.

Същинската форма на инвестиция - парите в пенсионния фонд се инвестират и носят доходност. От нея може да теглиш без да плащаш данък. Ако обаче теглиш повече, данъкът е 10%, като по този начин си връщаш на държавата ползваното облекчение.

Едно голямо "внимание": пенсионните фондове инвестират като цяло консервативно, но няма никаква гаранция за парите, които си внесъл. Т.е. можеш да изгубиш от тях. Същото като при взаимните фондове.

# 572
Весела, я да изчистим някои неща:

1. Плащаш 10%, както казваш данък от използваните 10% облекчение или накрая при падеж 10% от цялата сума, че има разлика, сещаш ли се?
2. В животозастраховането е 5-7% според срока и от използваната част, а не от застрахователната сума, която получаваш при падеж, а през годините може не всяка година да си се възползвал от облекченията. A, ако не използваш облекчения, накрая не плащаш нищо на държавата.
3. В 3-я стълб пенсионно - нямаш никаква гаранция за парите си - това, което пишеш, можеш да загубиш кое: цялата сума или част от нея, заради лошо инвестиране, инфлация?
Не мен не ми ги обяснявай нещата, а на другите, които четат и предприемат действия, просто доуточни. Иначе постът ти е ок Simple Smile.

Последна редакция: ср, 24 май 2017, 19:02 от FragranceFanatic

# 573
1. Ако решиш да теглиш от ДПФ директно ти удържат 10% за сумата над доходността. Т.е. не е върху цялата сума, а просто си връщаш облекчението. Преди кризата имаше доста хора, които внасяха и редовно през няколко месеца теглеха малки суми, които бяха само доходност. Данък няма. След кризата доходността падна, като тръгнаха да теглят пак същите суми, се оказаха изненадани, че има данък.

2. Предполага се, че ще се възползваш от облекченията, това си е твое право. Не съм се задълбочавала колко точно плащаш при падеж, срокове и т.н. Но си седи опцията да намаляваш данъчната си основа всяка година с направените вноски.

3. Гаранция няма - теоретично при много лоша инвестиция може да изгубиш почти всичко, вложено в ДПФ. Преди няколко години предишните собственици на групата ДЗИ имаха пенсионни фондове - там за известен период направиха колосални загуби, от типа -50% за година. По-скоро е изключение, като цяло фондовете правят по няколко % доходност на година и за кратко може да имат загуби. Инфлацията изобщо не я броим - ако сложим и нея, реалната доходност от ДПФ ще е доста ниска, а от депозит направо ще си на минус  Laughing

# 574
И?
Къде да си влагаме парите, че да не сме на загуба? Thinking
Аз още не съм го измислила. Crossing Arms

# 575
И?
В почивки и забавления... Party
Шегувам се.

Бих инвестирала в деца, ако имам ще гледам да ги образовам максимално. По добра инвестиция от това в момента не мога да се сетя.

# 576
И?
В почивки и забавления... Party
Шегувам се.

Бих инвестирала в деца, ако имам ще гледам да ги образовам максимално. По добра инвестиция от това в момента не мога да се сетя.
Мда, ама това не е рецепта за кекс Simple Smile)
Ако искаш в колеж на луната ги прати, никаква гаранция нямаш какво и как ще научат и как ще го използват после..

# 577
  • Русе
   Скоро излезе един филм The Wizard of Lie за Бърни Мейдоф. Не е зле да се гледа.

+1  Здраве,образование, спорт,изкуство,опознаване на света,усояване на умения. Според интересите и възможностите.
  Или инвестиция в развитие на собствено хоби и интереси.

# 578
Да, подкрепям последния пост.

Какво излиза, че от банка, пенсионно и застраховка, спестовната застраховка е най-добре или комбинация - малко в банка, не може без тях и застраховка.
Фактически обезпечението на фонда за гарантиране до 196 000 и гарантираната застрахователна сума остават единствените "гарантирани" и сигурни, че нещо ще вземем, давайки да ни се управляват парите. В застраховката при разсрочване да кажем месечно и кратък срок има надвнасяне, но то е за разпределяне на медицинския риск, както и на застрахователните обезщетения и суми при събития, както и за администриране на полицата. Като сложим и презастраховането и ОФ от гледна точка сигурност на парите ни в спестовната застраховка е по-сигурно от банката, особено за суми над 200 000. Оня ден в офиса един човек си направи полица за 500 000 и общо взето ще е милионер след 20г. Не му трябва ни пенсионно, ни фондове, ни нищо. Дай Боже всеки му. А възможностите с такава застраховка със статут на ценна книга са много - може да я залагаш, може да джиросваш за заем от банка, полицата е гарант, разбира се до размера на откупната стойност за съответната година и т.н.

Последна редакция: чт, 25 май 2017, 08:43 от FragranceFanatic

# 579
Това със ставането милионер съм го пробвала лично, не работи! Naughty
Писала съм вече, че имах спестовна застраховка, която я хвана инфлацията през 96 и след 11 години взех колосалната сума от 90 лв. Twisted Evil
А щяха да са над милион.
Никакви "спестовни" вече. Даже се ядосвам, че ги водят спестовни, защото със сигурност си на минус на края.

Лъки, да не те плаша, ама сега съм в драма с моята тийнка. Такъв мързел я е налегнал, че не знам дали всичко вложено досега няма да отиде на кино... ooooh! ooooh! А то хич не е малко. Tired За образование не пестя пари, но дали ще има възращаемост, няма гаранция. Crazy

# 580
Лъки, да не те плаша, ама сега съм в драма с моята тийнка. Такъв мързел я е налегнал, че не знам дали всичко вложено досега няма да отиде на кино... ooooh! ooooh! А то хич не е малко. Tired За образование не пестя пари, но дали ще има възращаемост, няма гаранция. Crazy

Точно туй искам да кажа и аз Simple Smile Ти можеш да си инвестираш колкото искаш.. ама отсрещната страна, ако реши, че няма да поема  ooooh!
За съжаление това не става да се налива с фуния..

Та ако мислиш, че тук възвръщаемостта е 100% ... нтц. Може и директно на загуба да те докара  Outta Joint
(представи си примерно частни уроци и курсове една камара, кешовете си вървят... но мамин златен пляска 2ка на матурата  Mr. Green) .. Толкоз Simple Smile Отиде елитното училище.. Ако го искаш все още - кешваш пак за частно евентуално - като увеличената инвестиция не гарантира неминуем успех ама никак  Crossing Arms

Тийн-активите са неуправляеми и никога не знаеш в коя посока ще залитнат  Rolling Eyes

# 581
  • София
Ама какво значи инвестиция в деца? Аз не желая да разчитам на моето, когато ми дойде време за пенсиониране. Нали точно затова си говорим тук.

И аз имах пенсионна застраховка, но я прекратих с голяма загуба на 6-тата година. Просто тогава всичко вървеше надолу и реших да не рискувам излишно.

# 582
  • Русе
Ама какво значи инвестиция в деца? Аз не желая да разчитам на моето, когато ми дойде време за пенсиониране. Нали точно затова си говорим тук.

Въпросът е да не се наложи те да разчитат на нас и след пенсионирането.

# 583

Въпросът е да не се наложи те да разчитат на нас и след пенсионирането.

Именно.
Аз също не искам да разчитам финансово на нея.
Но не искам тя цял живот да ми виси на врата и да чака да я издържам.
За такава възвращаемост става дума.
Защото с мързел никъде няма да я търпят и никой няма да ѝ плаща, че я мързи.

# 584
Хепи, всички минават през различни етапи. Сигурна съм, че твоята госпожица ще те отсрами, като знам колко си строга, не мисля че тя няма да успее. Wink

Общи условия

Активация на акаунт