След депозитите накъде?

• 120 410
  • 770
  •   1
Отговори
# 90
Предпочитам да купя нещо евтино, вместо да ида в американските компании, при цени напомпани с печатани долари от ФЕД, които всеки чака не ДАЛИ, а КОГА ще се сринат.
Той и чакалът чакал да паднат на коча топките да си похапне без усилия, щото ги гледал едни такива грамадни и увиснали, а се крепят на една тънка кожица само, ама не дочакал Mr. Green И с долара също така може и да не дочакаш както и чакалът не дочакал. Но има и друго - акциите не са пари. Даже да се срине валутата акциите ще компенсират, ако ще и след време да е, защото те отразяват стойността на дадена фирма, а не са хартийки без покритие.

Няма значение дали борсата е държавна или приватизирана(полската и румънската са държавни), парите ще дойдат когато усетят че има печалба, а при -20лв при вложени 1000лв банка рано или късно на някой ще му светне лампичката. Нека не говорим само за супер рисковите фондове.
Няма разбира се, макар в България да няма нито една държавна фирма, която да се управлява добре. Всичките са или касички, или източник за корупция, или и двете. И аз като говорех за приватизация нямах предвид просто смяна на собствеността, а имах предвид очакванията българската борса да бъде купена от Виенската например и да стане неин клон. Тогава те ще са все едно една борса и търгуваните обеми ще станат такива, че нашите мошеници да не могат да лашкат индексите, а да трябва някой като Сорос за целта. Схващаш ли разликата? На борсата парите правят печалбата с идването си и сриват пазара с оттеглянето си, самата борса нищо не прави. А у нас идват само супер рискови капитали, защото държавата ни е скапана и с огромни нива на политически риск. Точно затова ни трябва да си продадем борсата на голямо и известбно име, което ще гарантира правила и предвидимост. 

Кажи например какво не ти харесва в цитирания по-горе ДСК СТАНДАРТ? Управлява 55млн. не инвестира на мразения от теб БГ капиталов пазар, а само в депозити и ДЦК и въпреки таксите прави +2,5% за година при чудесна диверсификация и отлична ликвидност!
Защо да не ми харесва, то за вкусове не се спори? Но 2,5% не си струват усилията. Като сложиш и разликите между курс купува и курс продава може да се окаже, че за една година не си спечелил много. А според мен за 1,5% печалба не си струва риска. Толкова и с някой депозит ще си докараш. Ей сега погледнах - "Фибанк рекорд" ти дава гарантирана лихва с нулев риск от 2,15%, ако ги сложиш за три години. Кажи ми защо ми е фонд за такава печалба? newsm78 Ликвидността също не е голям бонус на практика, защото не е разумно да инвестираш пари, които може да ти потрябват спешно, във фонд. Това е така, защото ако заложиш на фонд гледаш да кешираш в пиков момент, а не когато ти потрябват. Ако разчиташ на тези пари може да се окаже, че са ти потрябвали когато си на моментна загуба.

Загуби - ОК, ама те и стоящи на депозит вече ми носят загуби! Кажи твоята рецепта?
Най-добре е да си въртиш сам парите. Но ако не можеш или не искаш в такива моменти като днешния е по-добре да си купуваш неща, които ти трябват, а не да се стискаш. Например купи си хубаво енергийно ефективно жилище, ремонтирай го и го обзаведи трайно и качествено. Това може да глътне много пари и ще ти даде качество на живот, а кеф цена няма. Освен това едно такова жилище с ниски разходи за поддръжка си е сигурност, че утре няма да останеш на улицата, ако ще всички валути да се сринат. Като имаш направено и практично жилище, което не се нуждае от скъпи ремонти, можеш да изкараш някакси и на хляб и кисело мляко, но ще оцелееш. И ако все пак имаш излишъци то диверсифицирай. Обикновено ако едно спадне друго се вдига. Така ако имаш акции, земя, имоти, и злато например ако дойде срив на акциите всички ще се юрнат към земя и злато и това ще компенсира. Ако икономиката е супер пък акциите ще скочат, а може златото да падне. Световното население расте и иска да яде, което значи, че в дългосрочен план инвестицията в земя няма да е губеща. Та така.

# 91
А какво мислите за депозит в долари? newsm78

# 92
А какво мислите за депозит в долари? newsm78
В момента доллари са доста скъпи к еуро. Гледай чарта от 2014 до сегашно време.

Скоро това може да промени се малко, защото САЩ заключва quantative easing, а Европа ще започна да помага техните предприятия.

Това е само моито измишления, ами долар е скъп за момента, аз не бих го купя сега Wink

# 93
Черна станция, ама ти си голяма черна станция!  Joy Joy Joy
ще ти отговоря, като имам повече време за обстоен пост, но накратко
1. ти да не си някоя госпожа, че така с червено!
2. Първото ти е толкова нецензурно, че пропускам.... Точно за акциите говоря - тях всички чакат да коригират на запад и то с доста след толкова помпане от централните банки.
3. Виенската борса отдавна се отказа, единствено интерес имаше до скоро от Дойче Бьорзе но те сега се занимават с LSE. Собственика няма да събуди търговията и да вдъхне сигурност и да привлече инвеститори. Такива мечти имаше и като въведоха eXtra ама уви  Laughing. Няма значение че се возиш в последен модел джип, ако се движиш по българските пътища, в българското беззаконие, при българските корумпирани полицаи и сред останалите простаци на пътя. Същото важи и за БФБ, новия собственик не може да промени законовата рамка, не може да спре факта че шефа на контролния орган си пие кафе и получава указания от шефа на една скоро фалирала банка или пък да каже че на БФБ няма да има ТИМ, ПИБ, Еврохолд, Баневци, Божковци и Бедовци.  - Тук помага моя приятел търгуващ на БФБ  Party
4. За мафиотски банки се разбрахме че няма да говорим, а колкото доходността е след приспаднати такси и е за една година, а ти ми говориш за забравяне на парите за 3год!
5. Ей това за жилището, с това ама хич не съм съгласен!!!! Населението растяло викаш - ха ха ха, да ама на циганските махали и като дойдат до или около твоя блок и ела виж как няма кой да ти го купи, че да  избягаш, а всичко останало изброено от теб крещи - ПАСИВ!!!
Я питай тия в Сирия или в Донецк с енергийните жилища, що спят в градинката пред парламента на София? А тия във Видин или Лом я им кажи на тях, че като България им обърна гръб са си добре там и да се радват на обезценяващия им се апартамент, вместо да емигрират на по-добро място за живот. Жилището пречи на човек да е мобилен, а днешния живот стана такъв.

Може да говоря още много, но се включих за да пусна два интересни линка касаещи темата:

http://profit.bg/news/Kude-da-investirame-parite-si-do-kraya-na- … g/nid-154355.html
http://bogat.bg/imoti/dva-grshni-motiva-da-si-kupite-imot/

# 94
Ама ти да не мислиш, че аз ще споря с теб? Shocked Написах едно мнение и толкова. А ти ми мязаш на заинтересована страна - май самият си брокер нещо, а? Sunglasses За брокерите знам само едно - те са продавачи на своята услуга, а не са ти съветници, защитаващи твоя интерес. Толкоз от мен, имах мнение, базирано на горчив свой опит, написах си го, а ти ако не ти харесва си инвестирай където искаш според теоретичните постановки, с нищо не те притискам.  Който те послуша и издуха супата пак ще си е за него.

И да, чети малко по-концентрирано. Това с нарастващото население беше във връзка със земеделската земя, не с жилищата. А банката каквато ще да е, докато има гаранция по влоговете не ти пука. И живей под наем без жилище, че да ти е актив платеният наем Mr. Green

П.П. В единия линк се призовава да не се инвестира в имот, а да се инвестира в акции. Същите тези акции, които според теб са балон и скоро ще се сринат. Та съзнателно лош съвет ли даваш? Апропо и аз не призовавам за инвестиция за доход, а за приятно съществуване. Доход от имот не чакам.
В другия ти линк, съвсем обратно съветват да се инвестира в имот Mr. Green  И повтарят два мои съвета - сам да си управляваш парите (ако можеш) и инвестиция в земеделска земя (което предложение ти не прочете като хората).

Толкова от мен, до тук бях в тази тема, повече ме няма Peace

Последна редакция: вт, 13 сеп 2016, 20:54 от Черна станция

# 95
Малко пропуснах последните дискусии, ама да питам - някой инвестирал ли е в борсово търгувани фондове? Не взаимни, а ETF's? Да сподели впечатления.

# 96
Мисля да си направя допълнително пенсионно осигуряване. newsm78
Някой нещо да ми препоръча?

# 97
  • София
Мисля да си направя допълнително пенсионно осигуряване. newsm78
Някой нещо да ми препоръча?
Разговаряла съм с хора, които правят такова осигуряване. Понеже са ми близки - мнението е, че ако съм над 45 г. е безсмислено за мене. Повече не се ентересувах.
Някой питаше за покупка на долари - според мене няма смисъл в момента.
Но GBP е около 2.30 лв и може да се помисли по въпроса. Докато документират Брексита ще го се стараят да го вдигат. Не е препоръка за покупка.

# 98
Здравейте, изчетох цялата тема и искам да внеса малко разяснение по някои коментари и инвестиционни възможности, ако може да наречем така застраховка, ДПФ, взаимен фонд, земя и т.н.

Има два вида животозастраховки - рискови и спестовни. При рисковите даваш например 20лв и ако нещо се случи (обикновено злополука, но може и заболяване) - плащат някаква сума, ако нищо не се случи - не ти плащат. При спестовните внасяш определена вноска, която се натрупва и накрая на срока получаваш внесените пари с някаква доходност - може накуп или като рента. Отделно, може да има разни бонуси като изплащане на медицински разходи или обезщетение при болест, злополука и т.н. Такива спестовни обикновено се правят за 10-20 год., а рисковите може и за 1 год. При по-дълъг срок доходността е по-висока като % и обикновено е публикувана за минал период на сайтовете на компаниите (от 3% до 5%). Освен това както някой е писал по-назад, има и данъчни облекчения, с които доходността сериозно нараства. Дотук много добре, но не бива да теглите парите преди срока от 10-20 год., иначе вероятно ще получите по-малко от внесеното. Както е писала Весела: "Ако теглиш, естествено е откупната стойност да е по-ниска". Ако ги теглиш след по-малко от 10 год., връщаш данъчното облекчение. Това е много добра инвестиция за пари, които ще ти трябват като дойде време за пенсиониране или като децата трябва да учат в университета.

# 99
По-назад kokopapa беше написал, че ДПФ е алтернатива на депозита. По-скоро е алтернатива на спестовните застраховки - защото депозита е краткосрочен, а ДПФ се прави например отсега за времето докато се пенсионираш, т.е. ще внасяш там в следващите 20 год. например. ДПФ въобще не е вариант за 2 год. Тук както по-горе, ако искаш да ги дръпнеш след 3 год., ще се порежеш доста. Струва ми се, че можеш да ги изтеглиш най-рано 5 год. преди пенсия и тогава трябва да върнеш данъчното облекчение. Не ти се удържат данъци, ако теглиш само от доходността. Отделно има и такси, докато при животозастраховките май нямаше.

# 100
Deva, за допълнително пенсионно осигуряване ще ти препоръчам Алианц, ДСК / Групама и НН (бившето АйЕнДжи). Със сигурност избягвай фондовете на доверието, съгласието, бъдещето, силата и т.н. Има смисъл да се прави, ако си до 50г., Aisha, зашото сегашната пенсионна възраст е 65г/63г - но тя ще бъде увеличена и ще трябва да чакаме повече за държавна пенсия. Ще я вдигнат, защото няма пари за сегашните пенсионери. Така че в бъдеще ще работим до около 70г., т.е. от 50 до 70 ще трупаш 20 год. в ДПФ, което е достатъчно да събереш добра сума и да не чакаш на държавата. Но вместо ДПФ препоръчвам спестовна животозастраховка - пак ще си получиш спестените пари, но ще имаш и защита при евентуална злополука или болест.

# 101
  • София
Фонд "Съгалсие" за петте години, през които имах застраховка при тях, декларираха само загуби. Естествено приключих нещата, дори и със 30% загуба.

# 102
Весела много добре е обяснила по-назад за застраховките, ДПФ и взаимните фондове.
Взаимния фонд е нещо като обща спестовна каса, която събира пари от желаещите и ги инвестира в акции и облигации. Акцията означава собственост в компания. Облигацията представлява дълг на компанията, който тя трябва да плати на притежателя на облигацията. Има рискови/агресивни (повече в акции), балансирани (еднакво акции и облигации) и консервативни (повече в облигации). Първите са най-печеливши и най-несигурни, а последните са най-нискодоходни и най-сигурни. Преди няколко години се появиха и фондове на паричен пазар - още по-консервативни от консервативните. Разбира се, имат си такси. В световен план има активни фондове и пасивни фондове. Първите залагат на чести покупки и продажби на акции и облигации, за да бият пазара и да изкарат по-висока от пазарната доходност. Но това рядко се получава. Таксите там са високи заради възнагражденията на професионалистите, които го управляват. Затова се появяват пасивните фондове - смятат, че никой не е по-голям от пазара и е безсмислено да се опитват да го бият, а просто го следват. Такива са фондовете, които следват определен индекс или стока или сектор. При тях таксите са минимални от 0.1% до 0.5%. Например съвсем скоро за пръв път ще има такъв ETF върху Софикс - той просто ще следва Софикс. Предимствата са ликвидност, достъпност ... Понеже Весела се заинтересува, давам линк, иначе нямам опит с ETF, но е същото като взаимен фонд по отношение на стартиране и приключване, само че таксите са по-ниски. http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tyrgoviiata-s-expa … septemvri-224889/

Според мен kokopapa е направил правилно с ДСК фондовете. Simple Smile
Друг вариант е закупуване директно на акции - но както писа kokopapa, трябва време да ги проучиш и анализираш, да ги следиш и т.н. Това, че се интересуваш от акции на БФБ също е хубаво и че имаш приятел, с който да обсъждате такива неща - мога да ти кажа и други читави компании, ако искаш. И аз като теб също смятам, че американските акции ще спаднат - въпросът е само кога. Някой беше споменал, че БФБ не е пазар и т.н. Много минуси имам от БФБ, но в момента смятам, че наистина няма накъде да падат още. Точно сега, когато всички го отхвърлят, е момента за покупка. Всеки пазар е цикличен, а БФБ върви надолу от май 2014 - все някога ще се обърнат нещата.

Относно НИ всеки, който има някакви пари, гледа да купи имот, може би защото е най-разпространено. Аз лично предпочитам да бягам от това, което масата прави.

Не съм много наясно как се случва инвестицията в земеделска земя. Весела, може ли да споделиш повече? Колко % на година е доходността? Как да търся и за какво да внимавам? Какви са рисковете и решенията?

# 103
Здравейте и добре дошъл/ла на Арчи!

Черна станция не съм искал да те обидя, просто както се казва ти влезе доста грубо с бутонките напред и аз ти отговорих в подобен тон. Не съм брокер, а както казах за част от отговорите ми помогна познат който търгува по-борсите. Съжалявам ако наистина се отказваш от дискусията, защото виждам че знаеш доста неща и макар да е горчив опита ти е ценен за мен и ще се радвам да го споделиш!

Арчи Не съм съгласен с мнението ти за ПОК Доверие. Какво имаш против най-голямото ПФ притежавано от Виена Иншурънс груп? Виж за другите изброени не споря.
Как застрахователите да нямат такси - вие майтапите ли се? Просто не ги обявяват докато на пенсионните ги задължават защото ги гледат под лупа и тази година законово ги намалиха даже. Пенсионните фондове сами управляват парите ни, докато повечето БГ застрахователи веднъж ни взимат таксички и после набутват парите във взаимни фондове, защото нямат капацитет да ги управляват, а там фонд мениджърите ги цакат с още такси!
Да ще се радвам да споделиш опита си на БФБ и кои компании и защо са добра инвестиция. Моя приятел отдавна ме навива да купя, но до скоро не ми стигаше куража. Вече май съм готов да направя тази стъпка, като гледам лихвата по сметката ми в ДСК от 0,01% и като гледам как колеги луднаха да купуват панелки по 100 000лв ще кажеш че свършват. hahaha hahaha hahaha
Колкото до новия ЕТФ на БФБ, моя приятел каза че е страхотна новост и инструмент за БГ пазара, само малко Ники Василев нямал добро име на БФБ, но ще гледам и може да му дам да ми купи от него Wink

Последна редакция: пт, 23 сеп 2016, 05:35 от kokopapa

# 104
Привет на всички!
Влизам само за да споделя временни резултати от вложенията ми:
1. ВФ ДСК Растеж +11% за последната година, а моята хилядарка вече има още 46лв към нея в ДСК Директа
2. ВФ ДСК Стандарт +2,7% за последната година!
3. Също искам и да се похваля, че благодарение на моя френд, от вторник съм горд собственик на първия ЕТФ инвестиращ в българските топ 15 компании на борсата. Сложих и там една хилядарка, хайде да видим накрая на 2016 къде ще ме закарат тези три кончета!!!
 Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт