След депозитите накъде?

• 121 595
  • 770
  •   1
Отговори
# 375
Някой с преки впечатления за Доброволен пенсионен фонд на Алианц?
Уж доходността им гонела 5%, инвестирали консервативно и не в България, такса  имало само при купуване на дяловете, при обратната продажба била 1% но не повече от 20 лв. независимо от сумата.
Парите били гарантирани и можели да се изтеглят по всяко време, но много не ме вдъхновяват обявените резултати  http://op.poc-doverie.bg/files/mf/pdf_report/1_pdf_file.pdf
2,10 % средна на двегодишна база, почти не може да се излезе на плюс, или ако се излезе ще е с малко.

Бях в Алианц дълги години. Доходността им все беше измежду последните 3 фонда. Капитализирано за срока на съществуване на тристълбовия модел, вероятно Алианц са натрупали от най-слабите доходности, да не говоря, че дори инфлацията няма да си покрият. Отделно, не съм сигурна дали наистина са Алианц или са "ползвател на марката". Така и не можах да разбера в какво се заключава участието на Алианц извън името.

# 376

Има и друго. Мнозина вещаят черни времена на икономическа криза, разпадане на ЕС, отпадане на еврото и какво ли не. Ми ако се окажат прави дали няма да се сринат и всякакви инвестиции? А едно добро жилище, довършено и обзаведено качествено във времената, когато човек е имал пари, може точно тогава да се окаже голям плюс. Човек като има покрив над главата си и жилище с минимални разходи за поддръжка и отопление може и най-голямата криза да преживее. При това положение защо да не е алтернатива влагането на "излишните" пари в имот за лично ползване? Няма да носи доход, но в по-обобщен смисъл може да се окаже супер инвестиция.

Когато и ако си сам нито имота ти върши работа, нито пенсийката от "кумова срама", която преди някой коментира.
Най-голямата инвстиция е в семейство и работливи и отговорни деца. Както е било винаги.
За жалост увели4иха дистанциите като промениха локациите на раб. места, което прави нещата по-сложни, но пак е добре да имаш някой, който го е грижа .  Ако си сам с имота и пенсийката .... Sad

# 377
Някой с преки впечатления за Доброволен пенсионен фонд на Алианц?
Уж доходността им гонела 5%, инвестирали консервативно и не в България, такса  имало само при купуване на дяловете, при обратната продажба била 1% но не повече от 20 лв. независимо от сумата.
Парите били гарантирани и можели да се изтеглят по всяко време, но много не ме вдъхновяват обявените резултати  http://op.poc-doverie.bg/files/mf/pdf_report/1_pdf_file.pdf
2,10 % средна на двегодишна база, почти не може да се излезе на плюс, или ако се излезе ще е с малко.

Бях в Алианц дълги години. Доходността им все беше измежду последните 3 фонда. Капитализирано за срока на съществуване на тристълбовия модел, вероятно Алианц са натрупали от най-слабите доходности, да не говоря, че дори инфлацията няма да си покрият. Отделно, не съм сигурна дали наистина са Алианц или са "ползвател на марката". Така и не можах да разбера в какво се заключава участието на Алианц извън името.

Всички банки/ пенсионни дружества май само плащат за да ползват бранда, иначе какво ще правят по управителните/надзорните съвети все старите ДС другари, сякаш са най-големите финансови колоси в света.  Joy Joy
Иначе тези ДПФ явно са като да си хвърлиш парите през прозореца. Свързаха ме с техен представител, уж чрез познати, но се оказа много напорист за среща и прочие, явно са мотивирани да набутат поредния "шаран - инвеститор"  Joy

# 378
Инвестицията по дефиниция трябва да дава възможност да се излезе от нея на добра цена в удобно за инвеститора време. Ако целият този апокалипсис, който сте описала, се случи, много е вероятно цените на жилищата също ударно да паднат - в България цените взеха да растат чак когато се появи перспектива за членство в ЕС и после с факта на самото членство. Отделно - каква инвестиция е това, ако за да изляза от нея трябва да чакам 2 години или пък да продам с 20% загуба...

Неслучайно написах това за по-обобщения смисъл Grinning Инвестиция може да бъде не само това, което ще носи доход, но и това, което ще спестява разход, защото дали ще си повишиш дохода или ще си намалиш разхода е принципно едно и също. Като инвестицията в изолация на дома, или в енергоспестяващи технологии, или в роботи, или в автоматизация... Никой няма да ти брои пари всеки месец, ако си купиш робот, но ще си на печалба, защото разходите по него ще са по-малко от заплатите на хората, а и качеството ще е по-високо и постоянно.

В описания от мен случай целта не е излизане от инвестицията, а удобен и евтин живот за десетилетия напред. И при този вид инвестиране ще ми е все едно дали цените са паднали или скочили - нали не мисля да продавам, а да ползвам.

Цитат
Ако си сам с имота и пенсийката .... Sad

Да, кофти ще е, ама пак ще е по-добре отколкото да си сам без имот и пенсийка Joy
Иначе мнозина ще оставаме сами, такова е времето - децата ще са някъде си, а не до нас да ни гледат.

# 379
Черна станция  за да ползваш безметежно и дългосро4но и така да осъществиш плана си ти е нужна стабилна среда и живот . В момента нищо не изглежда стабилно. Дано да е само визия, защото още един трус доста планове и надежди пак ще отнесе.

# 380
...
Цитат
Ако си сам с имота и пенсийката .... Sad

Да, кофти ще е, ама пак ще е по-добре отколкото да си сам без имот и пенсийка Joy
Иначе мнозина ще оставаме сами, такова е времето - децата ще са някъде си, а не до нас да ни гледат.

При размера на пенсийката и цените на общите разноски и данъците и таксите в момента ... да ти кажа ако нямаш някой , който от тук или там да ти дава по едно рамо или ако нямаш друг доход (доста пъргави и предприем4иви хора на възраст има ) ... Планове тряба да се правят във всяко едно отношение . 

# 381
При размера на пенсийката и цените на общите разноски и данъците и таксите в момента ... да ти кажа ако нямаш някой , който от тук или там да ти дава по едно рамо или ако нямаш друг доход (доста пъргави и предприем4иви хора на възраст има ) ... Планове тряба да се правят във всяко едно отношение . 

Сега вече аз се обърквам, нали говорим за инвестиции??? Който има какво да инвестира явно не чака на рамо оттук, оттам иначе за какво е инвестирал? А пенсийката е просто добре дошла добавка.

Точно в нестабилна сред човек има нужда от някаква здрава опора. И по мое мнение домът е такова нещо. Може да има режим на тока, може парното да фалира, може купони да има и в магазините да има само празни рафтове (преживяла съм го), но като си имаш хубав дом всичко се преживява по-лесно. Или според теб е по-добре и за покрива над главата си да се притесняваш?

# 382
  • инфантилно и разглезено хлапе
  В нашата държава масово народът има повече от едно жилище. А при форсмажорни обстоятелства, ако се сринат всички други инвестиции и имотите също ще се сринат. Ще бъдеш собственик на една камара обезценени тухли. Mr. Green
 На жилищата това им е големият недостатък, че са нисколиквидни и че са недвижими. Не могат да се преместят от едно място на друго. Ако по някаква външна причина настъпи сътресение на пазара, много продавачи ще се опитат панически да излязат от "инвестицията" си за кратко време, но ще си останат с тухлите за спомен.
Няма актив, който може да гарантира пълна защита срещу бъдещи рискове. Както парите могат да се обезценят, така и имотите могат да се обезценят. Детройт в Щатите е подобен пример.

# 383
  В нашата държава масово народът има повече от едно жилище. Да бе да. Ако беше така нямаше да има купувачи Sunglasses А при форсмажорни обстоятелства, ако се сринат всички други инвестиции и имотите също ще се сринат. Ще бъдеш собственик на една камара обезценени тухли. Mr. Green Ти май не ме четеш Shocked Какво ме е еня дали са обезценени или не след като ги ползвам, а не спекулирам с тях? Да не би потребителската стойност на апартамента ми да се изменя с пазарната му стойност?
 На жилищата това им е големият недостатък, че са нисколиквидни и че са недвижими. Не могат да се преместят от едно място на друго. Ако по някаква външна причина настъпи сътресение на пазара, много продавачи ще се опитат панически да излязат от "инвестицията" си за кратко време, но ще си останат с тухлите за спомен. И мен това какво ме бърка? При хипотезата, която защитавам, това е и целта. Ако някой се е наблъскал с десет жилища за спекула той да му мисли.
Няма актив, който може да гарантира пълна защита срещу бъдещи рискове. Както парите могат да се обезценят, така и имотите могат да се обезценят. Детройт в Щатите е подобен пример.
Именно, съвсем вярно е това и затова човек не слага всички яйца в една кошница, а си купува акции, имот един вид и имот втори вид (апартамент и земя например), малко инвестиционно злато, малко валута...

# 384
Аз имах предвид покупки на жилища със спекулативна цел, тоест когато основната цел на покупката е печалба.

# 385
Интересна статия:

Детройт в развалини, но не от атентат

https://www.24chasa.bg/Article/2180769

# 386
Интересна статия:

Детройт в развалини, но не от атентат

https://www.24chasa.bg/Article/2180769

Започнах да си мисля, че това може да се случи и с Пловдив при следващия икономически спад.

п.п. вярвам също, че няма никаква стабилност и сигурност в това в трудни времена(като 2010-2012г., когато някои хора и с връзки трудно си намираха работа на МРЗ) да притежаваш актив, който се притежава от 95% от хората в страната.

Последна редакция: вт, 14 фев 2017, 06:52 от kokopapa

# 387
Детройт не може да има аналог в БГ. Но има подобна тъжна картинка, току що казаха по ТВ, че 600 села са заличени от картата. Колко къщи са това? Все повече села ще стават безлюдни.

# 388
Да се сравнява Детройт с Пловдив, и даже със София е нелепо. Все едно да сравняваме рисковете от изкачване на Еверест и на Копитото. Ми то за да паднеш отвисоко и да се разбиеш първо трябва да се качиш на високо, нали? Twisted Evil А Пловдив е на едно доста ниско ниво на икономическо развитие (с доста плосък тренд на нарастване) и никакъв бум не виждам там, че да има какво да пада.

Селата обезлюдяват, така е, но защо? Ми защото какви са тези обезлюдени къщи? Какъв комфорт предлагат? Каква инфраструктура има в тези села, какъв транспорт? Съвсем нормално е балкански села по джендемите или в забутани далечни краища на Странджа да се обезлюдяват. Но не за тях говорим тук все пак.

Някак всичко се преекспонира и в спора се налага опита от модели, които не са адекватни на нашите условия. Така ми се струва.

# 389
Дева пак ще каже че не е за темата, но ето още аргументи защо имотите не са удачна алтернатива на депозитите. http://bogat.bg/vodeshta/pravilni-li-sa-cenite-na-imotite/

Общи условия

Активация на акаунт