След депозитите накъде?

• 121 569
  • 770
  •   1
Отговори
# 405
...Тази инфлация е заради храните, напролет трендът ще е наобратно.  ...
няма д аго има този филм - наобратно . Инфлацията ще е само в една посока при това с ускорение.

Винаги напролет храните падат и затова не се гледа инфлацията при сезонните колебания само на една група стоки. И аз причини за някаква кой знае каква инфлация не виждам, макар да се натрупа годишна от 1-2% да е реалистично. Но не нещо повече. Ма кой знае де, то божа работа Simple Smile
Но все пак при положение, че като цени почти сме догонили средноевропейските, а като заплати сме доста по-назад, няма основание за голяма инфлация.

За всички, които мислят така - има месечна инфлация спрямо предходния месец и инфлация на годишна база. Когато се гледа последната, сезонните фактори не играят...

# 406
Именно, и аз това казвам. Да не се гледа месечното поскъпване заради сезонни фактори и много студената зима:

Цитат
Индексът на потребителските цени за януари 2017 г. спрямо декември 2016 г. е 101,3%, т.е. месечната инфлация се ускорява с 1,3% спрямо отчетените 0,6% през декември 2016 г. Годишната инфлация за януари 2017 г. спрямо януари 2016 г. е 1,4% в сравнение с 0,1% през декември. Това е най-високото равнище от юни 2013 г. насам.

Средногодишната инфлация за периода февруари 2016 - януари 2017 г. спрямо периода февруари 2015 - януари 2016 г. обаче остава отрицателна - -0,7%.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prez-ianuari-g … --godini--234057/

И аз това казвам - след една година ще видим имало ли е или е нямало инфлация, не сега месец за месец.

# 407
Принципно смятам, че при положение, че цените у нас са поне 2 пъти под средноевропейските, би било разумно да се цели една инфлация равна на средно-европейската + 2-2.5% с цел плавно за около 20-30 години да се изравнят цените, без да се губи конкурентноспособност. Но едва ли нашите управници имат толкова акъл ...

# 408
Принципно смятам, че при положение, че цените у нас са поне 2 пъти под средноевропейските, би било разумно да се цели една инфлация равна на средно-европейската + 2-2.5% с цел плавно за около 20-30 години да се изравнят цените, без да се губи конкурентноспособност. Но едва ли нашите управници имат толкова акъл ...

На кое?

# 409

Те нашите политици не могат да управляват много много инфлацията, защото сме в борд и банката ни не може да води самостоятелна и активна монетарна политика. Могат косвено да влияят, като потискат или вдигат цените на енергоносителите, тока, обществения транспорт. Но иначе инфлацията се определя доста пазарно - ако пазарът не иска да поеме повишение на дадена цена тя не расте.

# 410
  • София
Песен казваш? Хм. Аз като бях в София и имах едно тесте билети за транспорта ... дори не ми позволиха да си доплатя за нови. Направо трябваше да ги хвърля. Ама мног опоевтинял транспорта ! А на майка ми сметката за тока направо се е стопила.
С обратен знак ли работиш ?

Чакайте сега, газта не се е вдигала от години, парното и топлата вода поевтиняха, електричеството беше вдигнато само за бизнеса последната година. Билетчето за градският транспорт поскъпна за да може градският транспорт в София да се самоиздържа, а не да бъде субсидиран от всички, дори тези, които не го ползват. Горивата са 20% по-евтини отпреди 2 години. Свинският Бут е 6 лв, портокалите левче, бананите 2, хлябът левче за килограм. Дори са по-евтини отпреди 2 години. Дайте да не спекулираме с невярна информация, защото ще дойде момент петролът да поскъпне двойно и тогава като дойде реалната инфлация какво ще говорите?

# 411

Те нашите политици не могат да управляват много много инфлацията, защото сме в борд и банката ни не може да води самостоятелна и активна монетарна политика. Могат косвено да влияят, като потискат или вдигат цените на енергоносителите, тока, обществения транспорт. Но иначе инфлацията се определя доста пазарно - ако пазарът не иска да поеме повишение на дадена цена тя не расте.
Ми те само чрез горивата и тока докато стигнат немските цени могат да я вдигат доста. Отделно през заплатите в публичния сектор също се надува инфлация. Имат доста поле за изява, ако решат.

# 412

Ми те само чрез горивата и тока докато стигнат немските цени могат да я вдигат доста. Отделно през заплатите в публичния сектор също се надува инфлация. Имат доста поле за изява, ако решат.

Има, ама ако я отпуснат няма да ги преизберат. Народът е много чувствителен към някои цени и не схваща, че потисканата ниска цена на тока всъщност е по-изгодна за богатите, а не за бедните Twisted Evil

# 413
  • София
Ще я отпуснат след изборите.
До следващите народа ще е забравил.

Кокопапа, не се оттегляй, пиши си, не пречиш.
По въпроса за името ми - не се сърдя.
Поздравявам те с химна ми, от където и то https://www.youtube.com/watch?v=8be8zBJWDJw 
Иначе работя в АД, листвано на БФБ. Фирмата е в първите 5 основни инвеститора в страната.
Вътре в нещата съм, виждам как се манипулира смешничкото нещо, наречено борса.
Кеф му на патрона да паднат или да скочат акциите - счетоводната кантора го прави без проблеми.
Нещо като залозите за мачове в Бета.
Нали все пак той плаща. Акционерите ни са много, събранията се правят така, че да не могат да дойдат.
Последния раздаден дивидент е за 2007 г.
Далеч съм от мисълта, че в другите държави не е същото.

# 414
  • София
Те в Америка бутнаха борсата с вестник, пък тук ли?  Mr. Green
Пенсионните фондове дори няма да ги коментирам - влагаш с парите СЕГА, за  да могат мениджърчета да си гласуват 6 цифрени суми заплати, за да може след време ти да вземеш нещо, ако няма поредната хиперинфлация. А на всичко отгоре пенсионната възраст съвпада с средната продължителност на живота  ooooh! А при мъжете дори е по-ниска  Mr. Green

# 415
# 416

Ами много добра статия newsm10 Съдържа и моите резерви към българските фондове, за които толкова спорихме Mr. Green

# 417
  • инфантилно и разглезено хлапе

Интересно, в статията пише, че при фалит на инвестиционния посредник инвеститорът имал право на обезщетение от Фонд за компенсиране на инвеститорите в размер на 90%, но не повече от 40 000 лева. Това не го знаех. Правилото важи ли и за взаимните фондове?

# 418
И аз не го знаех това за 40 000 лв.

# 419
има такъв фонд, дами:
http://sfund-bg.com/
но мисля, че той по-скоро ще компенсира инвеститор, ако фалира ИП-то или ако се окажат мошеници и избягат с парите му, а не ако е заложил на куца инвестиция.

Общи условия

Активация на акаунт