Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 112 485
  • 701
  •   1
Отговори
# 300
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,ще помоля за още един отговор относно това, че болничния мо го издадоха на 16.05 със задна дата 13.05 кога най рано ще го изпрати лекаря ми в нои,защото към момента с пик кода не ми излиза да има предаден болничен лист ,Благодаря!?
Има срок от 7 дни.

# 301
Здравейте,
при изразходване на 180 дни болничен(изтичат на 10.06 вкл.) с термин 15.08 как се процедира  за останалите дни ? 

# 302
Здравейте,
при изразходване на 180 дни болничен(изтичат на 10.06 вкл.) с термин 15.08 как се процедира  за останалите дни ?  

45-дневният ти болничен, който по принцип не влиза в тея 180 дни започва от 01.07.17 т.е. ти остават двадесетина дни дупка.Или пускаш отпуск, или ако лекарят прецени да минаваш ТЕЛК.

# 303
Здравейте,
при изразходване на 180 дни болничен(изтичат на 10.06 вкл.) с термин 15.08 как се процедира  за останалите дни ?  

45-дневният ти болничен, който по принцип не влиза в тея 180 дни започва от 01.07.17 т.е. ти остават двадесетина дни дупка.Или пускаш отпуск, или ако лекарят прецени да минаваш ТЕЛК.
Благодаря много.  bouquet
А вярно ли е че с ТЕЛК, майчинството за първата година било намалено ?

# 304
  • Пловдив

НЕ!
Не знам кой ги пуска тея слухове,но ми се случва за втори път да питат такова нещо

# 305

НЕ!
Не знам кой ги пуска тея слухове,но ми се случва за втори път да питат такова нещо
Благодаря ! bouquet

# 306
  • Варна
Здравейте, момичета!!! Прочетох абсолютно всичко, но внаги има все нещо, което не разбирам. Ще съм благодарна, ако може да обясните и на мен. В момента детето ми е на 9 мес и с таткото смятаме да правим опити за второ дете. В майчинство съм до 18.08.2018 (тогава изтичат 2те години за отглеждане на детето ми). Осигуряват ме на висока заплата и затова майчинството, което взимам сега е хубаво. След като синът ми стане на 1 година ще получавам 340 лв. Ако забременея в този период, когато взимам 340 лв... трябва ли да отида до работа, за да попълвам някакви документи, че съм бременна? И тъй като няма да има смисъл да ползвам болнични (защото ще съм в майчинство) ще продължавам да взимам 340 лв, нали? Или да прекъсна майчинството си, когато разбера че съм бременна и да пусна платената ми отпуска, която ми се полага. И след като приключи тя да излизам болнични. Ако това стане така, освен че ще вземам болничен, че съм бременна ще вземам ли 50% майчинство за първото дете? Разбрах, че ако 45 дневния болничен преди раждане е преди първото дете да направи 2 години за второто ще вземам майчинство като това, което съм получавала за първото... така ли е? А ако е след 2та година на първото дете ще е за 18 мес назад като втората година се изчислява не на 340, а на 460 лв? И последен въпрос... ако докато съм бременна с второто дете реша да запиша първото на ясла ще получавам 170 лв, нали така? И това ще повлияе ли по някакъв начин на следващото ми майчинство? Благодаря Ви много предварително и ще очаквам отговора Ви!  bouquet bouquet bouquet

# 307
  • Пловдив
Здравейте! Четох, четох, но тел ми забива, а ми останаха минутки до събуждането на дъщеря ми, затова моля да бъда извинена ако се повтарям!

В отпуск за отглеждане на дете съм. Двете години ги навършва през март догодина. Налага ми се да се връщам от юли месец на работа, а хич не ми се искаше, защото исках да започнем опити за второ дете. Имайки предвид, че първото стана след почти 9 години и инвитро, се надявах все пак за няколко месеца с нов опит евентуално през септември да успеем.
Сега обаче трябва да се връщам и имам няколко въпроса :
1. Новите промени от 01.06. ще отменят ли възможността да вземам освен заплатата си и тези 170 лв и ако не какво и кога трябва да подам в НОИ?
2.На ненормиран ден съм и имам по 26 дни отпуск. Т. Е ще имам 52 дни за двете години. Докога мога да ги отложа, за да си ги ползвам евентуално при процедурите в клиниката ако не стане от първия опит?
3.През септември ще защитавам и дипломна работа. Преди да забременея работодателят ми разрешаваше отпуск - 25 дни за обучение. Видях, че в КТ пише за 30 работни при подготовка за изпит. Еднократно ли се вземат и непосредствено преди защитата ли? Т. Е ако ми е в началото на септември изпита - трябва да ги пускам от средата на юли горе-долу? Питам, защото искам да си пазя онези 52 за процедурите, а да си използвам тези за обучението.

Благодаря ви предварително и ви желая усмихнат ден!

# 308
  • София
135 дневния ми болничен ми изтече на 5май ,декларацията за майчинство ми е входирана в миналия петък (26 май)по принцип знам че първия превод е до 10 раб дни от датата на входиране ,но т.к утре се превеждат парите за майчинство дали няма утре да ми преведат за м.май и да започнат на всяко 1 число както на всички останали ?

# 309
135 дневния ми болничен ми изтече на 5май ,декларацията за майчинство ми е входирана в миналия петък (26 май)по принцип знам че първия превод е до 10 раб дни от датата на входиране ,но т.к утре се превеждат парите за майчинство дали няма утре да ми преведат за м.май и да започнат на всяко 1 число както на всички останали ?
Преводите не са на първо число.За май преводът на тези в майчинство ще бъде на 06.06.17.

# 310
  • София
Преводите не са на първо число.За май преводът на тези в майчинство ще бъде на 06.06.17.
За всички ,които са в м. Май или.... Сега поппитах счетоводителката ми и каза че е входирала  на 22 май ..... В този случай пак ли ще е на 6-ти

# 311
При теб си важи срокът от 10 дни.Ще ти излезе дата на ведомост преди плащане.Плаща се вторник и четвъртък.
Просто пояснявам, че дори регулярните плащания не са задължително на първо число от месеца.

# 312
  • София
Здравейте,

Въпросът ми е горе-долу кога изплащат 45 дневния болничен преди термин? Месеца след самото раждане или  преди него? С първото ми дете не съм взимала майчинство и изобщо не съм наясно как стоят нещата и какви са сроковете.   Thinking

# 313
Изплаща се като всеки друг болничен - до 10 работни дни след подаването му в НОИ от работодателя.

# 314
Здравейте! Имам един въпрос, че съм малко притеснена и не съм наясно с нещата. До 10.06.17г ми беше последния болничен и от 11.06 до 30.06.17г съм отпуска от работа, защото не ми достигнаха дните(180). А от 01.07.17г. излизам 45 дневен болничен. Въпроса ми е могат ли от работа да ме прецакат с отпуската ?
Само се притеснявам, че 11.06 се пада неделя и да не стане така че ще ми пуснат отпуската от 12-ти и да имам прекъсване

Общи условия

Активация на акаунт