Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 113 185
  • 703
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте! Имам един въпрос - в неплатена отпуска съм и детето ми ходи на ясла.Но в момента е болно и си е в къщи.Мога ли да си взема болничен и ако да кой го издава? Колко дни болничен имам право за гледане на дете за една година?Благодаря предварително!  bouquet
Можете да си вземете от педиатъра (ЛЛ) на детето. Полагат се 60 дни за гледане на дете общо за двамата родители.
Във такъв случай отпуската  прекратява ли ми се или двете вървят паралелно?

# 106
  • София
Здравейте! Имам един въпрос - в неплатена отпуска съм и детето ми ходи на ясла.Но в момента е болно и си е в къщи.Мога ли да си взема болничен и ако да кой го издава? Колко дни болничен имам право за гледане на дете за една година?Благодаря предварително!  bouquet
Можете да си вземете от педиатъра (ЛЛ) на детето. Полагат се 60 дни за гледане на дете общо за двамата родители.
Във такъв случай отпуската  прекратява ли ми се или двете вървят паралелно?
За времето на болничния отпускът се прекъсва.

# 107
Здравейте! Имам един въпрос - в неплатена отпуска съм и детето ми ходи на ясла.Но в момента е болно и си е в къщи.Мога ли да си взема болничен и ако да кой го издава? Колко дни болничен имам право за гледане на дете за една година?Благодаря предварително!  bouquet
Ако неплатения се зачита за осигурителен стаж може.

# 108
Благодаря за отговора и още нещо - трупам стаж по специалността си като съм в майчинство какъв ще е стажа ми общ трудов или към работодателите ми  тоест по специалността ? А само остатък от втората година, който не застъпвам и ще съм евентуално на борсата ще е общ така ли ?
Отново да попитам!

# 109
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря за отговора и още нещо - трупам стаж по специалността си като съм в майчинство какъв ще е стажа ми общ трудов или към работодателите ми  тоест по специалността ? А само остатък от втората година, който не застъпвам и ще съм евентуално на борсата ще е общ така ли ?
Отново да попитам!

Аз засичам стажа на дадено лице дали е общ или по специалността по ТК.В нея обаче не се отбелязва отделно периода на майчинството.Нали се сещаш, че при мен работодател носи ТК и няма да седна да питам една 40-годишна жена с три ТК например кога е била в майчинство и кога не, че да го вадя от периода.Още повече дали си е ползвала две години майчинството или само една или пък година и два месеца, щото случаи всякакви.
Колежките може да процедират по друг по-правилен начин.Нека споделят.
Стажът от борса е общ, не по специалността.

# 110
Благодаря! И още един въпрос договора ми е по чл.68 ал.1 т.3 и във връзка с чл.70 ал.1 от кт - имам ли 6 месеца изпитателен срок тъй като вътре писмено не е упоменато? А по Кт чета че се приема за 6 месеца изпитателния така ли ? Имам ли шансове да остана при това положение в трудово право отношение ако обявя бременността ?

Последна редакция: ср, 16 ное 2016, 18:38 от ангелче...

# 111
Здравейте!
Не попаднах на отговор по моя въпрос, та ще питам:
Първата година от майчинството ми изтича в края на месеца. Втората година не смятам да я ползвам и си пуснах платен отпуск. Детето тръгва на ясла на 13.12, когато му изтичат разрешените 90 дни отлагане.
Питанката ми е трябва ли да подавам някакви документи или работодателя е длъжен да го свърши това и ще получавам ли 1/2 от майчинството за втората година?

# 112
Здравейте,
Имам въпрос относно болничен поради втора бременност.На 31.10.2016 ми изтече първата година майчинство.Сега съм в платен отпуск до 06.12.2016,но съм бременна пак.Въпросът ми е дали мога да си взема болничен,вместо да си пускам втората година майчинство?

# 113
Здравейте,аз искам да попитам имам ли право на майчинство ако имам регистрирана фирма на мое име  Thinking

# 114
Здравейте!
Не попаднах на отговор по моя въпрос, та ще питам:
Първата година от майчинството ми изтича в края на месеца. Втората година не смятам да я ползвам и си пуснах платен отпуск. Детето тръгва на ясла на 13.12, когато му изтичат разрешените 90 дни отлагане.
Питанката ми е трябва ли да подавам някакви документи или работодателя е длъжен да го свърши това и ще получавам ли 1/2 от майчинството за втората година?

Попълвате Заявление по чл. 54 и го предавате на работодателя, който ще го представи до 10-то число на следващия месец в НОИ.

# 115
Благодаря! И още един въпрос договора ми е по чл.68 ал.1 т.3 и във връзка с чл.70 ал.1 от кт - имам ли 6 месеца изпитателен срок тъй като вътре писмено не е упоменато? А по Кт чета че се приема за 6 месеца изпитателния така ли ? Имам ли шансове да остана при това положение в трудово право отношение ако обявя бременността ?

Това "във връзка с чл.70 ал1 от КТ" ти обозначава изпитателния срок.Дали ще ти прекратят договора нямам идея, зависи от работодателя.Така или иначе при завръщане на титуляра договорът ти ще бъде прекратен, дори да си в майчинство.

Здравейте,
Имам въпрос относно болничен поради втора бременност.На 31.10.2016 ми изтече първата година майчинство.Сега съм в платен отпуск до 06.12.2016,но съм бременна пак.Въпросът ми е дали мога да си взема болничен,вместо да си пускам втората година майчинство?
Да, можеш, стига АГ да реши да ти дава постоянен болничен.

# 116
Радостина, а този чл.54 от кой нормативен документ е? Сетих се за КТ, но посочения член се отнася за друго.

# 117
Радостина, а този чл.54 от кой нормативен документ е? Сетих се за КТ, но посочения член се отнася за друго.
Чл.54 от Кодекса за социално осигуряване или кратко казано попълваш Приложение 8.
http://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 118
Много благодаря Simple Smile

# 119
Момичета в майчинство съм вече 40 дни след раждането сметнах ,че горе долу 570 лв ще ми дава НОИ на месец според парите,който ми преведоха за 10 месец имам една година трудов стаж и съм ме осигурявали на 1020 взимах 800. А предната година бях студентка и не работех.Не трябва ли 1 година да получавам към 650лв ?

Последна редакция: вт, 22 ное 2016, 19:39 от анита123123

Общи условия

Активация на акаунт