Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 277
  • 706
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Здравейте.Имам издаден болничен лист от 2.12.16 до 15.12.16 г и продължение от 16.12.16 до 26.12.16  и двата са ми издадени за гледане на дете.За първия болничен имам изплатени 7 работни дни,но за втория 6 работни часа.Не мога да разбера защо е изчислен така?Може ли някой да ми обясни? Писах до НОИ ,но не знам кога ще получа  отговор а ведомостта е за 9.01.17.Благодаря Ви предварително.
А колко болничен сте полазвали през годината?

# 196
[/quote]
За 2016 този ми е първи болничен.

# 197
  • София
[/quote]
Освен да са объркали 6 р.дни с 6 часа? По - добре утре им се обадете, вместо да чакате отговор по имейл.

# 198
Освен да са объркали 6 р.дни с 6 часа? По - добре утре им се обадете, вместо да чакате отговор по имейл.
[/quote]
И аз си помислих,че най-вероятно са се объркали,но реших да попитам тук. Ще звънна утре,пък дано ми вдигнат.
Благодаря Ви!  bouquet

# 199
И аз си помислих,че най-вероятно са се объркали,но реших да попитам тук. Ще звънна утре,пък дано ми вдигнат.
Благодаря Ви!  bouquet
[/quote]

Това единствено работодателят Ви е сгрешил при подаване на приложението с болничния Ви. НОИ изплащат въз основа на упоменатите от работодателя работни дни.

# 200
Това единствено работодателят Ви е сгрешил при подаване на приложението с болничния Ви. НОИ изплащат въз основа на упоменатите от работодателя работни дни.
[/quote]

Но нали болничният лист е там.Електронният вариант също?
Какво да направя сега? Да се обадя на счетоводителката или да говоря с НОИ?

# 201
Здравейте Дами! Бях една година в майчинство и се върнах на работа, където се осигурявам на заплата дори по-висока и от тази преди първото майчинство. Сега отново съм бременна и живот и здраве, малкото съкровище ще се роди преди момченцето ми да е навършило 2 годинки. Мислите ли, че това че съм се върнала на работа ще ми намали майчинството, въпреки че сега се осигурявам на същия или по-висок доход?
Малко съм объркана, защото по непотвърдена информация ми казаха, че докато съм била 1 година в майчинство НОИ са ме осигурявали на минимална заплата и ако е така не знам дали това ще се отрази на майчинството ми.
Дано съм се изразила правилно!
Благодаря Ви за отзовчивостта!

# 202
  • Пловдив
Здравейте Дами! Бях една година в майчинство и се върнах на работа, където се осигурявам на заплата дори по-висока и от тази преди първото майчинство. Сега отново съм бременна и живот и здраве, малкото съкровище ще се роди преди момченцето ми да е навършило 2 годинки. Мислите ли, че това че съм се върнала на работа ще ми намали майчинството, въпреки че сега се осигурявам на същия или по-висок доход? Не,даже ще е по-високо,щом сега се осигуряваш на повече
Малко съм объркана, защото по непотвърдена информация ми казаха, че докато съм била 1 година в майчинство НОИ са ме осигурявали на минимална заплата със сигурност не е така и ако е така не знам дали това ще се отрази на майчинството ми.
Дано съм се изразила правилно!
Благодаря Ви за отзовчивостта!

Може да си спокойно относно размера на обезщетението.Трябва да е даже повече отколкото е било за първото,защото сега се осигуряваш на повече

# 203
Здравейте! Извинявам се, ако повтарям въпроса! В момента съм втора година майчинство, като детенцето ми ще стане на две на 24.11.2017г. Ако забременея сега и изляза в 45 дневен болничен преди тази дата, от кога ще ми се променят парите от НОИ? Смисъл, сега взимам 340лв, но кога трябва да подам декларация, че съм отново бременна и да ми се вдигне сумата на 90% от заплатата? От тези 45 дни или след като родя? Благодаря много!

# 204
  • Пловдив
Здравейте! Извинявам се, ако повтарям въпроса! В момента съм втора година майчинство, като детенцето ми ще стане на две на 24.11.2017г. Ако забременея сега и изляза в 45 дневен болничен преди тази дата, от кога ще ми се променят парите от НОИ? Смисъл, сега взимам 340лв, но кога трябва да подам декларация, че съм отново бременна и да ми се вдигне сумата на 90% от заплатата? От тези 45 дни или след като родя? Благодаря много!

От 45 дневния нататък ще започнеш да взимаш обезщететие за бр раждане за първото+170 лв майчинство за второто дете

# 205
Благодаря!

# 206
Здравейте, имам следния въпрос.
В момента съм в майчинство - изтекоха двете години, но взех още 6 месеца неплатен отпуск, който изтича в края на януари. Бременна съм отново с термин в началото на август. От фирмата, в която съм работила искат вече да напусна официално, защото им казах, че нямам намерение да се връщам на работа скоро. Друг вариант е да продължават да ме водят на работа, но да си поема всички разходи, които имат за мен - всички осигуровки, които дължа аз като работник и фирмата като рабодател - общо двеста и няколоко лева били. Чудя се другият вариант да съм на свободна професия и самоосигуряване няма ли да е по-изгоден. Професията ми позволява да се регистрирам на свободна професия. Може ли да не отчитам дейност и да внасям само осигурвки? Или ще е твърде сложно да се оправя сама с декларации и после болнични и т.н. документи? Тогава ще плаща само около 100 лв осигуровки. Има ли и трети вариант? Ако ми помогнете със съвет ще съм много благодарна.

# 207
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Според мен най-изгоден вариант е да останеш в текущата фирма и да излезеш в постоянен болничен, за да плащаш само здравните осигуровки 20,16лв на месец.
Самостоятелно "водене на счетоводство" при самоосигуряване не препоръчвам на никой.Ако ще си свободна професия, поне намери счетоводител да ти пуска нещата.

# 208
Здравей crisco, зависи върху каква заплата искаш да се осигуряваш. Аз съм самоосигуряващо се лице и осигуровките на месец върху минимална заплата 420 лв. са 123 лв., сега с увеличението ще дойдат малко повече. Не е сложно с декларациите и документите. Един път в месеца се подават.  Не трябва да се води счетоводство. Можеш да ме питаш, ако решиш.  Peace  
Предполагам обаче, че искаш на по-голяма заплата да се осигуряваш и там осигуровките са повече. 29,3% върху заплатата са. Можеш да си ги сметнеш. Мисля, че е все тая дали минават през фирмата или се самоосигуряваш, т.е. сумата за плащане ще бъде една и съща. Само хамалогията ще е различна  Laughing

# 209
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравей crisco, зависи върху каква заплата искаш да се осигуряваш. Аз съм самоосигуряващо се лице и осигуровките на месец върху минимална заплата 420 лв. са 123 лв., сега с увеличението ще дойдат малко повече. Не е сложно с декларациите и документите. Един път в месеца се подават.  Не трябва да се води счетоводство. Можеш да ме питаш, ако решиш.  Peace  
Предполагам обаче, че искаш на по-голяма заплата да се осигуряваш и там осигуровките са повече. 29,3% върху заплатата са. Можеш да си ги сметнеш. Мисля, че е все тая дали минават през фирмата или се самоосигуряваш, т.е. сумата за плащане ще бъде една и съща. Само хамалогията ще е различна  Laughing
Тя пита за самоосигуряване без доходи, а ти й предлагаш да се осигурява на по-висока сума, което е напълно грешно  ooooh!
Ей, затова после се връщат обезщетения като кой ли не се прави на всезнаещ.

Общи условия

Активация на акаунт