Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 19 та част

• 114 397
  • 706
  •   1
Отговори
# 270
Момичета, моля за помощ - цялата 2016 г до ноември включително бях в майчинство, декември 2016 се върнах на работа , но си изразходвах платения отпуск.Сега подавам данъчна декларация за облекчения за кредит и за деца и имам два въпроса. Първо - на служебната бележка от работодателя за 2016 г доходите са 0, а не трябва ли за декември да има доходи? И второ имам ли изобщо право на оиблекчения, след като съм била в майчинство? Благодаря Simple Smile

# 271
Привет. Ако работиш на трудов договор и съдружник в ООД,можеш ли да взимаш 100% от обезщетението за майчинство за 2 год съгласно трудов договор? Ако си и управител по-различно ли е?

# 272
Здравейте, моля за малко помощ, защото вече много се обърках. Имам общ стаж на трудов договор около 17 месеца до момента (с прекъсвания). В момента съм на трудов договор от 1.02, след прекъсване от 3 месеца. Не съм в болничен все още. В началото на 7 месец съм. Термина ми е около 28.07. Кога мога да изляза в болничен и ще ми бъде ли заплатен той? Ако трябва да е максимум 45 дни преди термин, все още няма да имам 6м. Ще получа ли нещо в такъв случай? Трябва ли да не съм на изпитателен договор за да вземам пълния размер на майчинството, а не социално? И последно къде, кога и какво трябва да подам за да ми бъде изплащано майчинство по банков път?
Сега като си чета поста се замислям, че май нищо не ми е ясно... Laughing
Благодаря предварително за отговорите! Wink Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 273
  • Пловдив
Здравейте, моля за малко помощ, защото вече много се обърках. Имам общ стаж на трудов договор около 17 месеца до момента (с прекъсвания). В момента съм на трудов договор от 1.02, след прекъсване от 3 месеца. Не съм в болничен все още. В началото на 7 месец съм. Термина ми е около 28.07. Кога мога да изляза в болничен и ще ми бъде ли заплатен той? още сега и да,ще ти го платят,защото имаш 6 м осиг стаж през целия ти живот Ако трябва да е максимум 45 дни преди термин, все още няма да имам 6м. Ще получа ли нещо в такъв случай? Трябва ли да не съм на изпитателен договор за да вземам пълния размер на майчинството, а не социално? не,и да си на изпитателен срок,ще си взимаш майчинство за работеща И последно къде, кога и какво трябва да подам за да ми бъде изплащано майчинство по банков път?подаваш всички болнични в работата.преди да ти изтече болничния от педиатъра на бебето,ще отидеш до работата,за да попълниш една декларация
Сега като си чета поста се замислям, че май нищо не ми е ясно... Laughing
Благодаря предварително за отговорите! Wink Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 274
Много благодаря за бързия отговор. Само още нещо да попитам - тъй като заплатата ми не минава през банка, как ще ми бъде изплащан болничния?
Кога се взема болничния от педиатъра?

Последна редакция: вт, 25 апр 2017, 16:30 от she___

# 275
  • Пловдив
Много благодаря за бързия отговор. Само още нещо да попитам - тъй като заплатата ми не минава през банка, как ще ми бъде изплащан болничния?
Кога се взема болничния от педиатъра?

Болничните и майчинството са винаги по банка.С първия болничен ще попълниш в работата декларация за банковата сметка.
На всички бременни се издава болничен 45 дни преди термин,след това от болницата,в която родиш болничен за 42 дни,след като те изтекат педиатърът издава последния трети болничен,с който ще ти станат общо 135 дни болничен.Носи на педиатъра копие от болничния 45 дни преди термин и за 42 дни от болницата,за да може да сметне правилно последния ти болничен

# 276
Здравейте, преди време ми помогнахте и отново моля за компетентния Ви съвет: родих на 31.01, преди раждането бях в платен отпуск от работа и не съм използвала 45 дневния болничен, който ми се полага преди раждане. От 1ви Май трябва вече да изляза в отпуска по майчинство, а не в болничен. Мога ли да използвам 45те дни от преди раждането сега и това намалява ли отпуската ми след това? Т.е. Кога ще трябва да се върна на работа ако не ползвам 2рата година- на 31.01.18 или 45 дни по-късно?

# 277
  • Пловдив
Здравейте, преди време ми помогнахте и отново моля за компетентния Ви съвет: родих на 31.01, преди раждането бях в платен отпуск от работа и не съм използвала 45 дневния болничен, който ми се полага преди раждане. От 1ви Май трябва вече да изляза в отпуска по майчинство, а не в болничен. Мога ли да използвам 45те дни от преди раждането сега и това намалява ли отпуската ми след това? Т.е. Кога ще трябва да се върна на работа ако не ползвам 2рата година- на 31.01.18 или 45 дни по-късно?

Не може сега да ползваш 45 те дни.Губиш ги и вместо 410 дни обезщетение за бр и раждане,ще ползваш 375 дни.Ако си питала преди това дали да ползваш 45 дневен,сме ти обяснили,че ги губиш при неползване

# 278
Благодаря, въпросът ми преди беше друг. Хубав ден!

# 279
  • Пловдив
Друг,но отговорът е същия  Laughing
Щом не си ползвала 45 дневния преди термин,няма как да го ползваш след това

# 280
Разбирам, благодаря. Преди това и отговорът беше друг, твърдо за разнообразието съм!  Peace

# 281
Следя темата от много време и не съм видяла някой да е казвал, че ако не използваш дните от 45-дневния, след това те ще ти бъдат добавени към майчинството. За разлика от това, платеният отпуск е щял да се натрупа и да си ползвате него след изтичането на майчинството.

# 282
Следя темата от много време и не съм видяла някой да е казвал, че ако не използваш дните от 45-дневния, след това те ще ти бъдат добавени към майчинството. За разлика от това, платеният отпуск е щял да се натрупа и да си ползвате него след изтичането на майчинството.
И аз съм финансист без чувство за хумор, та моля Ви- четете дословно. Въпросът ми преди беше на друга тематика, отговорът, който получих също. Ако следите темата, освен че явно Ви забавляват странни неща, може да видите и въпросните постове. Не претендирам за друг отговор на същия въпрос, явно не трябва да пиша след 2 чаши вино вечер Simple Smile

# 283
Да питам като многодетна майка колко е платения годишен отпуск от работодател? Някъде четох 24 дни, но не ми се вярва.

# 284
  • София
Да питам като многодетна майка колко е платения годишен отпуск от работодател? Някъде четох 24 дни, но не ми се вярва.
Платеният годишен отпуск е колкото ви пише в договора. В общия случай 20 р.дни.

Общи условия

Активация на акаунт