Тука има, тука нЕма поредна НЕМСКА тема(193)

• 89 308
  • 727
  •   1
Отговори
# 675
  • Deutschland/HE
С парите дори и да останем на неговата заплата, на майчинството от България и на парите които ще изкарвам аз странично мисля че ще се справим или поне се надявам. Никога не съм разчитала на помощи и може би грешно съм си задала въпроса.

Жена, направи си сметката добре - то странични доходи, то майчинство, то графични дизайнери - като така и така се занимавате с такива неща, за какво ти е Германия? Тук не е нито по-евтино, нито по-лесно. Да не говорим, че при искане за Киндергелд  или друга помощ, немското НОИ си отправя писмено запитване по официален път в България, ти какво получаваш и веднага ще лъснат всичките ти машинации. Не е нужно дори да носиш бележка от нашите социални, че не вземаш пари. Аз преди 3 години подадох тука молба за Киндергелд, описах всичко, както си беше и те после пак по официален път си провериха. След 2 месеца ми написаха, така и  така от България сте получавали еди-колко си пари, за този период ще ви дадем толкова. Така, че си помисли. Другите съвети вече са ти ги дали.
При двойно семейство става сложно получаването на Киндергелд - има отбивка в данъците, но няма регистрация.

А ако дойдат тук и не се регистрират, детето как ще има педиатър? Не може да се разчита само на ЕЗОК Sad

Аз имам питане, нещо не намирам хубава пудра захар. Ще слепваме медена къщичка, но моята пудра захар все е на бучки, опитах от марката на Лидъл и една друга Диамант, но и двете са все са бучки.

# 676
colibri, пресей я. Peace

# 677
  • Немция
Аз ползвам в момента тази пудра захар, която се наръсва, няма бучки, въпреки че си стои отворена от доста време.

# 678
Медена къщичка слепване със смес от пудра захар + много малко вода или белтък от яйце. Получава се гъсто лепило.

Ако на ileneli постовете ми звучат остро, моля да ме извини. Искам само хубаво да си помислят с партньора ѝ. Имам познати, които решиха, че тук в Германия ще изкарват повече пари, ще е по-добре за децата, с хубави професии. Единият дойде, жената с децата аха да пристигне и  мъжа ѝ се върна. Оказа се, че като си направил сметката човека, било по-изгодно да си останат в България.

Последна редакция: нд, 18 дек 2016, 15:19 от Deni-meni

# 679
  • Deutschland/HE

три пъти вече и тя пак става на бучки... утре ще я мисля Simple Smile

Благодаря много!

# 680
  • Berlin
М/у другото е много вярно, че в някои отношения е по-до ре в България. Аз лично смея да кажа, че ако се преместим в Германия, ще паднем може би като стандарт, но идеята е нещата да се подобряват след време. И го правим основно заради децата, макар че като четох за образователната система, лошо ми стана. 😄

# 681
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

става на бучки от влагата.
трябва да стои на сухо.

А ако тя и бебето не се регистрират в Германия, и се дови "двойно семейство"? 

и какви са й преимуществата?
с бебе е трудно да се работи, отделно не вярвам в Бг да плащат чаааак толкова добре (нямам идея де, как се заплаща подобен труд), да не говорим, че тя май и езика не владее.
т.е ще й е доста по-трудно да се оправи в бюрократичната джунгла. като платят и на данъчен съветник, дали ще са на плюс накрая?

# 682
  • Англия
Какво и е на образователната система?

# 683
  • The QC to be!!!
Скрит текст:

става на бучки от влагата.
трябва да стои на сухо.
А ако тя и бебето не се регистрират в Германия, и се дови "двойно семейство"? 

и какви са й преимуществата?
с бебе е трудно да се работи, отделно не вярвам в Бг да плащат чаааак толкова добре (нямам идея де, как се заплаща подобен труд), да не говорим, че тя май и езика не владее.
т.е ще й е доста по-трудно да се оправи в бюрократичната джунгла. като платят и на данъчен съветник, дали ще са на плюс накрая?
Не знам, аз това се чудех.   newsm78 Знам само за двойното семейство, че има големи приспадания като се попълни данъчната декларация. Но те пък не са семейни. Та това може и да не важи за тях.

# 684
Дамата е писала и в няколко ФБ групи, получила е същите отговори, подробно и ясно. Смятам, че няма какво толкова да го нищим повече.

Дени, точно така смятам, че трябва да се отговаря в такива случаи - ясно, директно, без украси и нежности. Става въпрос за сериозни неща, директност помага повече от деликатност и завоалиараност.

Ана, сложно ни идва на българите тукашната обр. система, докато свикнем на всички нюанси, подробности и вратички. А ако се дойде тук с деца по-големи от 7-8 годишни, става много, много сложно. Но пък ако сравняваме с обр. система в БГ в момента, не знам къде ще наклонят везните.

# 685
Ох, напоследък една изселническа вълна от България. Масово млади хора с деца, бременни, заряват образованието си, професията си, опита си и тръгват да търсят нещо, което го няма в Германия. Лично според мен няма смисъл да се отиде в друга държава, да се откаже човек доброволно от професията си и да започне да работи нещо нискоквалифицирано и ниско платено, само и само да е в Германия. И уж за бъдещето на децата или защото в България вече за нищо не ставало.
Ileneli - и двамата си зарязвате професиите, идвате без език. Мъжът ти ще работи нискоквалифицирана, изтощителна работа,за да издържа семейството си. Кога ли ще научи немски???
Във вашата професия хубавото е,че може да покажете потфолио, какво сте изработвали до момента.Може пък и да имате късмет да ви вземат някъде като дизайнери. Но ще е много трудно, адски трудно.
Като знам нивото на цените на дизайнерските услуги в БГ и при условие,че поръчките ти едва ли ще са регулярни, отпиши този доход като нещо съществено за Германия. По-скоро си прави поръчките,за да си поддържаш професията, да не излизаш от нея. Години ако не си работил дадена работа е трудно пак да започнеш няма значение дали е в БГ или Германия. Поне учи немски до преди да заминеш. Да си колкото се може по-подготвена.
 Чака ви дълъг и труден, много труден път. Дори ми се струва,че много по-труден от БГ.

# 686
  • Пловдив
   Аз харесвам немската образователна система. Тя беше и единствената причина да дойдем тук. Търсих нещо много конкретно и го намерих. А дойдохме с деца на 12 и 16 години. Истината е обаче, че преминахме през дългогодишна подготовка и проучване. Сега дъщеря ми е в 11 клас и учи до побъркване, но съм супер доволна от това, което получава. Днес не си е вдигнала главата и само мисли как след 5 дни ще е във ваканция.
    Не визирам никой конкретно, но винаги ми е било много чудно как семейство отива в чужда държава без поне единия да има много добро ниво на владеене на езика? Как се ходи по институции, как се общува с учители?

# 687
Cбъдваща мечти,
аз съм правила опит за емиграция с мъж и дете в Англия, когато се разрази кризата 2009 г. Излезе неуспешен, въпреки че и тогава съпругът ми работеше добре платена работа в Лондон, че да издържа цялото семейство. За Германия подходихме по-сериозно и обмислено. Искам просто хората тръгнали към Германия да не си мислят, че парите растат по дърветата и нископлатена работа може да издържа семейство. Това е. Поне за мен при наличие на семейство с поне едно дете е добре единият родител да може да работи нещо, с което да не зависят от социални служби.

# 688
  • Немция
Малко ще сменя темата, може би вече ви е известно, че възнамеряват от юли 2017 да пуснат целогодишни полети от Варна, което за мен би било идеално!

# 689
Малко ще сменя темата, може би вече ви е известно, че възнамеряват от юли 2017 да пуснат целогодишни полети от Варна, което за мен би било идеално!

Това е супер новина, аз чух подобна за Бургас.
Свекърва ми пътува сега с Ryanair от София за пръв път, много е доволна.

Графичните дизайнери да се пробват с английски език в друга държава, по-лесно е. В Google има достатъчно информация, не е нужно да почват от нулата и с бебе в ръце.

Общи условия

Активация на акаунт