Тука има, тука нЕма поредна НЕМСКА тема(193)

• 89 308
  • 727
  •   1
Отговори
# 690
  • Berlin
Не искам да се започва обясняване за обр. система, тъй като аз споменах за нея. Сигурно много сте писали, ще потърся с търсачката така или иначе, просто само вметнах, че на първо четене звучи стряскащо. Simple Smile
И на мен щеше да ми е по-добре да се отвори възможност за преместване в някоя англоезична страна, ама на, Германия се падна. Laughing

# 691
  • Англия
Кое по-точно ти звучи стряскащо, наистина ми е интересно? За съпоставка между живота в Англия и Германия една форумска тема мога да изпиша...като започнем с детската градина за мин.900 лири  Rolling Eyes

# 692
  • Berlin
А, не искам да влизам в спор. Simple Smile Ще ти отговоря на ЛС. Simple Smile

# 693
colibri много влажно. А слепва ли ви и солта или само с пудра захар става? ЗА сол слагам малко ориз в солница за да не се слепне. Няма ли номера да мине и за пудра захар? Ако имате този дозатор със цедката отгоре и вътре сложиш малко ориз за да поема влагата?
Това не е пробвано, само идея давам.
И според мен по коментирания слу4ай парите са много малко за семейство. Но пък има слу4аи хора намират нещо/справят се и стартирайки от много несигурна и неизгодна ситуация. Късмет. Но аз съм по по-сигурните неща и ли4но не бих се усмелила да пробвам при тези условия.
Дизайнетите 4астна дейност ли трябва да бъде или може на заплата към фирма? Дизайнер може да работи към много разли4ни видове фирма. . В  големите мога да си представя където става въпрос за реклама/дизайн на продукти/ дизайн на интерфейс .... Но вие си ги знаете тези работи Simple Smile
Успех. Пишеш деца? Бъдещи ли вси4ките или имате настоящи?

# 694
  • Deutschland/HE
Странното е, че като отворя за първи път пакета е така. Според мен тук не е много влажно (от Варна съм и съм свикнала на доста по-влажно) и със солто нямам проблем.
Утре ще пресявам и ще се опитам да я слепя тази къщичка Simple Smile

# 695
  • Germany
Който му е чудно, ето ние сме пример за идване в Германия без грам немски. Синът ми беше на 3 и нещо като дойдохме. Е, справихме се без език Simple Smile Никога не съм си представяла, че точно тук ще ме довее вятъра, но случват се и такива неща. Имахме обаче договор за работа. Та понеже работя в тази сфера на дизайна, а мъжът ми е ИТ, да каже, че такава работа в Мюнхен има. Ако имате добро портфолио и английски, който предполагам говорите, щом работите в тази сфера, мъжът спокойно може да почне да ходи по интервюта. Компании в които официалният език е английски има, та дори и немски такива Peace Положението, разбира се е сложно заради бебето, но ако съпруга успее да си намери прилична работа, ще се наредят нещата. Говоря само за Мюнхен, нямам представа за другите градове и села. И в училище, и в детската градина, и лекарят ни, говорят  английски. Ние вече можем да проведем сносен разговор на немски, но все още за по-сложни неща ни е комфортен английският. И понеже има и други английско-говорящи семейства в класа на синът ми, дори мейлите ни за училищни неща са и на двата езика. Говоря за обикновено грундшуле, не нещо специално или частно. И все пак немският си е сериозно предимство, спор няма Peace

# 696
PeaPink ,
права си, но такива като вас са малко. Работа само с английски е възможна само за няколко професии и то за специалисти с опит и ниво. По въпросите, които задава дамата, стават ясни съвсем други неща.
Ние също дойдохме в Германия без немски, но с осигурена работа, жилище, документи и уредени бюрократични формалности. Това, обаче не е масовият случай, изобщо. И въпреки, че мъжът ми продъжава да работи изключително и само на английски, бързото научаване на немски за цялото семейство беше предпоставка за успешната ни интеграция и качество на живот тук. Да, с английски се справяш почти навсякъде, но само като начало.

За образователната система в Германия... Аз лично виждам следните плюсове и минуси:
В началното училище натоварването на децата е минимално към никакво. Занижени критерии и изисквания, набляга се повече на шпаса  Laughing отколкото на резултатите и знанията. Затова в 5 клас, ако децата бъдат преместени в гимназия или добро реал училище, шока е огромен. Децата не са научени да учат, темпото им идва прекалено, изискванията са големи, а те не са готови да ги покрият.  Шансове за наваксване не се дават. Твърде рано става това разделяне на децата по различни категории училища - в 5 клас са си дечковци (особено момчетата) и е твърде рано за да осъзнават какво искат да правят с живота си. Хубаво, че системата е сравнително гъвкава, дава доста възможности за доучване и развитие, преместване  и намиране на точното място - ако родителите са осведомени достатъчно и правилно.
През целия учебен процес се очаква сериозна ангажираност на родителите - за мен това е плюс, но за много родители е минус.
Разбира се, това е много грубо обобщено, всяко училище си има индивидуалните особености, както и всеки родител си има мнение, така че моля, не приемайте горното на сляпо доверие.

# 697
На мен ми е много интересно да разбера дали има такива специализирани гимназии като нашите езикови гимназии, където нивото на език,което се достига е C1. Или пък гимназии като нашите математически. Чета,че учат по три езика, но на какво ниво излизат с тези езици? Не е достигнала до мен информация от споделен опит, че се осъществява чуждоезиково обучение на ниво като в нашите езикови гимназии. Но затова питам и за друг споделен опит.
Сбъдваща, за грундшулето ли се иска също сериозна ангажираност на родителите и в какъв смисъл ангажираност  - по отношение на мероприятия или при подпомагане от страна на родителя за учене. В грундшулето на дъщеря ми почти никаква ангажираност не се изисква.  Или става въпрос за гимназиите?

# 698
Jomista ако се ангажираш в грундшулето си спестяваш стрес после. Не като да си го спестиш изобщо, няма такъв филм, но ако едно дете знае да у4и , за какво и защо ходи на у-ще то много по-бързо се адаптира към изискванията и реда послеи знае какво да прави и къде да внимава за да се напасне. 

И да похваля моето гардже, което бяха изпоплашили в на4алото с пляскане през лапките за всяко нещо ... ами детето взе да се напасва. Не като да е без труд, без помощ, без да оплези понякога език, но от началните между 3и4 мина на 2 и даже 1 (последното по математика, да не си помислите по физкултура и там не е зле има 2 ). Стискайте палци за нататъка.

Последна редакция: пн, 19 дек 2016, 12:29 от Bandiera rossa

# 699
Jomista , различно е навсякъде - общо взето по отношение на родителската ангажираност (пък и за всичко останало в грундшулето) има значение какъв е класния на детето и методите му на работа. Имам предвид и като участие в учебния процес (домашни, реферати, презентации) и като доброволческа работа в извънкласни неща - подготовка и организация на концерти, фестове, излети, посещения...
Гимназиите - учат се задължително 2 чужди езика - от 5 клас и двата или от 5 клас единия и 6 клас другия. Обикновено единият е задължителен за всички, другия по избор от 2 или 3 опции. Доколкото знам се достига ниво С1, но все още от опит не мога да кажа реално това ли е (големият синковец е седмокласник). После профилират в 8 клас (за Г8) и детето може да избере профил - езиков (трети език), природни науки (има ги в почти всяка гимназия) или друг профил. Има и гимназии, които са музикални, спортни и т.н. , но те са по-редки и по-специални като прием и изисквания.

# 700
Хубаво, че системата е сравнително гъвкава, дава доста възможности за доучване и развитие, преместване  и намиране на точното място - ако родителите са осведомени достатъчно и правилно.

bouquet

Всичко друго е според зависи.

Идеята да се вкл. в темата е, че ако си графичен дизайнер (четох постовете във ФБ), нямаш никакво време да разнасяш колети насам - натам. Загуба на време и ресурси е да почваш от начало и да катериш стълбичката, ако имаш желание+талант+място, където да ги реализираш бързо. Годините летят........

# 701
На мен ми е много интересно да разбера дали има такива специализирани гимназии като нашите езикови гимназии, където нивото на език,което се достига е C1. Или пък гимназии като нашите математически. Чета,че учат по три езика, но на какво ниво излизат с тези езици?
Нивото на учене на езика може да бъде контролирано отвън, като учителите предлагат децата да се явяват на международнопризнати изпити по квалификация. Дъщеря ми тази година ще се явява на два такива по френски и английски, като и двата изпита, които са извън програмата и са срещу заплащане, при издържане дават сертификати, валидни за цял свят.
За латинския, който и е третия език, ще се яввява тази година *става дума за 10 клас, на Latinum, който е признат в цял свят за всички висши учебни заведения, използващи латински в програмата си - право, медицина, природни науки

# 702
  • Germany
Нeм, това исках и аз да кажа по повод графичните дизайнери. Че няма смисъл да си губи времето като куриер, а да ходи по интервюта. С английски тук такава работа може да се намери. Може да се наложи да започне като стажант и е по-добре да стане, когато е сам, защото с жена и бебе нещата са сложни. Вече зависи за какви точно графични дизайнери става дума  Peace
Вече за помощи и неща нямам представа, но пък в Мюнхен има добра бг общност, има информационни срещи, дружество Единство, има от къде да се набави информация кое, как става предполагам.
За образователната система ви чета с интерес. Аз съм още с първокласник и тепърва навлизам в това чудо.
Понякога се чудя за какво ни е всичко това с местенето и живота тук. Защото за мен лично тук не е по-лесно, а по-трудно от Бг. И не говоря за материални неща. За сега едно голямо предимство отчитам за детето ми, че е на 7, а говори три езика. Което и в Бг е постижимо, но с повече учене, а при него така по-естесвено се получиха нещата.

# 703
Гимназиите е хубаво добре да се прегледат преди да се прецени профила. При нас всяка има различни профили : езиков, природо-математически, изкуство, спорт ... Програмата на класовете е различна. Като освен това имат и самите гимназии ударение в някаква област - едната езици (например има допълнителен профил за древни езици като Софийската НГДЕК, друга изкуства като има допълнителни профили с рисуване и/или музика и/или театър ... и т.н.  ) Т.е . на пръв погледн на всякъде ги има основните профили ... хубаво е да се сравняват детаилно и то не само с един поглед.

# 704
Понякога се чудя за какво ни е всичко това с местенето и живота тук.

Достъпът до образование.

Общи условия

Активация на акаунт