Тука има, тука нЕма поредна НЕМСКА тема(193)

• 89 308
  • 727
  •   1
Отговори
# 705
Понякога се чудя за какво ни е всичко това с местенето и живота тук.

Достъпът до образование.

Еее , че в българия не ли достъпно ? Rolling Eyes newsm78

# 706
За теб може да е, Markrit.  Peace

# 707
  • Пловдив

Достъпът до образование.

Markrit, сериозно ли задаваш този въпрос или просто така си питаш? Доколко е достъпно и по-важното полезно българското училище за деца с ДЦП, синдром на Даун, аутизъм, дислексия...

# 708

Достъпът до образование.

Markrit, сериозно ли задаваш този въпрос или просто така си питаш? Доколко е достъпно и по-важното полезно българското училище за деца с ДЦП, синдром на Даун, аутизъм, дислексия...
Ами не е утоянено какво има предвид под достъпно .

# 709
Някой може ли да препоръча добра данъчна консултантска кантора за района на Мюнхен. Чета ви и си давам сметка че при нас ще има ефект с приспадане на доста неща. Мъжът ми работи на основен договор в Мюнхен, има и допълнителен при повикване. Аз все още не съм започнала работа там, пътувам на две седмици, така че със сигурност водим двойно домакинство. Изобщо почвам да пълна кашон с всякакви разходни документи да видим какво ще свърши работа  Laughing

Ако някой може да препоръча добър консултант ще съм много благодарна. За едно са прави дамите писали по-горе, безумно е човек да си мисли че може сам да се оправи с това, още повече ако е скоро преселил се в държавата. С четене по интеренет и съвети от форуми според мен гарантирано ще оплескаш нещата.

# 710
За едно са прави дамите писали по-горе, безумно е човек да си мисли че може сам да се оправи с това, още повече ако е скоро преселил се в държавата. С четене по интеренет и съвети от форуми според мен гарантирано ще оплескаш нещата.
Ще видим  Laughing Аз винаги правя на обратно на съветите Grinning, просто събирам информация докато събера каквото ми е необходимо - форуми, групи, немски колеги, приятели, каквото намеря до сега ми е свършило работа. За декларацията специално все още не съм решила дали да взема консултант, но има време.  Когато попитах, попитах по-скоро с цел, какво да пазя от началото на следващата година, защото тази вече е свършена. Но разбрах, че трябва явно да пазя всичко, колкото и безмислено да ми се струва.

# 711
  • The QC to be!!!
Скрит текст:

Достъпът до образование.

И в Бг. има училища за деца с описаните по горе. Аз лично познавам хора работещи в такова училище, вкл. и директорката на това училище. Децата ги карат със специални бусове, с придружители и т.н. По много малко деца са в клас, със специални учители и т.н.

# 712
  • Пловдив
  Baby, наистина ли мислиш, че мястото на дете с дислексия е в помощно училище  Thinking? В България има помощни училища, за деца с много сериозни проблеми в няколко големи града и толкова. Как точно се интегрира дете със СОП, например от Лом. Един ресурсен учител пътува всеки ден от Враца, за да работи с 13 деца по 2 часа на седмица. Както и да е, няма да коментирам повече темата, аз моето решение съм го намерила.

# 713
  • The QC to be!!!
The Gameр, не разбирам какво искаш да кажеш.  Blush  Реално погледнато, в колко от по малките градове в германия предлагат целодневни училища за децата с увреждания? Аз живях в малък град ~ 40хил - нямаше. Или аз хич не разбирам, или начина по който разбирам звучи, че във всеки град в германия има специалисти които се занимават с децата по цял ден. Поне училището което аз знам в Бг. (малък град е към 60хил) е почти целодневно, от сутрин до след обяд до към 3.

# 714
  • Germany
Факт е, че тук хората са по-толератни към различните, има по-лесни решения на такива проблеми. А, в Бг си е ходене по мъките. Темата за образованието е доста обширна, дали тук е по-добро, не знам. Лично аз обаче познавам доста хора с не лошо бг образование, които успешно са се реализирали в чужбина. Сега има толкова достъпна информация, възможности за стаж по света и у нас. Та като искаш, и си любопитен, и си отворен към нещата се получава. Честно казано, искам да съм на 20 отново  Wink
Добре ли са всички от Берлин?
  vespers, не мога да помогна с препоръка. не сме ползвали данъчен консултант. Защо не погледнеш в групата във Фейсбук, може би има подобна информация Peace

# 715
Честно казано, искам да съм на 20 отново  Wink
О, да . И аз много искам Simple Smile!

# 716
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Факт е, че тук хората са по-толератни към различните, има по-лесни решения на такива проблеми. А, в Бг си е ходене по мъките. Темата за образованието е доста обширна, дали тук е по-добро, не знам. Лично аз обаче познавам доста хора с не лошо бг образование, които успешно са се реализирали в чужбина. Сега има толкова достъпна информация, възможности за стаж по света и у нас. Та като искаш, и си любопитен, и си отворен към нещата се получава.
Честно казано, искам да съм на 20 отново  Wink
Добре ли са всички от Берлин?

Скрит текст:
vespers, не мога да помогна с препоръка. не сме ползвали данъчен консултант. Защо не погледнеш в групата във Фейсбук, може би има подобна информация Peace
И аз искам на 20 пак! Ние сме ок. Нашите познати за сега които сме чули тук са ок. Мерси, че попита.

# 717
Децата със СОП от малки населени места биват извозвани с бусове или таксита до най-близкия по-голям град със специализирано училище или детска градина. Транспортните разходи се покриват от държавата. Децата с по-леки проблеми - напр. дислексия, хиперактивност, някои форми на аутизъм... учат в обикновени училища и класове, в някои случаи с придружаващо лице, разходите за което също се поемат от държавата. Деца инвалиди с двигателни затруднения също посещават обикновени детски градини и училища и също им се полага придружител.

# 718
  • Пловдив
   Благодаря Сбъдваща, точно това исках да кажа, но днес за пореден път други мисли ми се въртят в главата и темата за образователната система ми е някъде назад в главата. Sad
   Ще кажа само няколко неща и това е наистина последно по темата. Диагнозите и състоянията, които написах са много различни. Някои от децата могат и трябва да бъдат обучавани точно в помощни училища. Но съвсем не всички. Какво да прави едно дете с ДЦП, но със запазен интелект между невербални деца например. Неговите потребности и способности са съвсем различни. Какво да прави дете от аутистичния спектър с коефициент на интелигентност 130? Какво да правим с дете с дислексия, след като 90% от българските учители не са чували за този проблем, ако са чували нямат идея как да се справят, а ако все пак са достатъчно смели и креативни, то системата им връзва ръцете.
   Аз съм последният човек, които ще каже нещо отрицателно за българската образователна система без основание. Семейството ми е дало сумарно над 200 година за нея. Моят баща беше един от най-добрите български математици, толкова съм навътре в нея, че няма на къде повече. Истината е, обаче че е закостеняла и нетолерантна.
  И да, тук детето ми има индивидуален учител, които е целодневно и само с него. Взимат го с автобусче, не че това е толкова важно. Има индивидуална програма, написана специално за него. Например по математика решава задачи за 9 клас, въпреки че е в 7, а понеже по природни науки е пълна трагедия и не умее да разказва, прави главно проекти. Не фаворизирам немската система, но детето ми е спокойно, аз съм относително спокойна и не живея с телефона в ръка, както правих години наред в България. Не ми се налага да обяснявам и оправдавам постъпките на детето ми, а ми се обяснява на мен и то от цял екип специалисти.

# 719
The Game, права си, нещата тук са доста по-напред отколкоо в Бг по отношение на деца с диагнози разни и разнообразни. Въпрос на пари, традиции, толерантност и разбиране.

Разбира се, не всичко е цветя и рози. Например - твърде често по-буйни или по-различни деца се пращат на детски психиатър за тестване за хиперактивност, твърде бързо се изписват лекарства на деца с доказана хиперактивност. Децата с дислексия често биват подценявани, което се отразява на достъпът им до гимназия. Понякога се злоупотребява с придружителя на деца със СОП и той бива ползван не по предназначение - от други учители или от училищното ръководство. Или бива настоявано за такъв придружител при всеки удобен случай, въпреки нежеланието на родителите и липсата на смисъл и необходимост. Точене на фондове и каси има и тук и си се прави, по-елегантно и хитро, но се прави.

Общи условия

Активация на акаунт